Zelf sparen voor de dierenarts, hoe doe je dat
Kattenverzekering
Marilyn [Catmoneo]
Kattenverzekering
2 min

Hoe en hoeveel moet je zelf sparen voor de dierenarts?

2 min

Als je besloten hebt dat je zelf wil sparen voor de dierenartskosten van je kat, heb je een spaarplan nodig. Hiermee kun je bepalen hoeveel je moet sparen, zodat je genoeg hebt om de normale kosten op te vangen. Voor het gemak neem ik aan dat je spaarrekening leeg is. Voor iedereen die in de tussentijd wel graag dekking heeft, heb ik ook een tussenoplossing bedacht.


Wat zijn 'normale' dierenartskosten?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat 'normale' dierenarts kosten zijn. Hoeveel kost dit eigenlijk?


  • Een standaard consult zit rond de 35 à 50 euro.
  • Castratie kost meestal rond de 100 tot 150 euro. (poezen zijn duurder dan katers)
  • Bloedonderzoek voor een senior, inclusief SDMA voor de nieren, zit rond de 130-200 euro.
  • Een gebroken pootje kan tussen de 700 en 1500 euro kosten.
  • Voor gebitsreiniging en/of extractie mag je denken tussen de 200 en 800 euro (afhankelijk hoeveel nodig is)
  • Bij blaasproblemen die leiden tot een opname en blaasspoeling, is 1000 euro zo verdwenen.


Hier heb je een beetje een idee wat je kat kan kosten in medische termen. Let wel dat als je de pechgeval der pechgevallen bent, dat een rekening ook prima kan oplopen tot 2000 of zelfs 4000 euro. Veel dierenartsen werken tegenwoordig niet meer op rekening of met termijnbetalingen. Kies je dus voor sparen voor de medische kosten, zorg dan dit je dit echt op de rekening hebt staan voor de noodgevallen en het morgen nog kunt betalen indien nodig.


Sparen voor de dierenartskosten van je kat

Het doel is dus minstens 1000 euro, maar liever 2.000 euro. Dit wil je zo snel mogelijk bij elkaar hebben, zodat je het geld hebt om de medische kosten te betalen. Laten we zeggen in 2 jaar. Dat is €45 per maand. Zet dit automatisch weg zodra je je loon binnen hebt, dan mis je het bedrag het minst in de rest van de maand. Hieronder vindt je een tabel met andere opties.


Tijd€1.000€2.000
1 jaar (12 maanden)€85 per maand€170 per maand
2 jaar (24 maanden)€45 per maand€85 per maand
3 jaar (36 maanden)€30 per maand€60 per maand
4 jaar (48 maanden)€25 per maand€45 per maand

Bedragen zijn grof naar boven afgerond.


Ik raad aan om daarna nog steeds wel te sparen, maar je kunt overwegen een lager bedrag per maand weg te zetten. Denk bijvoorbeeld aan €20 per maand. Zo zorg je ervoor dat je bij voorbaat al grotere klappers opvangt en hoef je je minder druk te maken als er een wat grotere rekening komt.


Het is wel van belang dat je consequent spaart en dat je niet het potje om de haverklap plundert. Kun je dit niet, dan kun je beter verzekeren.


Wat als sparen je niet lukt?

Ga eerst eens na: waarom lukt het niet? Is je financieel plan nog niet op orde? Kun je het niet laten om het potje te gebruiken voor andere dingen?


Als je denkt: mijn inkomen is te laag om 45 euro te sparen, vraag jezelf dan af: wat is wél mogelijk? Kun je wel 25 euro missen? Ga dan daar voor.


Bedenk ook: een kattenverzekering kost ook al snel rond dit bedrag. Zeker als je een goede dekking wilt. En vergeet daarbij de tariefverhoging die jaarlijks komt niet! Op lange termijn ben je met sparen dan vaak beter af.


Tussenoplossing: Verzekeren terwijl je spaart

Als je op €0 spaargeld begint, vind je het misschien toch eng dat je in die 2 jaar (of langer) niet echt de financiële mogelijkheden hebt om de dierenartskosten te betalen. Logisch, en goed dat je hierover nadenkt. Misschien is deze tussenoplossing iets voor je:


Je neemt een basisverzekering voor 2 tot 4 jaar die in geval van ziekten of noodzakelijke operaties de kosten in elk geval deels op zich neemt. Ondertussen ga je je helemaal suf sparen. Het doel is minstens €1.000. Het verbindt de voordelen van beide werelden. Door de verzekering heb je de geruststelling dat als er iets in deze tijd gebeurt, de dierenartskosten gedekt zijn. Daarnaast spaar je om in de toekomst zelf de ziektekosten te kunnen dragen met alle voordelen daarvan. Als je eenmaal €1.000 bij elkaar hebt, kun je de verzekering kunt opzeggen. Blijf wel doorsparen met hetzelfde of een iets kleiner bedrag per maand. Je maandelijkse kosten dalen, je spaarpot wordt groter én je kunt dit voor elk dier in je (toekomstige) huishuiden gebruiken.


Toch benieuwd naar je opties in kattenverzekeringen? Lees dan hier verderDe beste kattenverzekering, meer over de goedkoopste & beste verzekeringen voor je kat.