Zelf sparen voor de dierenartskosten van je kat: Hoe doe je dat?

Zelf sparen voor de dierenartskosten van je kat: Hoe doe je dat?

Kat met geldAls je besloten hebt dat je zelf wil sparen voor de dierenartskosten van je kat, heb je een spaarplan nodig. Hiermee kun je bepalen hoeveel je moet sparen, zodat je genoeg hebt om de normale kosten op te vangen.   Wanneer je besluit zelf te sparen, is het wel van belang dat je dit consequent doet en van jezelf weet dat je niet het potje om de haverklap plundert. Dan kun je beter verzekeren. Voor het gemak neem ik aan dat je spaarrekening leeg is. Voor iedereen die in de tussentijd wel graag dekking heeft, heb ik ook een tussenoplossing bedacht.

Wat zijn 'normale' dierenartskosten?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat 'normale' dierenarts kosten zijn. Hoeveel kost dit eigenlijk? Na een beetje onderzoek kun je stellen dat eenmalige medische kosten amper boven de €1.000 uit komen (uitzonderingen daargelaten). Als je kat al wat ouder is en je wilt iets meer zekerheid, dan kun je dit op €2.000 zetten.

Sparen voor de dierenartskosten van je kat

Het doel is dus €1.000. Dit wil je zo snel mogelijk bij elkaar hebben, zodat je het geld hebt om de medische kosten te betalen. Laten we zeggen in 2 jaar. Dat is €45 per maand. Zet dit automatisch weg zodra je je loon binnen hebt, dan mis je het bedrag het minst in de rest van de maand. Hieronder vindt je een tabel met andere opties.
Tijd€1.000€2.000
1 jaar (12 maanden)€85 per maand€170 per maand
2 jaar (24 maanden)€45 per maand€85 per maand
3 jaar (36 maanden)€30 per maand€60 per maand
4 jaar (48 maanden)€25 per maand€45 per maand
Bedragen zijn grof naar boven afgerond.   Ik raad aan om daarna nog steeds wel te sparen, maar je kunt overwegen een lager bedrag per maand weg te zetten. Denk bijvoorbeeld aan €20 per maand. Zo zorg je ervoor dat je bij voorbaat al grotere klappers opvangt en hoef je je minder druk te maken als er een wat grotere rekening komt.

Ja, maar… Ik heb geen €45!

Ik begrijp dat sommige kattenliefhebbers onder ons geen grote portemonnee hebben. Echter wil ik dit bedrag vergelijken met een goede, volledige dekking van een verzekering. Dit kost makkelijk €25 per maand exclusief de jaarlijkse indexering en/of verouderingstoeslag (die na verloop van tijd behoorlijk kan oplopen!).   Denk bij jezelf nog eens goed na: Is er echt niets wat je kan schrappen in je maandelijkse uitgaven om die €45 opzij te leggen? Anders kun je mogelijk een van de andere opties uit de tabel kiezen.

Verzekeren terwijl je spaart: extra zekerheid

Als je op €0 begint, vind je het misschien toch eng dat je in die 2 jaar (of langer) niet echt de financiële mogelijkheden hebt om de dierenartskosten te betalen. Misschien vind je de onzekerheid zo ondraaglijk dat je toch graag iets anders wil. Een tussenoplossing is de volgende.   Je neemt een basisverzekering voor vier jaar die in geval van ziekten of noodzakelijke operaties de kosten in elk geval deels op zich neemt. Opties met prijzen voor kittens (1 jaar):
  • Een ongevallenverzekering (~€5): Voor ongelukjes. Het goedkoopst, maar dekt het minst. Ik raad InShared aan.
  • Een basisverzekering (~€10): Voor ongelukken en de basis van de ziekten. Aegon heeft een goede basisverzekering.
Lees meer: De beste kattenverzekering 2018, meer over de goedkoopste & beste verzekeringen en alternatieven.   In deze vier jaar begin je ook met sparen. Het doel is €1.000 in vier jaar – wat neerkomt op €25 per maand. Het verbindt de voordelen van beide werelden. Door de verzekering heb je de geruststelling dat als er iets in deze tijd gebeurt, de dierenartskosten gedekt zijn. Daarnaast spaar je om in de toekomst zelf de ziektekosten te kunnen dragen met alle voordelen daarvan.   Als je eenmaal €1.000 bij elkaar hebt, kun je de verzekering kunt opzeggen. Blijf doorsparen met €20 per maand. Je maandelijkse kosten dalen, je spaarpot wordt groter én je kunt dit voor elk dier in je (toekomstige) huishuiden gebruiken. Pootje PurrfectCat