Kieskeurige kat: Hoe zorg ik dat mijn kat natvoer eet?

Hoe zorg ik dat mijn kat natvoer eet

Als je kat nu alleen maar brok eet en hier zijn hele leven aan gewend is, is het vaak lastig om hem natvoer te laten eten.

Nu kun je gewoon een bakje natvoer neerzetten en sommige katten zullen dit zonder problemen opeten. Als dit niet voor jouw kat geldt, dan is dit stuk voor jou.

Want sommige katten zijn gewoon zo kieskeurig, dat je wel wat hulp kunt gebruiken.

Vooraf: “De meest kieskeurigste kat zit hier!”

Voor dit stappenplan ga ik ervan uit dat je kat al voor langere tijd alleen maar brok krijgt. Ik ga er ook vanuit dat je een moeilijke eter hebt die min of meer voor alles zijn neus ophaalt. Hiervoor heb ik zoveel mogelijk tips verzameld.

Wanneer je kat

 • jonger dan een jaar is,
 • al geregeld natvoer krijgt,
 • geen darmproblemen of andere ziekten heeft en
 • maaltijden gevoerd krijgt,

kun je mogelijk stappen overslaan of sneller doen dan aangegeven.

Het is belangrijk te beseffen dat je per individu moet kijken wat het beste past en hoe hij reageert op aanpassingen, zodat je tijdig kunt ingrijpen mocht dat nodig zijn.

Stap 1: Stop met vrij voeren

Bij vrij voeren is het bakje altijd gevuld met (normaliter) brokjes. Hierdoor heeft je kat eigenlijk nooit honger en is er dus geen noodzaak om iets anders te proberen. Welk natvoer je dan ook probeert, het is niet interessant genoeg om zelfs maar te ruiken.

Daarom is het belangrijk over te stappen naar maaltijden. Persoonlijk raad ik minimaal 3 of meer aan: eentje ’s ochtends, eentje later in de middag en een voor het slapengaan. Als je 4 of 5 keer lukt – des te beter!

Bij 1 of 2 maaltijen moet de kat te veel in één keer eten, waardoor de maag van streek kan raken. Ook kan het ervoor zorgen dat ze niet genoeg kunnen eten over de dag, omdat hun maag niet groot genoeg is. Verder houden kleinere maaltijden de urine pH en bloedglucose stabieler. Lees hier meer over onbeperkt voeren versus maaltijden.

Probleem: Kat wordt vervelend

Dit zal voor je kat wat aanpassingsvermogen vergen. Sommigen worden hierdoor wat vervelend – je kunt dan proberen 4 of 5 maaltijden te geven. De PetSafe Eatwell of een andere voerautomaat die uitkomst kan bieden (zie hier mijn review).

Petsafe Eatwell 5

Probleem: Hongerstaking

Sommige katten gaan door maaltijden in hongerstaking en eten gewoon niet. Dan zijn maaltijden geen optie, aangezien katten moeten blijven eten. Dit is mede de reden dat monitoring zo belangrijk is, zodat je dit snel kunt opmerken. Je zult dan creatiever moeten zijn in de volgende stappen.

Stap 2: Je kat natvoer laten eten

Stap 2A: Een maaltijd vervangen door natvoer

Als je je kat eenmaal op 3 maaltijden hebt, kun je 1 van de maaltijden vervangen door natvoer.

Dit hoeft echter niet per se ‘een goede natvoer’ te zijn; sterker nog, je kunt vaak beter beginnen met een ‘slechte natvoer’ omdat die qua macronutriënten (verhouding eiwit, vet en koolhydraten) meer lijkt op menig brok.

Hiermee bedoel ik dus: Felix, Whiskas, Gourmet of een supermarkt merk. Aldi heeft blikken van 400 gram die er niet slecht uitzien qua samenstelling!

Alexis 400 gram Rund (Aldi)
Redelijk wat vlees en weinig koolhydraten – voor een supermarkt merk niet slecht.

Tip: Geen vis

Neem liever geen natvoer op visbasis. Voor veel katten is dit verslavend en het kan het overzetten naar een ander natvoer (of KVV) bemoeilijken.

Tip: Eerst een betere brok?

In sommige gevallen werkt het beter om eerst over te gaan op een betere brok (zie hier mijn lijst van betere brokken). Deze hebben al minder koolhydraten en meer kwalitatievere dierlijke eiwitten, wat kan helpen bij de overgang naar natvoer. Bovendien heb je daar dan in ieder geval al winst geboekt.

Probleem: Mijn kat likt alleen het gelei van het natvoer af

Yes! Hij doet in ieder geval iets met het natvoer!

Je kunt proberen om het vlees flink te prakken, zodat het meer een papje wordt. Sommige katten vinden het ook prima als je nog 1-5 eetlepels lauw water toevoegt, waardoor het meer kattensoep wordt.

Probleem: Mijn kat lust het natvoer niet

Van natvoer heb je paté, mousse, vleesblokjes in gelei en meer echte vleesstukjes. Probeer verschillende varianten om te testen of hij ergens wel warm voor loopt. Dit kun je later weer gebruiken om je kat te verleiden ander natvoer te eten.

Vleesreepjes werken vaak verrassend goed om je kat te verleiden natvoer te eten.

 • Complete varianten: Thrive natvoer, GranataPet Fillets, Catz Finefood fillets, Carnilove blikjes, Canagan blikjes (zie ook beste natvoer)
 • Aanvullende soorten: Cosma Nature, Almo Nature
 • Vleesbrokjes in saus: Sam’s Field (diverse smaakjes in pouches)
Canagan-Blik-Kip-en-Eend-structuur
Canagan blikjes: fijne vleesreepjes
Sam's Field Turkey
Sam’s Field vleesbrokjes in saus

Probleem: Diarree door nieuw natvoer

Brokken zijn anders qua samenstelling in hoeveelheid eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels. Als katten overgaan op natvoer, krijgen ze soms wat diarree. Dit is normaal, omdat de darmen zich moeten aanpassen. Zolang het neigt naar te zacht tot enige diarree wat in een paar dagen wegtrekt is er niets aan de hand.

Als het waterdiarree wordt of het blijft aanhouden, is het beter om eerst terug te keren naar de brok en de introductie nog rustiger te doen.

Probleem: Je kat schrokt het natvoer naar binnen en geeft over

Zorg voor kleinere porties die je 4 tot 6 keer per dag geeft. Dit gaat het schrokken wat tegen en daarmee het overgeven. Sowieso is het handig om porties niet groter te maken dan 50 gram per keer.

Een voerpuzzel voor natvoer kan ook helpen rustiger te eten. Of een Lickimat.

In plaats daarvan kun je ook wat water toevoegen, zodat het meer soep wordt – ook daardoor wordt het eten vertraagd.

Stap 2B: Van ‘slecht’ naar ‘goed’ natvoer

Wanneer je kat goed de slechtere variant natvoer eet (hij eet het goed, heeft geen diarree [meer] en geeft niet over) voor meerdere dagen (4-7 dagen) dan kun je langzaam het betere voer introduceren. Daarvoor heb ik twee verschillende methoden:

Methode 1: De Meng Methode

Je mengt het oude en nieuwe voer door elkaar. Neem hiervoor een 1 tot 4 week, afhankelijk van de gevoeligheid van je kat. Dit is steeds met 20% meer nieuw voer, dit kan ook minder zijn, zoals 10 of 5% per keer (of zelfs maar een theelepel!).

 • 80% oud voer, 20% nieuw
 • 60% oud voer, 40% nieuw
 • 40% oud, 60% nieuw
 • 20% oud, 80% nieuw
 • 0% oud, 100% nieuw

Methode 2: De Naast het Oude Voer Methode

Ook dit is vrij simpel: biedt het nieuwe voer aan in een nieuwe bakje naast het oude voer. Uit onderzoek blijkt dat katten moeten ‘leren’ dat minder koolhydraten beter voor ze is. Uiteindelijk zullen ze uit zichzelf daardoor het nieuwe voer verkiezen.

Tip 1: Begin met een thee- of eetlepel van het nieuwe voer om te voorkomen dat je steeds veel moet weggooien.

Tip 2: Wist je dat je natvoer ook kunt invriezen? Gebruik een ijsblokjes maker om kleine porties te maken!

Stap 2C: De tweede en derde maaltijd vervangen

Als je kat goed deze natvoer maaltijd eet, kun je langzaam de tweede en later de derde maaltijd gaan vervangen door natvoer.

Let op dat dit bij de meeste kieskeurige en moeilijkste katten makkelijk een paar maand kan duren. Dit is niet om je af te schrikken, maar om realistische verwachtingen neer te zetten. Blijf hoe dan ook volhouden en het natvoer aanbieden.

Belangrijk: Per individu bekijken

Het lijkt alsof stap 2A, B en C chronologisch gebeuren, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn.

Als je kat nu al natvoer krijgt, maar van een minder merk, kun je direct het betere voer introduceren.

Als er sprake is van nier- of blaasproblemen en hij eet Gourmet goed, dan kun je hier beter gelijk een tweede maaltijd van introduceren zodat hij meer vocht krijgt.

Chagrijnige Kat

Nog steeds een Grumpy Cat? Probeer de volgende tip!

Tips voor het overzetten naar natvoer

De ochtendmaaltijd eerst

Ik denk dat het handig is als je de ochtendmaaltijd vervangt door natvoer. Je kat heeft dan al wat honger door de nacht en zo is de kans groter dat hij in ieder geval wat ervan eet. Dit ligt er echter ook aan hoe het in jouw schema past.

Heb tijd en geduld

Ook is het handig als je die dag vrij bent (bijvoorbeeld in het weekend), zodat je het natvoer later nog een paar keer kunt aanbieden. Zolang je kat niet eet krijgt hij steeds iets meer trek, waardoor de kans groter wordt dat hij het op zijn minst probeert.

Verleiding

Hieronder nog een paar trucjes die je kunt gebruiken om je kat te verleiden om het natvoer te eten.

Let op: Vaak eten ze bij onderstaande methoden niet voldoende voor de dag. Zolang je kat slechts een paar likjes of hapjes neemt van het natvoer, moet hij later op de dag toegang hebben tot voldoende eten (brok of nog beter een natvoer die hij wel lust).

De ‘Verleid-me’ methode

Soms is er wat meer verleiding nodig dan alleen een beetje honger. Dan kun je deze trucjes eens proberen:

 • Kies eerst voor een natvoer met dezelfde eiwitbron (bijvoorbeeld ‘kip’)
 • Sprenkel wat (geschaafde) brokjes over het natvoer
 • Gebruik wat tonijnwater (niet olie!)
 • Een beetje afgekoeld kookvocht van kip of vis kunnen ook helpen
 • Gooi er zijn lievelingssnack over (een beetje Parmezaanse kaas, zijn favo snoepje)
 • Breng het op kamertemperatuur, zodat het meer en aantrekkelijker ruikt (denk om hotspots, controleer de héle voeding dat er geen te hete stukjes in zitten!)
 • Leg het op een plat bord, zodat de snorharen de zijkanten niet raakt.
 • Probeer eens Fortiflora probiotica van Purina erover. Schijnbaar is dit zéér aantrekkelijk voor katten!
Fortiflora Probiotica Purina
Fortiflora voor katten.

De ‘Leer-me-eten’ methode

Kittens leren van jongs af aan van hun moeder wat eten is. Dit kunnen we ook zelf gebruiken. Leg elke keer een theelepeltje naast de brokjes te leggen op een bord (naast de brokjes of oude natvoer). Dit eet hij in eerste instantie waarschijnlijk niet, maar je kat krijgt door associatie in de gaten dat dit eten is. Het kan een paar dagen tot weken duren, maar uiteindelijk probeert hij (hopelijk) een hapje.

Tip: Vries het natvoer in een ijsblokjes maker in. Zo heb je kleine porties en kun je langer doen met een blikje zonder dat het stuk gaat.

De ‘Uit-mijn-hand’ methode

Sommige katten willen het wel eten als je het vanuit je hand doet, zeker als je een goede vertrouwensband hebt. Het wordt een wat smerige boel en het duurt wel even voordat je kat wat binnen heeft, maar dat geeft niet. Het doel is dat je kat went aan de smaak en textuur van het voer. Om deze reden kun je ook wat om het bekkie en aan de pootjes smeren (dit laatste uiteraard niet overdrijven).

Conclusie: Tijd en geduld om je kat natvoer te laten eten

De meeste kieskeurige poezen en katers laten zich niet zo makkelijk overhalen om ander voer te gaan eten.

Toch is het in mijn optiek belangrijk dat ze diverse voedingen kunnen eten, zodat je niet in de problemen raakt als jouw merk de samenstelling verandert, stopt met produceren of als je kat door ziekte speciaal voer moet hebben.

Bij het wisselen van voer is het wel nodig om tijd te hebben, geduldig te zijn en creatief om te gaan met het verleiden van je kat.

Pootje PurrfectCat

32 reacties:

 1. Heel interessant artikel Marilyn! Heb je ook tips hoe je dit het beste kunt combineren met een fulltime baan? Onze kat eet meerdere malen hele kleine porties, 4-5 per dag voer aanbieden (dus geen free-feeding meer) zou perfect zijn. Echter i.c.m. met het werk zou dat maar twee keer per dag lukken. In de ochtend en na het werk. Een derde maaltijd vlak voor het slapen kan ook, maar dan zit er vrij weinig tijd (hooguit vier uurtjes) tussen twee maaltijden. Hierdoor zal ze waarschijnlijk haar natvoer laten liggen en later in de nacht zal het voer inmiddels bedorven zijn….

 2. Mijn kat Joris (bijna 3) krijgt al vanaf kitten af aan Royal Canin brokjes en natvoer, op aanraden van fokker en dierenarts. Nu ik me meer ben gaan verdiepen in het eten wil ik hem graag overzetten op andere voeding.. Beginnend met natvoer (aangezien ik nog heel veel RC brokken heb liggen).

  Hij moet er alleen niks van weten! Tot nu toe purizon en rosies farm geprobeerd, in verschillende smaken… Gemengd met het RC blikvoer, maar hij trekt zn neus ervoor op. Van purizon krijgt hij al heel lang snoepjes in dezelfde smaken die hij wel heel lekker vind.. dus ik snap er weinig van!

  Heb jenog andere tips om hem wel te laten eten van het nieuwe natvoer? Of kan ik beter opgeven en RC blijven geven (ben er geen fan meer van nu ik weet wat de inhoud bevat)

  • Marilyn [Catmoneo]

   Geduld en liefde.

   Zeker als katten op jonge leeftijd geen natvoer hebben gehad, kan het lange tijd duren voordat ze het lekker vinden.
   Heb je ook al eens supermarkt natvoer geprobeerd? Is goedkoper om mee te beginnen en vaak aantrekkelijker door smaakmakers etc.

 3. Mijn kat is de laatste tijd juist kieskeuriger geworden wat betreft natvoer, terwijl hij vanaf jongs af aan minimaal 50% natvoer krijgt. Hij eet nu zelfs zijn voorheen favoriete voer niet meer echt. Brokjes gaan er wel goed in. Wat kan ik doen om hem weer beter natvoer te laten eten?

  • Marilyn [Catmoneo]

   Zijn er nog meer dingen veranderd? Een check up bij de dierenarts kan dan geen kwaad.

   • Mijn katten hebben ruim een jaar met veel plezier Carny Almonida gegeten, maar plots lusten ze het niet meer. Ik heb andere varianten geprobeerd, maar helaas ook zonder succes. Inmiddels ook Almo Nature, MAC’s en Feringa geprobeerd, maar ook dit eten ze niet.

    Recent zijn we bij de dierenarts geweest en beide dieren lijken medisch gezond. Een van de mijn katten heeft wel al enige tijd diarree, waarvoor medische oorzaak is uitgesloten. We zullen nu gaan kijken over er sprake is van een overgevoeligheid.

    Wat zou ik verder nog kunnen proberen? Ook voor de kat die nergens last van heeft? Ze krijgen overigens Purizon brokjes.

   • Marilyn [Catmoneo]

    Soms is er zo even een periode van kieskeurigheid. Lapje heeft dat ook wel eens. Momenteel gaat ze daar doorheen met Wild Freedom. Lustte ze eerder erg graag, nu gaat het er met moeite in en soms laat ze het echt staan.
    Dus mijn advies daarin is: dan maar even niet dat merk. Ik zet de blikjes die ik nog heb achterin de kast. Komt later wel weer eens.
    En ik pak dus voedingen waarvan ik weet dat ze ze wel lekker vind. Mac’s Cat bv.

    Voor een lijst met goede natvoer die je kunt proberen: Beste Natvoer Adults

 4. Fabian van Oosteroom

  Mijn poes eet het natvoer goed op maar ik heb het gevoel dat ze altijd honger blijft houden nu ze niet op brokjes zit. Daarnaast geeft ze wel iedere dag een keer over maar niet direct na het eten. Wat zou dit kunnen zijn? Haar broertje heeft nergens last van.

  • Marilyn [Catmoneo]

   Hoeveel natvoer geef je haar en hoe vaak?
   Dit zijn belangrijke vragen. Van natvoer mogen ze aanzienlijk meer, en dit wordt nog wel eens onderschat.
   Wat voor gedrag zie je dat je denkt dat ze honger heeft?

 5. Hoe krijgen mensen een blik kattenvoer van 200gr op voordat het zo oud is dat de verwende prinsjes en prinsesjes er sowieso hun neus voor ophalen? En ik heb er nog wel 3 zitten. (die uiteraard niet allen hetzelfde blieven of mogen). Hoe lang kun je blikvoer geopend bewaren? Ik zet het nu in de koelkast en meng het dan met heet water voordat ik het opdien. Het water wordt dan nog wel opgeslurpt (door 1) dus dat is in ieder geval wat.

  • Lapje krijgt alleen maar natvoer, dus een blik is in iets meer dan een dag op.
   Je kunt een geopend blik grofweg 3 dagen in de koelkast bewaren.

   Als je meer natvoer geeft is het eerder op…
   Alternatief: Vries een deel in, bijvoorbeeld in een ijsblokjes maker. Dan kun je kleinere porties geven en is het langer houdbaar.

 6. Hoi Marylin,

  Ik ga het toch maar weer proberen nu ik dit artikel heb gelezen. Kysha (poes) van 7 mnd. At in het begin al het natvoet wat ik voor haar neerzet. Op de duur at ze de alle varianten met juist vlees niet meer. Rund kalf konijn. Kip dat lukt met moeite.
  De Cosma asia vind ze wel allemaal lekker. En van almo natura alles als het maar gecombineerd is. Kip tonijn of makreel tonijn enz. Ik heb al heel veel soorten geprobeerd. Ze laat het echt liggen. Wat kan ik nog proberen? Ze krijgt de Orije brok erbij. Is Almo nature een bij voeding of ook een hoofd voeding? Van Cosma weet ik dat het een bij voeding is.
  Ik hoop dat ik haar weer naar het vlees kan krijgen.
  Groetjes Angelique

  • Wat ze al gehad heeft is
   *mac’s
   *animonda cary kitten alle smaken
   *granatapet
   *feringa alle soorten kitten
   En nu de Cosma Thai vind ze lekker en de Almo nature behalve vlees. Maar dat zijn geen volledige maaltijden of wel..
   Wat zou ik nig kunnen proberen?
   Imand misschien tips?
   groetjes Angelique

  • De meeste van Almo is bijvoeding. Alleen daily en een paar van HFC dacht ik is compleet.
   Heb je al gemixt geprobeerd? Eerst 10% nieuwe voeding + 90% iets wat ze lust, en dan over tijd héél rustig opbouwen.

 7. Ben ik blij dat ik dit gelezen heb! Om te beginnen omdat ik anders waarschijnlijk niet eens doorgekregen had dat ik toch beter iets anders dan tonijn kon geven 😉 maar ook omdat ik denk ik al lang de handdoek in de ring gegooid had anders … Ukkie en Gigi die eten echt alles. Maakt niet uit: tonijn zalm kip rund emoe ratelslang nijlpaard 😉 eten is eten denken die 2. Maar Ushi … manlief. Ze haalde voor alles haar neusje op. Ik had gelukkig wel het voordeel dat ik nooit iets hoefde weg te gooien want ik zette die andere 2 gewoon de rest van het blikje voor 😉 maar heb ik me daar toch geduld moeten hebben … begonnen met 1 klein lepeltje MAC gevogelte/cranberry onder een berg tonijn, met veel snackjes erover en af en toe nog wat kaas ook … weken aan een stuk. En als er ook maar iets te veel vlees in zat naar de smaak van prinses Ushi liep ze weg. Zucht. Nog iets meer tonijn eronder, vooruit, zo dan wel? Echt, als ik dit artikel niet gelezen had dan had ik denk ik na een week of 2 gedacht nou dan eet ze maar tonijn … maar nu heb ik volgehouden en het heeft in totaal denk ik wel 4-6 maanden geduurd om hier te geraken MAAR ze eet haar natvoer zonder ook maar iets erover, eet zelfs andere smaken of een ander merk 🙂 of probeert toch minstens. Heel soms strooi ik er nog een beetje Cosma snackjes erover maar dat is het. Ze springt zelfs net zo enthousiast op het aanrecht als de andere 2 … ehhh ja dat had ook weer niet gehoeven 😉 .

  • Ah Yes! Super dat het je zo geholpen heeft.
   Ik hoop dat je verhaal ook anderen inspireert vol te houden en natvoer te blijven aanbieden =)

   • Bedankt voor de tip om de Purina fortiflora over het natvoer te strooien.
    Wij hebben de zakjes voor de katten apotheek. Supplementen vinden ze erg interessant en proberen ze open te maken. Een kat is dol op collostrum tabletten van de hond of het flesje druppels bij diaree, ik meen de arsenicum 30c, dat moet allemaal in een lade want dat eten ze perfect. Maar ga het proberen met fortiflora.

 8. Dag mijn kat is erg kieskeurig, natvoer van Leonardo vindt hij lekker maar bij Zooplus hebben ze van de kleine blikken alleen maar vis. Bij de Aldi een blik natvoer gekocht van Alexis met een hoog vleesgehalte (60%) (wild &lever) kom uit op weinig koolhydraten. De kat vindt het erg lekker. Is dit heel slecht voer?

  • De Alexis vind ik qua analyse zo slecht nog niet.
   Het nadeel is wel dat de “vlees en dierlijke bijproducten” elke batch wat anders kunnen inhouden.
   Persoonlijk zou ik liever iets voeren wat meer gespecificeerd is, maar als je portemonnee niets anders toelaat dan is het een optie.
   Gaat het puur om wat de kat lekker vind, probeer dan eens om dingen te mengen. Een optie om mee te beginnen is Animonda Canry of Mac’s Cat.

 9. Ik heb een kitten van een jaar welke extreem kieskeurig is :-(. Sinds februari ben ik overgegaan op KVV toen was ze 7 maanden. In eerste instantie at ze dat vrijwel direct en BARF konijn was favoriet en daarna kiezenbrink sensitive.

  Later de andere 3 oudjes (8 en 9 jaar) overgezet wat nu nog steeds niet van een leien dakje gaat. Heel veel soorten geprobeerd, eerst gemengd met lekker natvoer (bozita of cosma). Al snel bleek dat mengen geen zin had, een verkruimeld cosma snoepje erover wel. Maar….. ineens willen ze het niet meer en kan ik veel weggooien.
  Ook de jongste eet t nooit direct op. Ik heb inmiddels automatisch afsluitbare voerbakken en laat het vaak uren staan, dan wordt er wel wat gegeten. Uit mijn hand eet de jongste het laatste tijd beter maar nog steeds te weinig naar mijn idee (kiezenbrink sensitive), maar dat kan ik zo niet blijven doen me de naderende vakantie voor de deur. Ze is totaal niet op eten gefocust, ze is liever buiten en houdt dan de vogels in de gaten. Ze heeft vanaf haar 4 maanden een chemische castratie gehad en afgelopen maandag een volledige sterilisatie. Ze komt regelmatig binnen, loopt langs de voerbak, ruikt en nope loopt weer weg. Het enige wat ze buiten (afgesloten terrein) kan eten is vliegen die ze vangt. Zo frustrerend. Ik ben gaan denken of het aan de rol KVV lag. omdat het ineens was, ben ermee langs de DA geweest, die zegt kern gezond gewoon kieskeurig. Maar ja wat dan? the hard way? aanbieden, na half uur weghalen en later weer aanbieden, totdat ze het uiteindelijk eet? Zo las ik het op de Hills site. Die zeggen ook dat ze geen variatie hoeven te hebben en dat dat ze juist kieskeurig maakt, omdat ze zo ander lekkerder voer afdwingen. Tja daar is wat voor te zeggen. Inmiddels heb ik ze met het extreem warm weer natvoer gegeven en weer wat brokjes. Brokjes eet madam niet, alhoewel inmiddels weet ik dat ze nutrivet wel eet. Inmiddels weet ik dat ze zakjes concept for live sensitive en RC intestinal wel blieft, maar dat vind ik niet goed genoeg. Pffff ik wil zo graag dat ze goed eet.
  Ze heeft van kitten af aan variatie gehad. toen at ze brokjes mening purizon/nutrivet. animonde en bozita natvoer. Dat at ze toen en ineens eigenlijk niet meer.

  • Lastig. Omdat het erg plots is, kan er iets in de samenstelling veranderd zijn wat ze niet lekker vind.
   Op zich ben ik het wel met Hills eens dat je de ‘harde’ manier kan proberen: weghalen neerzetten totdat ze het eet. Maar als ze het dan nog niet eet, moet je wel iets anders proberen. Meerdere dagen te weinig eten kan voor een kat namelijk ook gevaarlijk zijn (ivm leververvetting).
   Mogelijk dat afwisseling van de merken voor haar goed werkt, dus 2 dagen merk A, dan 2 dagen merk B, dan merk C, dan D en dan weer A – eventueel met wat afwisseling in eiwitsoort. Misschien wil ze dan ook weer de rauwe voeding.
   Bij de dierenarts is ook een bloedbeeld gemaakt van voedingsstoffen, om te kijken of ze geen tekorten heeft? Dat kan in sommige gevallen ook leiden tot eetlust verlies.

 10. Geweldige site, ik ben erg bezig om de beste voeding aan mijn 2 te geven en de reviews zijn super. Eén kat lust alles en eet ook vers vlees. De ander wil liefst brokjes. Hij lust ze allemaal en krijgt verschillende van de beste merken, vooral Power of Nature omdat ze zo weinig KH bevatten.

  Om hem toch voldoende vocht binnen te laten krijgen prak ik wat blik met extra water en wat brokjes erover. Hij krijgt dit 2 keer per dag en mag het bij mij op schoot opeten (Ja hij is een beetje verwent). Hij vult dit aan met droge brokjes. Hij likt al het vocht op, eet de zacht geworden brokjes en een beetje van het blik. Ultieme doel is meer blik te laten eten maar dat is work in progress. Is er iets op tegen om standard zijn brokjes met water te mengen en dat als natvoer te gebruiken?

  • Je kunt wel water met brokjes mengen, maar dit zou ik hooguit 20-30 minuten laten staan. Vooral in graanbrok, maar ook andere, zitten bacteriën en schimmels die het beste gedijen in een warmere, vochtrijke omgeving. Zou je dit langer laten staan, dan is het mogelijk dat dit je kat ziek maakt. Natvoer daarentegen kan je wel langer laten staan (hier heb ik het gewoon de hele dag eruit staan als de warmte het toelaat en er geen vliegen zijn).
   Probeer eens als je een dagje thuis bent om alleen natvoer aan te bieden. Je kunt er even bij gaan zitten, of op je schoot laten eten, maar geen brokjes erbij. Hoe doet ze het dan? Eet ze dan naar verloop van tijd meer? Mogelijk dat haar hongergevoel haar overhaalt meer van het natvoer te eten. Dat het work in progress is zeker waar, soms vereist het veel geduld 🙂

   • Bedankt, ga ik proberen, alleen natvoer als ik thuis ben is een goed idee.
    Ik ga ook de tip proberen om met nat van mindere kwaliteit te beginnen en dan langzaam betere door te mengen. Dat zou best eens kunnen werken.
    Ik vermoed dat hij nooit echt honger heeft, hij is een zorgenkindje en moest aansterken, daarom ben ik veel te toegevelijk. Ga ik veranderen want het gaat nu best goed met hem.

    Ben al 3 jaar bezig en als kitten at hij zelfs een beetje vers vlees, maar toen hij volgroeid was niet meer. De aanhouder wint hoop ik ?

   • Succes 🙂

 11. hoi ! Wat een leuke en informatieve site ! Ik heb een vraagje: Binnenkort krijgen we een nestje kittens. De mama krijgt nu KVV, kvalitatief natvoer en als aanvulling Celtic connection brokjes. Dit willen we ook aan de ukkies gaan geven, maar moet dit dan de kittenvariant zijn ? Aangezien de moederpoes in het wild toch ook geen speciale “kittenmuizen” vangt voor haar kroost. Ik ben benieuwd naar je antwoord. Groetjes

  • Hoi Rebecca,

   Ik denk dat dat goede keuzes zijn, ook voor de kleintjes. Zoals je zegt, in het wild krijgen ze ook geen kittenvoer. Ze hebben meer eiwit nodig, omdat ze groeien, maar als je KVV, kwalitatief natvoer en celtic connection geeft zou dit geen probleem moeten vormen. Ze hebben wel vaker voermomomenten nodig (vanwege de kleinere maagjes) maar meer voeding per dag. Misschien kun je ook nog eens kijken bij mijn artikel ‘hoeveel voer voor een kitten?

   Veel plezier met de kleintjes!

   Groetjes,
   Marilyn

 12. Een belangrijk en uitgebreid artikel; dankjewel Marilyn. – Mijn beide 7-jarigen, een cyper en een zwartwitje, kwamen in mei ’16, op PrinsAdultbrokken, uit een asiel bij mij wonen. Ongeveer een jaar geleden gingen we over op YarrahGraanvrijBrokken, omdat ik erg voor een goed leven voor àlle dieren ben. Maar enige tijd geleden merkte ik dat de normaal zo enthousiaste en eetgrage CyperSiep wat lusteloos was en (veel te) vaak een kots(je) achterliet. Aleer naar de dierenarts te rennen stuitte ik op de site Purrfect. Ik las daar zinnige dingen en stapte (veel te vlot) over op natvoer. Dat heb ik geweten! Ik bleef redderen, opruimen, boenen en poetsen – niet mijn hobby! Maar de cyper had z’n oude enthousiasme weer terug, ondanks dat zijn spijsverteringsstelsel grondig in de war was – héérlijk vindt-ie àl z’n blikjes, hij kan niet wachten! En is gelukkig de problemen te boven. – Kameraad Ludwig is de knieskauwer in ons 3persoonsgezin. Gereserveerd hield hij de nieuwe wind die door het huis waaide in het oog. Met grote interesse toch ook wel. Tegenwoordig – we zijn een kleine 2 maanden verder – is ook hij, gematigd, óm. Al lust hij niet zomaar àlles wat-ie voorgezet krijgt. Hij weet prima duidelijk te maken wat okee is en wat niet: óf z’n voerbakje blijft vrijwel onaangeroerd en hij verzoekt dringend om harde brokjes (tegenwoordig Power of Nature, worden door allebei gewaardeerd); óf je ziet hem met smaak pruimen, evengoed wenst hij als toetje wat brokjes en die krijgt hij. Je kunt dus zeggen: Ludwig is zijn eigen diëtist; tijdens de grote omwenteling is zijn binnenwerk dan ook prima blijven functioneren – geheel in overeenstemming met Marilyn’s voorschriften. Vriendelijke groet van Renée, Ludwig en Siep uit Zutphen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.