Hoe zorg je dat je kat natvoer eet?
Voeding
Marilyn [Catmoneo]
Voeding
8 min

Kieskeurige kat: Hoe zorg ik dat mijn kat natvoer eet?

8 min

Als je kat nu alleen maar brok eet en hier zijn hele leven aan gewend is, is het vaak lastig om hem natvoer te laten eten.


Nu kun je gewoon een bakje natvoer neerzetten en sommige katten zullen dit zonder problemen opeten. Als dit niet voor jouw kat geldt, dan is dit stuk voor jou.


Want sommige katten zijn gewoon zo kieskeurig, dat je wel wat hulp kunt gebruiken.


Vooraf: “De meest kieskeurigste kat zit hier!

Is dit iets wat jij zou zeggen? Lees dit dan even goed:


Voor dit stappenplan ga ik ervan uit dat je kat al voor langere tijd alleen maar brok krijgt. Ik ga er ook vanuit dat je een moeilijke eter hebt die min of meer voor alles zijn neus ophaalt. Hiervoor heb ik zoveel mogelijk tips verzameld.


Wanneer je kat

 • jonger dan een jaar is,
 • al geregeld natvoer krijgt,
 • geen darmproblemen of andere ziekten heeft en
 • maaltijden gevoerd krijgt,

kun je mogelijk stappen overslaan of sneller doen dan aangegeven.


Het is belangrijk te beseffen dat je per individu moet kijken wat het beste past en hoe hij reageert op aanpassingen, zodat je tijdig kunt ingrijpen mocht dat nodig zijn.


Stap 1: Stop met vrij voeren

Bij vrij voeren is het bakje altijd gevuld met (normaliter) brokjes. Hierdoor heeft je kat eigenlijk nooit honger en is er dus geen noodzaak om iets anders te proberen. Welk natvoer je dan ook probeert, het is niet interessant genoeg om zelfs maar te ruiken.


Daarom is het belangrijk over te stappen naar maaltijden. Persoonlijk raad ik minimaal 3 of meer aan: eentje ’s ochtends, eentje later in de middag en een voor het slapengaan. Als je 4 of 5 keer lukt - des te beter!


Bij 1 of 2 maaltijen moet de kat te veel in één keer eten, waardoor de maag van streek kan raken. Ook kan het ervoor zorgen dat ze niet genoeg kunnen eten over de dag, omdat hun maag niet groot genoeg is. Verder houden kleinere maaltijden de urine pH en bloedglucose stabieler. Lees hier meer over onbeperkt voeren versus maaltijden.


Probleem: Kat wordt vervelend

Dit zal voor je kat wat aanpassingsvermogen vergen. Sommigen worden hierdoor wat vervelend – je kunt dan proberen 4 of 5 maaltijden te geven. De PetSafe Eatwell of een andere voerautomaat die uitkomst kan bieden (zie hier mijn review).

Petsafe Eatwell 5


Probleem: Hongerstaking

Sommige katten gaan door maaltijden in hongerstaking en eten gewoon niet. Dan zijn maaltijden geen optie, aangezien katten moeten blijven eten. Dit is mede de reden dat monitoring zo belangrijk is, zodat je dit snel kunt opmerken. Je zult dan creatiever moeten zijn in de volgende stappen.


Stap 2: Je kat natvoer laten eten

Stap 2A: Een maaltijd vervangen door natvoer

Als je je kat eenmaal op 3 maaltijden hebt, kun je 1 van de maaltijden vervangen door natvoer.


Dit hoeft echter niet per se ‘een goede natvoer’ te zijn; sterker nog, je kunt vaak beter beginnen met een ‘slechte natvoer’ omdat die qua macronutriënten (verhouding eiwit, vet en koolhydraten) meer lijkt op menig brok.


Hiermee bedoel ik dus: Felix, Whiskas, Gourmet of een supermarkt merk. Aldi heeft blikken van 400 gram die er niet slecht uitzien qua samenstelling!


Alexis 400 gram Rund (Aldi)
Redelijk wat vlees en weinig koolhydraten - voor een supermarkt merk niet slecht.


Tip: Geen vis

Neem liever geen natvoer op visbasis. Voor veel katten is dit verslavend en het kan het overzetten naar een ander natvoer (of KVV) bemoeilijken.


Tip: Eerst een betere brok?

In sommige gevallen werkt het beter om eerst over te gaan op een betere brok (zie hier mijn lijst van betere brokken). Deze hebben al minder koolhydraten en meer kwalitatievere dierlijke eiwitten, wat kan helpen bij de overgang naar natvoer. Bovendien heb je daar dan in ieder geval al winst geboekt.


Probleem: Mijn kat likt alleen het gelei van het natvoer af

Yes! Hij doet in ieder geval iets met het natvoer!


Je kunt proberen om het vlees flink te prakken, zodat het meer een papje wordt. Sommige katten vinden het ook prima als je nog 1-5 eetlepels lauw water toevoegt, waardoor het meer kattensoep wordt.


Probleem: Mijn kat lust het natvoer niet

Van natvoer heb je paté, mousse, vleesblokjes in gelei en meer echte vleesstukjes. Probeer verschillende varianten om te testen of hij ergens wel warm voor loopt. Dit kun je later weer gebruiken om je kat te verleiden ander natvoer te eten.


Vleesreepjes werken vaak verrassend goed om je kat te verleiden natvoer te eten.

 • Complete varianten: Thrive natvoer, GranataPet Fillets, Catz Finefood fillets, Carnilove blikjes, Canagan blikjes (zie ook beste natvoer)
 • Aanvullende soorten: Cosma Nature, Almo Nature
 • Vleesbrokjes in saus: Sam's Field (diverse smaakjes in pouches)


Canagan-Blik-Kip-en-Eend-structuur
Canagan blikjes: fijne vleesreepjes
Sam's Field Turkey
Sam's Field vleesbrokjes in saus


Probleem: Diarree door nieuw natvoer

Brokken zijn anders qua samenstelling in hoeveelheid eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels. Als katten overgaan op natvoer, krijgen ze soms wat diarree. Dit is normaal, omdat de darmen zich moeten aanpassen. Zolang het neigt naar te zacht tot enige diarree wat in een paar dagen wegtrekt is er niets aan de hand.


Als het waterdiarree wordt of het blijft aanhouden, is het beter om eerst terug te keren naar de brok en de introductie nog rustiger te doen.


Probleem: Je kat schrokt het natvoer naar binnen en geeft over

Zorg voor kleinere porties die je 4 tot 6 keer per dag geeft. Dit gaat het schrokken wat tegen en daarmee het overgeven. Sowieso is het handig om porties niet groter te maken dan 50 gram per keer.


Een voerpuzzel voor natvoer kan ook helpen rustiger te eten. Of een Lickimat.


In plaats daarvan kun je ook wat water toevoegen, zodat het meer soep wordt - ook daardoor wordt het eten vertraagd.


Stap 2B: Van ‘slecht’ naar ‘goed’ natvoer

Wanneer je kat goed de slechtere variant natvoer eet (hij eet het goed, heeft geen diarree [meer] en geeft niet over) voor meerdere dagen (4-7 dagen) dan kun je langzaam het betere voer introduceren. Daarvoor heb ik twee verschillende methoden:


Methode 1: De Meng Methode

Je mengt het oude en nieuwe voer door elkaar. Neem hiervoor een 1 tot 4 week, afhankelijk van de gevoeligheid van je kat. Dit is steeds met 20% meer nieuw voer, dit kan ook minder zijn, zoals 10 of 5% per keer (of zelfs maar een theelepel!).

 • 80% oud voer, 20% nieuw
 • 60% oud voer, 40% nieuw
 • 40% oud, 60% nieuw
 • 20% oud, 80% nieuw
 • 0% oud, 100% nieuw


Methode 2: De Naast het Oude Voer Methode

Ook dit is vrij simpel: biedt het nieuwe voer aan in een nieuwe bakje naast het oude voer. Uit onderzoek blijkt dat katten moeten ‘leren’ dat minder koolhydraten beter voor ze is. Uiteindelijk zullen ze uit zichzelf daardoor het nieuwe voer verkiezen.


Tip 1: Begin met een thee- of eetlepel van het nieuwe voer om te voorkomen dat je steeds veel moet weggooien.

Tip 2: Wist je dat je natvoer ook kunt invriezen? Gebruik een ijsblokjes maker om kleine porties te maken!


Stap 2C: De tweede en derde maaltijd vervangen

Als je kat goed deze natvoer maaltijd eet, kun je langzaam de tweede en later de derde maaltijd gaan vervangen door natvoer.


Let op dat dit bij de meeste kieskeurige en moeilijkste katten makkelijk een paar maand kan duren. Dit is niet om je af te schrikken, maar om realistische verwachtingen neer te zetten. Blijf hoe dan ook volhouden en het natvoer aanbieden.


Belangrijk: Per individu bekijken

Het lijkt alsof stap 2A, B en C chronologisch gebeuren, waarmee ik bedoel: na elkaar. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn.


Als je kat nu al natvoer krijgt, maar van een minder merk, kun je direct het betere voer introduceren.


Als er sprake is van nier- of blaasproblemen en hij eet Gourmet goed, dan kun je hier beter gelijk een tweede maaltijd van introduceren zodat hij meer vocht krijgt.


Tips voor het overzetten naar natvoer


De ochtendmaaltijd eerst

Ik denk dat het handig is als je de ochtendmaaltijd vervangt door natvoer. Je kat heeft dan al wat honger door de nacht en zo is de kans groter dat hij in ieder geval wat ervan eet. Dit ligt er echter ook aan hoe het in jouw schema past.


Heb tijd en geduld

Ook is het handig als je die dag vrij bent (bijvoorbeeld in het weekend), zodat je het natvoer later nog een paar keer kunt aanbieden. Zolang je kat niet eet krijgt hij steeds iets meer trek, waardoor de kans groter wordt dat hij het op zijn minst probeert.


Verleiding

Hieronder nog een paar trucjes die je kunt gebruiken om je kat te verleiden om het natvoer te eten.


Let opVaak eten ze bij onderstaande methoden niet voldoende voor de dag. Zolang je kat slechts een paar likjes of hapjes neemt van het natvoer, moet hij later op de dag toegang hebben tot voldoende eten (brok of nog beter een natvoer die hij wel lust).


De ‘Verleid-me’ methode

Soms is er wat meer verleiding nodig dan alleen een beetje honger. Dan kun je deze trucjes eens proberen:

 • Kies eerst voor een natvoer met dezelfde eiwitbron (bijvoorbeeld ‘kip’)
 • Sprenkel wat (geschaafde) brokjes over het natvoer
 • Gebruik wat tonijnwater (niet olie!)
 • Een beetje afgekoeld kookvocht van kip of vis kunnen ook helpen
 • Gooi er zijn lievelingssnack over (een beetje Parmezaanse kaas, zijn favo snoepje)
 • Breng het op kamertemperatuur, zodat het meer en aantrekkelijker ruikt (denk om hotspots, controleer de héle voeding dat er geen te hete stukjes in zitten!)
 • Leg het op een plat bord, zodat de snorharen de zijkanten niet raakt.
 • Probeer eens Fortiflora probiotica van Purina erover. Lapje vind dit altijd lekker en helpt om de eetlust te stimuleren.
Fortiflora Probiotica Purina
Fortiflora voor katten.


De ‘Leer-me-eten’ methode

Kittens leren van jongs af aan van hun moeder wat eten is. Dit kunnen we ook zelf gebruiken. Leg elke keer een theelepeltje naast de brokjes te leggen op een bord (naast de brokjes of oude natvoer). Dit eet hij in eerste instantie waarschijnlijk niet, maar je kat krijgt door associatie in de gaten dat dit eten is. Het kan een paar dagen tot weken duren, maar uiteindelijk probeert hij (hopelijk) een hapje.


Tip: Vries het natvoer in een ijsblokjes maker in. Zo heb je kleine porties en kun je langer doen met een blikje zonder dat het stuk gaat.


De ‘Uit-mijn-hand’ methode

Sommige katten willen het wel eten als je het vanuit je hand doet, zeker als je een goede vertrouwensband hebt. Het wordt een wat smerige boel en het duurt wel even voordat je kat wat binnen heeft, maar dat geeft niet. Het doel is dat je kat went aan de smaak en textuur van het voer. Om deze reden kun je ook wat om het bekkie en aan de pootjes smeren (dit laatste uiteraard niet overdrijven).


Conclusie: Tijd en geduld om je kat natvoer te laten eten

De meeste kieskeurige poezen en katers laten zich niet zo makkelijk overhalen om ander voer te gaan eten.


Toch is het in mijn optiek belangrijk dat ze diverse voedingen kunnen eten, zodat je niet in de problemen raakt als jouw merk de samenstelling verandert, stopt met produceren of als je kat door ziekte speciaal voer moet hebben.


Bij het wisselen van voer is het wel nodig om tijd te hebben, geduldig te zijn en creatief om te gaan met het verleiden van je kat.