Kieskeurige kat: Hoe zorg ik dat mijn kat natvoer eet?

Ik ga ermee akkoord dat je me email stuurt.
Ik ga ermee akkoord dat je me email stuurt.
Ik ga ermee akkoord dat je me email stuurt.
Kieskeurige kat Hoe zorg ik dat mijn kat natvoer eet

Als je kat nu alleen maar brok eet en hier zijn hele leven aan gewend is, is het vaak lastig om hem natvoer te laten eten.

Nu kun je gewoon een bakje natvoer neerzetten en sommige katten zullen dit zonder problemen opeten. Als dit niet voor jouw kat geldt, dan is dit stuk voor jou.

Want sommige katten zijn gewoon zo kieskeurig, dat je wel wat hulp kunt gebruiken.

Vooraf: “De meest kieskeurigste kat zit hier!”

Voor dit stappenplan ga ik ervan uit dat je kat al voor langere tijd alleen maar brok krijgt. Ik ga er ook vanuit dat je een moeilijke eter hebt die min of meer voor alles zijn neus ophaalt. Hiervoor heb ik zoveel mogelijk tips verzameld.

Wanneer je kat

 • jonger dan een jaar is,
 • al geregeld natvoer krijgt,
 • geen darmproblemen of andere ziekten heeft en
 • maaltijden gevoerd krijgt,

kun je mogelijk stappen overslaan of sneller doen dan aangegeven.

Het is belangrijk te beseffen dat je per individu moet kijken wat het beste past en hoe hij reageert op aanpassingen, zodat je tijdig kunt ingrijpen mocht dat nodig zijn.

Stap 1: Stop met vrij voeren

Bij vrij voeren is het bakje altijd gevuld met (normaliter) brokjes. Hierdoor heeft je kat eigenlijk nooit honger en is er dus geen noodzaak om iets anders te proberen. Welk natvoer je dan ook probeert, het is niet interessant genoeg om zelfs maar te ruiken.

Daarom is het belangrijk over te stappen naar maaltijden. Persoonlijk raad ik minimaal 3 of meer aan: eentje ’s ochtends, eentje later in de middag en een voor het slapengaan.

Bij 1 of 2 maaltijen moet de kat te veel in één keer eten, waardoor de maag van streek kan raken. Ook kan het ervoor zorgen dat ze niet genoeg kunnen eten over de dag, omdat hun maag niet groot genoeg is. Lees hier meer over onbeperkt voeren versus maaltijden.

Probleem: Kat wordt vervelend

Dit zal voor je kat wat aanpassingsvermogen vergen. Sommigen worden hierdoor wat vervelend – je kunt dan proberen 4 of 5 maaltijden te geven. De PetSafe Eatwell of een andere voerautomaat die uitkomst kan bieden (zie hier mijn review).

Petsafe Eatwell 5

Probleem: Hongerstaking

Sommige katten gaan door maaltijden in hongerstaking en eten gewoon niet. Dan zijn maaltijden geen optie, aangezien katten moeten blijven eten. Dit is mede de reden dat monitoring zo belangrijk is, zodat je dit snel kunt opmerken. Je zult dan creatiever moeten zijn in de volgende stappen.

Stap 2: Je kat natvoer laten eten

Stap 2A: Een maaltijd vervangen door natvoer

Als je je kat eenmaal op 3 maaltijden hebt, kun je 1 van de maaltijden vervangen door natvoer.

Dit hoeft echter niet per se ‘een goede natvoer’ te zijn; sterker nog, je kunt vaak beter beginnen met een ‘slechte natvoer’ omdat die qua macronutriënten (verhouding eiwit, vet en koolhydraten) meer lijkt op menig brok.

Hiermee bedoel ik dus: Felix, Whiskas, Gourmet of een supermarkt merk. Aldi heeft blikken van 400 gram die er niet slecht uitzien qua samenstelling!

Alexis 400 gram Rund (Aldi)
Redelijk wat vlees en weinig koolhydraten – voor een supermarkt merk niet slecht.

Tip: Geen vis

Neem liever geen natvoer op visbasis. Voor veel katten is dit verslavend en het kan het overzetten naar een ander natvoer (of KVV) bemoeilijken.

Tip: Eerst een betere brok?

In sommige gevallen werkt het beter om eerst over te gaan op een betere brok (zie hier mijn lijst van betere brokken). Deze hebben al minder koolhydraten en meer kwalitatievere dierlijke eiwitten, wat kan helpen bij de overgang naar natvoer.

Probleem: Mijn kat likt alleen het gelei van het natvoer af

Yes! Hij doet in ieder geval iets met het natvoer!

Je kunt proberen om het vlees flink te prakken, zodat het meer een papje wordt. Sommige katten vinden het ook prima als je nog een thee- tot eetlepel lauw water toevoegt, waardoor het meer soep wordt.

Probleem: Mijn kat lust het natvoer niet

Van natvoer heb je paté, mousse, vleesblokjes in gelei en meer echte vleesstukjes. Probeer verschillende varianten om te testen of hij ergens wel warm voor loopt. Dit kun je later weer gebruiken om je kat te verleiden ander natvoer te eten.

Vleesreepjes werken vaak verrassend goed om je kat te verleiden natvoer te eten.

 • Complete varianten: Thrive natvoer, GranataPet Fillets, Catz Finefood fillets, Carnilove blikjes, Canagan blikjes (zie ook beste natvoer)
 • Aanvullende soorten: Cosma Nature, Almo Nature
Canagan-Blik-Kip-en-Eend-structuur

Probleem: Diarree door nieuw natvoer

Brokken zijn anders qua samenstelling in hoeveelheid eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels. Als katten overgaan op natvoer, krijgen ze soms wat diarree. Dit is normaal, omdat de darmen zich moeten aanpassen. Zolang het neigt naar te zacht tot enige diarree wat in een paar dagen wegtrekt is er niets aan de hand.

Als het waterdiarree wordt of het blijft aanhouden, is het beter om eerst terug te keren naar de brok en de introductie nog rustiger te doen.

Probleem: Je kat schrokt het natvoer naar binnen en geeft over

Zorg voor kleinere porties die je 4 tot 6 keer per dag geeft. Dit gaat het schrokken wat tegen en daarmee het overgeven. Sowieso is het handig om porties niet groter te maken dan 50 gram per keer.

Een voerpuzzel voor natvoer kan ook helpen rustiger te eten.


Blog advertentie Via Natura

In plaats daarvan kun je ook wat water toevoegen, zodat het meer soep wordt – ook daardoor wordt het eten vertraagd.


Blog advertentie Via Natura

Blog advertentie Via Natura

Stap 2B: Van ‘slecht’ naar ‘goed’ natvoer

Wanneer je kat goed de slechtere variant natvoer eet (hij eet het goed, heeft geen diarree [meer] en geeft niet over) voor meerdere dagen dan kun je langzaam het betere voer introduceren. Daarvoor heb ik twee verschillende methoden:

Methode 1: De Meng Methode

Je mengt het oude en nieuwe voer door elkaar. Neem hiervoor een 1 tot 4 week, afhankelijk van de gevoeligheid van je kat. Dit is steeds met 20% meer nieuw voer, dit kan ook minder zijn, zoals 10 of 5% per keer.

 • 80% oud voer, 20% nieuw
 • 60% oud voer, 40% nieuw
 • 40% oud, 60% nieuw
 • 20% oud, 80% nieuw
 • 0% oud, 100% nieuw

Methode 2: De Naast het Oude Voer Methode

Ook dit is vrij simpel: biedt het nieuwe voer aan in een nieuwe bakje naast het oude voer. Uit onderzoek blijkt dat katten moeten ‘leren’ dat minder koolhydraten beter voor ze is. Uiteindelijk zullen ze uit zichzelf daardoor het nieuwe voer verkiezen.

Tip: Begin met een thee- of eetlepel van het nieuwe voer om te voorkomen dat je steeds veel moet weggooien.

Stap 2C: De tweede en derde maaltijd vervangen

Als je kat goed deze natvoer maaltijd eet, kun je langzaam de tweede en later de derde maaltijd gaan vervangen door natvoer.

Let op dat dit bij de meeste kieskeurige en moeilijkste katten makkelijk een paar maand kan duren. Dit is niet om je af te schrikken, maar om realistische verwachtingen neer te zetten. Blijf hoe dan ook volhouden en het natvoer aanbieden.

Per individu bekijken

Het lijkt alsof stap 2A, B en C chronologisch gebeuren, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn.

Als je kat nu al natvoer krijgt, maar van een minder merk, kun je direct het betere voer introduceren.

Als er sprake is van nier- of blaasproblemen en hij eet Gourmet goed, dan kun je hier beter gelijk een tweede maaltijd van introduceren zodat hij meer vocht krijgt.

Chagrijnige Kat

Nog steeds een Grumpy Cat? Probeer de volgende tip!

Tips voor het overzetten naar natvoer

De ochtendmaaltijd eerst

Ik denk dat het handig is als je de ochtendmaaltijd vervangt door natvoer. Je kat heeft dan al wat honger door de nacht en zo is de kans groter dat hij in ieder geval wat ervan eet. Dit ligt er echter ook aan hoe het in jouw schema past.

Heb tijd en geduld

Ook is het handig als je die dag vrij bent (bijvoorbeeld in het weekend), zodat je het natvoer later nog een paar keer kunt aanbieden. Zolang je kat niet eet krijgt hij steeds iets meer trek, waardoor de kans groter wordt dat hij het op zijn minst probeert.

Verleiding

Hieronder nog een paar trucjes die je kunt gebruiken om je kat te verleiden om het natvoer te eten.

Let op: Vaak eten ze bij onderstaande methoden niet voldoende voor de dag. Zolang je kat slechts een paar likjes of hapjes neemt van het natvoer, moet hij later op de dag toegang hebben tot voldoende eten (brok).

De ‘Verleid-me’ methode

Soms is er wat meer verleiding nodig dan alleen een beetje honger. Dan kun je deze trucjes eens proberen:

 • Kies eerst voor een natvoer met dezelfde eiwitbron (bijvoorbeeld ‘kip’)
 • Sprenkel wat (geschaafde) brokjes over het natvoer
 • Gebruik wat tonijnwater (niet olie!)
 • Gooi er zijn lievelingssnack over (een beetje Parmezaanse kaas, zijn favo snoepje)
 • Breng het op kamertemperatuur, zodat het meer en aantrekkelijker ruikt (denk om hotspots, controleer de héle voeding dat er geen te hete stukjes in zitten!)
 • Leg het op een plat bord, zodat de snorharen de zijkanten niet raakt.

De ‘Leer-me-eten’ methode

Kittens leren van jongs af aan van hun moeder wat eten is. Dit kunnen we ook zelf gebruiken. Leg elke keer een theelepeltje naast de brokjes te leggen op een bord (naast de brokjes of oude natvoer). Dit eet hij in eerste instantie waarschijnlijk niet, maar je kat krijgt door associatie in de gaten dat dit eten is. Het kan een paar dagen tot weken duren, maar uiteindelijk probeert hij (hopelijk) een hapje.

De ‘Uit-mijn-hand’ methode

Sommige katten willen het wel eten als je het vanuit je hand doet, zeker als je een goede vertrouwensband hebt. Het wordt een wat smerige boel en het duurt wel even voordat je kat wat binnen heeft, maar dat geeft niet. Het doel is dat je kat went aan de smaak en textuur van het voer. Om deze reden kun je ook wat om het bekkie en aan de pootjes smeren.

Conclusie: Tijd en geduld om je kat natvoer te laten eten

De meeste kieskeurige poezen en katers laten zich niet zo makkelijk overhalen om ander voer te gaan eten.

Toch is het in mijn optiek belangrijk dat ze diverse voedingen kunnen eten, zodat je niet in de problemen raakt als jouw merk de samenstelling verandert of als je kat door ziekte speciaal voer moet hebben.

Bij het wisselen van voer is het wel nodig om tijd te hebben, geduldig te zijn en creatief om te gaan met het verleiden van je kat.

Pootje PurrfectCat

11 reacties:

 1. Dag mijn kat is erg kieskeurig, natvoer van Leonardo vindt hij lekker maar bij Zooplus hebben ze van de kleine blikken alleen maar vis. Bij de Aldi een blik natvoer gekocht van Alexis met een hoog vleesgehalte (60%) (wild &lever) kom uit op weinig koolhydraten. De kat vindt het erg lekker. Is dit heel slecht voer?

  • De Alexis vind ik qua analyse zo slecht nog niet.
   Het nadeel is wel dat de “vlees en dierlijke bijproducten” elke batch wat anders kunnen inhouden.
   Persoonlijk zou ik liever iets voeren wat meer gespecificeerd is, maar als je portemonnee niets anders toelaat dan is het een optie.
   Gaat het puur om wat de kat lekker vind, probeer dan eens om dingen te mengen. Een optie om mee te beginnen is Animonda Canry of Mac’s Cat.

 2. Ik heb een kitten van een jaar welke extreem kieskeurig is :-(. Sinds februari ben ik overgegaan op KVV toen was ze 7 maanden. In eerste instantie at ze dat vrijwel direct en BARF konijn was favoriet en daarna kiezenbrink sensitive.

  Later de andere 3 oudjes (8 en 9 jaar) overgezet wat nu nog steeds niet van een leien dakje gaat. Heel veel soorten geprobeerd, eerst gemengd met lekker natvoer (bozita of cosma). Al snel bleek dat mengen geen zin had, een verkruimeld cosma snoepje erover wel. Maar….. ineens willen ze het niet meer en kan ik veel weggooien.
  Ook de jongste eet t nooit direct op. Ik heb inmiddels automatisch afsluitbare voerbakken en laat het vaak uren staan, dan wordt er wel wat gegeten. Uit mijn hand eet de jongste het laatste tijd beter maar nog steeds te weinig naar mijn idee (kiezenbrink sensitive), maar dat kan ik zo niet blijven doen me de naderende vakantie voor de deur. Ze is totaal niet op eten gefocust, ze is liever buiten en houdt dan de vogels in de gaten. Ze heeft vanaf haar 4 maanden een chemische castratie gehad en afgelopen maandag een volledige sterilisatie. Ze komt regelmatig binnen, loopt langs de voerbak, ruikt en nope loopt weer weg. Het enige wat ze buiten (afgesloten terrein) kan eten is vliegen die ze vangt. Zo frustrerend. Ik ben gaan denken of het aan de rol KVV lag. omdat het ineens was, ben ermee langs de DA geweest, die zegt kern gezond gewoon kieskeurig. Maar ja wat dan? the hard way? aanbieden, na half uur weghalen en later weer aanbieden, totdat ze het uiteindelijk eet? Zo las ik het op de Hills site. Die zeggen ook dat ze geen variatie hoeven te hebben en dat dat ze juist kieskeurig maakt, omdat ze zo ander lekkerder voer afdwingen. Tja daar is wat voor te zeggen. Inmiddels heb ik ze met het extreem warm weer natvoer gegeven en weer wat brokjes. Brokjes eet madam niet, alhoewel inmiddels weet ik dat ze nutrivet wel eet. Inmiddels weet ik dat ze zakjes concept for live sensitive en RC intestinal wel blieft, maar dat vind ik niet goed genoeg. Pffff ik wil zo graag dat ze goed eet.
  Ze heeft van kitten af aan variatie gehad. toen at ze brokjes mening purizon/nutrivet. animonde en bozita natvoer. Dat at ze toen en ineens eigenlijk niet meer.

  • Lastig. Omdat het erg plots is, kan er iets in de samenstelling veranderd zijn wat ze niet lekker vind.
   Op zich ben ik het wel met Hills eens dat je de ‘harde’ manier kan proberen: weghalen neerzetten totdat ze het eet. Maar als ze het dan nog niet eet, moet je wel iets anders proberen. Meerdere dagen te weinig eten kan voor een kat namelijk ook gevaarlijk zijn (ivm leververvetting).
   Mogelijk dat afwisseling van de merken voor haar goed werkt, dus 2 dagen merk A, dan 2 dagen merk B, dan merk C, dan D en dan weer A – eventueel met wat afwisseling in eiwitsoort. Misschien wil ze dan ook weer de rauwe voeding.
   Bij de dierenarts is ook een bloedbeeld gemaakt van voedingsstoffen, om te kijken of ze geen tekorten heeft? Dat kan in sommige gevallen ook leiden tot eetlust verlies.

 3. Geweldige site, ik ben erg bezig om de beste voeding aan mijn 2 te geven en de reviews zijn super. Eén kat lust alles en eet ook vers vlees. De ander wil liefst brokjes. Hij lust ze allemaal en krijgt verschillende van de beste merken, vooral Power of Nature omdat ze zo weinig KH bevatten.

  Om hem toch voldoende vocht binnen te laten krijgen prak ik wat blik met extra water en wat brokjes erover. Hij krijgt dit 2 keer per dag en mag het bij mij op schoot opeten (Ja hij is een beetje verwent). Hij vult dit aan met droge brokjes. Hij likt al het vocht op, eet de zacht geworden brokjes en een beetje van het blik. Ultieme doel is meer blik te laten eten maar dat is work in progress. Is er iets op tegen om standard zijn brokjes met water te mengen en dat als natvoer te gebruiken?

  • Je kunt wel water met brokjes mengen, maar dit zou ik hooguit 20-30 minuten laten staan. Vooral in graanbrok, maar ook andere, zitten bacteriën en schimmels die het beste gedijen in een warmere, vochtrijke omgeving. Zou je dit langer laten staan, dan is het mogelijk dat dit je kat ziek maakt. Natvoer daarentegen kan je wel langer laten staan (hier heb ik het gewoon de hele dag eruit staan als de warmte het toelaat en er geen vliegen zijn).
   Probeer eens als je een dagje thuis bent om alleen natvoer aan te bieden. Je kunt er even bij gaan zitten, of op je schoot laten eten, maar geen brokjes erbij. Hoe doet ze het dan? Eet ze dan naar verloop van tijd meer? Mogelijk dat haar hongergevoel haar overhaalt meer van het natvoer te eten. Dat het work in progress is zeker waar, soms vereist het veel geduld 🙂

   • Bedankt, ga ik proberen, alleen natvoer als ik thuis ben is een goed idee.
    Ik ga ook de tip proberen om met nat van mindere kwaliteit te beginnen en dan langzaam betere door te mengen. Dat zou best eens kunnen werken.
    Ik vermoed dat hij nooit echt honger heeft, hij is een zorgenkindje en moest aansterken, daarom ben ik veel te toegevelijk. Ga ik veranderen want het gaat nu best goed met hem.

    Ben al 3 jaar bezig en als kitten at hij zelfs een beetje vers vlees, maar toen hij volgroeid was niet meer. De aanhouder wint hoop ik 😸

   • Succes 🙂

 4. hoi ! Wat een leuke en informatieve site ! Ik heb een vraagje: Binnenkort krijgen we een nestje kittens. De mama krijgt nu KVV, kvalitatief natvoer en als aanvulling Celtic connection brokjes. Dit willen we ook aan de ukkies gaan geven, maar moet dit dan de kittenvariant zijn ? Aangezien de moederpoes in het wild toch ook geen speciale “kittenmuizen” vangt voor haar kroost. Ik ben benieuwd naar je antwoord. Groetjes

  • Hoi Rebecca,

   Ik denk dat dat goede keuzes zijn, ook voor de kleintjes. Zoals je zegt, in het wild krijgen ze ook geen kittenvoer. Ze hebben meer eiwit nodig, omdat ze groeien, maar als je KVV, kwalitatief natvoer en celtic connection geeft zou dit geen probleem moeten vormen. Ze hebben wel vaker voermomomenten nodig (vanwege de kleinere maagjes) maar meer voeding per dag. Misschien kun je ook nog eens kijken bij mijn artikel ‘hoeveel voer voor een kitten?

   Veel plezier met de kleintjes!

   Groetjes,
   Marilyn

 5. Een belangrijk en uitgebreid artikel; dankjewel Marilyn. – Mijn beide 7-jarigen, een cyper en een zwartwitje, kwamen in mei ’16, op PrinsAdultbrokken, uit een asiel bij mij wonen. Ongeveer een jaar geleden gingen we over op YarrahGraanvrijBrokken, omdat ik erg voor een goed leven voor àlle dieren ben. Maar enige tijd geleden merkte ik dat de normaal zo enthousiaste en eetgrage CyperSiep wat lusteloos was en (veel te) vaak een kots(je) achterliet. Aleer naar de dierenarts te rennen stuitte ik op de site Purrfect. Ik las daar zinnige dingen en stapte (veel te vlot) over op natvoer. Dat heb ik geweten! Ik bleef redderen, opruimen, boenen en poetsen – niet mijn hobby! Maar de cyper had z’n oude enthousiasme weer terug, ondanks dat zijn spijsverteringsstelsel grondig in de war was – héérlijk vindt-ie àl z’n blikjes, hij kan niet wachten! En is gelukkig de problemen te boven. – Kameraad Ludwig is de knieskauwer in ons 3persoonsgezin. Gereserveerd hield hij de nieuwe wind die door het huis waaide in het oog. Met grote interesse toch ook wel. Tegenwoordig – we zijn een kleine 2 maanden verder – is ook hij, gematigd, óm. Al lust hij niet zomaar àlles wat-ie voorgezet krijgt. Hij weet prima duidelijk te maken wat okee is en wat niet: óf z’n voerbakje blijft vrijwel onaangeroerd en hij verzoekt dringend om harde brokjes (tegenwoordig Power of Nature, worden door allebei gewaardeerd); óf je ziet hem met smaak pruimen, evengoed wenst hij als toetje wat brokjes en die krijgt hij. Je kunt dus zeggen: Ludwig is zijn eigen diëtist; tijdens de grote omwenteling is zijn binnenwerk dan ook prima blijven functioneren – geheel in overeenstemming met Marilyn’s voorschriften. Vriendelijke groet van Renée, Ludwig en Siep uit Zutphen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *