Andere voeding voor je kat: Hoe introduceer je nieuw kattenvoer?

Mijn kat eet het nieuwe voer niet Hoe introduceer je nieuw kattenvoer

Met je goede gedrag heb je een beter soort kattenvoeding gekocht. Vol enthousiasme vul je het bakje en zet je het bakje neer: ‘Kijk eens Pluizevoet, een heerlijk bakje gezonde voeding!’ roep je.

En wat doet Pluizevoet? Hij snuift eraan, haalt z’n neus op en loopt ongeïnteresseerd weg. Je kat eet het nieuwe voer niet.

Of hij eet het wel, en gooit het een half uurtje later er weer uit (uiteraard als lange sliert over je kleed…). Of raakt aan de diarree.

Aarrgh.

Een goede introductie van nieuwe kattenvoeding kan dit helpen voorkomen bij veel katten. Soms is hiervoor wel wat geduld en doorzettingsvermogen voor nodig.

Een rustige introductie van nieuw kattenvoer

Je kunt natuurlijk de voeding wisselen in één dag. Je doet gewoon de nieuwe voeding in het bakje, punt. En voor sommige katten werkt deze ‘cold turkey’ methode.

Echter krijgen andere katten daardoor last van maagklachten en gaan overgeven, of ze krijgen juist last van diarree of obstipatie.

Dit komt omdat de maag en darmen met deze methode geen tijd krijgen zich aan te passen aan de nieuwe samenstelling van voeding.

Als dit te lang duurt, kan het zelfs problematisch worden: je kat kan een afkeer krijgen van eten, omdat hij zich steeds zo slecht voelt.

Daarom is een rustige introductie van nieuwe kattenvoer van uiterst belang.

Hoe lang moet een kat wennen aan nieuwe voeding?

Dat is lastig te zeggen. Bij gezonde en niet zulke gevoelige katten kan een week voldoende zijn. Bij meer gevoelige katten is misschien wel 4 weken of meer nodig voordat ze echt gewend zijn aan hun nieuwe voeding.

Omwille hiervan raad ik aan minstens 2 weken te nemen voor het wisselen van voer voor je kat.

De meng-methode

Bij het wisselen brok naar brok of van natvoer naar ander natvoer kun je het beste deze door elkaar mengen. Afhankelijk van de gevoeligheid van je kat voor nieuw voer, neem je als richtlijn 2 tot 4 week (langer indien nodig!).

Een voorbeeld van een vrij vlotte overgang:

 • Dag 1 tot 4: ¼ nieuw, ¾ oud
 • Van dag 4 tot 8: ½ nieuw, ½ oud
 • Dag 8 tot 12: ¾ nieuw, ¼ oud
 • Na dag 12: volledig nieuw

In dit voorbeeld verhoog ik het steeds met 25% nieuw voer, maar je kunt dit ook met 5 of 10% doen. Dit ligt heel erg aan jouw kat wat verstandig is, zoals gevoelige darmen of bij stress is het verstandig het langzamer aan te doen.

Observeer

Kijk naar hoe zijn eetlust is, of zijn ontlasting goed blijft/is (diarree / constipatie), of hij niet vreselijke stinkscheten gaat laten en of hij niet overgeeft.

Kijk dit 2 tot 3 dagen aan of langer als dat nodig is bij jouw kat totdat het goed gaat. Pas dan verhoog je de hoeveelheid nieuwe voeding. Gaat het nog niet zo goed, dan neem je langer de tijd en/of verminder de hoeveelheid nieuwe voeding.

Mocht je al vaker van voeding hebben gewisseld, dan ken je je kat beter. Je kunt dan mogelijk wel sneller wisselen tussen voedingen.

Geef het tijd

Heb je een gevoelige kat of echt een moeilijke eter, dan kan een nieuwe voeding introduceren makkelijk 4 tot 6 week duren. Pas na die tijd hebben de darmen zich ook enigszins aangepast. Spring daarom niet van de ene voeding naar de andere, maar geef het ook even tijd zijn werk te doen.

Nóóit een hongerdieet!

Katten zijn best kwetsbare diertjes. Als ze een tijdje niet eten, kunnen ze heel erg ziek worden.

Wanneer een kat voor meer dan 2 dagen niet of heel weinig eet – of in 5 dagen slechts een fractie van wat normaal is – kan er leververvetting optreden. Dit risico is groter als je kat te dik is. Dit is heel gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn!

Alhoewel je gebruik kunt maken van trek, is dat heel wat anders dan hem uithongeren. Daarom hanteer je nooit een “het is dit en niets anders” beleid.

Hoe lang mag een kat zonder eten?

Ik houd aan dat je je kat tot ongeveer 1 dag mag uitdagen de voeding alsnog te eten. Heeft hij na 24 uur nóg niet gegeten ondanks truucjes, dan moet je toch weer even terug naar het oude voer.

Overigens is het overslaan van een maaltijd nog geen reden tot zorg, maar wel voor oplettendheid. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kat niet eet, zoals:

 • Stress: bijvoorbeeld door harde geluiden, andere katten, lastiggevallen tijdens het eten, eten naast andere katten
 • Pijn: misselijkheid of problemen met bijvoorbeeld tanden, maag, darmen, organen
 • Voer: Samenstelling van het voer is veranderd door de fabrikant, je probeert een nieuw voer, of hij is juist even zat van het oude voer.
 • Anders: Warmer weer, buiten een vogeltje gevangen, zalm van de buurvrouw gekregen, gewoon even geen zin in eten, een haarbal die dwars zit, et cetera.

Zolang je niet goed weet wat de oorzaak is, moet je je kat goed in de gaten houden. Twijfel je na 2 dagen en heeft je kat nog niets/weinig gegeten, ga dan naar de dierenarts voor een algehele check.

Mijn kat eet het nieuwe voer niet, wat kan ik doen?

Katten zijn soms moeilijke eters. Waarom zijn katten zo kieskeurig?

Dit heeft mede te maken met wat ze op jonge leeftijd als kitten leren eten van mama. Als mamapoes alleen maar brokjes krijgt, zullen kittens leren dat alleen brok veilig is om te eten.

Zolang ze mama niet iets anders zien eten, zijn ze ook terughoudender om andere voeding te proberen. Hoe meer variatie mamapoes krijgt (brok, natvoer, rauw), hoe meer de kittens leren dat dit ook veilige voeding is.

In het wild werkt dat heel goed. Door van mama geleerd te krijgen wat eetbaar is en wat niet, voorkom je dat je je tanden in iets zet wat je vreselijk ziek maakt. Een kwestie van zelfbehoud dus (en niet per se ‘verwend’!).

Toch is het niet onmogelijk om je katten iets nieuws te laten eten. Het mengen van oude en nieuwe brokjes doet vaak al de truuc.

Start als het nog een kitten is: Krijg je je kat met 12 à 16 weken, wacht dan niet te lang met nieuwe voeding introduceren. Jong geleerd is oud gedaan.

Met brokken moet je soms ook gewoon uitproberen. Niemand kan voorspellen welke brokjes jouw katten lekker vinden. Hetzelfde geldt voor natvoer.

Lapje vond Celtic Connection niet zo, maar Orijen Six Fish gaan er zo in. Maar misschien vind jouw kat Orijen niks, en gaat hij liever voor Power of Nature. Naast proefzakjes kun je ook eens aan je omgeving vragen of zij wat hebben wat je mag proberen. Wij lusten ook niet alles!

Soms kan het wellen in (lauw) water helpen om je kat te verleiden om nieuwe brokjes te eten. Laat dit echter maximaal een half uur staan in verband met bacterie groei.

Het voeren van maaltijden kan ook helpen wat meer trek te creëren, en dus meer eetlust.

Heb jij een echt brok verslaafde kat die je wil overzetten naar natvoer? Neem dan hier eens een kijkje voor mijn tips.

Nog een paar slimme tips!

Bewaar wat van het oude voer – Zorg dat je nog voor een paar dagen van het oude voer achter de hand hebt. Zo zit je niet omhoog als jouw katten een langzamere introductie nodig hebben dan verwacht.

Ga terug naar het oude voer bij heftig overgeven of diarree – Reageert jouw kat superheftig op de nieuwe voeding? Stop dan direct en ga terug naar het oude voer. Zorg eerst voor stabiliteit.

Als het spugen en diarree blijft, raadpleeg dan een dierenarts. Verdwijnt het, dan kun je het nog eens proberen met een nog rustigere introductie of een andere voeding.

Dagboekje – Houdt een dagboekje bij met de veranderingen die je doorvoert en je observaties. Ons geheugen bevat namelijk nogal wat gaten en dit helpt zeker om je conclusies bij te houden.

Niet alles tegelijk – En als laatste: Introduceer niet meerdere nieuwe voedingen tegelijk. Kies bijvoorbeeld om eerst alleen de brok te vervangen, óf om natvoer te gaan introduceren. Begin met 1 merk. Mocht er dan iets misgaan (overgeven, diarree, etc) dan kun je tenminste enigszins een verband leggen met welke voeding dat gelinkt is.

Heb jij nog tips om je kat een nieuwe voeding te laten eten? Deel ze in de reacties!

Pootje Catmoneo

18 reacties:

 1. Wat als mijn kat die geopereerd is aan oxalaatstenen Urinary moet hebben van Royal Canin? Ook mengen met het oude voer? Voor de operatie was hij er nooit zo gevoelig voor. Maar nu diarree na ineens Urinary te moeten geven.

  • Marilyn [Catmoneo]

   Juist als een kat bij de dierenarts is geweest, is mijn advies even te wachten met nieuwe voeding.
   Dat klinkt misschien gek: hij is ziek en heeft nú speciale voeding nodig.
   Maar de DA is vaak stress en de ziekte betekent pijn.
   Een nieuwe voeding proberen onder omstandigheden van stress en pijn is een slechte mix.
   Vaak zie je dat katten de voeding sowieso weigeren. En in jouw geval dat de overgang waarschijnlijk te snel was met diarree als gevolg.
   Dus hoe contraproductief ook, ik raad toch aan de overgang 7 tot 14 dagen te geven om bijkomende problemen te minimaliseren.

 2. Mooie blog! Ik zit alleen erg in dubio. Katten zijn purizon sterilized gewend. Echter werden beide in ene ziek (braken en diarree). Braken gebeurde direct na eten. Ik ben dus bang dat er iets fouts zit in de brok. En durf die niet meer te geven. Deze brok is daarnaast ook niet leverbaar..

  We hebben wellness core sterilized in huis gehaald. Maar stappen nu dus cold turkey over. Ze eten het wel maar niet van harte en natuurlijk door de overstap dunne ontlasting…

  Ik weet niet meer zo goed waar ik goed aan doe… we hebben nog wat purizon maar durf die niet goed te geven..

  • Marilyn [Catmoneo]

   Hopelijk is ondertussen de dunne ontlasting opgelost.
   Je kunt nog proberen of Purizon weer per direct voor braken en diarree zorgt om het te testen – maar ik snap het ook heel goed als je het weggeeft aan bv het asiel.
   Elke kat reageert anders en niet elke goede voeding is ook geschikt voor elke kat.

 3. Binnenkort krijgen we een kitten, dus ik ben me al aan het inlezen over alles wat ze nodig gaat hebben. Jouw site is een fantastische vondst! Ik weet dat ze nu purizon brokjes krijgt (3 soorten) en Naast de Porta21 rund met tonijn en de kip puur, geven ze ook voor afwisseling de Cosma nature in de smaken kip/ tonijn.
  Wat ik van jou lees krijgt ze volgens mij al prima brokjes? Het natvoer heb ik nog niet doorgespit.
  Maar je schrijft dat het handig is om al vrij snel wat andere merken te proberen. We krijgen haar als ze 13 weken is. Ik neem aan dat we dan eerst nog geven wat ze normaal krijgt en dan rustig overstappen. Dan moeten we dus de oude mengen met de nieuwe. Bij een kitten ook zo geleidelijk? Of kan dat in 2 dagen? En welke merken zijn naast purizon goed als afwisseling, of maakt dat niet uit zoalng het categorie 1 is? En hoeveel kg moeten we dan inkopen per soort voor die afwisseling? Dat heb ik nog niet kunnen vinden, maar misschien over het hoofd gezien.
  Hartelijk dank voor al je werk en informatie!

  • Marilyn [Catmoneo]

   Kittens moeten kittenvoer krijgen. Dus dat als start.
   Purizon heeft kittenbrokjes, maar even uit mn hoofd is dat maar 1 variant. Check dat van de Porta ook even.
   Dus alhoewel die merken goed zijn voor de adult, is het belangrijk dat je de kitten varianten neemt.
   De lijst hiervan komt bijna online, dan kun je die bekijken 🙂

   Qua natvoer:
   Hierbij is een complete variant belangrijk + kitten.
   Compleet betekent dat alle voedingsstoffen erin zitten.
   Cosma Nature is dat niet, die is “aanvullend”. Mag daarom maar 10% van het dieet uitmaken, want het is meer een snack.
   Dus voor natvoer zou ik ook een andere variant gaan kiezen.

   Overstappen:
   Het beste is om de eerst 1-2 week even hetzelfde voer te doen. Er zijn al zoveel nieuwe indrukken te verwerken, dat voer kan nog wel eventjes wachten.
   Dan zou ik zeker mengen, ook voor een kitten. Je weet niet hoe die reageert op nieuwe voeding. Dus dat moet je eerst ondervinden.
   Zodra je dat weet, kun je misschien wel sneller gaan. Maar dat is dus pas later aan de orde.

   Begin altijd met de kleinste zakjes brok en niet te veel blikjes natvoer in 1x te kopen. Je zult niet de eerste zijn wiens kat het niet lust, en dan zit je met een berg voeding.

   Succes en veel plezier met de kleine kitten 🙂

 4. Ryan Hoppenbrouwers

  Ik heb twee kittens van bijna 16 weken oud.
  Afgelopen maanden heb ik mij in je website verdiept, Chapeau!
  Wij willen meer kwaliteit voeding gaan geven en wij zijn op Orijen cat and kitten uitgekomen.

  Wij geven nu Royal canin mother and babycat(kregen ze bij hun thuis), maar wij gaan dus overstappen op Orijen.

  In een reactie las ik dat je Orijen vooral geeft als snack, maar dit kunnen wij toch wel als hoofdbrok geven? Daarnaast geven wij natvoer. (2x per dag)

  Als de kittens gewend zijn aan Orijen dan willen wij ook overstappen op kwalitatief beter natvoer en wij dachten aan almo nature of Prins , maar daar heb je helaas weinig variatie in voor kittens of kunnen we de volwassen versie ook gewoon geven?

  Alvast bedankt!

  • Marilyn [Catmoneo]

   Orijen is een volledige voeding (de brokjes heb ik het dan dus over, zoals bv Cat en Kitten) en kan inderdaad als hoofdmaaltijd gegeven worden.

   De kitten lijsten komen hopelijk eind januari 2022 beschikbaar.

 5. Ik heb de tips opgevolgd.

  De fokker waarvan ik de kitten vandaan had, had gelogen tegen mij en zei dat de kitten zelfstandig brokjes at. Eenmaal thuis aangekomen eet ze geen brokjes, geen natvoer, niks. Ze wou alleen maar whiskas melk drinken. Ze was in een hele ongezonde conditie, mager, slap.

  Tot ik er op een gegeven moment genoeg van had en heb brokjes geforceerd (dat vond ze niks dus stopte er meteen mee) en verschillende natvoeren in haar mondje gelepeld. Totdat ze alleen 1 soort natvoer alleen lekker vond ‘Delhi sauce van vitakraft’. Dus die had ik als een gek ingekocht. Maar was wel een dure grap elke keer, heb nog 3 andere kittens die wel braaf brokjes eten en af en toe een schoteltje natvoer. Maar dat stapelt dan wel op haha. Het is ook gewoon makkelijker als ze brokjes at want nu moet ik haar vaker op een dag voeren (word lastig ivm werk) en erbij staan zodat de andere kittens het niet opeten.

  Ik probeerde brokjes in het natvoer te mengen. Daar wou ze niks van hebben. Ze liet alles meteen staan. Geprobeerd met 1 brokje en de rest natvoer, ook geen interesse.

  Nu is ze 3,5 maand en eet ze meerdere soorten natvoer.
  Ik geef haar nu royal canin kitten natvoer gemengd met de royal canin kittenbrokjes.

  Heb de afbouw schema gevolgd en geef haar nu letterlijk ongeveer 5 stukjes natvoer vleesjes en twee volle handen met brokjes. Ik meng het ook niet meer. Ik zet de 5 stukjes onderin en bedek het met brokjes. Ze eet alles op! Maar wanneer ik het natvoer weg laat, wilt ze er niks van hebben.. Alleen een beetje aan snuffelen..

  Heb je misschien nog een tip wat ik het beste kan doen?

  Ik voel dat ik zo dichtbij ben.. maar toch weer zo ver 😪

  Groetjes xo

  • Marilyn [Catmoneo]

   Waarom niet meer natvoeding proberen?
   Dit lijkt ze wel te waarderen.
   Eventueel met een voermachine die het vers(er) houdt voor de dag.

   Qua brokjes is er misschien wel iets anders wat ze lekker vind. Welke andere soorten heb je al geprobeerd?

 6. Duidelijk verhaal maar ik mis de tactiek bij natvoer naar brokken. Je geeft nu alleen de meng tactiek met daarbij duidelijk van brok naar brok of nat naar nat.

  • Klopt, omdat ik met name graag zie dat katjes meer natvoer gaan eten 😉

   Maar als je brokjes zou willen introduceren, probeer dan eens ze eerst te weken in water tot ze zacht zijn. Als dit goed gegeten wordt steeds iets minder water toevoegen zodat de brokjes harder blijven.
   Soms helpt het ook om een andere brok te nemen. Bijv Lapje vond de Celtic COnnection brokjes maar niets, maar de Orijen varianten daar smult ze wel graag van (krijgt ze vooral als snack).

 7. Hoi! Allereerst complimenten over jouw duidelijke blogs, ik haal hier echt steeds superveel informatie uit 🙂

  Ik heb twee kittens van 4 maanden die momenteel Royal Canin kitten eten (zoals ze dat van de cattery gewend zijn). Nu wil ik over op graanvrij voer, maar 1 van de twee heeft een gevoelig maagje (merk dat ze bij sommige smaken van Animonda Carny natvoer ook minder goed reageert qua ontlasting).

  Ik heb Applaws voor kittens gekocht en daar vandaag een paar brokjes van in een voerbal gedaan om mee te spelen, zodat ik kon kijken wat ze van de smaak vonden. De brokjes gingen erin als warme broodjes, maar een paar uur later had de kitten met het gevoelige maagje dunne ontlasting en ze heeft kort daarna ook gebraakt.

  Kan het zijn dat ze bij een langzame wissel (gedurende een paar weken) wel goed reageert op Applaws of is de kans groot dat er gewoon iets in zit waar ze niet tegen kan? Ik vind het vervelend om de moeite te doen om te wisselen als dat betekent dat ze zich continu niet lekker voelt, maar vind het ook zonde om 2 kg brokken meteen weg te moeten gooien.

  • Dit is heel lastig te zeggen helaas.
   Alleen met proberen kom je erachter.

   Hoe dan ook, een extra langzame wissel van voeding met zo’n gevoelige kitten is sowieso van belang. Ik zou daar zeker 4 week voor nemen.

   Het kan ook zijn dat o.a. kip, rund, vis en/of granen een trigger kunnen zijn voor haar. Dan zou je eens op de ingrediënten moeten letten van de voedingen die je eerder en nu gegeven hebt. Misschien zie je dan een overeenkomst van iets dat mogelijk de trigger is.

 8. Hoi,

  Is dit ook het geval bij nieuwe smaken van bijv hetzelfde merk dat ze aten. Dus ze kregen bijv wildfreedom kip en wild, kip en konijn en dan wil je dus een andere smaak proberen bijv rund en kip. Moeten we hier ook weken mengen of kan dat direct

  • Dat ligt geheel aan je kat. Als hij er geen last van heeft, dan kun je gewoon wisselen. Dat doe ik voor Lapje ook.
   Als ie echter reageert met overgeven of slechte ontlasting, dan zou ik iets meer tijd nemen.

 9. Ik heb inderdaad een tip, tegelijkertijd heb ik mijzelf hier “onbewust” een beetje klem mee gezet.
  Ik kreeg mijn kat toen ze ruim 10 jaar was en ik kreeg haar met zakjes Whiskas 7+ vis met de mededeling dat ze daar alleen maar de gelei van at.
  Ik heb dat 1 dag aangekeken en ben toen even uit nood natvoer in de supermarkt gaan halen.
  Dat at ze prima.
  Door deze site ben ik te weten gekomen dat het beter was om een hoger percentage vlees of vis qua natvoer te geven.
  In het begin liep ze inderdaad weg van het voer, daarna ben ik op mijn knieën naast haar gaan zitten en ik heb het nieuwe voer vanaf mijn hand laten eten.
  Dit ging bij de ene smaak meer van harte als bij een andere smaak en als ze een beetje vanaf mijn hand had gegeten dan ging ze verder met haar bakje.
  Dit heeft zij echter maaaaaanden vol gehouden en nog wil ze soms eerst vanaf mijn hand het voer alvorens mevrouw uit haar bakje gaat eten.
  Mijn idee werkt wel maar… ze maakt er doodleuk een soort van gewoonte van. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.