Gedrag en Verzorging
Marilyn [Catmoneo]
Gedrag en Verzorging
5 min

Andere voeding voor je kat: Hoe introduceer je nieuw kattenvoer?

5 min
Mijn kat eet het nieuwe voer niet Hoe introduceer je nieuw kattenvoer

Met je goede gedrag heb je een beter soort kattenvoeding gekocht. Vol enthousiasme vul je het bakje en zet je het bakje neer: ‘Kijk eens Pluizevoet, een heerlijk bakje gezonde voeding!’ roep je.

En wat doet Pluizevoet? Hij snuift eraan, haalt z’n neus op en loopt ongeïnteresseerd weg. Je kat eet het nieuwe voer niet.

Of hij eet het wel, en gooit het een half uurtje later er weer uit (uiteraard als lange sliert over je kleed…). Of raakt aan de diarree.

Aarrgh.

Een goede introductie van nieuwe kattenvoeding kan dit helpen voorkomen bij veel katten. Soms is hiervoor wel wat geduld en doorzettingsvermogen voor nodig.

Een rustige introductie van nieuw kattenvoer

Je kunt natuurlijk de voeding wisselen in één dag. Je doet gewoon de nieuwe voeding in het bakje, punt. En voor sommige katten werkt deze ‘cold turkey’ methode.

Echter krijgen andere katten daardoor last van maagklachten en gaan overgeven, of ze krijgen juist last van diarree of obstipatie.

Dit komt omdat de maag en darmen met deze methode geen tijd krijgen zich aan te passen aan de nieuwe samenstelling van voeding.

Als dit te lang duurt, kan het zelfs problematisch worden: je kat kan een afkeer krijgen van eten, omdat hij zich steeds zo slecht voelt.

Daarom is een rustige introductie van nieuwe kattenvoer van uiterst belang.

Hoe lang moet een kat wennen aan nieuwe voeding?

Dat is lastig te zeggen. Bij gezonde en niet zulke gevoelige katten kan een week voldoende zijn. Bij meer gevoelige katten is misschien wel 4 weken of meer nodig voordat ze echt gewend zijn aan hun nieuwe voeding.

Omwille hiervan raad ik aan minstens 2 weken te nemen voor het wisselen van voer voor je kat.

De meng-methode

Bij het wisselen brok naar brok of van natvoer naar ander natvoer kun je het beste deze door elkaar mengen. Afhankelijk van de gevoeligheid van je kat voor nieuw voer, neem je als richtlijn 2 tot 4 week (langer indien nodig!).

Een voorbeeld van een vrij vlotte overgang:

  • Dag 1 tot 4: ¼ nieuw, ¾ oud
  • Van dag 4 tot 8: ½ nieuw, ½ oud
  • Dag 8 tot 12: ¾ nieuw, ¼ oud
  • Na dag 12: volledig nieuw

In dit voorbeeld verhoog ik het steeds met 25% nieuw voer, maar je kunt dit ook met 5 of 10% doen. Dit ligt heel erg aan jouw kat wat verstandig is, zoals gevoelige darmen of bij stress is het verstandig het langzamer aan te doen.

Observeer

Kijk naar hoe zijn eetlust is, of zijn ontlasting goed blijft/is (diarree / constipatie), of hij niet vreselijke stinkscheten gaat laten en of hij niet overgeeft.

Kijk dit 2 tot 3 dagen aan of langer als dat nodig is bij jouw kat totdat het goed gaat. Pas dan verhoog je de hoeveelheid nieuwe voeding. Gaat het nog niet zo goed, dan neem je langer de tijd en/of verminder de hoeveelheid nieuwe voeding.

Mocht je al vaker van voeding hebben gewisseld, dan ken je je kat beter. Je kunt dan mogelijk wel sneller wisselen tussen voedingen.

Geef het tijd

Heb je een gevoelige kat of echt een moeilijke eter, dan kan een nieuwe voeding introduceren makkelijk 4 tot 6 week duren. Pas na die tijd hebben de darmen zich ook enigszins aangepast. Spring daarom niet van de ene voeding naar de andere, maar geef het ook even tijd zijn werk te doen.

Nóóit een hongerdieet!

Katten zijn best kwetsbare diertjes. Als ze een tijdje niet eten, kunnen ze heel erg ziek worden.

Wanneer een kat voor meer dan 2 dagen niet of heel weinig eet – of in 5 dagen slechts een fractie van wat normaal is – kan er leververvetting optreden. Dit risico is groter als je kat te dik is. Dit is heel gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn!

Alhoewel je gebruik kunt maken van trek, is dat heel wat anders dan hem uithongeren. Daarom hanteer je nooit een “het is dit en niets anders” beleid.

Hoe lang mag een kat zonder eten?

Ik houd aan dat je je kat tot ongeveer 1 dag mag uitdagen de voeding alsnog te eten. Heeft hij na 24 uur nóg niet gegeten ondanks truucjes, dan moet je toch weer even terug naar het oude voer.

Overigens is het overslaan van een maaltijd nog geen reden tot zorg, maar wel voor oplettendheid. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kat niet eet, zoals:

  • Stress: bijvoorbeeld door harde geluiden, andere katten, lastiggevallen tijdens het eten, eten naast andere katten
  • Pijn: misselijkheid of problemen met bijvoorbeeld tanden, maag, darmen, organen
  • Voer: Samenstelling van het voer is veranderd door de fabrikant, je probeert een nieuw voer, of hij is juist even zat van het oude voer.
  • Anders: Warmer weer, buiten een vogeltje gevangen, zalm van de buurvrouw gekregen, gewoon even geen zin in eten, een haarbal die dwars zit, et cetera.

Zolang je niet goed weet wat de oorzaak is, moet je je kat goed in de gaten houden. Twijfel je na 2 dagen en heeft je kat nog niets/weinig gegeten, ga dan naar de dierenarts voor een algehele check.

Mijn kat eet het nieuwe voer niet, wat kan ik doen?

Katten zijn soms moeilijke eters. Waarom zijn katten zo kieskeurig?

Dit heeft mede te maken met wat ze op jonge leeftijd als kitten leren eten van mama. Als mamapoes alleen maar brokjes krijgt, zullen kittens leren dat alleen brok veilig is om te eten.

Zolang ze mama niet iets anders zien eten, zijn ze ook terughoudender om andere voeding te proberen. Hoe meer variatie mamapoes krijgt (brok, natvoer, rauw), hoe meer de kittens leren dat dit ook veilige voeding is.

In het wild werkt dat heel goed. Door van mama geleerd te krijgen wat eetbaar is en wat niet, voorkom je dat je je tanden in iets zet wat je vreselijk ziek maakt. Een kwestie van zelfbehoud dus (en niet per se ‘verwend’!).

Toch is het niet onmogelijk om je katten iets nieuws te laten eten. Het mengen van oude en nieuwe brokjes doet vaak al de truuc.

Start als het nog een kitten is: Krijg je je kat met 12 à 16 weken, wacht dan niet te lang met nieuwe voeding introduceren. Jong geleerd is oud gedaan.

Met brokken moet je soms ook gewoon uitproberen. Niemand kan voorspellen welke brokjes jouw katten lekker vinden. Hetzelfde geldt voor natvoer.

Lapje vond Celtic Connection niet zo, maar Orijen Six Fish gaan er zo in. Maar misschien vind jouw kat Orijen niks, en gaat hij liever voor Power of Nature. Naast proefzakjes kun je ook eens aan je omgeving vragen of zij wat hebben wat je mag proberen. Wij lusten ook niet alles!

Soms kan het wellen in (lauw) water helpen om je kat te verleiden om nieuwe brokjes te eten. Laat dit echter maximaal een half uur staan in verband met bacterie groei.

Het voeren van maaltijden kan ook helpen wat meer trek te creëren, en dus meer eetlust.

Heb jij een echt brok verslaafde kat die je wil overzetten naar natvoer? Neem dan hier eens een kijkje voor mijn tips.

Nog een paar slimme tips!

Bewaar wat van het oude voer – Zorg dat je nog voor een paar dagen van het oude voer achter de hand hebt. Zo zit je niet omhoog als jouw katten een langzamere introductie nodig hebben dan verwacht.

Ga terug naar het oude voer bij heftig overgeven of diarree – Reageert jouw kat superheftig op de nieuwe voeding? Stop dan direct en ga terug naar het oude voer. Zorg eerst voor stabiliteit.

Als het spugen en diarree blijft, raadpleeg dan een dierenarts. Verdwijnt het, dan kun je het nog eens proberen met een nog rustigere introductie of een andere voeding.

Dagboekje – Houdt een dagboekje bij met de veranderingen die je doorvoert en je observaties. Ons geheugen bevat namelijk nogal wat gaten en dit helpt zeker om je conclusies bij te houden.

Niet alles tegelijk – En als laatste: Introduceer niet meerdere nieuwe voedingen tegelijk. Kies bijvoorbeeld om eerst alleen de brok te vervangen, óf om natvoer te gaan introduceren. Begin met 1 merk. Mocht er dan iets misgaan (overgeven, diarree, etc) dan kun je tenminste enigszins een verband leggen met welke voeding dat gelinkt is.

Heb jij nog tips om je kat een nieuwe voeding te laten eten? Deel ze in de reacties!

Pootje Catmoneo