Mijn kat eet het nieuwe voer niet: Hoe wissel je van kattenvoer?

Wisselen van kattenvoer

Met je goede gedrag heb je een beter soort kattenvoeding gekocht. Vol enthousiasme vul je het bakje en zet je het bakje neer: ‘Kijk eens Pluizevoet, een heerlijk bakje met dierlijke eiwitten en zonder toegevoegde troep!’ roep je.

 

En wat doet Pluizevoet? Hij snift eraan, haalt z’n neus op en loopt ongeïnteresseerd weg.

 

Aarrgh.

 

Het frustratiemoment van elk kattenpersoneel: De kat eet het nieuwe voer niet. Maar niet getreurd: jouw kat is niet de enige die kieskeurig is.

 

Gelukkig kun je met wat geduld, doorzetten en trucjes veel katten alsnog overhalen het nieuwe voer te eten.

 

De moeilijke eter: Waarom zijn katten kieskeurig?

Al op vroege leeftijd leren kittens van hun mama wat voeding is. Als de mamapoes alleen maar brokjes krijgt, zullen de kittens alleen leren dat brok veilig is om te eten.

 

Hoe meer variatie mama krijgt – naast brok ook natvoer of rauw vlees, of zelfs helemaal geen brok – hoe meer de kittens leren dat dit ook veilige voeding is.

 

In het wild werkt dit heel erg goed. Door van mama geleerd te krijgen wat eetbaar is en wat niet, voorkom je dat je je tanden in iets zet wat je vreselijk ziek maakt. Een kwestie van zelfbehoud dus (en niet per se ‘verwend’!).

 

Dat maakt katten vaak ook erg kieskeurig als het op eten aankomt. Voor de veiligheid proberen ze vaak niet zomaar iets nieuws. Hoe ouder ze zijn, hoe meer ze dit vertonen en hoe lastiger het vaak is om ze nog iets anders te laten eten.

 

Dit gezegd hebbende, het is niet onmogelijk om te wisselen naar nieuw kattenvoer!

 

Lees ook: Waarom zou je moeten wisselen van kattenvoer?

 

3 belangrijke regels bij wisselen van kattenvoer

#1 Nooit een honger beleid

Wanneer een kat niet eet voor meer dan 2 dagen, is er kans op leververvetting. Hetzelfde geldt als hij meerdere dagen aanzienlijk minder eet dan zou moeten.

 

Alhoewel je gebruik kunt maken van ‘trek’ (1 tot maximaal 1,5 dag), is uithongeren iets heel anders.

 

Tevens zijn er bepaalde ziekten waarbij je kat moet eten (suikerziekte, nierfalen) waardoor het lastiger wordt hier gebruik van te maken. Dit betekent alleen maar dat je creatiever moet worden!


Blog advertentie Via Natura

 

#2 Liever niet ‘cold turkey’ – Ga voor een rustige introductie

Met cold turkey bedoel ik ‘in één keer’. Sommige katten kunnen prima in één keer wisselen van voer, maar velen krijgen maagklachten en gaan overgeven of krijgen last van diarree of juist obstipatie.

 

Hun maag en darmen zijn er gewoonweg niet aan gewend. Dit is problematisch, omdat het een afkeer van al het eten kan veroorzaken.

 

Dit geldt des te meer als je van brok naar natvoer gaat. Een rustige introductie kan dit verminderen/voorkomen. Bij gevoelige darmen is het essentieel om de tijd te nemen!

 

#3 Flink overgeven of water-diarree door nieuwe voer? Ga terug naar het oude

Dit geldt voor de heftige reacties: steeds weer overgeven of water-diarree betekent dat er intern iets misgaat. Hetzelfde geldt voor obstipatie en opeens veel scheetjes. Houdt dus de kattenbak in de gaten om te zien hoe je kat reageert op het nieuwe voer.

 

Blijft het aanhouden of wordt het heel erg, ga dan terug naar het oude voer en zorg eerst voor stabiliteit. Als het spugen en diarree blijft, raadpleeg dan een dierenarts. Verdwijnt het, dan kun je het nog eens proberen met een nog rustigere introductie.

 

(Als er sprake lijkt te zijn van een allergie, waarbij krabben en kale plekken vaak symptomen zijn, is het uiteraard niet aan te raden opnieuw te beginnen met het voer!).

 

Bonus Tip: Bewaar tijdens de introductie wat van het oude voer

Voortvloeiend uit de vorige 3 regels is dit erg handig: zorg dat je nog wat achter de hand hebt wat je kat lustte en at. Dit kun je gebruiken voor mengen of wanneer hij absoluut niet wil eten.

 

Rustige introductie: Neem de tijd

Mengen en geduld is de sleutel tot rustige introductie van nieuw kattenvoer. Bij sommige katten kan dit vrij snel (lees: een week), bij anderen kost het meer tijd (lees: meerdere weken tot maanden).

 

Daarbij ligt het er ook aan of je van brok naar een andere brok gaat (dit kan sneller), of dat je van brok naar natvoer gaat (dit gaat vaak langzamer) of dat je naar KVV gaat (dit vereist vaak geduld).

Kattenbrokjes

De meng-methode

Bij het wisselen brok naar brok of van natvoer naar ander natvoer kun je het beste deze door elkaar mengen. Afhankelijk van de gevoeligheid van je kat voor nieuw voer, neem je als richtlijn 1 tot 4 week (langer indien nodig!).

 

Een voorbeeld van een vrij vlotte overgang:

 • Dag 1 tot 3: ¼ nieuw, ¾ oud
 • Van dag 4 tot 6: ½ nieuw, ½ oud
 • Dag 7 tot 10: ¾ nieuw, ¼ oud
 • Na dag 10: nieuw

 

In dit voorbeeld verhoog ik het steeds met 25% nieuw voer, maar je kunt dit ook met 5 of 10% doen. Dit ligt heel erg aan jouw kat wat verstandig is, zoals gevoelige darmen of bij stress is het verstandig het langzamer aan te doen.

 

Observeren

Daarbij is het erg belangrijk te observeren. Let op of je kat:

 • Goed eet: Geen maag of darmklachten waardoor hij misselijk wordt
 • Zijn ontlasting goed blijft/is: Geen diarree, obstipatie of vreselijke scheten laten
 • Niet overgeeft.

 

Kijk dit een dag of 2 à 3 aan – of langer indien nodig bij jouw kat. Pas dan verhoog je de hoeveelheid nieuw voer.

 

Als je verschillende voedingen hebt geïntroduceerd en wisselt van voeding, kan het vaak wel sneller. Dan zijn de maag en darmen hier immers al aan gewend.

 

Een kattenvoer variatie dagboek

Ons geheugen bevat heel wat gaten. Om te voorkomen dat je moet gokken wanneer je bent begonnen met een nieuwe voer, hoeveel je geeft en hoelang je dit al geeft is een dagboekje handig.

 

Hierin kun je ook observaties opschrijven over smakelijkheid, stoelgang, ontlasting, overgeven, de vacht en gedrag.

 

Gaat er dan iets mis, dan kun je sneller en beter achterhalen waar het misging.

 

Start met nieuw voer als je kat nog kitten is

Voor sommigen zal dit mosterd na de maaltijd zijn, maar hoe jonger je je kat introduceert aan nieuw eten, hoe makkelijker het vaak is. Als ze het geïntroduceerd krijgen bij de moederpoes die natvoer eet, is het nóg makkelijker.

 

Jong geleerd is oud gedaan!

Kittens in schoen

Opgelet: Wanneer je kat plotseling niet meer eet

Als je kat plotseling zijn brokjes niet meer eet, kan het zijn dat er al (vergevorderde) tandproblemen zijn. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en vaak valt dit de baasjes niet zo op.

 

Als hij helemaal stopt met eten, is er ook reden tot zorg. Naast leververvetting die op de loer ligt, is er waarschijnlijk een onderliggende reden waarom hij niet meer eet.

 

Hoe lang kan een kat zonder eten?

Ik houd altijd 1, maximaal 2 dagen aan. Een maaltijd overslaan is geen reden tot zorg, maar wel tot oplettendheid.

 

Er zijn verschillende redenen waarom je niet eet, zoals:

 • Stress: bijvoorbeeld door harde geluiden, andere katten, lastiggevallen tijdens het eten, eten naast andere katten
 • Pijn: misselijkheid of problemen met bijvoorbeeld tanden, maag, darmen, organen
 • Voer: Samenstelling van het voer is veranderd door de fabrikant, je probeert een nieuw voer, of hij is juist even zat van het oude voer.
 • Anders: Warmer weer, buiten een vogeltje gevangen, zalm van de buurvrouw gekregen, gewoon even geen zin in eten, een haarbal die dwars zit, et cetera.

 

Zolang je niet goed weet wat de oorzaak is, moet je je kat goed in de gaten houden. Twijfel je na 2 dagen en heeft je kat nog niets/weinig gegeten, ga dan naar de dierenarts voor een algehele check.

 

De brokken verslaafde kat overzetten op natvoer

Als je kat altijd alleen maar brok heeft gekregen, is het vaak lastig om hem over te krijgen naar natvoer, laat staan KVV.

 

Je kunt proberen om een bakje natvoer neer te zetten. Sommige katten springen erbovenop en eten het met smaak.

 

Maar veel katten zijn helaas niet zo makkelijk en dan is meer verleiding nodig. Dit bespreek ik in het artikel ‘Hoe zorg ik dat mijn kat natvoer eet?

 

Wisselen van voer is een haalbare uitdaging

Hoe jonger je begint met divers voedsel aan te bieden, hoe minder kieskeurig je kat is. Maar ook voor oude katten hoef je de hoop niet op te geven. Met hun aangeboren nieuwsgierigheid, jouw geduld en gezamenlijk doorzettingsvermogen is het mogelijk te wisselen van kattenvoer.

Pootje PurrfectCat

Bronnen

 1. Foster en Smith: Steps to Switch Cat Foods
Vond je dit artikel interessant?
Meld je dan aan voor meer tips en de nieuwste blogs.
Plus de download "In 4 stappen kattenvoer beoordelen".

*Geen spam!

Wist je dat... Je kunt Catmoneo ook volgen op Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *