KVV en natvoer voerpuzzels
Gedrag en Verzorging
Marilyn [Catmoneo]
Gedrag en Verzorging
3 min

KVV en natvoer voerpuzzels voor katten

3 min

Een paar weken geleden legde Marjolijn het verschil uit tussen een denkspel en een voerpuzzel. Al snel volgde een interessante vraag: Kun je ook voerpuzzels gebruiken bij natvoer en KVV?

Met vochtrijke voeding moet alles wel goed schoon te maken zijn natuurlijk! Marjolijn is hier gelijk op ingedoken en deelt hier allerlei leuke ideeën om toch KVV en natvoer óók in een spelvorm aan te bieden.Wist je dat je je kat ook met natvoer of KVV kan laten puzzelen?


Maar... Wordt dat geen vieze en onhygiënische puinzooi?


De kunststof denkspellen die je kunt kopen (of bij mij kunt huren), kunnen wel in de vaatwasser, maar ze worden er niet mooier/beter van. Daarom raad ik dat ook altijd af.


Als je liever je spelmateriaal zo heet mogelijk wilt schoonmaken (zeker bij KVV!), kan je hiervoor prima huis- tuin- en keukenmateriaal gebruiken dat op hoge temperaturen in de vaatwasser kan óf verpakkingsmateriaal dat je na het puzzelen kunt weggooien.


Let natuurlijk wel goed op dat het materiaal veilig is!


Hier enkele voorbeelden voor katten:


Muffinvorm

Die heb je in verschillende maten en vormen en van verschillend materiaal (metaal, siliconen).


Voor katten vind ik vooral de kleine muffinvormen erg leuk. Zij kan dan uit de holletjes kleine porties voer halen. En later kan je hierop voorwerpjes gaan leggen, die je kat er eerst af moet halen voordat zij bij haar voer kan. Je kan hier bijvoorbeeld dopjes, propjes papier, of pingpong- en golf balletjes voor gebruiken.


Muffin vorm als voerpuzzel voor katten


IJsblokvormpjes

En er zijn ook diverse leuke ijsblokjesvormen te vinden waar je natvoer of KVV in kunt doen.Bakjes en bekers

Plastic bakjes of bekers die je op de kop kunt zetten op bijvoorbeeld een plat bord of een dienblad en daaronder kan je kleine porties natvoer of vlees verstoppen. Je kat moet deze bakjes dan eerst omduwen.


Je kunt hiervoor ook babyspeelgoed gebruiken: de bekers van een stapeltoren.Teiltjes en schalen

Of het natvoer of vlees in porties in een klein teiltje of een lage, grote schaal doen, met daarbij wat kleine, gladde voorwerpjes, is voor je kat ook een leuke manier van zoeken.Wasbollen

Als je kat kan/wil hengelen naar natvoer of vlees zou je eens kunnen proberen om wasbollen te gebruiken.DIY draaispel

Of je kunt een draaispel met bekers maken.Kom hiervoor en voor nog veel meer leuke ideeën maar eens een kijkje nemen in de speel-o-theek!Wie ben ik?

Marjolijn van Gaasbeek is begeleider Hersenwerk voor katten en honden en beheert de stichting Speel-o-theek “de Speelster” in Arnhem. Het spelen van denkspellen gaf haar en haar huisdieren zoveel plezier dat ze de cursus ‘begeleider Hersenwerk voor hondenwerk’ en later voor katten afrondde. Vervolgens werd de speel-o-theek opgericht.

In de speel-o-theek kan je voor een klein bedrag een spel komen huren en krijg je advies op maat hoe je die kunt introduceren.


Heb je interesse? Neem dan contact op via de website of facebookpagina.