Voerverrijking: Voerpuzzels en slow feeders voor katten

Voerverrijking Voerpuzzels en anti schrok bakjes voor katten

Een voerpuzzel is een vorm van voedselverrijking voor je kat. Het daagt je kat uit moeite te doen voor zijn voer in plaats van het makkelijk uit zijn bakje te eten. Zeker intelligente en/of verveelde katten kunnen hier veel plezier aan beleven.

Maar het is niet alleen leuk, het zorgt er ook bijvoorbeeld voor dat ze minder kunnen schrokken. Daardoor wordt de kans op overgeven vermindert. Ook vermindert het stress, gaat het verveling tegen, er is meer mentale uitdaging en ze kunnen hun eten meer verzamelen (natuurlijk gedrag).

Verder kan het een goed hulpmiddel zijn voor een kat met overgewicht. Je kat moet namelijk meer bewegen voor zijn voedsel dan met een saai bakje. Tevens vertraagt het eten en bij mensen zijn er aanwijzingen dat dat leidt tot een betere verzadiging.

Hoe introduceer je een voerpuzzel?

Begin niet te moeilijk. Dat betekent in dit geval dat het voer zichtbaar is en makkelijk te ruiken. Tevens moet het niet te moeilijk uit de puzzel te krijgen zijn. Slow feeders hebben vaak leuke vormen die niet al te lastig zijn waarmee je kunt beginnen.

Wanneer je de eerste puzzel hebt, begin dan met iets wat je kat erg lekker vind. Voor de voedsel geobsedeerde katten kan dit gewoon hun dagelijkse maaltijd zijn, maar andere katten moet je verleiden met hun lekkerste snack.

Zorg dat je kat ziet wat je doet en leg dit in de voerpuzzel (een paar stukjes is voldoende). Zo leert je kat dat hij met een klein beetje moeite iets lekkers krijgt.

Vervolgens leg je dit op een steeds moeilijkere plek. Daarna kun je de allerlekkerste snack vervangen door steeds meer van zijn dagelijkse maaltijd.

Sommige katten hebben wat aanmoediging nodig. Tik bijvoorbeeld met je vingers zachtjes op de plek waar het lekkers ligt, geef hem een extra snoepje wanneer hij zijn poot gebruikt om het bolletje eraf te tikken of beloon hem met een aai.

Bij andere katten moet je ze gewoon hun gang laten gaan. Zo werkt het bij Lapje beter als ik wegga, want dan gaat ze zelf aan de slag. Anders gaat ze naar mij zitten kijken en wachten tot ik de brokjes eruit gooi.

Let dus goed op het gedrag van je kat welke methode beter werkt.

Hoe meer hij het begrijpt (zonder gefrustreerd te raken), hoe moeilijker je het kunt maken.

 • De plekjes kunnen moeilijker worden (bijvoorbeeld onder een bolletje of tussen plankjes waar hij met zijn bekkie niet bij kan)
 • Je kunt de puzzel vullen zonder dat je kat het ziet
 • Variatie in puzzels kan er ook voor zorgen dat het uitdagend blijft

Belangrijk!

Het is belangrijk dat je kat blijft eten. Vervang daarom niet direct het voerbakje voor de voerpuzzel. Bouw dit langzaam op.

Het is makkelijker je kat te verleiden de voerpuzzel te proberen wanneer je in maaltijden voert (dus niet onbeperkt brokken hebt staan, waarom zou je kat moeite doen voor zijn eten als daar verderop een buffet staat?).

Zijn voerpuzzels voor elke kat geschikt?

Jong, oud, gezond of ziek; katten kunnen zich vermaken met voerpuzzels. Dat betekent niet dat het voor élke kat geschikt is.

Sommige katten vinden er gewoon niets aan of begrijpen zelfs de simpelste voerbakken niet. Probeer een week of 2 geregeld de voerbak aan te bieden, observeer hoe jouw kat hierop reageert en speel daar op in.

Voorbeeld
Lapje snapt de Karlie Flamingo (slow feeder) niet goed. Ze probeert steeds met haar bekkie de brokjes te pakken, maar de ‘stekels’ zijn te hoog om dat te doen. Dus geeft ze op. Met haar pootje gaat ze ook niet tussen de stekels, alleen aan de zijkant.
De Catit Voerpuzzel snapt ze iets beter. Met haar pootje duwt ze de brokjes heen en weer. Ze begrijpt alleen soms niet dat er 3 niveaus zijn en ze dus niet altijd direct vallen. Toch blijft ze hiermee proberen en als ik wegga is dit voldoende.

Catit voertoren Labyrint
De catit voertoren: Geschikt voor beginners

Slow Feeders (anti-schrok voerbakjes): voerpuzzels voor brok en natvoer

Slow Feeders – of anti-schrok bakjes – zijn voerbakjes met patronen erin. Hierin kan zowel brok als natvoer (snel daarna schoonmaken is wel verstandig).

Sommige slow feeders zijn vrij simpel: deze bestaan uit slechts 2 of 3 opzetstukjes die vrij ver uit elkaar staan. Anderen zijn erg complex. Deze hebben compelexe figuren die dichter op elkaar staan, waar het neusje er niet meer tussen past. De kat moet zijn pootje gebruiken om zijn voer eruit te krijgen.

Deze simpele Karlie Flamingo is een van de opties. Deze is 27 bij 23 centimeter en 8 cm hoog (wat hoger dan de meeste andere slow feeders). Door het opstaande randje loopt vocht van natvoer er niet uit. Door de 37 siliconen spikes (variërend in hoogte) kan je kat minder snel eten.

(Persoonlijke ervaring: Lapje snapte helemaal niets van de Karlie. Ze probeerde het met haar snuit, maar daarvoor zijn de stekels net te hoog. Toen met de poot, maar ze kwam er niet goed tussen. Mogelijk was de brok die ik er destijds in gedaan had ook niet aantrekkelijk genoeg, maar ze wilde het daarna niet meer proberen helaas).

Karlie Flamingo Northmate Catch
Karlie Flamingo

Hieronder zie je slow feeders (of anti-schrokbakken) met diverse figuurtjes. Ik heb geprobeerd dit enigszins in te delen op makkelijk naar moeilijk, maar dit ligt uiteraard ook aan je kat.
(De tabel kun je van links naar rechts swipen op je mobiel en tablet).

Antischrok bak RVS
RVS
Ø22,5 of Ø29 cm
Savic Anti Schrok bak
Savic
Ø18 cm
Adori Anti Schrok bak 400ml
Adori
Ø14, Ø17,5 of Ø22 cm
Outward Hound light green mini
Outward Hound Tiny
Ø13,5 cm
HF anti schrok bak
HF
Ø20 cm
Petstages Fun Feeder Notch
Petstage
Ø21 of Ø28 cm
Tarhong Cirkel

Tarhong Cirkel

Ø31,4 cm
Tarhong Medallion
Tarhong Medaillion
Ø17,8 cm
Eat Slow Feeder pink
Eat Slow Feeder
Ø20 en Ø28 cm
Outward Hound orange
Outward Hound
Ø21 of Ø28
Outward Hound Pink
Slo Bowl
Ø21 of Ø28
Tarhong Poot anti schrok
Tarhong
Ø24,5 cm
HAC Eat slow live longer Star
HAC Star
20x20 of 29,5x29,5 cm
Buster Dog Maze Mini
Buster
32x27 cm
Outward Hound green
Outward Hound
29x29cm

Voedsel doolhof

Naast de slow feeders voor katten heb je ook nog meer grotere doolhofachtige voerpuzzels. Deze zijn nog wat ingewikkelder dan de anti-schrok bakjes.

Savic Enigma

Savic Enigma
Savic Enigma Groen
Savic Enigma Dark Pink

All For Paws Interactive Maze

All for Paws Interactive Maze

Trixie Cat Activity Snack Box

Met een kunststof bodem en een afneembare kap met drie openingen zorgt deze snackbox dat je kat het voer eruit moet hengelen. Door dit design is het makkelijk te vullen en schoon te maken. Het is vaatwasser bestendig.

Trixie Cat Activity Snack Box Kattenspeelgoed

Zeer geschikt voor rustige katten – drukke, actieve katten stoppen hun snuitje erin en gooien alles om.

Stimulo Voerbak – Hengelen voor je eten

Deze slimme voerbak bestaat uit uitneembare pijpjes van 4 of 7 centimeter hoog. Daardoor moet je kat met zijn pootje het voer eruit vissen.

Onderop zitten anti-slip noppen, maar aangeraden wordt om hem op een anti-slip matje te zetten.

Het is een stevige puzzel, dus je kat gooit hem niet zomaar om. Hij is vaatwasser bestendig.

Stimulo Voerbak

Catit Digger

Een iets makkelijkere versie van deze voerpuzzel is de Catit.

Catit Digger

Voerpuzzels voor de gevorderde kat

Is je kat erg slim met voerpuzzels en heeft ie alles snel door? Dan zijn onderstaande voerpuzzels een optie voor jouw kat.

Trixie Cat Activity Fun Board

Trixie Cat Activity Fun Board

Deze Fun Board bestaat uit verschillende modules. Elke module biedt weer een nieuwe uitdaging voor je kat. De meeste katten begrijpen alles vrij snel, maar de bolletjes vereisen van de meesten wat meer nadenkwerk. De kunststof base is 30 x 40 centimeter. Hij mag ook in de vaatwasser.

Trixie Poker Box

Eigenlijk voor honden, maar ook prima voor katten. Hij heeft vier vakjes die op verschillende manieren geopend moeten worden. Daarnaast kun je elke keer de boxjes verzetten, zodat ze niet steeds op dezelfde plek zitten.

Trixie Poker Box

Trixie Activity Brain Mover

De te schuiven en hengeltjes over te halen kan je kat bij het voer. Deze plaat is L 25 x B 19,5 x H 7 cm en kan in de vaatwasser (alhoewel 1 review meldt dat dat niet helemaal lekker werkt). Je kunt het je kat wat makkelijker maken door schuiven half of helemaal open te zetten.

Trixie Cat Activity Brain Mover

Zelf je voerpuzzels maken

Je kunt ook zelf een voerpuzzel maken als je een beetje creatief bent. Een simpel wc rolletje met wat gaten en de uiteinden dichtgevouwen is een makkelijke manier om je kat een voerpuzzel te geven.

Wil je iets meer crea-bea aan de slag, dan kun je een grotere voerpuzzel maken.

Hiervoor heb je een stuk of 6 bakjes nodig die een randje hebben. Vervolgens knip je gaten in een grote schoenendoos waar de verschillende bakjes  inpassen. Dan kan je kat het er zelf uit lepelen met zijn pootje. Hiermee kun je zo creatief zijn als je zelf wilt uiteraard!

DIY natvoer voerpuzzel
Bron: iCatCare

Natvoer voerpuzzels: Hoe doe je dat?

Met natvoer of zelfs KVV (kant en klaar rauw vlees) moeten de spulletjes goed af te wassen zijn of in de vaatwasser kunnen. Met de slow feeders is dat mogelijk, maar de andere voerpuzzels worden dan al snel lelijk.

Daarom kun je zelf dingen bouwen. Wees hierin creatief met dingen die heet afgewassen kunnen worden, in de vaatwasser mogen of weggegooid kunnen worden.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Cupcake vorm: Stop er wat natvoer in. Zodra ze het beter begrijpt kun je er iets opleggen, zoals een pingpong bal of golfballetje.
 • IJsblokjes makers heb je nu ook in allerlei figuurtjes, maar zelfs met een ‘gewone’ rechthoekige ijsblokjes kan je kat puzzelen.
 • Een plat bord met voeding onder plastic bekertjes. Babyspeelgoed kan hiervoor ook gebruikt worden.
 • Verzamel bij de kringloop kleine bakjes met speciale vormen. Zet deze op een ovenschaal en je hebt elke dag een andere voerpuzzel.
 • Gebruik plastic dopjes, crème brulee bakjes, boterbakjes en wasbolletjes kun je allemaal gebruiken om rechtop of op de kop te zetten om zo het iets moeilijker of makkelijker te maken.

Hierin kun je zo creatief zijn als je wilt!

Creatieve oplossing!

Voerautomaat met voerpuzzel
Hoe slim! Een voerautomaat combineren met een voerpuzzel eronder. Zo kunnen je katjes lekker puzzelen, terwijl ze ook om de zoveel tijd een nieuwe kleine portie krijgen.
Met dank aan Coby Mulder, van wie ik deze foto mocht delen.

Voerverrijking is een leuke manier om je kat uit te dagen

Een voerpuzzel kan een goede oplossing zijn voor de schrokkende kat, de dikke kat en de verveelde kat. Er zijn genoeg voerpuzzels op de markt en anders kun je altijd googlen op “DIY voerpuzzels” – opties genoeg. Zelfs voor natvoer kun je slow feeders gebruiken om uitdaging te bieden.

Welke voerpuzzels gebruik jij voor je kat, en hoe doet je kat het?

Pootje PurrfectCat

11 reacties:

 1. Fantastisch de creatieve oplossing heb hem hier in huis meteen gekopieerd en hij werkt echt! Beide poesjes blij.

 2. Ik gebruik het Trixie Cat Activity Fun Board voor mijn kater die neiging heeft tot overeten en snel eten. En wat een ideaal ding! Nu deel ik de porties op in 4x per dag en wissel ik het bord af met zijn bakje. Hij snapte het bord meteen! Een voerbal snapte hij niet zoveel van, dat vergt nog wat oefening. Leuk om te lezen dat er nog veel meer mogelijkheden zijn!

 3. Ik gebruik de cat activity fun board, alleen voor de brokjes. Ik voer 2x brok en 4x natvoer per dag. Het leukste vond ze gelijk het muizenholletje, maar de andere opties beheerst ze nu ook al prima. Met gedoseerd voeren is ze nu helemaal op haar streefgewicht gekomen nadat ze flink te zwaar was. De pokerbox en de brainmover lijken een mooie uitdaging nu. M’n eerst volgende doel is een gezondere samenstelling van nat en droog gaan voeren, nu nog rc longhair brok?? en sheba in gelei nat?. Heb al meerdere geprobeerd, maar ze laat alles mooi liggen. Ben benieuwd wat jullie is gelukt aan hoogwaardig nat en droog.

 4. Is er niet de kans, dat je, je kat intelligenter maakt, waardoor de kat ook op zoek gaat buiten de puzzels en begint kasten open te maken ?

  • Dat ligt vooral aan de voer-motivatie van je kat denk ik. Ik heb zelf niet de ervaring dat ze door voerpuzzels ook in/aan kastjes gaat zitten.
   Maar ik weet dat er katten zijn die dat sowieso doen, voerpuzzels of niet. Een kinderslotje op de kastjes zou dan mogelijk een uitkomst zijn.
   Heb je zelf al dingen geprobeerd aan voerpuzzels?

 5. Laura van der Worp

  Hoi!

  Ik heb de Karlie flamingo slowfeeder en de Trixie cat Activity funboard. Brokjes eet ze er makkelijk uit. ze krijgt trouwens maar een klein handje met brokjes van Purizon dagelijks, omdat ik dit makkelijker kan verstoppen, in een voer bal kan doen en naar haar kan ‘gooien’ als beloning na het jagen (spelen), verder krijgt ze alleen hoogwaardig natvoer.
  Maar maar natvoer vertikt ze uit de voerpuzzels te eten.
  Ze krijgt 8 kleine maaltijden per dag. 4 snachts en terwijl ik aan het werk ben via de voermachine (de petsafe. Top ding! Bedankt voor de aanbeveling!) En de andere 4 terwijl ik thuis ben.
  Nou wil ik haar graag wat moeite laten doen voor de 4 keer dat ik thuis ben, maar het lijkt net alsof ze haar pootjes niet nat/vies wil krijgen. Is dit een rare gedachten van mij? ?

  Trouwens wat heb ik veel (gehad) aan jouw website, nadat ik mijn kat uit een asiel heb geadopteerd! Wat een eye-opener! Ik ben nog geen andere website tegen gekomen welke ook maar half zo betrouwbaar over komt als deze.

  • Leuk om te horen dat je er zo mee bezig bent! Welke voerpuzzel gebruik je voor het natvoer? Misschien is er iets in de moeilijkheidsgraad aan te passen. Als het niet lukt, dan lijkt het me ook oké zolang ze niet schrokt of iets dergelijks. Het lijkt erop dat je al lekker veel met haar speelt, ga zo door 🙂

   • Laura van der Worp

    Bedankt voor je reactie!
    Tot nu toe heb ik alleen de Karlie gebruikt, omdat ze die het makkelijkste vind.
    Met 8 kleine maaltijden heeft ze niet zo veel om te schokken, maar ze eet de filets wel heel snel op, de patés is ze niet zo’n fan van, dus daar doet ze langer over.
    Ik speel inderdaad wel heel veel met haar ?
    Zo’n groot probleem zou het wel inderdaad niet zijn, maar toch vind ik het wel een fijn idee dat ze alles niet zo voorgeschoteld krijgt, en er een beetje moeite voor moet doen.

 6. Hannie Blanken

  Mijn poes van 12 jaar, vind ik een slechte eter. Zij eet kleine hoeveelheden. savonds krijgt zij voor de nacht een half tot een heel blikje (80 gram) nat voer. Verder staat er de hele dag droogvoer klaar
  waar ze weinig van eet. Ik heb haar nu 4 weken in mijn bezit en weet niet of ik haar nu meerdere keren per dag nat voer moet geven wat ze lekker vind maar ook niet veel van eet.
  Een pasklare oplossing zal er wel niet zijn, maar wel een advies?
  Dank voor de aandacht.
  Hannie Blanken.

  • Hoi Hannie,
   Het ligt er een beetje aan hoeveel ze eet. Brokjes zijn vrij calorie dicht en van sommige soorten is zelfs 30 tot 40 gram al genoeg voor een hele dag. De verpakking kan je een indicatie geven, maar ik raad altijd aan om zelf te berekenen hoeveel voer je moet geven.

   Als er de hele dag brokjes staan, is het wat lastiger te meten hoeveel ze eet. Wat je zou kunnen doen is een hoeveelheid afmeten (bijvoorbeeld de helft van de grammen die ze zou mogen) en kijken hoeveel ze eet. Dan krijg je een gerichter idee. Het natvoer kun je gewoon blijven geven, want dit is erg belangrijk voor het vocht. Je kunt ook wat meer natvoer gaan geven en de brokjes verminderen, mits de natvoer die je geeft compleet is.

   Heb je ook het idee dat ze afvalt? Hoe scoort ze op deze schaal:
   Body Condition Score Kat
   Zit ze op de onderste twee, dan is ze aan de dunne kant.

   Heb je het idee dat ze misschien pijn heeft? Dit kan lastig te zien zijn, want katten verbergen hun pijn goed en je hebt haar nog maar 4 weekjes, waardoor je misschien haar ‘normale’ gedrag niet kent. Als je eerder katten hebt gehad, valt het misschien op dat ze meer slaapt dan andere katten, zich meer terug trekt.

   Als je twijfelt, is een bezoekje aan de dierenarts verstandig. Een senior gezondheidscheck wordt eenmaal per jaar aangeraden waarbij ze gelijk kunnen kijken naar de tandjes en nieren, twee veelvoorkomende problemen bij katten, zeker katten op leeftijd.

   Ik hoop dat dit helpt.
   Laat je weten hoe het met je katje gaat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.