Gedrag en Verzorging
Marilyn [Catmoneo]
Gedrag en Verzorging
9 min

Voerverrijking: Voerpuzzels en slow feeders voor katten

9 min
Voerverrijking Voerpuzzels en anti schrok bakjes voor katten

Een voerpuzzel is een vorm van voedselverrijking voor je kat. Het daagt je kat uit moeite te doen voor zijn voer in plaats van het makkelijk uit zijn bakje te eten. Zeker intelligente en/of verveelde katten kunnen hier veel plezier aan beleven.

Maar het is niet alleen leuk, het zorgt er ook bijvoorbeeld voor dat ze minder kunnen schrokken. Daardoor wordt de kans op overgeven vermindert. Ook vermindert het stress, gaat het verveling tegen, er is meer mentale uitdaging en ze kunnen hun eten meer verzamelen (natuurlijk gedrag).

Verder kan het een goed hulpmiddel zijn voor een kat met overgewicht. Je kat moet namelijk meer bewegen voor zijn voedsel dan met een saai bakje. Tevens vertraagt het eten en bij mensen zijn er aanwijzingen dat dat leidt tot een betere verzadiging.

Hoe introduceer je een voerpuzzel?

Begin niet te moeilijk. Dat betekent in dit geval dat het voer zichtbaar is en makkelijk te ruiken. Tevens moet het niet te moeilijk uit de puzzel te krijgen zijn. Slow feeders hebben vaak leuke vormen die niet al te lastig zijn waarmee je kunt beginnen.

Wanneer je de eerste puzzel hebt, begin dan met iets wat je kat erg lekker vind. Voor de voedsel geobsedeerde katten kan dit gewoon hun dagelijkse maaltijd zijn, maar andere katten moet je verleiden met hun lekkerste snack.

Zorg dat je kat ziet wat je doet en leg dit in de voerpuzzel (een paar stukjes is voldoende). Zo leert je kat dat hij met een klein beetje moeite iets lekkers krijgt.

Vervolgens leg je dit op een steeds moeilijkere plek. Daarna kun je de allerlekkerste snack vervangen door steeds meer van zijn dagelijkse maaltijd.

Sommige katten hebben wat aanmoediging nodig. Tik bijvoorbeeld met je vingers zachtjes op de plek waar het lekkers ligt, geef hem een extra snoepje wanneer hij zijn poot gebruikt om het bolletje eraf te tikken of beloon hem met een aai.

Bij andere katten moet je ze gewoon hun gang laten gaan. Zo werkt het bij Lapje beter als ik wegga, want dan gaat ze zelf aan de slag. Anders gaat ze naar mij zitten kijken en wachten tot ik de brokjes eruit gooi.

Let dus goed op het gedrag van je kat welke methode beter werkt.

Hoe meer hij het begrijpt (zonder gefrustreerd te raken), hoe moeilijker je het kunt maken.

  • De plekjes kunnen moeilijker worden (bijvoorbeeld onder een bolletje of tussen plankjes waar hij met zijn bekkie niet bij kan)
  • Je kunt de puzzel vullen zonder dat je kat het ziet
  • Variatie in puzzels kan er ook voor zorgen dat het uitdagend blijft

Belangrijk!

Het is belangrijk dat je kat blijft eten. Vervang daarom niet direct het voerbakje voor de voerpuzzel. Bouw dit langzaam op.

Het is makkelijker je kat te verleiden de voerpuzzel te proberen wanneer je in maaltijden voert (dus niet onbeperkt brokken hebt staan, waarom zou je kat moeite doen voor zijn eten als daar verderop een buffet staat?).

Zijn voerpuzzels voor elke kat geschikt?

Jong, oud, gezond of ziek; katten kunnen zich vermaken met voerpuzzels. Dat betekent niet dat het voor élke kat geschikt is.

Sommige katten vinden er gewoon niets aan of begrijpen zelfs de simpelste voerbakken niet. Probeer een week of 2 geregeld de voerbak aan te bieden, observeer hoe jouw kat hierop reageert en speel daar op in.

Voorbeeld
Lapje snapt de Karlie Flamingo (slow feeder) niet goed. Ze probeert steeds met haar bekkie de brokjes te pakken, maar de 'stekels' zijn te hoog om dat te doen. Dus geeft ze op. Met haar pootje gaat ze ook niet tussen de stekels, alleen aan de zijkant.
De Catit Voerpuzzel snapt ze iets beter. Met haar pootje duwt ze de brokjes heen en weer. Ze begrijpt alleen soms niet dat er 3 niveaus zijn en ze dus niet altijd direct vallen. Toch blijft ze hiermee proberen en als ik wegga is dit voldoende.

Catit voertoren Labyrint
De catit voertoren: Geschikt voor beginners

Slow Feeders (anti-schrok voerbakjes): voerpuzzels voor brok en natvoer

Slow Feeders - of anti-schrok bakjes - zijn voerbakjes met patronen erin. Hierin kan zowel brok als natvoer (snel daarna schoonmaken is wel verstandig).

Sommige slow feeders zijn vrij simpel: deze bestaan uit slechts 2 of 3 opzetstukjes die vrij ver uit elkaar staan. Anderen zijn erg complex. Deze hebben compelexe figuren die dichter op elkaar staan, waar het neusje er niet meer tussen past. De kat moet zijn pootje gebruiken om zijn voer eruit te krijgen.

Deze simpele Karlie Flamingo is een van de opties. Deze is 27 bij 23 centimeter en 8 cm hoog (wat hoger dan de meeste andere slow feeders). Door het opstaande randje loopt vocht van natvoer er niet uit. Door de 37 siliconen spikes (variërend in hoogte) kan je kat minder snel eten.

(Persoonlijke ervaring: Lapje snapte helemaal niets van de Karlie. Ze probeerde het met haar snuit, maar daarvoor zijn de stekels net te hoog. Toen met de poot, maar ze kwam er niet goed tussen. Mogelijk was de brok die ik er destijds in gedaan had ook niet aantrekkelijk genoeg, maar ze wilde het daarna niet meer proberen helaas).

Karlie Flamingo Northmate Catch
Karlie Flamingo

Hieronder zie je slow feeders (of anti-schrokbakken) met diverse figuurtjes. Ik heb geprobeerd dit enigszins in te delen op makkelijk naar moeilijk, maar dit ligt uiteraard ook aan je kat.
(De tabel kun je van links naar rechts swipen op je mobiel en tablet).

[table id=98 responsive=scroll /]

Voedsel doolhof

Naast de slow feeders voor katten heb je ook nog meer grotere doolhofachtige voerpuzzels. Deze zijn nog wat ingewikkelder dan de anti-schrok bakjes.

Savic Enigma

Savic Enigma
Savic Enigma Groen
Savic Enigma Dark Pink

All For Paws Interactive Maze

All for Paws Interactive Maze

Trixie Cat Activity Snack Box

Met een kunststof bodem en een afneembare kap met drie openingen zorgt deze snackbox dat je kat het voer eruit moet hengelen. Door dit design is het makkelijk te vullen en schoon te maken. Het is vaatwasser bestendig.

Trixie Cat Activity Snack Box Kattenspeelgoed

Zeer geschikt voor rustige katten – drukke, actieve katten stoppen hun snuitje erin en gooien alles om.

Stimulo Voerbak - Hengelen voor je eten

Deze slimme voerbak bestaat uit uitneembare pijpjes van 4 of 7 centimeter hoog. Daardoor moet je kat met zijn pootje het voer eruit vissen.

Onderop zitten anti-slip noppen, maar aangeraden wordt om hem op een anti-slip matje te zetten.

Het is een stevige puzzel, dus je kat gooit hem niet zomaar om. Hij is vaatwasser bestendig.

Stimulo Voerbak

Catit Digger

Een iets makkelijkere versie van deze voerpuzzel is de Catit.

Catit Digger

Voerpuzzels voor de gevorderde kat

Is je kat erg slim met voerpuzzels en heeft ie alles snel door? Dan zijn onderstaande voerpuzzels een optie voor jouw kat.

Trixie Cat Activity Fun Board

Trixie Cat Activity Fun Board

Deze Fun Board bestaat uit verschillende modules. Elke module biedt weer een nieuwe uitdaging voor je kat. De meeste katten begrijpen alles vrij snel, maar de bolletjes vereisen van de meesten wat meer nadenkwerk. De kunststof base is 30 x 40 centimeter. Hij mag ook in de vaatwasser.

Trixie Poker Box

Eigenlijk voor honden, maar ook prima voor katten. Hij heeft vier vakjes die op verschillende manieren geopend moeten worden. Daarnaast kun je elke keer de boxjes verzetten, zodat ze niet steeds op dezelfde plek zitten.

Trixie Poker Box

Trixie Activity Brain Mover

De te schuiven en hengeltjes over te halen kan je kat bij het voer. Deze plaat is L 25 x B 19,5 x H 7 cm en kan in de vaatwasser (alhoewel 1 review meldt dat dat niet helemaal lekker werkt). Je kunt het je kat wat makkelijker maken door schuiven half of helemaal open te zetten.

Trixie Cat Activity Brain Mover

Zelf je voerpuzzels maken

Je kunt ook zelf een voerpuzzel maken als je een beetje creatief bent. Een simpel wc rolletje met wat gaten en de uiteinden dichtgevouwen is een makkelijke manier om je kat een voerpuzzel te geven.

Wil je iets meer crea-bea aan de slag, dan kun je een grotere voerpuzzel maken.

Hiervoor heb je een stuk of 6 bakjes nodig die een randje hebben. Vervolgens knip je gaten in een grote schoenendoos waar de verschillende bakjes  inpassen. Dan kan je kat het er zelf uit lepelen met zijn pootje. Hiermee kun je zo creatief zijn als je zelf wilt uiteraard!

DIY natvoer voerpuzzel
Bron: iCatCare

Natvoer voerpuzzels: Hoe doe je dat?

Met natvoer of zelfs KVV (kant en klaar rauw vlees) moeten de spulletjes goed af te wassen zijn of in de vaatwasser kunnen. Met de slow feeders is dat mogelijk, maar de andere voerpuzzels worden dan al snel lelijk.

Daarom kun je zelf dingen bouwen. Wees hierin creatief met dingen die heet afgewassen kunnen worden, in de vaatwasser mogen of weggegooid kunnen worden.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Cupcake vorm: Stop er wat natvoer in. Zodra ze het beter begrijpt kun je er iets opleggen, zoals een pingpong bal of golfballetje.
  • IJsblokjes makers heb je nu ook in allerlei figuurtjes, maar zelfs met een 'gewone' rechthoekige ijsblokjes kan je kat puzzelen.
  • Een plat bord met voeding onder plastic bekertjes. Babyspeelgoed kan hiervoor ook gebruikt worden.
  • Verzamel bij de kringloop kleine bakjes met speciale vormen. Zet deze op een ovenschaal en je hebt elke dag een andere voerpuzzel.
  • Gebruik plastic dopjes, crème brulee bakjes, boterbakjes en wasbolletjes kun je allemaal gebruiken om rechtop of op de kop te zetten om zo het iets moeilijker of makkelijker te maken.

Hierin kun je zo creatief zijn als je wilt!

Creatieve oplossing!

Voerautomaat met voerpuzzel
Hoe slim! Een voerautomaat combineren met een voerpuzzel eronder. Zo kunnen je katjes lekker puzzelen, terwijl ze ook om de zoveel tijd een nieuwe kleine portie krijgen.
Met dank aan Coby Mulder, van wie ik deze foto mocht delen.

Voerverrijking is een leuke manier om je kat uit te dagen

Een voerpuzzel kan een goede oplossing zijn voor de schrokkende kat, de dikke kat en de verveelde kat. Er zijn genoeg voerpuzzels op de markt en anders kun je altijd googlen op "DIY voerpuzzels" - opties genoeg. Zelfs voor natvoer kun je slow feeders gebruiken om uitdaging te bieden.

Welke voerpuzzels gebruik jij voor je kat, en hoe doet je kat het?

Pootje PurrfectCat