Reviews: Natvoer
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Natvoer
3 min

Merk Review Herrmann’s Bio Natvoer voor katten

3 min
Herrmanns Natvoer Review

Herrmanns gebruikt biologisch vlees en is daarin één van de weinige merken die biologisch natvoer voor katten aanbied. Ook gebruikte planten zijn zoveel mogelijk biologisch gekweekt. Maar biologisch is natuurlijk niet het enige criteria, dus daarom duik ik er in dit review dieper in.

Herrmanns Selection smaken

Onder Selection vallen diverse smaken:

  • Bio Kip met Kamut & Wortels
  • Bio Rund met Quinoa & Pompoen
  • Bio Gans met Tomaten & Courgette
  • Vis met garnalen en groenlipmossel
  • Ree met selderij en peer
  • Zalm en kip
  • Paard met wortel en kokosnotenvlokken
  • Konijn met kaas
  • Organische eend met aardappel en bananenchips

Herrmanns heeft ook nog een Puur Vlees lijn. Deze is niet compleet, en wordt dus niet in dit review behandeld.

Kip met kamut en wortels

Herrmanns Bio Menu

Ingrediënten: 96% kip* (75% borstvlees, 10% lever, 5% hals, 5% harten, 5% karkas), 2% wortel*, kokos*, 1% kamut* --- *van gecertificeerde biologische landbouw

Toevoegingen: per kg: 1000 mg taurine

Analyse

Vocht 76,2% DM ME
Eiwit 11,5% 48,3% 35%
Vet 7,7% 32,4% 57%
NFE 2,6% 10,9% 8%
Vezels 0,5% 2,1%
Ruwe as 1,5% 6,3% Kcal: 114,8

NFE = Nitrogen free extract (koolhydraten zonder de vezels)
DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie
Kcal/100 gram

De beoordeling

Voor een blikje met 96% vlees, vind ik de hoeveelheid energie uit eiwitten verrassend laag: slechts 35%ME. Ik zie liever meer dan 40%ME, zeker voor gecastreerde katten, zodat de spieren beter onderhouden worden.

De hals heb ik een beetje moeite mee, omdat hierin schildklierhormonen kunnen zitten. Deze kunnen schildklierproblemen veroorzaken.[1]

De vetten komen uit het vlees. Aan de energieverdeling is af te leiden dat met name vetrijke delen zijn gebruikt. Met 57% van de energie uit vetten zit deze variant ook vrij hoog in de vetten. Dat is ook te zien aan de hoeveelheid calorieën per 100 gram; maar liefst 114,8 kcal, terwijl de meeste natvoeding tussen de 0,9 en 1 zit.

Er zit een goede hoeveelheid koolhydraten in deze voeding. Mijn doel is om lager te blijven dan 15%ME, máximaal 20%ME, uit koolhydraten (NFE) bij gezonde katten. Deze blijft daar prima onder.

In dit geval worden de koolhydraten geleverd door wortel en kamut. Kamut is overigens de merknaam van khorasantarwe. Dit is een tarwe soort, dus even opletten dus als je kat hier allergisch of gevoelig voor is.

De boordeling:

Een prima biologische voeding. Wel ietwat laag in eiwitten, en behoorlijk vetrijk. Bij katten met overgewicht opletten met hoeveel je voert.

Bio Rund met Quinoa Textuur. De rest van de verpakking bevatte minder sap en meer vlees. Alhoewel het er niet echt appetijtelijk uitziet, heeft Lapje ervan gesmuld.

De andere smaken in Selection natvoer

Hieronder zie je de analyse van de andere smaken op basis van hun energie en de kcal per 100 gram voeding.

Smaak Eiwit Vet NFE Kcal
Bio Kip met Kamut & Wortels 35% 57% 8% 114,80
Bio Rund met Quinoa & Pompoen 35% 52% 13% 108,25
Bio Gans met Tomaten & Courgette 32% 55% 13% 126,25
Vis met garnalen en groenlipmossel 39% 56% 5% 152,77
Ree met selderij en peer 57% 31% 12% 87,10
Zalm en kip 32% 68% 0% 119,25
Paard met wortel 31% 67% 1% 88,38
Konijn met kaas 38% 58% 4% 119,75
Organische eend met aardappel 37% 47% 17% 135,00

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Ree (hert of venison), aangezien deze meer eiwitten heeft en wat minder vet. Die is ook goed voor katten met overgewicht.

Heb je een kat met suikerziekte, probeer dan de konijn met kaas of vis met garnalen en groenlipmossel eens. Deze zijn extra laag in koolhydraten, en kunnen in sommige gevallen de externe insuline behoefte verminderen of stoppen. Let op: Thuis de glucose waarden meten is hierbij essentieel!

Veel van deze voedingen zijn ook single protein. Dat betekent dat er maar 1 eiwitbron wordt gebruikt. Bij vermeende allergieën kan dat een uitkomst zijn. In dit geval kun je de ree, gans of de paard proberen, gezien dit voor veel katten nog een nieuwe eiwitbron is. Daarmee lever je wel iets in op de analyse helaas, maar alles is beter dan eeuwig jeuk.

Textuur van de Vis met rijst

Waar kun je Herrmanns Selection kopen en hoeveel kost het?

Herrmanns Selection is te koop bij Zooplus (Kip, Rund met quinoa en Gans met courgette) en bij HondjeKoek (alle varianten).

Prijzen

Selection
€/kg € 12,35
p/dag* € 2,08

*Prijs per dag is gebaseerd op een gecastreerde kat van 4 kilo en een gemiddelde van de verschillende smaken.

Conclusie: Biologische natvoer voor redelijke prijs

Als een van de weinige biologische natvoeding voor katten, vind ik de prijs van Herrmanns niet erg hoog. Het bevat veel vlees, alhoewel de eiwitten in sommige varianten enigszins tegenvallen. Er zit veel variatie in de analyse, dus let goed op wat jouw kat nodig heeft. Als je graag biologisch voert, kun je ook af en toe deze voeding geven in de rotatie van andere voedingen.

Pootje PurrfectCat

[1] The Raw Feeding Community: Can raw diets cause hyperthyroidism?