Moet je kat meer water drinken? Maak kattensoep!

Onze katjes zijn vreselijk slechte drinkers.

Dat komt door hun geschiedenis en evolutie. Over miljoenen jaren heen zijn katten uitmuntende jagers geworden. Hun lichaam, hersenen en gedrag zijn hier helemaal op aangepast.

Een van de dingen die prooidieren brengen, is vocht. Wist je dat een muis of konijntje uit maar liefst 65 tot 70% vocht bestaat?

Daarom was het niet echt nodig een hoge dorstprikkel te ontwikkelen. Ook gaat drinken niet echt efficiënt. Waar een grazer (zoals een koe) zijn hele bek in het water steekt om water als het ware op te zuigen, likt de kat dit op met zijn tong.

Per kilo lichaamsgewicht moet je kat ongeveer 50ml water drinken. Als je bedenkt dat de gemiddelde kat (4kg) dus zo’n 200 ml vocht per dag nodig heeft, dan ben je wel even bezig! Probeer het zelf maar eens 😉

Natvoer kan daarom al erg helpen om de vochtinname drastisch te verhogen voor je kat.

Bijvoorbeeld, Lapje mag ongeveer 180 gram natvoer per dag. Ongeveer 80% daarvan is vocht. Dat komt neer op 144 ml.

Brok bevat maar 10% (of minder!) vocht. Lapje mag daarvan grofweg 50 gram, dus dan zou ze 5 ml vocht binnen krijgen.

Maar je ziet dat zelfs met natvoer ze nog niet helemaal aan haar doel komt (voor Lapje: 3,7 kg x 50ml = 185ml per dag). Zeker als senior is vochtinname belangrijk. Net zoals voor blaas en nierpatiëntjes trouwens!

Daarom maak ik kattensoep in de ochtend. Daarvoor meng ik 30 à 40ml water met evenveel natvoer. Dat prak ik flink door elkaar, waardoor ‘kattensoep’ onstaat.

Je kunt ook minder water toevoegen waardoor het wat minder soeperig wordt, en dan dit bij elke maaltijd doen. Bijvoorbeeld bij 4 maaltijden per dag 10 ml toevoegen (4x10ml=40ml extra per dag).


Blog advertentie Via Natura

Kijk wat je kat accepteert qua ‘soeperigheid’ van het natvoer, en pas daar je plan op aan.

Nu ben ik benieuwd naar jouw verhaal:

Vraag 1: Hoeveel ml zou jouw katje per dag nodig hebben?

Doe hiervoor: 50ml x lichaamsgewicht = totaal per dag.

Vraag 2: Hoeveel vocht krijgt hij uit zijn voeding?

 • Natvoer: hoeveelheid in gram x 80%
 • Brok: hoeveelheid in gram x 10%

Vraag 3: Hoeveel vochttekort heeft je kat?

Hoeveel moet hij bij drinken of in de kattensoep krijgen voor voldoende vocht? Doe hiervoor het antwoord van vraag 1 – vraag 2.

Denk je dat dit haalbaar is?

Ik ben benieuwd naar jouw antwoorden!

Pootje Catmoneo

6 reacties:

 1. Wat grappig ik doe al vaak het natvoer mengen met water maar niet zodat het soep wordt. Ik was dan altijd bang dat dan de smaak verminderd. Maar het kan dus nog wel met meer water

  • Kan zeker, mits je kat het dan nog lust.
   Als ik bijvoorbeeld 50ml met 30 gram voeding doe wordt het gegeten, maar dan uitgekotst. Ook niet handig, dus voor Lapje is 30/30 goed.
   En natuurlijk ook niet overdrijven dat je bij elke maaltijd 30ml over meer water toevoegt, teveel is ook niet goed.

 2. Hoelang laat je de kattensoep staan? Gedurende de hele dag?

  • Lapje eet het binnen 10 minuten op meestal, en eventuele restjes spoel ik na 3 uurtjes weg (meestal nog maar heel weinig).

   Ik zou proberen de hoeveelheid aan te passen aan hoeveel je kat eet in 1 keer, zodat je het niet te lang hebt staan (zeker met warmte niet handig) en ook zodat je niet steeds moet weggooien.

   Dus als je een portie van 10 gram + 10 ml water hebt als kattensoep voor jouw kat, prima.
   Je kunt er ook altijd voor kiezen om bijv 2x per dag kattensoep te maken, maar dan in kleinere porties.
   Is het meer, zoals voor Lapje (30 gram + 30 ml water), ook goed.

 3. Hallo,
  Ik voeg bij elke natvoer maaltijd ongeveer 30 ml water toe. Ik geef ze 3x per dag 50 gr. natvoer van echt vlees, dus geen supermarkt blik. Hierdoor krijgen de katjes 3×30-40ml water (90-120 ml) en dan ook nog 70-80% vocht uit de 150 gr. natvoer. (ongeveer 100ml) Hierdoor krijgen ze dus voldoende binnen. (190-220ml) We hebben 3 katjes, een senior van 13 jaar, hij krijgt 3x 10 gr minder natvoer, hij weegt 3,6 kg, dus 180ml daar komt hij wel aan. De andere 2 zijn bijna 11 maanden en wegen 3,2 kg en 3,8 kg. In de ochtend krijgen ze 20-30 gr brokjes. (Purizon) Deze katjes vinden het waterige voer niet erg, soms vraag ik mij wel af of het geen kwaad kan, want ik bepaal hoeveel ze drinken, min of meer.

 4. Ik geef mijn poezen altijd al water bij hun natvoer, maar ik zal nu ook eens gaan ‘meten’ hoeveel ik ze eigenlijk geef. (Heb een drinkwaterfontein geprobeerd, maar dat vonden ze he-le-maal niks.)
  Goed verhaal weer, Marilyn, dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *