Simpele manier om je kat meer te laten drinken - kattensoep
Water en vocht
Marilyn [Catmoneo]
Water en vocht
1 min

Moet je kat meer water drinken? Maak kattensoep!

1 min

Onze katjes zijn vreselijk slechte drinkers.


Dat komt door hun geschiedenis en evolutie. Over miljoenen jaren heen zijn katten uitmuntende jagers geworden. Hun lichaam, hersenen en gedrag zijn hier helemaal op aangepast.


Een van de dingen die prooidieren brengen, is vocht. Wist je dat een muis of konijntje uit maar liefst 65 tot 70% vocht bestaat?


Daarom was het niet echt nodig een hoge dorstprikkel te ontwikkelen. Ook gaat drinken niet echt efficiënt. Waar een grazer (zoals een koe) zijn hele bek in het water steekt om water als het ware op te zuigen, likt de kat dit op met zijn tong.


Per kilo lichaamsgewicht moet je kat ongeveer 50ml water drinken. Als je bedenkt dat de gemiddelde kat (4kg) dus zo'n 200 ml vocht per dag nodig heeft, dan ben je wel even bezig! Probeer het zelf maar eens ;)


Natvoer kan daarom al erg helpen om de vochtinname drastisch te verhogen voor je kat.

Bijvoorbeeld, Lapje mag ongeveer 180 gram natvoer per dag. Ongeveer 80% daarvan is vocht. Dat komt neer op 144 ml.

Brok bevat maar 10% (of minder!) vocht. Lapje mag daarvan grofweg 50 gram, dus dan zou ze 5 ml vocht binnen krijgen.


Maar je ziet dat zelfs met natvoer ze nog niet helemaal aan haar doel komt (voor Lapje: 3,7 kg x 50ml = 185ml per dag). Zeker als senior is vochtinname belangrijk. Net zoals voor blaas en nierpatiëntjes trouwens!


Daarom maak ik kattensoep in de ochtend. Daarvoor meng ik 30 à 40ml water met evenveel natvoer. Dat prak ik flink door elkaar, waardoor 'kattensoep' ontstaat.


Je kunt ook minder water toevoegen waardoor het wat minder soeperig wordt, en dan dit bij elke maaltijd doen. Bijvoorbeeld bij 4 maaltijden per dag 10 ml toevoegen (4x10ml=40ml extra per dag).


Kijk wat je kat accepteert qua 'soeperigheid' van het natvoer, en pas daar je plan op aan.Nieuwsgierig of jouw kat wel voldoende vocht binnen krijgt? Lees hier verder.