Moet je kat meer water drinken? Maak kattensoep!

Onze katjes zijn vreselijk slechte drinkers.

Dat komt door hun geschiedenis en evolutie. Over miljoenen jaren heen zijn katten uitmuntende jagers geworden. Hun lichaam, hersenen en gedrag zijn hier helemaal op aangepast.

Een van de dingen die prooidieren brengen, is vocht. Wist je dat een muis of konijntje uit maar liefst 65 tot 70% vocht bestaat?

Daarom was het niet echt nodig een hoge dorstprikkel te ontwikkelen. Ook gaat drinken niet echt efficiënt. Waar een grazer (zoals een koe) zijn hele bek in het water steekt om water als het ware op te zuigen, likt de kat dit op met zijn tong.

Per kilo lichaamsgewicht moet je kat ongeveer 50ml water drinken. Als je bedenkt dat de gemiddelde kat (4kg) dus zo’n 200 ml vocht per dag nodig heeft, dan ben je wel even bezig! Probeer het zelf maar eens 😉

Natvoer kan daarom al erg helpen om de vochtinname drastisch te verhogen voor je kat.

Bijvoorbeeld, Lapje mag ongeveer 180 gram natvoer per dag. Ongeveer 80% daarvan is vocht. Dat komt neer op 144 ml.

Brok bevat maar 10% (of minder!) vocht. Lapje mag daarvan grofweg 50 gram, dus dan zou ze 5 ml vocht binnen krijgen.

Maar je ziet dat zelfs met natvoer ze nog niet helemaal aan haar doel komt (voor Lapje: 3,7 kg x 50ml = 185ml per dag). Zeker als senior is vochtinname belangrijk. Net zoals voor blaas en nierpatiëntjes trouwens!

Daarom maak ik kattensoep in de ochtend. Daarvoor meng ik 30 à 40ml water met evenveel natvoer. Dat prak ik flink door elkaar, waardoor ‘kattensoep’ onstaat.

Je kunt ook minder water toevoegen waardoor het wat minder soeperig wordt, en dan dit bij elke maaltijd doen. Bijvoorbeeld bij 4 maaltijden per dag 10 ml toevoegen (4x10ml=40ml extra per dag).


Blog advertentie Via Natura

Kijk wat je kat accepteert qua ‘soeperigheid’ van het natvoer, en pas daar je plan op aan.

Nu ben ik benieuwd naar jouw verhaal:

Vraag 1: Hoeveel ml zou jouw katje per dag nodig hebben?

Doe hiervoor: 50ml x lichaamsgewicht = totaal per dag.

Vraag 2: Hoeveel vocht krijgt hij uit zijn voeding?

 • Natvoer: hoeveelheid in gram x 80%
 • Brok: hoeveelheid in gram x 10%

Vraag 3: Hoeveel vochttekort heeft je kat?

Hoeveel moet hij bij drinken of in de kattensoep krijgen voor voldoende vocht? Doe hiervoor het antwoord van vraag 1 – vraag 2.

Denk je dat dit haalbaar is?

Ik ben benieuwd naar jouw antwoorden!

Pootje Catmoneo

27 reacties:

 1. Hoi!

  Na maanden nat voer geprobeerd te hebben blijft mijn kat alles weigeren en wilt er echt niks van weten…..
  Nu lust hij wel de garny soep… is dit voldoende om naast zijn brokken te geven voor extra vocht ? Krijgt goeie brokken zoals applaus, oorijen, purizon…

  • Marilyn [Catmoneo]

   “Soups” van welk merk dan ook zijn aanvullende voedingen.
   Daarom kun je daar niet teveel van geven.
   Het geeft wel een boost aan de vochtinname.
   (Garny ken ik niet, bedoelde je misschien Carny?)

 2. ik heb mijn kat met die hittegolf eten uit de ijstkas gegeven, zij vond dat wel lekker maar is dat wel goed voor de kat ?

  • Marilyn [Catmoneo]

   Is voor zover ik weet niet direct een probleem.
   Sommige katten vinden het alleen niet lekker, kieskeurige donders die ze zijn haha.

 3. Ik ben begonnen water toe te voegen toen mijn oude kater nierpatiënt werd en niet wilde eten. Tip van mijn dierenarts, schenk er een goede scheut warm water bij, zodat de geur vrijkomt. Hij lebberde het zo naar binnen. Daarna ben ik voor beide katten water toe gaan voegen aan hun natvoer (gewoon blik voor de jonge kater, nierdieet voor de oude) en ze drinken beide de soep eerst en dan het vaste. Ze vinden het heerlijk!
  Ik heb het nooit afgewogen, maar als ik bovenstaande lees, vraag ik me af of ze zo ook te veel water binnen kunnen krijgen? Ik zal eens gaan rekenen en wegen.

 4. Hi Marylin, dank voor de uitleg. Ik geef mijn kat ook Carny Adult, en ik dat is altijd zo koud als het uit de koelkast komt. Daarom meng ik er altijd wat warm water door. Is het wat lekkerder voor Otis (want minder koud) en ook nog gezonder, omdat hij zo meer water binnenkrijgt 🙂

 5. Allereerst, wat een fantastische website. Ik heb hier zo veel geleerd over de voeding van mijn katten.
  Ik geef ook soep aan mijn blaasgruis kat. Hij krijgt hier doorheen ook nog een poedertje tegen zijn tandsteen. Hij eet het super goed.
  Wat ik me afvroeg is waar dient die omega 3 voor? Is dat niet overbodig in compleet natvoer, of is het echt een belangrijke toevoeging?

 6. Bij de kattenopvang waar ik werk wordt zachtvoer standaard bijgemengd met een beetje lauw water. Niet zodanig dat ‘t soep wordt, maar bij ieder bakje krijgen ze dus wel extra vocht. Heel makkelijk, de katten merken ‘t niet eens en alles gaat schoon op.
  Thuis zat ik met een allergie-kat die op enig moment nog meer één soort voer verdroeg, dat alleen in droogvoer variant bestond. Toen zette ik 2x daags een laagje brokjes in kokend water (buiten haar bereik uiteraard!), liet de brokjes helemaal zacht worden en afkoelen (althans lauw), en prakte de hele boel dan fijn, tot het zachtvoer leek. Dat was voor haar haar afwisseling van de droge brokjes, qua substantie…. (En uiteraard dronk zij daarnaast gewoon water.) Misschien ook een idee voor iemand.

 7. Wij hebben een Maine Coon van momenteel 7,2kg.
  Hij krijgt 200gr kvv, dit zou een vochtgehalte van 60% hebben en komt dus neer op 120ml vocht.
  Dit wordt gemengd met 200gr Animonda, dit heeft een vochtgehalte van 79% en komt dus neer op 158 ml.
  Daaronder dou ik nog 120ml gewoon water.
  Hij komt zou dus op een dagtotaal van 398 ml water.
  Er wordt gerekend op 50 ml vocht per kilogram, hij zou dus 360ml aan vocht per dag moeten komen.

  Met zijn voer wordt dit normaal dus gedekt. Moet hij zo van zichzelf ook nog gewoon drinken, want dit zie ik hem de laatste tijd niet meer doen sinds hij bovenstaande krijgt. Hij heeft wel steeds beschikking tot een drinkfontein en gewone drinkkom maar daar komt hij niet meer aan tenzij om met het water te spelen.

  Meng ik best nog wat meer water onder zijn eten of heeft hij zo gewoon een mooie hoeveelheid water binnen?
  Grutjes Ester

  • Een mooie berekening!

   Je ziet heel vaak dat katjes die vochtrijke voeding krijgen, zoals jouw Maine Coon, maar ook mijn Lapje, niet meer drinken bij een waterbakje.
   Ook onderzoek laat dit zien.

   Hij krijgt daarom zo een mooie hoeveelheid vocht binnen, dus super.
   Je hoeft niet verder water toe te voegen aan zijn voeding of het drinken te stimuleren.

 8. Wat vindt u van dit voer voor een kitten (Britse korthaar); https://netherlands.husse.com/kattunge-596

  Alvast bedankt.

  • Ik ben niet echt een fan. Redelijk laag in eiwitten en die komen ook nog eens deels uit maisgluten en gehydrolyseerde eiwitten.
   Voor een brok is het nog niet heel hoog in koolhydraten. Wel is het redelijk vet.
   Ik zou liever voor Applaws kitten brokjes gaan. Vergeet trouwens ook zeker het natvoer niet voor de kitten, op zijn minst kan hij aan de structuur wennen 🙂

 9. Hoi Marilyn

  Ik zie dat jij de inhoud van een omega-3 capsule bij doet. Hoeveel mg omega-3 gebruik jij?

 10. Hoe zit het met katten die een mix van KVV, heelprooi, en geprepareerde karkasjes krijgen? Hoeveel water zou ik die nog moeten bij voeren?

  • Als het om een gezonde, jongere kat gaat mogelijk niets.

   Gaat het om een kat met blaas- of nierproblemen of een senior, dan is extra vocht mogelijk wel handig.

   Bij kvv staat op het etiket hoeveel vocht erin zit (meestal rond de 65-70%). Van de prooidieren en karkasjes kun je eens in de USDA database kijken of je meer info kunt vinden. Op basis daarvan kun je dan bereken hoeveel vocht ze nu binnen krijgen, en of je het nodig vind dat aan te vullen.

 11. Wat grappig ik doe al vaak het natvoer mengen met water maar niet zodat het soep wordt. Ik was dan altijd bang dat dan de smaak verminderd. Maar het kan dus nog wel met meer water

  • Kan zeker, mits je kat het dan nog lust.
   Als ik bijvoorbeeld 50ml met 30 gram voeding doe wordt het gegeten, maar dan uitgekotst. Ook niet handig, dus voor Lapje is 30/30 goed.
   En natuurlijk ook niet overdrijven dat je bij elke maaltijd 30ml over meer water toevoegt, teveel is ook niet goed.

 12. Hoelang laat je de kattensoep staan? Gedurende de hele dag?

  • Lapje eet het binnen 10 minuten op meestal, en eventuele restjes spoel ik na 3 uurtjes weg (meestal nog maar heel weinig).

   Ik zou proberen de hoeveelheid aan te passen aan hoeveel je kat eet in 1 keer, zodat je het niet te lang hebt staan (zeker met warmte niet handig) en ook zodat je niet steeds moet weggooien.

   Dus als je een portie van 10 gram + 10 ml water hebt als kattensoep voor jouw kat, prima.
   Je kunt er ook altijd voor kiezen om bijv 2x per dag kattensoep te maken, maar dan in kleinere porties.
   Is het meer, zoals voor Lapje (30 gram + 30 ml water), ook goed.

 13. Hallo,
  Ik voeg bij elke natvoer maaltijd ongeveer 30 ml water toe. Ik geef ze 3x per dag 50 gr. natvoer van echt vlees, dus geen supermarkt blik. Hierdoor krijgen de katjes 3×30-40ml water (90-120 ml) en dan ook nog 70-80% vocht uit de 150 gr. natvoer. (ongeveer 100ml) Hierdoor krijgen ze dus voldoende binnen. (190-220ml) We hebben 3 katjes, een senior van 13 jaar, hij krijgt 3x 10 gr minder natvoer, hij weegt 3,6 kg, dus 180ml daar komt hij wel aan. De andere 2 zijn bijna 11 maanden en wegen 3,2 kg en 3,8 kg. In de ochtend krijgen ze 20-30 gr brokjes. (Purizon) Deze katjes vinden het waterige voer niet erg, soms vraag ik mij wel af of het geen kwaad kan, want ik bepaal hoeveel ze drinken, min of meer.

 14. Monique Cremer

  Ik geef mijn poezen altijd al water bij hun natvoer, maar ik zal nu ook eens gaan ‘meten’ hoeveel ik ze eigenlijk geef. (Heb een drinkwaterfontein geprobeerd, maar dat vonden ze he-le-maal niks.)
  Goed verhaal weer, Marilyn, dank!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.