Voer review Ziwi Peak Natvoer
Reviews: Natvoer
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Natvoer
6 min

Review Ziwi Peak Natvoer voor katten

6 min

Ziwi Peak is één van de best aangeschreven kattenvoeding. Hun visie is een whole prey idee na te maken met hun voeding, waarbij ze rekening houden met de carnivore inslag van de kat en zijn smaakvoorkeuren.


Ze gebruiken Nieuw-Zeelandse dieren die zonder groeihormonen zijn opgegroeid en van een free-range boerderij. Verder maken ze hun voeding in kleine batches voor optimale kwaliteit.


Tijd om hier eens verder in te duiken.


Varianten Ziwi Peak Natvoer

  • Makreel en lam
  • Venison
  • Lam
  • Konijn en lam
  • Rund
  • Kip (free range)
  • Makreel
  • Hoki (vis)


De laatste twee (Makreel en Hoki) waren op moment van reviewen nog onder de noemer “coming soon”.


Guaranteed versus Typical Analysis

Je ziet het niet vaak, maar Ziwi Peak geeft zowel de ‘guaranteed’ als de ‘typical’ analysis. Bij de guaranteed zie je de minimale (eiwit en vet) en maximale (vezels, vocht en ruwe as) waarden. Deze waarden gelden voor elk product onder die lijn. Bij de typical analyse zie je de preciezere waarden van die batch natvoer. Deze laatste is accurater, maar wisselt ook per batch.


Overigens kun je in deze typical analyse ook informatie vinden over de mineralen, aminozuren en vetzuren. Deze openheid van analyse is zeker een pluspunt van Ziwi.


Hieronder zie je het verschil tussen guaranteed en typical voor de hert-smaak.


Ziwi Peak Guaranteed vs Typical Analysis (Venison natvoer)


Ziwi Peak Hert

Ingrediënten: Hertenvlees, water voldoende voor verwerking, herten pens, hertenvleeslever, kikkererwten, hertenvlees long, hertenvlees hart, hertenvlees nier, Nieuw-Zeeland groenlip mossel, hertenvlees bot, DL-methionine, gedroogde kelp, mineralen, Taurine, Vitaminen

Toevoegingen (specificatie van mineralen en vitaminen): Mineralen: Magnesium Sulfaat, Zink Aminozuur Complex, Mangaan Aminozuur Complex, Koper Aminozuur Complex), Taurine, Vitaminen (Vitamine E Supplement, Thiamine Mononitraat, Pyridoxine Hydrochloride, Vitamine D3 Supplement, Foliumzuur


Guaranteed Analyse

Vocht78%DMME
Eiwit10,5%47,7%46%
Vet4%18,2%43%
NFE2,5%11,4%11%
Vezels2%  
Ruwe as3% Kcal*: 88

NFE = Nitro Free Extract, oftewel de koolhydraten zonder de vezels.
*Kcal/100 gram (op basis van Traditionele Atwater methode). Volgens Ziwi 120kcal/100 gram.
DM = Dry Matter (droge basis) ; ME = Metaboliseerbare energie (kcal)


De eiwitten

Ziwi Peak bestaat voor het grootste gedeelte uit vlees. Volgens hun FAQ sectie is dit minimaal 92%. In dit geval is dat een single protein van hertenvlees (‘venison’), waarvan een gedeelte afkomstig is van organen zoals pens, lever, long, hart en nier. Niet alle katten lusten pens.


Ook zit er bot in verwerkt (ongeveer 3% volgens de FAQ), welke een natuurlijke bron van onder andere calcium is. Samen met de organen levert bot een rijk palet van aminozuren, mineralen en vitaminen.


De hoeveelheid eiwitten is hoog. Met bijna 48% op droge basis is de hertensmaak een van de hoogsten. Ook lijkt de voeding op energiebasis voldoende eiwitten te leveren voor het onderhoud van spieren, energie en overige taken.[1]


Vetten

De vetten komen uit het vlees. Tevens is er gedroogde kelp toegevoegd waar goede omega-3 vetten in zitten. Ook hier kun je weer in de typical analysis lezen hoeveel specifieke omega-3 vetten (EPA en DHA) en omega-6 vetten erin zitten (linolzuur en arachidonzuur).


De batch die ik bekeek had 0,18% omega 3 en 0,09% omega 6. Deze verhouding van 2:1 is hoog aan de omega-3 kant. Normaliter wordt 1:5 tot 1:10 aangeraden (omega 3:6). Voor katjes met bijvoorbeeld artritis of stijve gewrichten kan dit overigens juist een voordeel zijn.


ZiwiPeak Typical Analysis Venison Natvoer


Van de omega 3 valt overigens wel op dat er slechts 0,05% van de 0,18% uit EPA en DHA komt. Juist aan die twee wordt de ontstekingsremmende werking toegeschreven. Mogelijk is de rest ALA, die in kleine mate wordt omgezet in EPA en DHA.


Koolhydraten

In alle recepten van ZiwiPeak zitten kikkererwten. Gezien het hierbij ná de lever komt, wat meestal zo’n 5 tot 6% van de ingrediënten is, is dit niet veel. Op hun ingrediënten FAQ leggen ze ook nog eens uit waarom ze kikkererwten gebruiken (quote ingekort voor leesbaarheid):


[…] we have received numerous requests from consumers to remove tetrasodium pyrophosphate (TSPP) and agar agar (binding/gelling agents) from our canned recipes. […]. To achieve this consistency in canned foods [of loaf-like texture] containing large amounts of meat, some type of binder is required.

[…] our extensive research indicated that the healthiest solution was using a small amount of chickpea. Chickpea has natural binding properties, is high in protein and provides digestive benefits for both dogs and cats. […]


Uit de analyse blijkt dat er gelukkig niet heel veel koolhydraten inzitten. De NFE’s blijven steken op 2,5%, wat omgerekend zo’n 11% van de calorieën zijn. Voor de gemiddelde gezonde kat is dat prima. Voor suikerkatten zoek je liever nog iets lager, maar het kan wel.


Overig

Groenlip mossel – Een bron voor glucosamine en chondroïtine. Dit wordt meestal gebruikt te ondersteuning van de gewrichten. Volgens de FAQ zit er minimaal 560mg/kg glucosamine en 1300mg/kg chondroïtine in. Deze hoeveelheden zijn meer dan de 500mg/kg die aanbevolen wordt om resultaten te zien, dus mogelijk helpt deze voeding ook bij de ondersteuning van gewrichten en/of vermindering bij gewrichtspijnen.


Mineralen – mineralen worden als chelaten toegevoegd. Dit zijn verbindingen met aminozuren. Hierdoor worden ze beter opgenomen in het lichaam.


DL-methionine – Een puntje van kritiek heb ik toch op de toegevoegde DL-methionine. Hiervan had ik liever een natuurlijke vorm gezien. In eerdere versies zat dit niet toegevoegd en ik vind het jammer dat ze dit nu wel doen. Volgens de typische analyse is de methionine 0,48% van het product.


Andere smaken natvoer van Ziwi Peak

Hieronder zie je de metaboliseerbare energieverdeling (“ME”) van de ZiwiPeak smaken op basis van de guaranteerd analysis.

SmaakEiwitVetNFEKcal[2]
Makreel en lam46%43%11%88,0
Venison (hert)46%43%11%88,0
Lam37%57%6%98,0
Konijn en lam50%39%11%85,5
Rund38%56%6%91,5
Kip (free range)35%52%14%99,5
Makreel59%

36%

5%79,0
Hoki (vis)47%40%14%83,5


Eiwitten

Behalve de Lam, Rund en Kip zitten alle varianten boven de 40%ME. Door een combinatie te gebruiken zit je waarschijnlijk wel goed wat betreft eiwitten.

Ook zijn er een aantal boven de 40%ME, welke geschikt zijn bij het afvalproces, waarbij extra eiwitten kunnen zorgen spierbehoud.

Tevens zijn een aantal varianten single protein en mogelijk een optie bij intoleranties of allergieën. De hert zou hierin een goede eerste poging zijn, aangezien dit niet vaak al eerder gegeven is.


Vetten

Katten in het wild krijgen ongeveer 46%ME uit vetten; in experimenten waarbij katten zelf konden kiezen daalde dit tot ongeveer 36%ME. Sommige van de smaken zijn dus relatief vet (Lam, Rund, Kip). Voor dikke katten of katten die neigen naar overgewicht zijn dit minder geschikte keuzes.


Koolhydraten

Katten hebben een koolhydratenplafond die op grofweg 25%ME ligt. Alle varianten zitten hier ruim voldoende onder. Voor gezonde katten is dit prima.


Voor katten die risico lopen op suikerziekte (zoals te dikke katten), zou ik kiezen voor iets dat onder de 10%ME ligt. Bij suikerkatjes zou ik richten op onder de 5%ME. De makreel is hiervoor een goede optie. De Kip en Rund kunnen dat ook zijn, míts er geen sprake is van overgewicht.


Waar kun je Ziwi Peak natvoer kopen en hoeveel kost het?

Deze cijfers zijn gebaseerd op een gecastreerde kat, die ongeveer 25% minder mogen eten in calorieën dan intacte katten. Tevens heb ik mijn eigen calorieberekening aangehouden. Houdt je die van Ziwi Peak aan, dan voer je minder en daalt de prijs per dag.


Je kunt ZiwiPeak krijgen bij HondjeKoek in 85 en 185 grams blikjes.

 HertRest*
Per kilo€22,97€19,19
Prijzen per dag:  
Kat 4 kilo (190kcal)€4,95€4,14

*Rest = Lam & makreel, Rund, Kip, Lam. De dagprijzen hiervan zijn bij benadering.

Konijn & lam heb ik niet in Nederland gevonden.


Laat ik hier een moment nemen om te benadrukken dat de kwaliteit van Ziwi Peak erg goed is. Ze gebruiken vrije uitloop zonder antibiotica, groeihormonen of andere troep. Ze denken na over wat voedingswaarde heeft voor kat (en hond) en proberen dat te verwerken in hun producten.


Dát zie je ook wel terug in de prijs. Dit is één van de duurste natvoer producten die in geanalyseerd heb, misschien wel de duurste.


Wanneer je kat intoleranties of allergieën heeft, denk ik dat Ziwi de prijs waard is om te proberen. Ook om af en toe eens erbij te voeren is nog niet heel gek. Zit jij echter wat krapper in je portemonnee, dan zijn er best andere opties die ook goed zijn. Die hebben niet zulke uitgebreide analysis of hebben een strenge vleescontrole, maar voor de goedkopere prijs moet je ergens op inleveren.


Conclusie: Goede kwaliteit maar het kost ook veel geld

Ziwi maakt gebruik van vlees van vrije uitloop en zorgt dat de dieren niet vol met troep gespoten worden zoals groeihormonen. Daardoor is de kwaliteit van het vlees beter. Ook denkt Ziwi na over de beste ingrediënten om iets voor elkaar te krijgen, zoals de bindende factor van de kikkererwten.


Voor dit alles zit er ook een prijskaartje aan. De een kan dit betalen, voor de ander is dit veel te hoog. Alhoewel ik denk dat de kwaliteit erg goed is, vind ik de prijs-kwaliteit uit verhouding. Voor meer dan €4 per dag (of €120 per kat per maand) heb je behoorlijk diepe zakken nodig. Wel kan het een uitkomst zijn bij een allergie bijvoorbeeld.


Bronnen

De ingrediënten en analyses die ik gebruik komen rechtstreeks van de Nieuw-Zeelandse website vandaan: www.ziwipets.com. De FAQ die ik in het artikel aanhaal gaat over de ingrediënten en is hier te vinden.

[1] Ik ga uit van de guaranteed analyse. Omdat deze afwijkt van de typical analyse, kan dit afwijken per batch. Uitgaande van de typical analyse zoals te zien valt in de afbeelding zit het echter wel goed.

[2] Op basis van de traditionele Atwater, die een betere verteerbaarheid van 4 kcal per gram eiwit, 4 kcal per gram koolhydraten en 9 kcal per gram vet aanhoudt dan de modified Atwater die ik normaal gebruik.