13 tips: Hoe zorg je ervoor dat je kat op de kattenbak gaat?

kat in omega paw kattenbakJe wilt graag dat je kitten of kat zijn behoefte doet op de kattenbak en niet overal in huis plast.

 

De meeste katten gebruiken vanuit zichzelf de kattenbak om hun begraafbehoefte te voldoen. Een kitten leert het van de moeder als die de kattenbak gebruikt.

 

Maar sommige katten zijn opeens niet meer zindelijk. Je vraagt je af waarom hij niet meer op de kattenbak gaat.

 

Hoe zorg jij dat je kat de kattenbak (weer) gebruikt?

 

Waar plaats je de kattenbak?

Tip 1: Laat zien waar de kattenbak staat

Zodra de kat in huis komt kun je hem laten zien waar de kattenbak staat. Bijvoorbeeld bij een verhuizing kan de kat vanuit de kattenbak zijn nieuwe woonplekje onderzoeken. Dan weten ze hoe ze weer terug moeten komen bij de bak.

 

Ook als je de kattenbak verplaatst in je huis, is het handig om je kat hier één of meerdere keren op te zetten.

 

Tip 2: Niet te ver weg

Als je een groot huis hebt met kelder en zolder, kan het een lange tocht zijn om de bak te bereiken. Zeker voor een oudere kat of een kitten kan dit gewoonweg te ver zijn.

 

Zorg dus dat de kattenbak bereikbaar is voor je kat. Denk daarbij ook om gesloten deuren!

 

Plaats eventueel meer kattenbakken om het gemakkelijker te maken om een kattentoilet dichtbij te vinden.

kat in omega paw kattenbak

Gevonden!
Foto Credit:Tom Thai

Tip 3: Een veilig plekje

Als jij op de wc zit, wil je niet gestoord worden. Voor een kat geldt hetzelfde. Zet daarom de kattenbak niet bij looproutes of lawaaierige machines die plotseling aanslaan (zoals de wasmachine, droger of boiler).

 

Stoor je kat ook niet als hij op de bak zit (leer dit ook aan je kinderen!). Geen klopjes op de deksel van de bak, niet aaien – bij sommige katten zelfs niet kijken. Doe je dit wel, dan kan je kat de bak associëren met gevaar en ergens anders zijn behoefte gaan doen.

 

Zorg ook dat als je een kattenbak met kap hebt, de uitgang niet naar de muur wijst. Het is dan makkelijker voor andere katten degene op het kattentoilet te verrassen en in de hoek te drijven. Dit kan tot zodanige negatieve ervaring leiden, dat je kat de bak niet meer wil gebruiken.

 

Tip 4: Een comfortabel plekje

Een koude ondervloer, zoals in een kelder, kan onaangenaam zijn voor de kat. Ook een warme plek, zoals direct naast een kachel, is onprettig omdat het de geurtjes versterkt.

 

In de kelder kun je er een oude handdoek onder leggen of een matje.

 

Tip 5: Niet bij het eet-, drink- of slaapplekje

Katten zijn heel hygiënisch van zichzelf. Ze doen hun behoeften liever niet op de plek waar ze eten, drinken en slapen. Zet daarom de bak niet te dichtbij hun etensbakje, drinkfonteintje of slaapmandje. Alhoewel sommige er wel mee akkoord zullen gaan, kunnen andere katten juist op plekken in huis gaan poepen en plassen.

 

De kattenbak

Tip 6: Het soort kattenbak

Sommige katten houden van privacy. Zij willen liever een bak met deksel. Angstige katten willen hun omgeving kunnen blijven zien vanuit een open kattenbak. Een zelfreinigende kattenbak kan de kat bang maken als hij aansluit terwijl de kat nog op de bak zit.

Weet je niet goed wat je kat prettig vindt? Begin dan met een open kattenbak. Dit lijkt het meeste wat ze ook in het wild doen.

Als je eentje met kap wil vanwege de geur, dan raad ik dit af: voor je kat ruikt het nog 20 keer zo erg! Wat vaker schoonmaken is dan beter, ook om te voorkomen dat je kat de bak gaat vermijden in de toekomst.

 

Kattenbak Litter Spinner

Ook de instap kan een probleem zijn. Voor kittens en oudere katten is een lagere instap fijner. Ook als je kat pijn heeft, zoals bij artrose, is een lage instap prettig. Bij een hoge instap kunnen ze er moeilijker inkomen, waardoor de drollies voor de bak liggen…


Blog advertentie Via Natura

 

Ook de grote is van belang. Bij een grote kat, zoals de Maine Coon, is er genoeg ruimte nodig om te kunnen draaien. De lengte van de kat van kop tot uitgestrekte staart is het minimum. De breedte wordt bepaalde door de breedte van de kat. Kun je geen bak vinden die groot genoeg is voor jouw kat? Wees dan creatief: een speciebak (grote, zwarte ton) of een grote plastic opbergbak met een uitgesneden ingang kan ook prima werken!

 

Denk ook eens aan het luikje. Sommige katten zien dit als ‘dichte deur’ en proberen niet eens in de kattenbak te gaan – ze lijken het principe niet te begrijpen. Zij doen hun behoefte dan voor de bak.

 

Lees meer over de beste kattenbak

 

Tip 7: De hoeveelheid bakken

Sommige katten delen met zijn tweeën één bak, anderen willen twee bakken voor zichzelf. Als je bijvoorbeeld merkt dat de plasjes in de bak zitten, maar de keutels ervoor (of andersom) kun je erover nadenken een tweede bak aan te schaffen. Het kan maar zo zijn dat je kat zijn behoeften graag gescheiden doet!

 

Een goede algemene regel is per kat 1 kattenbak +1. Dus bij twee katten heb je 3 bakken in huis.

 

Meld je aan voor kattenkrabbels!

De kattenbakvulling

Tip 8: De juiste kattenbakvulling

Het ene kattengrit is het andere niet. Sommige katten zijn behoorlijk kieskeurig. De soort kattenbakvulling kan ervoor zorgen dat zij de bak niet (meer) gebruiken.

 

Wat nog wel eens afschrikt:

 • Silicaat korrels kunnen je kat afschrikken vanwege de synthetische, chemische geur.
 • Geurende korrels kunnen te sterk ruiken voor je kat.
 • Houtkorrels die ‘raar’ zijn na kleikorrels

 

Bij jonge kittens en bij overgenomen katten is het daarom handig eerst dezelfde kattenbakvulling te kopen als de vorige eigenaar. Zo zorg je dat de geur van de kattenbak nog steeds hetzelfde is en de kat de kattenbak kan vinden.

 

Als je een kat hebt gehad die altijd buiten is geweest, kun je de bak ook vullen met tuinaarde.

 

Wil je wisselen van kattenbakkorrels, doe dit dan geleidelijk. Voeg steeds een beetje meer van het nieuwe grit toe over een periode van 1 à 2 week. Aan het begin kun je er een keuteltje van je kat inleggen voor geurherkenning.

 

Lees meer over kattenbakvulling.

 

Tip 9: Een keer per dag schoonmaken

Producenten houden ervan om te claimen dat hun kattenbakvulling wel x tijd mee gaat. Dat is heel mooi, maar niet voor je kat. Want die zit in die stinkende troep.

Je kat is een schoon dier. En zijn kattentoilet moet dat ook zijn. Als je wilt dat je kat de kattenbak gebruikt, moet je zorgen dat deze niet te vies wordt. Afhankelijk van hoe intensief de bak gebruikt wordt, moet je ongeveer 1 tot 2 keer per dag de ontlasting verwijderen. Dat gaat met klonterend grit het makkelijkste.

De hele bak verschoon je bij niet klonterend grit eens per week. Bij klonterend grit kan dit eens in de 2-3 week, afhankelijk van hoe goed het grit is.

Een schone bak zorgt voor een blije kat!

Wassende Kat

 

Tip 10: Geen (chemische) geurtjes in en rondom de kattenbak

Misschien denk je: “De kattenbak stinkt zo enorm, misschien helpt een vulling met geurtje of een luchtverfrisser.”

 

Voor jouw neus wel, maar voor je kat zijn neus is dit een verschrikking. Soms zo erg, dat hij de kattenbak helemaal niet meer gebruikt. Dus geen dennenboomgeur, babypoeder of automatische luchtverfrisser – maar liever gewoon vaker verschonen. Daar is je kat sowieso blij mee!

 

Lees tips voor een geurloze kattenbak

 

Tip 11: De hoeveelheid kattenbakkorrels

De algemene regel is 1,5 tot 2 centimeter aan kattengrit, maar ik denk dat iets meer beter is: minimaal 3-4 centimeter. Maar sommige katten zijn echte gravers en willen liever nog iets meer. Andere, vooral langharige katten staan hierom bekend, hebben juist liever iets minder en zelfs een stukje gladde ondergrond.

 

Experimenteer eens met de hoeveelheid grit in de bak als de ontlasting nu ervoor ligt.

 

Kattengedrag

Tip 12: Geef ze genoeg aandacht

Katten kunnen echt eigenwijs zijn – een beetje zoals mensen. Als je ze niet genoeg aandacht geeft, met ze speelt of ze aait, kan het maar zo zijn dat ze daarom niet op de kattenbak gaan.

 

Probeer eens iets meer aandacht te geven. Een aai als je thuiskomt, ’s avonds een snoepje of voor het ontbijt even spelen.

Spelende kat

 

Tip 13: Als je kat ineens in huis plast

Als je kat plotseling overal in huis plast, kan er iets mis zijn met zijn gezondheid. Als er geen veranderingen hebben plaatsgevonden (verhuizing, nieuw kattengrit, stress in huis), doe je er verstandig aan de dierenarts een bezoekje te brengen.

 

Lees meer: Help! Mijn kat plast in huis. Wat kan ik doen?

kattenpootje

Nieuwsgierig wat goede voeding is voor je kat?In deze mini voedingsgids vertel ik je er meer over!

Vind jij een goede voeding voor je kat kiezen ook zo moeilijk?!

Uren - nee, wéken - heb ik erover gedaan om te kiezen uit de overvloed.

In deze mini voedingsgids geef ik je een aantal tips waar je op kunt letten én geef ik je een aantal merken.

Zo wordt kiezen voor een betere kattenvoeding een stuk makkelijker!

3 reacties:

 1. Hallo, dankjewel voor jullie uitgebreide website – heb er al een hoop info gehaald 🙂
  Heb sinds kort 2 kleine kittens (mannetjes), ze zijn nu 7,5 week. Helaas gaat het naar de bak gaan nog niet goed – soms doen ze het op de bak, meestal moet ik ze uit een hoekje halen en op de bak zetten en dan nog lopen ze er soms af om weer het hoekje ergens anders in te kruipen… Ik houd de bak schoon, beloon met een snoepje als ze eraf komen (willen ze soms wel, soms niet) en zet ze meerdere keren per dag even op de bak.
  Op het moment lijkt het eerder slechter dan beter te gaan… 🙁
  Hebben jullie nog tips?
  Wanneer kan ik verwachten dat het goed moet gaan?
  (Ik lees overigens wel net de tip over schoonmaakazijn – ga ik dus direct mee stoppen en biotex voor gebruiken).

  Alvast bedankt!
  G

  • De leeftijd kan hier meespelen dat ze eigenlijk te jong zijn en nog niet goed het bakgebruik hebben geleerd.
   Wat je al doet – ze er steeds even opzetten – is goed. Doe dat vooral ook na het eten even en na een slaapje.
   Verder kun je kijken naar de bak en het grit: is die prettig voor de kittens?
   Sommige bakken hebben een te hoge rand, waardoor ze er niet makkelijk in kunnen komen. Ook kan de bak te ver weg zijn, waardoor ze hem niet terug kunnen vinden en/of niet op tijd zijn.
   Grit kan soms te hard aan de pootjes zijn. Je kunt vragen welk grit ze gebruikten van waar ze vandaan komen en dat gebruiken. Zelf gebruik ik BioCats Micro. Dat is klonterend zand en kun je proberen als de kittens geen grit eten.
   Verder kun je een keuteltje iets langer laten liggen dan normaal, zodat ze beter ruiken / begrijpen dat dat de bedoeling is.

   Een tijdsbestek durf ik hier niet aan te geven. De meesten krijgen het redelijk snel onder de knie mits de omstandigheden (bak en grit) goed zijn, maar er zijn uitzonderingen die wat meer tijd nodig hebben.
   (Bij deze tips ga ik ervan uit dat ze medisch in orde zijn. Twijfel je daaraan, neem dan contact op met je dierenarts).

   • Hai Marilyn,
    Dank je voor de snelle reactie.
    Ze zijn idd erg jong… Het zijn boerderij katjes die weliswaar een bak in de stal hadden staan (met gewone BioCats), maar het stro leek ook te voldoen. Ik had in de eerste instantie gekozen voor geperst hout (fijn, klontvormend (ideaal spul; ik kan het aanraden)), maar heb er later ook een kleine bak met BioCats Micro naastgezet. Ze kunnen er goed in en uit.
    De tip om een keulteltje iets langer te laten liggen, is een goed idee, ik ga het proberen. En verder gewoon geduld hebben 😉
    Dankjewel nogmaals!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *