De beste kattenbakvulling - Wat gaat er in de kattenbak
Kattenbak
Marilyn [Catmoneo]
Kattenbak
6 min

Wat is het beste merk kattenbakvulling?

6 min

Niet elke kattenbakvulling is even prettig: sommige stuiven zo erg dat je spontaan een longaandoening krijgt, anderen hebben vreselijke uitloop en een derde neemt de geur niet goed op. En dan ik het nog niet gehad over andere voorkeuren van zowel jezelf als je kat, die ook zeker nog wel iets te zeggen heeft in de vergelijking. Als het kiezen van de juiste kattenbakgrit voor jou een probleem is – en je bent geïrriteerd over de korrels die je nu gebruikt of weet je niet wat een goede keuze islees dan verder!

Wat maakt een kattengrit goed?

Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om een kattenbakvulling te kiezen die werkt voor jou en je kat.

Soort grit - Persoonlijk ben ik voor een klontvormend grit. Dit vertelt je vooral veel over het plasgedrag van je kat, wat een goede indicator is voor diverse aandoeningen als het afwijkt van normaal (denk aan blaas- en nierproblemen, diabetes). Bovendien nemen ze de geurtjes vaak redelijk op. Klonterend zand en tuinaarde vind ik ook goed. Lees hier meer over de verschillende soorten grit.

Voor de pootjes - Grit kan best hard zijn voor de pootjes en sommige katten houden hier helemaal niet van. Kattenzand of tuinaarde is dan een goede optie. Of neem een fijne kleikorrel. Wil je testen hoe hard een grit aanvoelt? Doe de blote-voeten-test. Kun jij er pijnvrij op staan? Dan je kat ook. Houtkorrels lijken het vaakst problemen op te leveren bij katten, alhoewel silica ook heel hard is.


Hieronder zie je een leuke video van 2 dames die grit testen.


Geur absorptie - Silicaat absorbeert de geurtjes het beste. Echter is dit zo sterk bewerkt, dat ik daar persoonlijk niet de voorkeur aan geef, maar liever second best klonterend grit neemt. Als je elke dag uitschept, heb je er ook geen last van. Ik heb zelfs een kattenbak achter de eettafel staan en ik ruik hem niet!

De gewoonten van de kat - Kittens willen nog wel eens een hapje grit eten en sommige volwassen katten doen dit ook. Voor hen is klonterend grit (klont in de maag) en silica (giftig) geen optie!

Zuinigheid - Klonterende kattenbakkorrels zijn zuinig in gebruik doordat je zowel de plas als de poep kan verwijderen.

Uitloop & stof - Mijn ervaring is dat dit heel erg kan verschillen per merk en per soort grit. Hoe fijner het grit, hoe verder het van de bak af zal liggen. Dit zal dus wat experimenteren zijn wat jij het prettigste vind.

🤓 Enige uitloop is niet te voorkomen en er zal altijd wel wat grit rondom de bak liggen. Bij actieve gravers en langharige katten is dit meestal erger. Zelf heb ik een Ikea badmat van Toftbo ervoor liggen die het meeste opvangt. Eens per week even uitkloppen en opvegen - werkt perfect 😊

Ikea badmat Toftbo

Milieu en afval - Biologisch afbreekbare materialen, zoals houtkorrels, papier, stro, tuinaarde en sommige kattenzand, zijn beter voor het milieu. Deze kunnen ook zo in de wc of in de groene container. Silica is het minst milieu vriendelijk. Klei (klonterend en niet klonterend) geeft bij het volledig verschonen een zware vuilniszak, dus zorg voor stevige zakken!


❌ Let op: poepjes en plasjes mogen niet in de groene container!

Prijs - Ook de prijs doet er toe. Let daarbij op de prijs voor de doos/zak, maar vooral ook op de prijs per liter. Let op dat klonterend en silica redelijk zuinig zijn, maar dat niet-klonterend grit er sneller doorgaat. Prijzen lopen uiteen van grofweg €0,45 tot €1,80 per liter. Een binnenkat gebruikt ongeveer 60 liter per jaar (€27 tot €108 per jaar).

Kattenbakvulling met geur: Een goed idee?

Er zijn diverse kattenbakvullingen met lavendel, aloë vera of babypoeder geur. Deze raad ik met klem af. Katten hebben een goede neus, veel beter dan die van ons. Misschien is het lekker voor jouw neus, maar katten zijn hier niet per se blij mee. Het kan ervoor zorgen dat ze de bak gaan mijden en dat wil je niet. Daarom zeg ik nee tegen grit dat verrijkt is met geurtjes. Hetzelfde geldt voor geurverfrissers in en rondom de bak!

De beste kattenbakvulling voor volwassen katten

Zoveel katten en personeel, zoveel wensen. Om werkelijk te weten wat het beste werkt voor jouw kat, zul je moeten experimenteren. Als je twee of meer bakken hebt voor je kat, kun je in elke een andere vulling doen. Kijk het 1 tot 2 weken aan, en bepaal welke je kat het prettigst lijkt te vinden (en voor jezelf). Dat gezegd hebbende, zijn hier een aantal opties die prettig zijn.

Klonterend kattenzand: Almo Nature Cat Litter

Almo is klonterend kattenzand wat het makkelijk maakt de plasjes te verwijderen. Het heeft een zeer fijne structuur van zand, waardoor het zacht aan de pootjes is. Het is plantaardig en lost op in water. Daardoor kan het zonder problemen door het toilet of in de groene bak.


Het nadeel is dat het zo fijn is, dat je het makkelijk door je huis meeneemt. Alsof je van het strand komt. Daarnaast kost het meer dan de gemiddelde kattengrit. Bij Bol.com betaal je voor 4,54 kg (ongeveer 7 liter) €20,99. Dat is omgerekend dus €2,99 per liter. Het wordt iets goedkoper als je meerdere zakken tegelijk koopt.Klonterend klei: BioKat's Classic en Micro Classic

BioKat's Classic 3 in 1 en Micro Classic zijn twee die positief beoordeeld worden. Ze zijn klonterend en van natuurklei uit Duitsland. Persoonlijk vind ik het fijn dat het niet te ver vervoert hoeft te worden met het oog op het milieu.


De Classic bevat 3 grootten van korrels, die zorgen voor vochtabsorptie, goede klonten en zuinigheid.

De Micro zijn veel fijnere korrels die tot 3 keer hun eigen gewicht in vocht kunnen opnemen. Zelf heb ik de Biokat micro en die bevalt me erg goed.

Gelukkig is de prijs niet slecht: Voor ongeveer €0,78 per liter kun je deze varianten bij Zooplus of Bol.com bestellen (afhankelijk van soort en verpakkingsgrootte).

Ook kittens moeten op de bak. Dat leren ze van mama: ze volgen haar voorbeeld. Maar net zoals baby’s stoppen ze van alles in hun mond en sommige kittens proberen het kattengrit ook maar even. Daarom is klontvormende vulling een gevaar omdat ze een klont in hun maag kunnen krijgen en silicaat is giftig als het gegeten wordt.

Neem daarom een niet klonterende kattengrit – het liefst met een fijne korrel zodat het niet te hard aan de pootjes is. Zo kan je kitten wennen aan de kattenbak. Als je kitten ouder is dan 8 week is kun je overstappen naar andere kattengrit. Een optie is:


Kattengrit bij blaasproblemen

Steeds meer katten lijken last te hebben van blaasproblemen, soms zo jong als een jaar al, alhoewel het vaker voorkomt op oudere leeftijden. Door dagelijks de bak te scheppen krijg je al een goed idee voor wat normaal is in jouw kattenhuishouden. De grootte van de klonten en de hoeveelheden vertellen je dat. Zie je ook een verandering in gedrag? Dan is een urineonderzoek bij de dierenarts geen overbodige luxe!


🤓 Normaal plassen katten ongeveer 2 à 3 keer per dag. Deze plasjes zijn in klonterend grit ongeveer de grootte van een vrouwenvuist. Bij brokjes minder, bij natvoer meer.  Wijkt het bij jou erg af en zie je veranderd gedrag? Laat dan de urine testen bij de dierenarts.

Nu zijn er ook kattengrit die verkleuren wanneer er afwijkingen in de urine zitten. Denk bijvoorbeeld aan bloed of een afwijkende zuurgraad van de urine. Nullodor Mature Cats is zo een. Onthoud dat dit niet 100% waterdicht is. Maar als het echt extreem moeilijk is om de urine op te vangen, dan kan dit je in ieder geval een idee geven.

Een kattenbakvulling die niet stinkt, bestaat dat?

Helaas, helemaal alle geurtjes weghalen zal niet lukken. Vooral net nadat je kat de behoefte heeft gedaan, stinkt het nu eenmaal een beetje. Op de mensen WC ruikt het ook niet naar bloemetjes als we net geweest zijn.

Dat gezegd hebbende, soms stinkt de kattenbak extra sterk. In sommige gevallen helpt het om een betere voeding te kiezen. Als dat niet helpt, kan de ontlasting van je kat je veel vertellen over de gezondheid van je kat.

De poep – De voeding heeft enorme invloed op zowel de stank, textuur als hardheid van de poep. Betere voeding kan dan helpen. Ook kan de kleur je veel vertellen. Zo duidt witte ontlasting bij rauw voerders op teveel bot in het dieet. Grijze ontlasting kan duiden op erop duiden dat er te weinig gal wordt aangemaakt of dat de galblaas het niet vrij kan geven. Een zwarte kleur duidt op een bloeding.

De urine stinkt naar ammoniak – De geur van de urine kan je ook veel vertellen. Een ammoniak geur kan duiden op bacteriën. Een zoete weeïge geur kan duiden op suikerziekte. Als de plas sterker of anders ruikt dan normaal, houdt dan dus een extra oogje op je kat of nog beter: ga naar de dierenarts.

De beste kattenvulling voor jou?

Nu heb je een idee welk soort kattengrit de beste kattenbakvulling is voor de wensen van jou en je kat. Elke kat en persoon vindt andere dingen fijn. Ga eens experimenteren met verschillende kattenbakkorrels. Vul verschillende bakken met ander grind, en kijk waar je kat gebruik van maakt. Dan kun je nu een onderbouwde keuze maken.

Nog een laatste tip: als je gaat wisselen van kattenbakgrit, doe het dan langzaam. Veel katten houden niet zo van verandering. Dit kan zover gaan dat ze niet meer op de bak gaan. Voeg daarom steeds een beetje meer nieuw grit toe om je kat te laten wennen aan de nieuwe geur en textuur. Eerst één bak met de nieuwe grit neerzetten kan ook helpen katten zelf de keuze te geven.

Hopelijk heb je iets kunnen vinden wat jullie bevalt!