Van klonterend tot biologisch afbreekbaar: Wat is de beste kattenbakvulling?

De beste kattenbakvulling

Kattenbakvulling is er in allerlei soorten, maten, gewichten en prijzen. Toch zijn ze niet allemaal even prettig: sommige stuiven zo erg dat je spontaan een longaandoening krijgt, anderen hebben vreselijke uitloop en een derde neemt de geur niet goed op.

En dan ik het nog niet gehad over andere voorkeuren van zowel jezelf als je kat, die ook zeker nog wel iets te zeggen heeft in de vergelijking.

Als het kiezen van de juiste kattenbakgrit voor jou een probleem is – en je bent geïrriteerd over de korrels die je nu gebruikt of weet je niet wat een goede keuze is – lees dan verder!

Welke soorten kattenbakvullingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten kattenbakvullingen, die allemaal hun voor- en nadelen hebben.

Klontvormende kattenbakkorrels

De klontvormende is gemaakt van klei (meestal bentoniet) die ontdaan is van zijn vocht door verhitting. Daardoor neemt het de vocht op van de ontlasting en urine van je kat. Dat zorgt voor klontjes die je makkelijk uit de bak kan scheppen. Ook absorbeert het vieze geurtjes, het is zuinig in gebruik en *meestal* redelijk stofvrij.

Het is belangrijk dat je elke dag de poepjes en plasklontjes eruit schept. Het voordeel van klontvormend is dat je weet hoe veel en hoe vaak je kat plast. Dit is een goede indicator voor afwijkend gedrag, zoals meer plassen bij diabetes of veel kleine plasjes bij blaasproblemen.

In de regel gaat mijn voorkeur uit naar een klontvormende grit.

Klontvormend grit is niet voor elke kat geschikt. Kittens willen nog wel eens wat grit eten, wat een klont in hun maag veroorzaakt. Hetzelfde geldt voor volwassen katten die dit gedrag vertonen. Zo’n klont in de maag heeft rampzalige gevolgen.

Niet-klontvormende kattengrit

Deze kattenbakvulling wordt meestal ook gemaakt van klei (sepioliet) of hout. Het klonterend niet samen, maar onttrekt wel de vocht. Het is goedkoop, absorbeert grote hoeveelheden urine en is geschikt voor kittens.

Helaas zijn sommige varianten heel stoffig. Dit had ik bijvoorbeeld bij de Aldi grit. Bij het verschonen zit je dus snel in een stofwolk, want niet goed is voor je longen. Ik moest er zelfs van hoesten! Hetzelfde geldt als je kat begint te graven om zijn behoefte te bedekken. Bovendien is het minder zuinig in gebruik, omdat je het vaker in zijn geheel vervangt om de bak schoon te houden.

Dit kan een goede optie zijn als je kat niet met klonterend grit om kan gaan.

Silicaat kattenbakvulling

Silica kattenbakkorrels worden gemaakt van natuurlijke zeolitische materialen. Dit heeft als eigenschap dat het ammoniak goed absorbeert – de stinkende stof die in de urine van de kat zit. Het is dan ook een van de betere geurabsorberende kattengrit. Bovendien neemt het veel vocht op, dus je kunt er vrij lang mee doen (1 tot 2 week bij 1 kat).

Helaas wordt hier een intensief industriële bewerking op toegepast. Dit is slecht voor het milieu. Het heeft ook een chemische toevoeging waardoor het voor je kat heel sterk ruikt. Bij inademing kán het slecht zijn voor je gezondheid als je al ziek bent of een longaandoening hebt (bijvoorbeeld bij sarcoïdose). Als het gegeten wordt is het giftig en daarom ongeschikt voor kittens en gritetende katten.

Het is ook heel hard aan de pootjes. Eens tijdens een kattenoppas hadden ze silica. De kattenbak stond in de badkamer. En elke keer na het douchen, auw! Stond ik weer op zo’n kleine silica steentje. Ga er zelf maar eens op staan met blote voeten, dan weet je wat ik bedoel! Voor je kat is dit dus niet fijn.

Q&A: Is silica giftig? Als het in de bak ligt is er niets aan de hand, maar bij inname (opeten) is het wel giftig en gevaarlijk. Weet dus zeker dat jouw kat geen grit eter is!

Ik raad silica grit echt af. Je kat kan erdoor buiten de bak gaan plassen, zeker als ze bijvoorbeeld wat ouder worden, bij artrose over overgewicht. En het is giftig spul!

Biologisch afbreekbaar kattengrit: Houtkorrels

Houtkorrels zijn steeds populairder. Het is milieuvriendelijker omdat het biologisch afbreekbaar is, en mag om die reden vaak ook door de wc gespoeld worden of in de groene container (controleer dat bij je gemeente!).

Dat maakt het weggooien makkelijker dan bij veel klontvormende grit. Ook is er geen sprake van stof. Stofpootjes zul je niet zien, maar mijn oppaskatjes kregen het wel voor elkaar om behoorlijke wat houtkorrels mee de bak uit te lopen.

Het nadeel is dat de houtkorrels uiteen vallen zodra het in contact komt met vocht (urine vooral). Wat ik vervelend vind, is dat je de plas er niet uit kan scheppen. Dit is immers verpulverd tot zaagsel en daardoor kleiner dan de intacte brokken. Alleen een gritbodem zou hierbij een uitkomst zijn. Ik vond daardoor dat het niet erg zuinig was, de bak lastig schoon te houden was en dat de bak behoorlijk stonk.

Als je ook nog een houtkorrel hebt die het vocht niet goed opneemt, heb je de plas ook nog op de bodem, wat echt een puinzooi wordt. Dan moet je alles élke dag vervangen, wat wel erg veel werk is en duur wordt. Ik werd er echt helemaal niet blij van!

Er zijn ook katten die de houtkorrels maar niets vinden – qua textuur, geur of te hard aan de pootjes – en laten daarom de bak links liggen. Net zoals met silica eigenlijk. Houd dit goed in de gaten als je houtkorrels wil proberen, om buiten de bak plassen voor te zijn (of te verklaren).

Ondanks de milieu voordelen, ben ik vanuit een kats perspectief niet voor houtkorrels. Teveel katjes gaan hierdoor buiten de bak plassen.

Andere soorten kattenbakvulling

Kattenzand – Zand heeft een hele fijne structuur. Voor sommige katten is dit prettiger aan de pootjes dan het grovere grit van klei of de hardheid van silicaat.

Tuinaarde – Als je kat normaal buiten naar het toilet gaat, of hij heeft een hekel aan het commerciële grit, dan is het een idee om gewoon aarde erin te gooien. Het neemt de geur van plas redelijk goed op. Van alle bakken die ik moest verschonen, vond ik deze het minste stinken. En voor sommige katten die gewend zijn alleen buiten te gaan, kan dit dé oplossing zijn.

Wat maakt een kattengrit goed?

Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om een kattenbakvulling te kiezen die werkt voor jou en je kat.

Soort grit – Persoonlijk ben ik voor een klontvormend grit. Dit vertelt je vooral veel over het plasgedrag van je kat, wat een goede indicator is voor diverse aandoeningen als het afwijkt van normaal (denk aan blaas- en nierproblemen, diabetes). Bovendien nemen ze de geurtjes vaak redelijk op. Klonterend zand en tuinaarde vind ik ook goed.

Voor de pootjes – Grit kan best hard zijn voor de pootjes en sommige katten houden hier helemaal niet van. Kattenzand of tuinaarde is dan een goede optie. Of neem een fijne kleikorrel. Wil je testen hoe hard een grit aanvoelt? Ga er dan zelf eens op staan met blote voeten. Houtkorrels lijken het vaakst problemen op te leveren bij katten, alhoewel silica ook heel hard is.

Hieronder zie je een leuke video van 2 dames die grit testen.

Geur absorptie – Mijn idee is dat silicaat het beste de geurtjes opneemt. Echter is dit zo sterk bewerkt, dat ik daar persoonlijk niet de voorkeur aan geef, maar liever second best klonterend grit neemt. Als je elke dag uitschept, heb je er ook geen last van. Ik heb zelfs een kattenbak achter de eettafel staan en ik ruik hem niet!

De gewoonten van de kat – Kittens willen nog wel eens een hapje grit eten en sommige volwassen katten doen dit ook. Voor hen is klonterend grit (klont in de maag) en silica (giftig) geen optie!

Zuinigheid – Klonterende kattenbakkorrels zijn erg zuinig in gebruik doordat je zowel de plas als de poep kan verwijderen.

Uitloop & stof – Mijn ervaring is dat dit heel erg kan verschillen per merk en per soort grit. Hoe fijner het grit, hoe verder het van de bak af zal liggen. Dit zal dus wat experimenteren zijn wat jij het prettigste vind.

Let op: Enige uitloop is niet te voorkomen en er zal altijd wel wat grit rondom de bak liggen. Bij actieve gravers en langharige katten is dit meestal erger. Zelf heb ik een Ikea badmat van Toftbo ervoor liggen die het meeste opvangt.

Ikea badmat Toftbo

Milieu en afval – Biologisch afbreekbare materialen, zoals houtkorrels, papier, stro, tuinaarde en sommige kattenzand, zijn beter voor het milieu. Deze kunnen ook zo in de wc of in de groene container. Let op: poepjes en plasjes mogen niet in de groene container!

Silica is het minst milieu vriendelijk. Klei (klonterend en niet klonterend) geeft bij het volledig verschonen een zware vuilniszak, dus zorg voor stevige zakken!

Prijs – Ook de prijs doet er toe. Let daarbij op de prijs voor de doos/zak, maar vooral ook op de prijs per liter. Let op dat klonterend en silica redelijk zuinig zijn, maar dat niet-klonterend grit er sneller doorgaat. Prijzen lopen uiteen van grofweg €0,35 tot €1,60 per liter. Een binnenkat gebruikt ongeveer 60 liter per jaar (€21 tot €96 per jaar).

Kattenbakvulling met geur: Een goed idee?

Er zijn diverse kattenbakvullingen met lavendel, aloë vera of babypoeder geur. Deze raad ik met klem af.


Katten hebben een goede neus, veel beter dan die van ons. Misschien is het lekker voor jouw neus, maar katten zijn hier niet per se blij mee. Het kan ervoor zorgen dat ze de bak gaan mijden en dat wil je niet. Daarom zeg ik nee tegen grit dat verrijkt is met geurtjes. Hetzelfde geldt voor geurverfrissers in en rondom de bak!

De beste kattenbakvulling voor volwassen katten

Zoveel katten en personeel, zoveel wensen. Om werkelijk te weten wat het beste werkt voor jouw kat, zul je moeten experimenteren. Als je twee of meer bakken hebt voor je kat, kun je in elke een andere vulling doen. Kijk het 1 tot 2 weken aan, en bepaal welke je kat het prettigst lijkt te vinden (en voor jezelf).

Dat gezegd hebbende, zijn hier een aantal opties die prettig zijn (maar dit is niet per se een uitputtende lijst – aanvullingen van goede ervaringen met andere merken/soorten hoor ik graag in de comments!):

Klonterend kattenzand: Almo Nature Cat Litter

Almo is klonterend kattenzand wat het makkelijk maakt de plasjes te verwijderen. Het heeft een zeer fijne structuur van zand, waardoor het relatief zacht aan de pootjes is. Het is plantaardig en lost op in water. Daardoor kan het zonder problemen door het toilet of in de groene bak.

Het enige nadeel is de prijs. Bij Bol.com betaal je voor 4,54 kg (ongeveer 7 liter) €17,95. Dat is omgerekend dus €2,56 per liter. Het wordt iets goedkoper als je meerdere zakken tegelijk koopt.

Klonterend klei: BioKat’s Classic en Micro Classic

BioKat’s Classic 3 in 1 en Micro Classic zijn twee die positief beoordeeld worden. Ze zijn klonterend en van natuurklei uit Duitsland. Persoonlijk vind ik het fijn dat het niet te ver vervoert hoeft te worden met het oog op het milieu.

De Classic bevat 3 grootten van korrels, die zorgen voor vochtabsorptie, goede klonten en zuinigheid.

De Micro zijn veel fijnere korrels die tot 3 keer hun eigen gewicht in vocht kunnen opnemen. Zelf heb ik de micro en die bevalt me erg goed.

Gelukkig is de prijs niet slecht: Voor ongeveer €0,54 tot €0,80 per liter kun je deze varianten bij Zooplus of Bol bestellen (afhankelijk van soort en verpakkingsgrootte).

De beste kattenbakvulling voor kittens

Ook kittens moeten op de bak. Dat leren ze van mama: ze volgen haar voorbeeld. Maar net zoals baby’s stoppen ze van alles in hun mond en sommige kittens proberen het kattengrit ook maar even. Daarom is klontvormende vulling een gevaar omdat ze een klont in hun maag kunnen krijgen en silicaat is giftig als het gegeten wordt.

Neem daarom een niet klonterende kattengrit – het liefst met een fijne korrel zodat het niet te hard aan de pootjes is. Zo kan je kitten wennen aan de kattenbak. Als je kitten ouder is dan 8 week is kun je overstappen naar andere kattengrit. Een optie is:

Kattengrit bij blaasproblemen

Steeds meer katten lijken last te hebben van blaasproblemen, soms zo jong als een jaar al, alhoewel het vaker voorkomt op oudere leeftijden. Door dagelijks de bak te scheppen krijg je al een goed idee voor wat normaal is in jouw kattenhuishouden. De grootte van de klonten en de hoeveelheden vertellen je dat. Zie je ook een verandering in gedrag? Dan is een urineonderzoek bij de dierenarts geen overbodige luxe!

Nu zijn er ook kattengrit die verkleuren wanneer er afwijkingen in de urine zitten. Denk bijvoorbeeld aan bloed of een afwijkende zuurgraad van de urine. Nullodor Mature Cats is zo een. Onthoud dat dit niet 100% waterdicht is. Maar als het echt extreem moeilijk is om de urine op te vangen, dan kan dit je in ieder geval een idee geven.

Een geur absorberende kattenbakvulling die niet stinkt, bestaat dat?

Helaas, helemaal alle geurtjes weghalen zal niet lukken. Vooral net nadat je kat de behoefte heeft gedaan, stinkt het nu eenmaal. Op de mensen WC ruikt het ook niet naar bloemetjes als we net geweest zijn.

Dat gezegd hebbende, soms stinkt de kattenbak extra sterk. In sommige gevallen helpt het om een betere voeding te kiezen. Als dat niet helpt, kan de behoefte van je kat je veel vertellen over de gezondheid van je kat.

De poep – De voeding heeft enorme invloed op zowel de stank, textuur als hardheid van de poep. Betere voeding kan dan helpen. Ook kan de kleur je veel vertellen. Zo duidt witte ontlasting bij rauw voerders op teveel bot in het dieet. Grijze ontlasting kan duiden op erop duiden dat er te weinig gal wordt aangemaakt of dat de galblaas het niet vrij kan geven.

De urine stinkt naar ammoniak – De geur van de urine kan je ook veel vertellen. Een ammoniak geur kan duiden op bacteriën. Een zoete weeïge geur kan duiden op suikerziekte. Als de plas sterker of anders ruikt dan normaal, houdt dan dus een extra oogje op je kat of ga naar de dierenarts.

De beste kattenvulling voor jou?

Nu heb je een idee welk soort kattengrit de beste kattenbakvulling is voor de wensen van jou en je kat. Elke kat en persoon vindt andere dingen fijn. Ga eens experimenteren met verschillende kattenbakkorrels. Vul verschillende bakken met ander grind, en kijk waar je kat gebruik van maakt. Dan kun je nu een onderbouwde keuze maken.

Nog een laatste tip: als je gaat wisselen van kattenbakgrit, doe het dan langzaam. Veel katten houden niet zo van verandering. Dit kan zover gaan dat ze niet meer op de bak gaan. Voeg daarom steeds een beetje meer nieuw grit toe om je kat te laten wennen aan de nieuwe geur en textuur.

Eerst één bak met de nieuwe grit neerzetten kan ook helpen katten zelf de keuze te geven.

Hier vind je de selectie van ZooPlus, één van de goedkopere online webshops met kattenbakvullingen. Hopelijk heb je iets kunnen vinden wat jullie bevalt!

Pootje PurrfectCat

45 reacties:

 1. Ik heb met vorige katten altijd extreme classic grit gebruikt, dat is klont vormend en heel zuinig. Nu heb ik een kitten van 4 maanden die opeens (na ruim 2 maanden bij mij te wonen) dat grit eet. Echt snuit vol en hengelen van buiten de bak naar meer.
  Klont vormend is dan levensgevaarlijk, dus bak leeg en gisteravond laat houtkorrels gehaald. Doet ze hetzelfde mee!
  Tuinaarde dan nu, maar heeft iemand daar ervaring mee?
  Hoeveel in de bak? Bemest of niet? Hoe vaak verschonen?
  Help!

  • Marilyn [Catmoneo]

   Ik zou van tuinaarde zonder mest nemen. Aarde uit de tuin zelf zou zelfs kunnen.
   Een redelijke laag van 3-4cm moet voldoende zijn.

 2. Hi Marilyn,
  Net je artikel pas gelezen.
  Goede info, maar op 1 punt heb je iets laten liggen.
  Houtkortels werken perfect, mits met de juiste kattenbak.
  De Pee Wee, die heeft een dubbele bodem.
  Je kunt op peewee.nl zien hoe het werkt.
  Wij hebben er al jaren een. Destijds speciaal voor onze zwaar diabetische Dorus gekocht, en nu al ruim 7 jaar de troon van tsaar Loeka.
  Tot tevredenheid van beide heren.
  O, een dingetje: ze roepen dat alleen hun korrels de truc doen, maar dat is niet waar hoor. Wij gebruiken de voordeligste, prima.
  Tja, marketing …

  Omdat dit in een enkele bak niet gebruiken we in de caravan jouw nummer 1 😉

  • Marilyn [Catmoneo]

   Ik ben blij dat jouw katten het goed op de houtkorrels doen.

   Toch zal ik deze niet aanbevelen.

   Er zijn zat katten die buiten de bak gaan plassen door het gebruik van houtkorrels. Als dit bij iemand het geval is, raad ik ook altijd aan als eerste om het grit te vervangen met een fijn klonterend grit.

   Zelf heb ik er slechte ervaring mee met een kat, en ik vind het persoonlijk ook vreselijk om te moeten uitscheppen.
   Wat een smerige troep wordt dat als erop geplast is, yek. Nee, ik ben geen fan.

   Bovendien is het hard en groot aan de pootjes, en katten hebben zéér gevoelige pootjes.
   Mijn test is: als ik er zelf niet op kan staan met blote voeren, vind een kat het vast ook niet fijn.

   Vandaar mijn aanbeveling voor fijn, klonterend grit.
   Prettig aan de pootjes en makkelijk uit te scheppen.

 3. Na het lezen dat je zelf zeer tevreden bent over de Bio Kat’s Micro Classic, heb ik 8 zakken a 14 liter ingeslagen omdat er ook nog eens stofvrij vermmeld wordt voor deze variant (zelfs op de verpakking staat dit vermeld). Bij het openen van de eerste zak slaat het stof me al tegenmoet. Na elk gebruik van de bak haal ik even een vochtig doekje langs de binnenkant van de deksel van de bak, helemaal onder het stof. Katten komen niesend uit de bak, vacht ruikt naar stof. Ik zelf zie tijdens het omscheppen het stof omhoog komen en moet er van hoesten. De arm die boven de bak hangt tijdens het scheppen, ruikt daarna zelfs naar stof. Het kattengrit van de Action (2,79 voor 6 liter) wat ik daarvoor had, stuifde ook , maar echt een stuk minder dan de Bio Kat’s Micro Classic .Ik vindt dan ook de vermelding “stofvrij” op de verpakking zeer misleidend….

  • Marilyn [Catmoneo]

   Helaas kan ik het alleen met je eens zijn, de laatste 2x dat ik een nieuwe zak heb besteld viel mij het stof ook op 🙁
   Zelfs als ik rustig schep stuift het, ik baal er ook flink van.
   Ik dacht (hoopte) dat het gewoon eenmalig was, maar misschien niet.

   • Ik heb sinds een week een kat en ik heb morgen al een afspraak met de dierenarts omdat ze niest, ze is wel gevaccineerd tegen niesziekte. Ik gebruik ook de biokat micro omdat de vorige eigenaar dit gebruikte. Misschien komt het niezen dan gewoon door het grit!

   • Marilyn [Catmoneo]

    Misschien. Maar naar de dierenarts gaan om de medische oorzaken uit te sluiten is een goede eerste stap.

   • Hi Marilyn,

    Ik ben momenteel aan het kijken welk grit ik het beste kan kopen voor mijn kittens van 12 weken straks. Ik was door jouw blog best enthousiast over de biokat’s micro classic, maar las net deze reacties. Ik vroeg me dan ook af of dit nog het geval is of niet, en zo ja: welk grit gebruik jij nu/raad je nu aan?

   • Marilyn [Catmoneo]

    Ik gebruik nog steeds de biokat micro op dit moment.
    De zakken lijken nu weer prima te zijn gelukkig 🙂

 4. De allerbeste die ik al geprobeerd heb is Catsan Active Fresh! Ruikt fris maar zonder parfum, bevat carbon voor absorptie en is klontervormend. Ik moet enkel maar de poepjes en de klonters plas er uit scheppen en klaar! Ik leg een laag van minstens 6cm in de bak zodat mijn kat goed kan graven én de ontlasting zakt niet meteen tot onderaan zoals wanneer je een dun laagje zou leggen. Veeel economischer in gebruik. Aanrader!

 5. Na een lange zoektocht het perfecte kattenbakzand gevonden! Het klontert super goed, stuift helemaal niet, je ruikt echt totaal niets en is er zo goed als geen uitloop ook niet bij langharige katten. Ook een groot pluspunt is dat je het alleen maar hoeft bij te vullen en één keer in de twee maanden (met twee katten) geheel moet verversen, maar het kan ook drie maanden en dan ruik je nog helemaal niets! Het is wat duurder maar als je het uitrekent over twee of drie maanden is het goedkoper dan andere vulling. Ik koop het in Duitsland bij Der Fressnapf en het heet: première multivitamines XL caeboncomtrol. XL vanwege een langharige kat, er is ook een normale korrel variant van.

 6. Marilyn ik hoop dat je mij kunt helpen:

  Mijn kater plast vrij grote plassen en weet daar zelf in te staan. Het gevolg natte plaspootjes door het hele huis. We hebben een klontvormend grit op mais basis en voor mijn poes werkt dit prima, zij heeft nooit last van natte poten, maar kennelijk duurt de absorptie te lang bij de grote hoeveelheid die mijn kater plast. Welk grit is klompvormend, niet te grof, maar ook niet te fijn (Almo Nature is heel fijn en dat wist mijn kater in zijn neus te krijgen en ook bijna in zijn oog en daar vormt het ook klontjes, dus dat was niet veilig), stofvrij en het liefst niet al te veel uitloop en meest belangrijkst absorbeert grote hoeveelheden vocht als de beste?

  Groetjes, Ellen

  • Ik heb zelf Biokat’s Micro Kattenbakvulling. Heel toevallig was ik net de kattenbak aan het uitscheppen toen Lapje besloot dat ze écht heel nodig moest. Ze doet haar plasje en het viel me op dat het gelijk een klont wordt.
   Misschien dat dit dus iets voor jouw kater is.

   Mogelijk kun je ook eens kijken naar de hoeveelheid die je erin doet. Ik heb zelf gemerkt als er te weinig vulling in zit, het wat meer uitloopt in plaats van een bal wordt.

   Als je trouwens het idee hebt dat het echt heel veel en vaak is, raad ik aan om even bij de dierenarts een check-up te laten doen om medische problemen uit te sluiten.

   • Dank je wel voor je antwoord. Het is wel echt heel veel in 1x, maar hij gaat niet heel vaak. Net voor mijn andere poes haar urine gecontroleerd met dat speciale grit en daar mijn kater ook op laten gaan. Bij beide gelukkig geen problemen op dat gebied.

    Ik ga de Biokat proberen, thanks!

   • Hallo Marilyn,
    Heb jij ook een keer de Extreme Classic gebruikt?https://www.zooplus.nl/shop/katten/kattenbakvulling/klontende_kattenbakvulling/extreme_classic/210163
    Ben benieuwd waarom jij Biocat Micro gebruikt – ik heb gelezen dat die meer stof zou afgeven (een review op zooplus van Jan 2019).
    Zelf gebruik ik Cats Best Original (grote voordeel dat het door de toilet mag maar de geur bevalt mij niet) en sinds kort Extreme Classic en mijn kitten vind het Extreme Classic prettiger (gaat zelf een verdieping omhoog om daarin veel en graag te graven en natuurlijk te poepen en plassen). Zelf vind ik het heeft redelijk uitloop en blijft soms in het vacht zitten (blauwe Rus).

   • Nee deze heb ik nog niet geprobeerd.
    Ik vind de Biokat Micro heel prettig – klontert goed, geurt eigenlijk amper, prijs is ook niet al te gek.
    Voor de korreltjes die meekomen heb ik een taftbo badmat ervoor liggen (van ikea). Hier blijft eigenlijk verreweg het meeste in hangen wat Lapje mee eruit loopt, zie nooit korreltjes in het huis.

 7. Ik koop het in Duitsland bij de DM. De hout variant klontert heel goed, maar helaas lagen er hout snippers daar het hele huis. Ik heb zelfs zo’n opvang matje bij de ingang van de kattenbak. Prijswise is hij ook erg aantrekkelijk.

  Ik gebruik nu weer de blauw/paarse en de roze verpakking door elkaar. ik erg tevreden over de mix van deze twee ook zeker qua prijs!

  Je moet het trouwens nooit bij het groenafval doen, in verband met recyclen en ziektes

 8. Ik ben zelf fan van klontvormend grit. Gebruik hiervoor Biokat’s, geen stof en goede kwaliteit vind ik. Kocht het ook eerst bij Zooplus omdat dit de goedkoopste was. Tegenwoordig bij Biokat’s zelf in de nieuwe webshop, goede service wat ik een beetje mistte bij Zooplus maar dat is natuurlijk mijn ervaring daarmee.

 9. Veel mensen doen veel te weinig grit in de bak zodat het ook geen klompje kan worden. Hoe meer grit, hoe zuiniger. De bodem van de bak wordt dan niet aangetast door bijtende stinkende urine en de klompjes liggen mooi bovenop en zijn makkelijker weg te scheppen. Dan heb ik het over fijn klompend kattengrit.

  Mensen met houtkorrels (bits), het stinkt naar konijnenhok, bah! Bij diverse mensen geweest en géén van allen roken ze het zelf. Het is echt een verschrikkelijke lucht. Een kat zou dit toch zelf echt nooit uitzoeken. Het is gewoon zielig. De lucht èn de grote harde bits. Of je de zee inloopt en op stukken rots beland.

  • Een goede tip om inderdaad voldoende grit te gebruiken zodat de klompjes goed kunnen vormen.

   Ik ben zelf ook niet zo’n fan van houtkorrels, maar sommigen zweren erbij.

  • Hoi,

   de meeste kattenbakvullingen zijn niet goed voor de longen. Oa. omdat daar vaak diatomeeënaarde in verwerkt wordt.
   Als je 1 à 2 katten hebt, die af en toe gebruik maken van de kattenbak omdat ze ook buitenkomen.
   Is dat geen probleem.

   Maar heb je een redelijk aantal katten, die nooit buitenkomen.
   Dan kun je als baasje volgens mij beter opteren, voor bv. houtkorrels.

   En buiten de Peewee bakken, zijn er nog mogelijkheden die ervoor zorgen dat je geen stinkende bakken hebt omdat je houtkorrels gebruikt.

   Op YouTube, heb ik de oplossing gevonden. En geloof me vrij, wij krijgen veel bezoek en iedereen verschiet ervan dat je bij ons niets ruikt van de kattenbakken.

 10. Ik gebruik de Cat’s Best Öko plus original (koop m meestal bij Zooplus, want voordeliger en minder sjouwen, maar bv Pet’s Place heeft m ook) en die klontert geweldig!

  Echt heel fijn spul.

  Is gemaakt van maïs (restanten, dus kern etc die overblijft als de maïskorrels er af zijn), wat mij betreft een veel betere optie dan klei etc

  • Ik begrijp van de reviews bij Zooplus dat niet iedereen zo tevreden is, met name door uitloop en het niet altijd goed klonteren.
   Jij hebt daar geen last van?

   • We gebruiken hem ook al jaren en geen last van uitloop. Gewoon genoeg erin doen en geen probleem. We hebben al heel veel uitgeprobeerd en cats best vinden wij de beste.

 11. Ik gebruik biocat damondcare fress bevalt mij tot nu toe het best is klontvormend zuinig in gebruik heb al zo veel soorten geprobeerd deze bevalt me tot nu toe het beste

 12. Ik ben mama van 7 katten 5 BK katten, 1 Noorse boskat en 1 htk kat, ik heb echt alle katten grind, korrels en zand geprobeerd, toen heb ik een pak van de Aldi meegenomen met de boodschap Alexis in een doos van 6 ltr. Ik vind dit echt super en wil niets anders meer in huis, het is erg zuinig in gebruik, klontered heel goed en makkelijk uit te scheppen. Ook heb ik 7 hop in kattenbakken gekocht met de opening boven, zo ik heb totaal geen uitloop meer. Ik vind alleen jammer dat er geen grotere verpakkingen zijn of een kattengrind die hier op lijkt.

  • Fijn dat die grit zo goed bevalt!

  • Ik heb de soortgelijke van de Lidl in Duitsland. Inderdaad een doosje is wat weinig, kost ook maar 2,99 Ik heb vorige week een zak met grove korrels gekocht, wat een bende. Ene keer wel een klomp, andere keer valt het zo door de schep. Ik blijf voor nu mooi bij die doosjes. Na 25 jaar ervaring vind ik dat het beste. Nadeel met 5 bakken, veel sjouwen met dozen, dus ik gooi nooit alle bakken tegelijk leeg en maar eens in de 1/ 1,5 maand (zomers veel vaker en bij ‘buikgriepjes’). Goed scheppen en wekelijks bijvullen.

 13. Wat een interessante website! Kom het tegen bij googlen. Ben ontzettend zoekende naar een goede kattengrit voor mijn suikerkat.
  Ik gebruik normaal de smartpack van Catsan, perfect! Vul dat altijd nog een beetje aan met gewone Catsan. Maar mijn kat is momenteel ontzettend ontregeld, ze drinkt megaveel, en plast dus ook ontzettend veel. De smartpack kan dat niet aan, zou het om de dag moeten vervangen. Beetje dure grap dan.
  Gebruik nu dus gewone, standaard, grit van AH. Maar ook dat is het niet. Zoveel urine, dikke natte hompen erin. Ook dat moet ik om de dag vervangen.
  Heb al eens klontvormende geprobeerd, paar maanden terug, maar geen 1 gevonden die zulke grote hoeveelheden urine in een mooie klont kan “vangen”… En toen plaste ze minder dan nu! Dus ik blijf zoeken, maar vond dit stuk erg informatief. Ga komende week een klontvormende proberen waar ik goede reviews van heb gelezen, Sanicat Ultra, hopelijk doet die wel goed zijn werk.

  • Ik ben benieuwd wat je vindt van de Sanicat Ultra!

   • Late reactie, maar meer mensen lezen dit door de jaren heen. Sanicat Ultra ( hardroze verpakking) ben ik persoonlijk zeer tevreden over. Goedkoop, vul altijd elke week aan tot 7 cm. Met 2 katten doe ik met 30 liter 10 weken, 2 zakken altijd goedkoop bij intratuin. Door die 7 cm hoef ik zelden de bak helemaal schoon te maken. Wel stoffig, uitloop is er wel, maar er ligt een voetenwarmer voor. Geur, niet! Ze hebben wel eten dat voor vermindering van de poepgeur zorgt. Het zijn 2 binnenkatten.
    Ik kende dit al van eerder dat we 5 katten hadden. Toen na lange zoektocht, beviel deze het beste. En dat is nog steeds zo.

 14. Hallo Marilyn,

  Wij hebben twee BK kittens van ondertussen 14 weken oud. Voor onze vroegere BK hebben we altijd Catsan en later de Catsan Smartpack gebruikt. Die smartpacks zijn super handig en gaan nu met de 2 kittens ongeveer 5 dagen vrij geurloos mee (mits het dagelijks uitscheppen van de poepjes).

  Nu lees ik dat jij voor de binnenkatjes de Biocat’s zou aanraden omdat deze nog beter de geurtjes zouden absorberen. Kleeft dit niet erg aan de onderkant van de kattenbak? Ik wil, nu ik de Smartpacks ken, namelijk helemaal nooit meer gebruik maken van die plastieken zakjes voor de kattenbak.

  Ik maak me steeds de bedenking dat het handig zou zijn om klontvormig grit in zo een Smartpacks te hebben, bestaat dit, of weet je of je van die absorberende Doeken eventueel onder in de kattenbak kan leggen en er klontvormig kattengrit overheen kan gieten.

  Groetjes,
  Sandra

  • Hoi Sandra,

   Persoonlijk heb ik nog nooit echt last gehad dat het grit aan de bodem bleef plakken als je het tijdig uitschept (zelfs met Aldi grit).
   Als je een goed klonterend grit neemt, zou dit dus ook niet echt moeten gebeuren.
   Een andere oplossing is mogelijk puppytrainers. Het zijn geen zakken, maar absorberen het vocht wel.

   Groetjes,
   Marilyn en Kim

 15. mooi artikel!

  Wat ik mis is een tip voor de senior kat.
  Zelf heb ik gemerkt dat mijn senioren niet graag op de houtkorrels gaan.

  Zwaardere katten en senioren hebben een voorkeur voor een fijnere korrel. Zo’n grote korrel / pellet kan pijnlijk zijn aan de voetjes.

  Ook mis is info over de gevoelige neus van de kat en de nadelen van toevoegen synthetische geuren zoals eucalyptus, lavendel, babypoeder etc

  • Dankje.
   De oudere kat mag je zien als senior.
   Maar je hebt gelijk dat grovere korrels te pijnlijk kan zijn aan de voetjes, niet alleen bij zware en senior katten, maar bij alle katten. Als wisselt van kattenbakvulling en je kat wil er plots niet meer op, is dit ook het eerste waar je naar kunt kijken.

   Bovenaan staat een stukje over toegevoegde geuren en dat ik dat absoluut afraad omdat de kat een betere neus heeft dan wij mensen. Is dat wat je bedoelt?

   Groetjes,
   Marilyn

  • Ik heb verschillende kattengrits gehad.
   Waar ik het meest tevreden over ben is bitiba huismerk. Deze stuift minimaal, vormt stevige klonters die makkelijk uitschepbaar zijn en weinig uitloop. Is ook heel fijn zand. Dit is een echte aanrader. Nog eens goedkoop ook.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.