Wat doet brok en vleesbot voor de tanden?
Gebit
Marilyn [Catmoneo]
Gebit
4 min

Experiment: Wat is het effect van brok en vleesbot op de tanden?

4 min

Van gewone brokjes wordt vaak gedacht dat ze de tanden schoon schuren. Zoals ik al ik een vorig artikel stelde, is dit pure marketing – ook de speciale ‘dental’ brokjes helpen onvoldoende.


Brokjes houden de tanden niet schoon omdat het schuureffect niet optreedt. Sterker nog, de hoeveelheid koolhydraten kunnen de bacteriegroei juist bevorderen.


Voor velen is dit maar moeilijk te geloven. Deze video van honden toont het echter prachtig aan: brokjes verergeren tandproblemen.


“Science Death Experiment”: 4 honden van vleesbotten naar brokjes

(Vrije vertaling onder the video)Dierenarts Tom Lonsdale:

We weten allang dat volwassen honden die rotte bek hebben met een toxic dieet kunnen verbeteren in gezondheid en vitaliteit als je de slechte tanden trekt en het dieet verandert.

Dit zette ons aan het denken: “Hoe snel zullen gezonde honden verslechteren als we ze junk food geven?


De vrijwilligers: Welke honden deden mee?

Daarom hebben we 4 vrijwilligers gevonden die mee willen doen aan deze test.


We hebben Pepper. Zij is 6 jaar oud, een kleine poedel kruising en lieve schat.

De volgende is Bonnie. Zij is een 3 jaar oude border collie. Zij is van iemand van het personeel.

Dan hebben we Shenzie, een Australische Koolie. Hij is twee jaar.

Als laatste is er Doughs. Hij is een Mastiff van nog maar 18 maanden oud.

(Het kan zijn dat ik de namen niet goed verstaan heb of verkeerd geschreven heb.)


De test: Het effect van brokjes op de tanden

Voor 17 dagen voerden we deze test. Daarvoor kregen ze allemaal rauwe vleesbotten (‘raw meaty bones’). Hun tanden en tandvlees waren goed, de honden waren vitaal, hun adem rook goed en hun poep was de juiste vorm en grootte.


Dat was aan het begin van het experiment en vervolgens gaven we ze 17 dagen lang voer uit deze zak [Laat Hills Science Diet brokjes zien].


Laten we kijken wat er gebeurde.


De gevolgen van brokvoeding

Aan het begin kregen ze allemaal rauwe vleesbotten. De foto's (van hun tanden) laten parelwitte tanden zien.


Binnen 8 dagen kun je dramatische veranderingen zien in de tanden. Na 17 dagen hebben alle 4 de participanten een stinkende adem, gele tanden en pijnlijk & bloedend tandvlees.


Na 17 dagen hebben 3 honden gewicht verloren, en eentje is aangekomen, maar allemaal hebben ze hun vitaliteit verloren. Ook hebben ze allemaal gedragsveranderingen. Een paar zijn aan het krabben, hun huid irriteert. Hun poep is meer in grootte, stank en diarree.


Pepper, de kleine, eet bijna niets van het voer gedurende de testperiode. Ze behandelt het met uiterste minachtig.


Tanden hond - Tom Lonsdale (dierenarts)


Wat gaat er mis?

De plaatjes van de tanden vertellen een onmiskenbaar verhaal. Vergeet niet dat deze dieren hun tanden ‘knippen’ [knipbeweging met de bek] vanaf 3 weken en moeten vanaf dan elke dag hun tanden poetsen.


[Onverstaanbaar] … en voor de 17 dagen dat ze junk food aten hebben ze hun tanden niet gepoetst.


Dit is het moment dat bacteriën [niet verstaanbaar], want ze worden niet weggeschrobd door de juiste voeding. De bacteriën vermeerderen en krijgen toegang tot de hondenbek en vanaf daar naar de rest van het lichaam.


Dat is, denken wij, de reden waarom dieren eindigen met veel ziekten. De lever, de nieren, het hart, het immuunsysteem en zo verder. Net zoals bij mensen.


Dus voor de participanten zit de beproeving er bijna op. We nemen nog een bloedmonster [nog een stukje over wat ze daarmee doen, zonder resultaatbespreking].


Het alternatief: BARF vleesvoeding

Voor 17 dagen hebben onze vrijwilligers dit nep eten [laat de brokjes zien] gegeten. Maar nu kunnen we laten zien hoe ze genieten van hun eerste echte maaltijd na 17 dagen van dit experiment. De vrijwilligers eindigen hun beproeving met een echte maaltijd van bevroren kippenkarkas.


Kijk hoe ze dit eten, hoe ze hun tanden op verschillende manieren gebruiken. Hoe ze het karkas omkeren van kant naar kant. Hoe ze trekken en scheuren. Het is de beste workout voor de tanden en tandvlees die je maar kunt krijgen. Dit maakt de bek schoon door te poetsen en flossen, alles in één keer.


Natuurlijk vloeit het speeksel ook, wat antilichamen brengt en de spleet tussen de tand en tandvlees schoonmaakt. Daar verschuilen de bacteriën zich, maar nu niet meer. Nu worden ze weggepoetst en zullen we zien dat de gezondheid van de tanden en tandvlees zal verbeteren in de komende dagen.


[Afsluitende tekst van de video]


Liever vleesbotten voor de schone tanden

Alhoewel dit over honden gaat, geldt hetzelfde voor katten. Het schaargebit moet op de juiste manier worden gebruikt om schoon gehouden te worden. Brokjes vallen uiteen op de punt van de tand of worden zelfs heel doorgeslikt.


Het feit dat na 8 dagen al zichtbare verslechtering te zien is van het gebit wanneer brok gevoerd wordt, is opmerkelijk.

Combineer dit met het feit dat vele katten al op hun 3de levensjaar gebitsproblemen hebben en misschien is het duidelijk waarom. Brokjes zijn gewoonweg niet geschikt om de bek, tanden en tandvlees in goede gezondheid te houden.


Een gebitsreiniging is duur (tussen de €100-€200) en moet altijd onder narcose, wat de nodige risico’s met zich meebrengt.


Moeten er tanden getrokken worden, reken dan maar op €300-€400. Niet te vergeten dat de bacteriën vanuit de mond het lichaam in kunnen komen en daar schade kunnen veroorzaken.


Gebitshygiëne is dus heel belangrijk! Tandenpoetsen is een alternatief, en alhoewel dit ook bij katten mogelijk is, willen baasjes hier niet altijd aan.


Welke vleesbotten zijn geschikt voor je kat?

Vleesbotten die je geeft moeten geschikt zijn voor je kat. Kippennekjes, die je even kunt platslaan met een hamer, zijn een zeer mooi begin. Ook eendagskuikens zijn een goede manier om je kat iets te kluiven en kauwen te geven. Je kunt zelfs een diepvriesmuis proberen (alhoewel vrij prijzig en ze stinken nogal). Als je dit niet prettig vindt, is een kippenmaagje ook een optie.


BelangrijkVoer bot altijd rauw, nooit gekookt, want juist dan worden ze hard en gaan splinteren.


Tip: Voerwijzer heeft een mooi lijstje van goede vleesbotten voor katten.