Purizon brok Kitten Review
Reviews: Brokjes
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Brokjes
2 min

Review Purizon Kitten brokken Kip en Vis

2 min

Purizon heeft een aantal interessante brokjes voor katten die ik al goed beoordeelde (hier vind je het review voor adults). Ze zijn onderdeel van Matina, die uitsluitend via Zooplus verkoopt.


Hier vind je mijn beoordeling van Purizon Kitten brokjes.


Purizon Kitten

Ingrediënten: 30 % verse kipvlees zonder bot, 28% gedroogd kipvlees, 10% aardappelen, 4% kipvet, 1% gedroogd ei, 1% verse, graatvrij haring, 1% gedroogde haring, visolie (100% haringolie), gehydrolyseerde dierlijke eiwitten, erwtenvezels, gedroogde wortelen, gedroogde luzerne, inuline, fructo-oligosachariden, mannan-oligosachariden, 0,5% gedroogde granaatappel, gedroogde appel, gedroogde spinazie, 0,3% psyllium, gedroogde zwarte aalbessen, gedroogde zoete sinaasappel, gedroogde bosbessen, natriumchloride, gedroogde gist, 0,2 % kurkumawortels, 0,12% glucosamine, 0,09% chondroïtinesulfaat, goudsbloemextract.


Toevoegingen:

Vitaminen: Vitamine A 18.000 IE, vitamine D3 1.200 IE, vitamine E (alpha-tocoferol) 600 mg, vitamine C (L-ascorbinezuur) 300 mg, niacine 150 mg, D-panthenol 50 mg, vitamine B2 (riboflavine) 20 mg, vitamine B1 (thiaminmononitraat) 10 mg, vitamine B6 (pyridoxinehydrochloride) 8,1 mg, vitamine H (biotine) 1,5 mg, foliumzuur 1,5 mg, beta-caroteen 1,5 mg, vitamine B12 (cyanocobalamine) 0,1 mg, cholinechloride 2.500 mg;

Mineralen: Zink (zinkchelaat van het hydroxyanaloog van methionine) 910 mg, mangaan (mangaanchelaat van het hydroxyanaloog van methionine) 380 mg, ijzer (glycine-ijzerchelaat-hydraat) 250 mg, koper (koperchelaat van het hydroxyanaloog van methionine) 88 mg, selenium (selenmethionine) 0,4 mg

Aminozuren: DL-methionine 5.000 mg, taurine 4.000 mg, L-carnitine 300 mg


Analyse

Vocht10%DMME
Eiwit44%48,9%40,6%
Vet20%22,2%44,9%
NFE15,7%17,4%14,5%
Vezels1,8%2,0% 
Ruwe as8,5%9,4%Kcal*: 379

NFE = Nitrogen Free Extract, oftewel de koolhydraten zonder de vezels.
*Kcal/100 gram (op basis van Traditionele Atwater methode).
DM = Dry Matter (droge basis) ; ME = Metaboliseerbare energie (kcal)


De beoordeling

De eiwitten bestaan uit met name vers en gedroogd kippenvlees. Daarnaast zit er ook nog gedroogde ei, haring en gehydrolyseerde eiwitten in. Deze leveren per ingrediënt 1% van het gewicht, dus zijn niet heel veel van het totaal.


Wat betreft de hoeveelheid eiwit levert dit zeker het minimum (26%ME volgens het AAFCO[1]) en iets meer dan het optimum ( 30-36%ME)[2]. Voor kittens is helaas onbekend hoeveel ze nodig hebben voor goed spieronderhoud, maar de 40,6%ME zou meer dan genoeg zijn voor de groei.


Het vet komt uit het vlees en de visolie (van haring). Voor een brok is deze best rijk aan vet, maar voor kittens is de aanbeveling tussen de 18% en 35%[3]. In dat opzicht valt het binnen de marge.

De verhouding tussen omega 3 en omega 6 vetzuren is prima (1:3,67). Helaas is er geen informatie over de hoeveelheid DHA (omega-3 vetzuur), welke ondersteunend kan zijn voor de breinontwikkeling.


De koolhydraten vallen in deze brok ontzettend mee. Een beetje koolhydraten kunnen geen kwaad en kan je kat prima hebben. De 14,5% van de energie die hier geleverd wordt geeft je kat redelijk snel energie, wat gebruikt kan worden voor het brein.


De calcium : fosfor verhouding is 1,5% : 1,3%. Op droge basis is dat 1,52 : 1,32%, een verhouding van 1: 1,15. Dat valt binnen vastgestelde normen van 1:1 tot 1:1,5.


Iets wat me wel opvalt is de hoeveelheid toegevoegde DL methionine. Met 5.000mg/kg is dit aanzienlijk meer dan in andere voedingen waar vaker rond de 1.000-1.500mg/kg in zit. Het er niet op lijkt dat een kitten snel meer binnenkrijgt dan het maximum.[4]

Wel laat het iets doorschemeren over de voedingswaarde dat de ingrediënten zelf onvoldoende methionine kunnen leveren voor optimale groei.


Nog een paar korte opmerkingen:

  • Inuline, fructo oligosacchariden en mono oligosachariden: Vaak worden deze gebruikt als pre-biotica, oftewel voeding voor de darmbacteriën.
  • Glucosamine en chondroïtine: Dit zit in kraakbeen en dit wordt ingezet ter ondersteuning van gewrichten. Of het werkelijk helpt is onduidelijk. Dit is mede afhankelijk van de hoeveelheid, en vaak lijkt die te laag om werkelijk effect te hebben. In dit geval lijkt die wel hoog genoeg.
  • Mineralen als chelaten: Zink, mangaan, ijzer en koper is toegevoegd als gelaat. Daardoor zijn ze gebonden aan bijvoorbeeld een aminozuur en zijn ze beter opneembaar.


Eindoordeel: Redelijke brok

Net zoals in vele brokken zit hierin veel toevoegingen om het geheel compleet te maken. Gelukkig is er wel gekozen voor een verse én gedroogde variant van kippenvlees, waardoor het eiwitgehalte omhoog schiet. Qua analyse ziet de brok er dan ook wel goed uit.


Net zoals altijd raad ik af om je kat alleen maar brok te geven. Minstens 50%, en liever meer, zou natvoer moeten zijn.

Deze brok is best geschikt om als brok erbij te geven.


Bronnen

[1] AAFCO is het Amerikaanse overzichtsorgaan, zoals FEDIAF het Europese overzichtsorgaan is. Beiden geven richtlijnen voor adult en kitten voedingen.

[2] Canine and Feline Nutrition

[3] Small Animal Clinical Nutrition, 5de editie, hoofdstuk 24

[4] Voor volwassen katten 0,5gram/kg lichaamsgewicht.

Bron: National Research Council (2018) Nutrient requirements of dogs and cats (p.128)