Review Purizon Kitten brokken Kip en Vis

Purizon heeft een aantal interessante brokjes voor katten die ik al goed beoordeelde (hier vind je het review voor adults). Ze zijn onderdeel van Matina, die uitsluitend via Zooplus verkoopt.

Hier vind je mijn beoordeling van Purizon Kitten brokjes.

Purizon Kitten

Ingrediënten: 30 % verse kipvlees zonder bot, 28% gedroogd kipvlees, 10% aardappelen, 4% kipvet, 1% gedroogd ei, 1% verse, graatvrij haring, 1% gedroogde haring, visolie (100% haringolie), gehydrolyseerde dierlijke eiwitten, erwtenvezels, gedroogde wortelen, gedroogde luzerne, inuline, fructo-oligosachariden, mannan-oligosachariden, 0,5% gedroogde granaatappel, gedroogde appel, gedroogde spinazie, 0,3% psyllium, gedroogde zwarte aalbessen, gedroogde zoete sinaasappel, gedroogde bosbessen, natriumchloride, gedroogde gist, 0,2 % kurkumawortels, 0,12% glucosamine, 0,09% chondroïtinesulfaat, goudsbloemextract.

Toevoegingen:

Vitaminen: Vitamine A 18.000 IE, vitamine D3 1.200 IE, vitamine E (alpha-tocoferol) 600 mg, vitamine C (L-ascorbinezuur) 300 mg, niacine 150 mg, D-panthenol 50 mg, vitamine B2 (riboflavine) 20 mg, vitamine B1 (thiaminmononitraat) 10 mg, vitamine B6 (pyridoxinehydrochloride) 8,1 mg, vitamine H (biotine) 1,5 mg, foliumzuur 1,5 mg, beta-caroteen 1,5 mg, vitamine B12 (cyanocobalamine) 0,1 mg, cholinechloride 2.500 mg;

Mineralen: Zink (zinkchelaat van het hydroxyanaloog van methionine) 910 mg, mangaan (mangaanchelaat van het hydroxyanaloog van methionine) 380 mg, ijzer (glycine-ijzerchelaat-hydraat) 250 mg, koper (koperchelaat van het hydroxyanaloog van methionine) 88 mg, selenium (selenmethionine) 0,4 mg

Aminozuren: DL-methionine 5.000 mg, taurine 4.000 mg, L-carnitine 300 mg

Analyse

Vocht 10% DM ME
Eiwit 44% 48,9% 40,6%
Vet 20% 22,2% 44,9%
NFE 15,7% 17,4% 14,5%
Vezels 1,8% 2,0%  
Ruwe as 8,5% 9,4% Kcal*: 379

NFE = Nitrogen Free Extract, oftewel de koolhydraten zonder de vezels.
*Kcal/100 gram (op basis van Traditionele Atwater methode).
DM = Dry Matter (droge basis) ; ME = Metaboliseerbare energie (kcal)


Blog advertentie Via Natura

De beoordeling

De eiwitten bestaan uit met name vers en gedroogd kippenvlees. Daarnaast zit er ook nog gedroogde ei, haring en gehydrolyseerde eiwitten in. Deze leveren per ingrediënt 1% van het gewicht, dus zijn niet heel veel van het totaal.

Wat betreft de hoeveelheid eiwit levert dit zeker het minimum (26%ME volgens het AAFCO[1]) en iets meer dan het optimum ( 30-36%ME)[2]. Voor kittens is helaas onbekend hoeveel ze nodig hebben voor goed spieronderhoud, maar de 40,6% zou meer dan genoeg zijn voor de groei.

Het vet komt uit het vlees en de visolie (van haring). Voor een brok is deze best rijk aan vet, maar voor kittens is de aanbeveling tussen de 18% en 35%[3]. In dat opzicht valt het binnen de marge.

De verhouding tussen omega 3 en omega 6 vetzuren is prima (1:3,67). Helaas is er geen informatie over de hoeveelheid DHA (omega-3 vetzuur), welke ondersteunend kan zijn voor de breinontwikkeling.

De koolhydraten vallen in deze brok ontzettend mee. Een beetje koolhydraten kunnen geen kwaad en kan je kat prima hebben. De 14,5% van de energie die hier geleverd wordt geeft je kat redelijk snel energie, wat gebruikt kan worden voor het brein.

De calcium : fosfor verhouding is 1,5% : 1,3%. Op droge basis is dat 1,52 : 1,32%, een verhouding van 1: 1,15. Dat valt binnen vastgestelde normen van 1:1 tot 1:1,5.

Iets wat me wel opvalt is de hoeveelheid toegevoegde DL methionine. Met 5.000mg/kg is dit aanzienlijk meer dan in andere voedingen waar vaker rond de 1.000-1.500mg/kg in zit. Het er niet op lijkt dat een kitten snel meer binnenkrijgt dan het maximum.[4]

Wel laat het iets doorschemeren over de voedingswaarde dat de ingrediënten zelf onvoldoende methionine kunnen leveren voor optimale groei.

Nog een paar korte opmerkingen:

 • Inuline, fructo oligosacchariden en mono oligosachariden: Vaak worden deze gebruikt als pre-biotica, oftewel voeding voor de darmbacteriën.
 • Glucosamine en chondroïtine: Dit zit in kraakbeen en dit wordt ingezet ter ondersteuning van gewrichten. Of het werkelijk helpt is onduidelijk. Dit is mede afhankelijk van de hoeveelheid, en vaak lijkt die te laag om werkelijk effect te hebben. In dit geval lijkt die wel hoog genoeg.
 • Mineralen als chelaten: Zink, mangaan, ijzer en koper is toegevoegd als gelaat. Daardoor zijn ze gebonden aan bijvoorbeeld een aminozuur en zijn ze beter opneembaar.

Eindoordeel: Redelijke brok

Net zoals in vele brokken zit hierin veel toevoegingen om het geheel compleet te maken. Gelukkig is er wel gekozen voor een verse én gedroogde variant van kippenvlees, waardoor het eiwitgehalte omhoog schiet. Qua analyse ziet de brok er dan ook wel goed uit.

Net zoals altijd raad ik af om je kat alleen maar brok te geven. Minstens 50%, en liever meer, zou natvoer moeten zijn.

Deze brok is best geschikt om als brok erbij te geven.

Pootje Catmoneo

Bronnen

[1] AAFCO is het Amerikaanse overzichtsorgaan, zoals FEDIAF het Europese overzichtsorgaan is. Beiden geven richtlijnen voor adult en kitten voedingen.

[2] Canine and Feline Nutrition

[3] Small Animal Clinical Nutrition, 5de editie, hoofdstuk 24

[4] Voor volwassen katten 0,5gram/kg lichaamsgewicht.

Bron: NRC (2018) Nutrient requirements of dogs and cats (p.128)

6 reacties:

 1. Hi Marilyn!

  Ik ga over twee weken mijn kitten ophalen (de kitten is dan 12 weken oud). Ik weet dat de fokker Royal Canin voor kittens gebruikt. Na het lezen van uw artikel wil ik zelf ander voer geven aan mijn kitten. Ik lees dat je heel positief bent over Power of Nature. Ik zie echter geen kitten variant. Wat raadt u aan?

  • Ik raad sowieso aan om voldoende natvoer te gaan geven; hoe eerder ze die textuur leren kennen als voeding hoe beter.
   Je kunt beginnen met Animonda Carny Kitten bijvoorbeeld.

   Power of Nature is voor alle levensfasen (“for all cats”) dus zou in principe ook kunnen voor kittens.
   Een andere geschikt brok is Orijen Cat en Kitten.

 2. Goed om te lezen! Helaas te laat voor onze 2 Maine Coons. Inmiddels zijn zij bijna 2,5 jaar. Toen ze met 14 weken kwamen ben ik van de RC overgegaan naar Purizon Kitten. In tegenstelling tot de de 4 andere broertjes en zusje, zijn onze katers vrij klein gebleven. Heb er toentertijd over gebeld maar ze zeiden toen dat het beter was voor Maine Coon’s om langzaam te groeien. Maar uiteindelijk zijn het kleintjes gebleven. Ik zou er zelf dus nooit meer voor kiezen!

  • Dat kan natuurlijk komen door andere zaken dan de voeding, maar ik snap je idee erachter. Gelukkig zijn er nog zat andere voedingen om uit te kiezen.

 3. Dag, mijn kat heeft giardia gehad en had erg last van zijn darmen. Hij doet het goed op Hills voer voor maag en darmklachten. Ik heb geprobeerd om hem langzaam weer over te zetten naar zijn normale voer Power of Nature maar bij een klein beetje heeft hij al weer diarree. Weet je ook een alternatief die zijn darmen ondersteunt?

  • Je kat heeft waarschijnlijk een lading antibiotica gehad, waardoor de darmflora verandert is.
   Power of Nature bevat, zeker ten opzichte van de gemiddelde Hills voeding, veel eiwitten – wat ook weer invloed heeft op de darmbacteriën.
   Ik denk dat je beter eerst even bij Hills kan blijven om de darmen echt tot rust te brengen (zeker 6-8 week nadat alles weer goed was).
   Eventueel kun je een probiotica bijvoeren om de darmen te ondersteunen.
   Pas daarna zou ik weer andere, betere voedingen gaan proberen.
   Dan zou ik eens beginnen met Orijen Cat en Kitten bijvoorbeeld, want dat is een mooier tussenstapje tussen Hills en PoN qua eiwitten/koolhydraten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *