Gedrag en Verzorging
Marilyn [Catmoneo]
Gedrag en Verzorging
8 min

Beste drinkfontein voor je kat: Top 3 Waterfontein reviews

8 min
Drinkende katAls afstammeling van de woestijnkat drinken katten uit zichzelf niet veel. Hun dorstreflex is erg laag. Toch is ook voor katten vocht heel belangrijk. Zonder water kunnen ze niet overleven.   Van nature halen ze hun vocht uit hun prooi. Daarom is natvoer een betere keuze: deze bevat net zoals de prooi 70% vocht. Dan zullen katten daarnaast niet zo veel drinken.   Het kan natuurlijk zijn dat jouw kat om wat voor reden extra vocht nodig heeft. Blaasgruis, urinewegproblemen, nierfalen, suikerziekte zijn aandoeningen waarbij extra vocht grote voordelen heeft. Ook als je kat om wat voor reden dan ook brokjes krijgt, is drinken extra belangrijk.   Een drinkfontein kan je kat verleiden om meer te drinken.

Waarom een drinkfontein voor je kat kopen?

Katten houden van stromend water Drinkende kat kraanLapje loopt altijd met me mee als ik ’s ochtends naar de badkamer loop om mijn tanden te poetsen. Ze weet dat ik de kraan dan voor haar open zet. Maar ook midden op de dag kan ze daarom vragen. En zoals Lapje zijn er nog veel katjes die alles doen voor stromend water.   Als je weinig thuis bent Katten (alle huisdieren!) moeten altijd water tot hun beschikking hebben. Als je lange dagen hebt of een nachtje niet thuis, is een waterfontein een slimme oplossing.   Gefilterd water Het kraanwater in Nederland is erg goed, maar misschien wil je toch graag water filteren. Een automatische drinkbak met filter kan je dan helpen.   Wanneer je kat echt extra moet drinken Bij bepaalde ziekten is extra vocht een deel van het ‘medicijn’. Bijvoorbeeld bij blaasgruis zorgt water ervoor dat de overtollige mineralen sneller verwijderd worden. Daardoor hebben ze minder de kans samen te klonteren tot stenen. Ook als je brokjes voert moet een kat meer drinken dan op natvoer.

Waarop moet je letten als je een waterfontein koopt?

Het materiaal

Drinkwaterfonteintjes komen in plastic, roestvrij staal en keramisch. Sommige katten hebben een voorkeur voor een bepaald materiaal. Het belangrijkste is natuurlijk dat je kat eruit drinkt, dus beginnen met een materiaal die je nu ook hebt is een goed begin. *Let op: Plastic kan geurtjes sterk vasthouden. Dit kun je meenemen in je overweging.

Met of zonder pomp

De meeste fonteintjes hebben een pomp. Deze zorgt ervoor dat het water wordt rondgepompt, meestal door een filter, zodat het water vers en schoon blijft. Een nadeel hiervan is dat de filters geld kosten (rond de €1,50 tot €3 per stuk). Tevens kan de pomp een irriterend lawaai maken die in sommige gevallen de kat afschrikt.   Een systeem zonder pomp werkt op zwaartekracht. Omdat ze geen pomp hebben zijn ze stiller, alhoewel bubbels voor wat ‘blurb’ geluiden kunnen zorgen. Vaak zijn ze makkelijker schoon te houden. Helaas is hervullen niet altijd even makkelijker en wordt het water niet continu gefilterd.

Capaciteit in liters

Afhankelijk van hoeveel katten je hebt moet de fontein voldoende capaciteit hebben. Anders is je reservoir zo leeg en had je net zo goed waterbakjes kunnen vullen. Als je echt veel katten hebt, kun je ook kijken naar waterfonteintjes voor honden die een groter reservoir hebben.

Groot genoeg

Het kan voor katten erg onprettig zijn als hun snorharen de zijkant van het bakje raken. Als je nu een brede bak hebt, let hier dan extra op.

Schoonmaken

Net als een gewoon drinkbakje moet je een waterfontein ook regelmatig schoonmaken. Sommige varianten kunnen in de vaatwasser. Ook is het handig als het systeem makkelijk uit elkaar te draaien is voor een snelle spoelbeurt.

Filter

Indien je eentje neemt met een filter, kijk dan ook gelijk naar de filterprijzen. Deze moet je over het algemeen eens per 4 week vervangen.

Design

Het oog wil ook wat, dus als het er ook nog leuk uitziet is dat mooi meegenomen!

Beste drinkfontein: Cat Mate drinkfontein

De Cat Mate is een kunststof drinkfontein. Met afmetingen van L 25 x B 21 x H 17 cm is hij kleiner dan een A4tje. Hij weegt een kilo. In elkaar zetten is super makkelijk. https://youtu.be/uQgI909-YB4 Het grootste voordeel van de Cat Mate is dat het een stille waterfontein is. Bij veel anderen wordt het geluid in reviews vaak aangehaald, terwijl dat bij deze niet zo is.   Schoonmaken is even wat werk en moet eens in de 2 à 4 week gebeuren. Er zijn veel hoekjes en gaatjes waar je lastiger bij kan. Een oude tandenborstel of een wattenstaafje kan helpen. Ook kan het in de vaatwasser.   Het pompje kun je het beste eens per 6 à 12 maanden in azijnwater leggen om de kalk te verwijderen. Bij velen is dit het onderdeel dat het eerste stuk gaat. Ga er van uit dat je elke 1-1,5 jaar de pomp moet vervangen (alhoewel je een jaar garantie hebt op de pomp via hun site!).   De filters plaatsen is makkelijk. Aangeraden wordt deze elke 4 week te vervangen. Voor 2 stuks betaal je €4,99. In dit FB bericht zie je hoe je met aquariumspullen de filter goedkoper kan vervangen.   De verschillende niveaus zorgen dat er voor elke kat een keuze is. Ze kunnen natuurlijk ook drinken uit de waterstroompjes. Het aanvullen is gelukkig heel makkelijk: een kan water leeggieten en done. Er kan 1,75 liter in. Wil je graag meer, dan is de Dog Mate handiger: deze heeft een waterreservoir van 6 liter.   De Cat Mate is minder geschikt voor de ‘sloper’ en de ‘waterkatten’. Voor hen is het demonteren te makkelijk en omgooien te leuk. Heb je een kat die ervan houdt met zijn waterbakje te spelen, dan raad ik aan voor een zwaardere variant te gaan (bijvoorbeeld de keramische Raindrop).

Cat Mate Drinkfontein

Sterren: 4,6 / 5 (494 reviews)Cat Mate Drinkfontein

Check de prijs hier.

Design drinkfontein: Pioneer Pet Raindrop drinkfontein

Wil je gaan voor een mooie waterfontein voor je kat, dan is de Raindrop perfect. Hij is verkrijgbaar in RVS en keramiek (zwart). De afmetingen zijn iets ongeveer een A4tje: L 28 x B 23 x H 11 cm. Persoonlijk vind ik hem er mooi uit zien. https://www.youtube.com/watch?v=cFAuCHbAidw Je kat kan kiezen uit drie drinkmogelijkheden: direct uit de bron, het stroompje of uit het reservoir. Hij heeft een capaciteit van 1,75 liter en is makkelijk bij te vullen. Bij één kat moet je hem 1 tot 2 keer per week bijvullen. Bij meer katten zal het water sneller verdwijnen uiteraard.   De Raindrop is makkelijk in elkaar te zetten. Als je het goed in elkaar zet, zou je de motor ook niet tot amper horen. Op de laagste stroom stand hoor je het water ook niet druppen. Dit maakt het een stille waterfontein voor je kat. Zorg wel wat het waterniveau voldoende is, anders hoor je de motor ‘hummen’.   Klein nadeel is dat de bovenkant niet vastklikt op de onderkant. Sommige speelse katten ‘demonteren’ spelenderwijs de drinkfontein, waardoor je slechts een waterballet overhoudt. Verder zit er geen anti-slip onder.   Door het simpele design is het makkelijk schoon te houden. De fontein kan ook in de vaatwasser. Kom je er toch niet helemaal uit, dan kun je dit instructiefilmpje bekijken.   Bij het schoonmaken wordt het aangeraden ook de filter uit te spoelen, zodat je hiermee langer kunt doen. Bij één kat vervang je de filters eens per 4 weken, bij meerdere katten eens in de 2-3 weken. Deze kosten per 3 stuks €6,99*. Dit is iets goedkoper dan die van de Cat Mate en iets duurder dan van Catit.

Raindrop Waterfontein

Sterren: 4,0 / 5 (23 reviews)

RVS Raindrop Drinkfontein RVSCheck de prijs hier.KeramiekRaindrop Drinkfontein Keramiek Check de prijs hier.

Beste katten drinkfontein zonder stroom: Heyrex Torus Waterbak

Als je zat bent van alle stroomdraden, dan wil je misschien eentje proberen zonder stroom of batterijen. De Torus waterbak heeft komt in een 1 of 2 liter waterreservoir en vult de waterbak telkens met een klein laagje aan. Zo hoef je je niet druk te maken of je kat wel voldoende water heeft als jij op het werk zit. https://www.youtube.com/watch?v=zoflaFmHfCg De 1 liter variant is iets kleiner dan een Atje (L 26 x B 23) met een diameter van 26cm en een hoogte van 9cm. De 2 liter is iets groter dan een A4tje (L 35 x B 30) met een diameter van 35cm en een hoogte van 13cm. Door zijn grootte is het een stevige bak. Onderaan zitten anti slip knopjes, dus verschuiven doet ie ook niet snel.   Alhoewel er geen pomp in zit, zit er wel een filter in die het water zuivert. Natuurlijk geldt dat alleen voor het water wat in het bakje zit en niet voor het reservoir. De filters moet je elke maand vervangen. Voor 5 stuks betaal je €14,99 – wel enigszins aan de prijzige kant ten opzichte van andere waterfonteinfilters.   Het waterniveau in het bakje blijft altijd laag. Dit is een voordeel als je kat het leuk vind met zijn waterbakje te spelen. De kans op een waterballet is minder groot. Aan de andere kant vinden sommige katten dit onprettig en zullen er daardoor niet uit drinken. Daarnaast is het makkelijk meenemen door het slotje op het waterreservoir.   Het design vind ik ook leuk. De Heyrex Torus waterbak is verkrijgbaar in het grijs, roze en rood, dus je kunt kiezen wat bij jouw interieur past.

Heyrex Torus Waterbak

Sterren: 4,2 / 5 (10 reviews)Heyrex Torus Waterback Grijs

Check de prijs hier.

Waterfontein online te koop: Een overzicht

Wil je weten welke andere merken en modellen er zijn? Hier vind je alle waterfonteintjes voor katten die online te koop zijn op alfabetische volgorde. (Klik op de koppen om anders te sorteren). [table id=40 /] Alleen sterren bij 5 of meer reviews *Meer dan 100 reviews **Prijzen zijn een indicatie. Prijzen op de webshop zijn definitief.

Tips voor onderhoud van de drinkfontein

  • Vervang minimaal 1 à 2 keer per week het water
  • Sommige filter kun je schoonmaken door ze te koken in heet water. Vervang ze eens per maand.
  • Maak het geheel, inclusief pomp, eens per 2 weken schoon (om vet en kalk te voorkomen). Per half jaar kun je (indien geschikt) het in azijnwater weken.
  • Dompel elektrische apparaten niet onder in water, maar neem ze af met een natte doek.
  • Gebruik een oude tandenborstel of wattenstaafjes voor de moeilijk te bereiken plekjes.
  • Bij sommige varianten mag de pomp niet droog komen te staan. Vul dus regelmatig het waterniveau aan.
Pootje PurrfectCat