Voer review Acana brok voer
Reviews: Brokjes
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Brokjes
8 min

Review Acana kattenbrokken: Met vrije uitloop en wilde visvangst

8 min

Acana is onderdeel van Champion Pet Foods, een van de weinige merken met transparantie over ingrediënten en analyses.


Ze zijn ‘biological appropriate’, wat betekent dat ze de kwaliteit, versheid en variëteit van vlees die katten (en honden) in het wild eten proberen te spiegelen. Dit vertaalt zich mede in veel verse vleesingrediënten, vrije uitloop gevogelte, scharrelvlees en wild gevangen vis van lokale afkomst en geschikt voor menselijke consumptie. De betere vleessoorten dus. Plantaardige eiwitten gebruiken ze niet.


Ook proberen ze de ratios van prooidieren te imiteren. Daarvoor gebruiken ze vlees, organen en kraakbeen. Dit betekent tevens dat ze amper synthetische toevoegingen hoeven te doen; deze komen al voor in de ingrediënten die in Acana gebruikt worden.


Acana Wild Prairie

Acana Wild Prairie

Ingrediënten: Vers kippenvlees (9%), vers kalkoenvlees (9%), verse kippenvlees (lever, hart, nieren) (9%), kippenmeel (8%), kalkoenmeel (8%), hele haringmeel (8 %), hele groene erwten, hele rode linzen, hele kikkererwten, kippenvet (5%), verse hele eieren (4%), verse, in het wild gevangen snoekbaarzen (4%), verse in het wild gevangen forel (4%), vers kalkoenen (lever, hart, nier) (4%), hele groene linzen, hele pinto bonen, hele gele erwten, koolvis (2%), door de zon verharde alfalfa, gedroogd kippenkraakbeen (1%), gedroogde bruine kelp, verse pompoen, verse pompoen, verse pastinaak, verse groene boerenkool, verse spinazie, verse mosterd greens, verse raapgroenten, verse wortelen, verse rood-heerlijke appels, verse bartlett-peren, gevriesdroogde lever (kip en kalkoen) (0,1%) verse veenbessen, verse bosbessen, cichoreiwortel, kurkumawortel, mariadistel, kliswortel, lavendel, heemstwortel, rozenbottel, enterococcus faecium.


Toevoegingen: Cholinechloride, zinkchelaat, koperchelaat

Bewaard met tocopherol (vitamine E) en rozemarijnolie.


Analyse

Vocht10%DMME
Eiwit37%41,1%34%
Vet20%22,2%45%
NFE123%25,6%21%
Vezels3%
Ruwe as7%Kcal: 3802

NFE: Nitro Free extract, de koolhydraten die energie leveren.
2 Per 100 gram. Gebaseerd op modified Atwater. Volgens Acana: 410kcal/100gram.
DM = Dry Matter (droge basis), ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)


De eiwitten

Het feit dat Acana vrije uitloop vlees gebruikt is de voedingswaarde over het algemeen al beter dan dieren de opgesloten gefokt en vetgemest worden.


In Wild Prairie worden verse en meelingrediënten gebruikt. “Vers” betekent in dit geval goedgehouden door te koelen, niets meer of minder. Dit is van kip, kalkoen, haring, snoekbaars, forel en eieren (waarschijnlijk kippeneieren). Ook zitten er organen in van kip en kalkoen (verse lever, hart en nier; en gevriesdroogde lever), welke diverse voedingsstoffen leveren.


Op natte basis bevat Wild Prairie iets meer eiwit dan de gemiddelde eiwit.


Helaas is het onvoldoende voor een gecastreerde kat. Op energie basis is dit 34%. Uitgaande van 380kcal/100 gram, mag een gecastreerde kat van 4 kilo 50 gram eten. Dit is 18,5 gram eiwit. Dit is meer dan genoeg voor het minimum, maar te weinig voor het optimale van 21,1 gram.[1]


Het wordt nog minder wanneer ik de kcal/100 gram van Acana gebruik. Een gecastreerde kat mag dan 46,3 gram eten, waarvan 17,1 gram eiwit is. Dit is minder dan 90% van het minimum.


De grootte van de brokjes

Acana brokjes
De grootte van Acana brokjes


De vetten

Naast vet uit het (verse) vlees en vis, is er kippenvet toegevoegd. Op natte basis komt het vet uit op 20%. Vet bevat ongeveer 8,5kcal/gram. Omgerekend naar energie, levert het vet in deze brok ongeveer 45% van de energie uit vet. Wilde katten halen ook zoveel energie uit vet.


Kippenvet is relatief hoog in omega 6 vetten en erg laag in omega 3 vetten (19,5:1). Gelukkig wordt dit rechtgetrokken door de vetten uit vis, die rijk zijn aan omega 3.


Acana meldt dat er 0,9% omega 3 vet inzit versus 2,9% omega 6 vet. Dit is een verhouding van n3:n6 van 1:3,2. Dit is een mooie verhouding, waarbij ontstekingsremmende factor van omega 3 in relatie staat tot de ontstekingsbevorderende factor omega 6. Beiden zijn belangrijk om het lichaam in balans te houden.


Koolhydraten

Champion Pet Foods gebruikt in Acana koolhydraatbronnen die laag in de glycemische index staan. Dat betekent dat ze (theoretisch) een minder hoge bloedsuiker spike veroorzaken. Het is lastig dit na te gaan, omdat in de brok bewerkingen plaatsvinden en de interactie tussen ingrediënten dit kunnen veranderen.


In Acana wordt de bulk van de koolhydraten toegevoegd door groene erwten, linzen, kikkererwten, groene linzen, pinto bonen en gele erwten.


Alhoewel ze melden dat ze koolhydraten reduceren, is deze brok niet laag in koolhydraten. Op natte basis komt dit uit op 23% en op energie basis is dit 21%.


In het wild eten katten slechts 2%ME. Als katten zelf mochten kiezen, aten ze niet meer dan 12%ME uit koolhydraten. Ook werd meermalen geconcludeerd dat katten een koolhydratenplafond hebben op ongeveer 25%ME. Acana Wild Prairie komt hier vrij dicht tegenaan.


Ik had veel liever minder koolhydraten gezien tegenover meer eiwitten.


Minder koolhydraten Acana
Acana's idee over koolhydraten.


Verder is het nog onduidelijk of laag glycemische index ingrediënten echt helpen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat het kookproces de waarde verhoogd.[2] Zo werden gele erwten vergeleken met rijst. Voor het koken scoorde deze respectievelijk 29 en 55. Na het kookproces kwam het uit op 56 en 63.


Andere ingrediënten

De volgende ingrediënten wil ik graag nog even uitlichten. De ingrediëntenlijst volgende, zit hiervan minder dan 1% van in per ingrediënt (behalve alfalfa, dat is ergens tussen de 1en 2%).


Alfalfa – Een bron van calcium, magnesium, fosfor, kalium, ijzer, zink, vitamine A, B1, B6, B12, C, D, E en K.[3] Verhitting zorgt wel voor vermindering van deze stoffen. (Teveel alfalfa is echter niet goed, vanwege fyto-oestregenen die het hormonale stelsel kunnen verwarren.[4])


Kippenkraakbeen – In kraakbeen zit natuurlijke glucosamine en chondroïtine. Deze twee stoffen ondersteunen de gewrichten.


Kelp – Een zeewier rijk aan kalium.


Cranberries (veenbessen) – Meestal gebruikt ter ondersteuning van gezonde urinewegen. Echter is wetenschappelijk ontkracht dat cranberries helpen met verzuring van urine, alhoewel d-mannose een positieve werking kan hebben om e.coli bacteriën uit de blaas te verwijderen.


Cichoreiwortel – Een prebiotica die inuline bevat. Deze voedt en versterkt de gezonde bacteriën in de darmen.


Kurkumawortel – Helpt mogelijk bij het ondersteunen van het immuunsysteem, gezonde vertering en stress.


Mariadistel (milk thistle) – Antioxidant die het immuunsysteem ondersteunt. Ondersteunt bij lever en gal problemen en daarom mogelijk ook bij geïrriteerde darmen (IBD).[5]


Kliswortel [Burdock Root]– Ondersteunt de lever en urinewegen, ondersteunt bij artritis en huidproblemen en helpt het immuunsysteem om infecties te voorkomen.[6]


Lavendel – Mogelijk kalmerende en ontspannende werking. (Let op: De dosering is zeer belangrijk, teveel kan giftig zijn voor katten.)


Entorecoccus faecium – Een probiotica, oftewel goede darmbacteriën. Vermindert mogelijk diarree in 2 dagen bij katten.[7]


Let op: Deze opsomming is een sterk versimpelde weergave. Experimenteer nooit zelf met kruiden als je je hier niet in verdiept hebt, maar raadpleeg een holistisch dierenarts om te kijken of kruiden een toevoeging zijn voor jouw kat.


Toevoegingen

De toevoegingen bij de Acana zijn maar beperkt, omdat de meeste voedingsstoffen voldoende uit de ingrediënten komen. De hoeveelheden zijn ook allemaal na te lezen op de website.


Mineralen – Chelaten zijn beter vertaarbaar dan inorganische verbindingen.


Conclusie Wild Prairie

De ingrediënten die Acana gebruikt zijn toe te juichen. Het vlees is van goede afkomst, het wordt vers gehouden door middel van koeling, er worden weinig toegevoegde voedingsstoffen gebruikt en het geheel wordt gepreserveerd met natuurlijke vitamine E en rozemarijnolie.


Wat ik erg jammer vind, is dat de eiwitten laag uitvallen en de koolhydraten best hoog.


Op basis daarvan zou ik deze brok alleen aanbevelen als het in combinatie wordt gebruikt met een voeding die hoger is in eiwit, met name voor gecastreerde katten. Op die manier kan de kat zelf selecteren op hoeveel eiwitten hij nodig heeft.


Acana Ranchland, Grassland en Pacific

De andere brokken lijken allemaal heel erg op Wild Prairie wat betreft de analyse en de koolhydraatbronnen. Ook de kruiden komen overeen.


Metaboliseerbare energie

EiwitVetNFE
Ranchland35%46%20%
Wild Prairie34%45%21%
Grassland35%45%20%
Pacific34%45%21%


De eiwitten

De eiwitten komen ook hier weer van verse en meel ingrediënten. Er wordt ook een combinatie gebruikt van spiervlees en orgaan.


Ranchland – Rund, lam, varkensvlees, bizon, snoekbaars, koolvis

Grassland – Lam, eend, eieren, haring, kalkoen, snoek, koolvis

Pacific – Haring, sardine, pijltandheilbot, kabeljauw, wijting, koolvis, zilverheek, roodbaars


De vetten

De totale hoeveelheid vetten verschilt niet veel van elkaar. Echter is in de visbrok – Pacific – de concentratie omega-3 hoger, en ook de EPA en DHA is hoger (zie roze markering).

Omega-3EPADHAOmega-6
Ranchland1,00%0,20%0,20%2,20%
Wild Prairie0,90%0,20%0,20%2,90%
Grassland1,00%0,20%0,20%2,50%
Pacific2,20%0,80%1,00%2,00%


Alhoewel ik geen fan ben van vis elke dag (zie hier waarom), kan de Pacific brok een goede aanvulling zijn op andere voeding die laag is in omega-3 vetten zoals DHA en EPA. Ook kan het gebruikt worden als ondersteuning bij artritis. Ik raad aan om dan een zak van 340 gram te kopen, zodat deze niet te lang open blijft staan (zie ook: hoe lang kun je brokjes bewaren?).


Waar is Acana te koop en hoeveel kost het?

Acana is te koop bij:


Bol.com - Zakken van 340 gram en 1,8 en 5,4 kilo.

Tims.nl – Zakken van 340 gram, 1,8 en 5,4 kilo.


Via-Natura heeft ook Acana brokken in alle grootten van Grasslands en Pacifica.


Prijs

Deze cijfers zijn gebaseerd op een gecastreerde kat van 4 kilo, die ongeveer 25% minder mogen eten in calorieën dan intacte katten. Ik heb de kiloprijs van 1,8 kilo genomen. Een grotere zak is goedkoper per kilo, maar raad ik alleen aan als je meerdere katten hebt (zie ook: hoe lang zijn brokjes houdbaar?).


RanchlandWild PrairieGrasslandPacific
Per kilo€15,28€15,11€15,28€14,17
Per dag€0,78€0,76€0,77€0,71


De gemiddelde kiloprijs van brokken is €9,15 en per dag €0,46 voor een kat van 4 kilo. Acana kost meer geld dan dit, maar voor de kwaliteit aan vleesingrediënten is dit niet duur.


Acana brokken


Conclusie: Goede ingrediënten, maar mag hoger in eiwit

Katten zijn afhankelijk van eiwitten voor een optimale gezondheid van spieren, organen en huid. Wanneer een kat intact is, is deze brok hoog genoeg in eiwitten om dit te bewerkstelligen.


Echter, wanneer een kat gecastreerd is, mag hij minder eten want anders wordt hij sneller dikker. Daardoor moet de voeding geconcentreerder zijn in eiwit (rond de 40%+ME) en dat haalt deze brok niet. Bij gecastreerde katten raad ik dan ook aan de brok in combinatie te gebruiken met een voeding hoger in eiwit. Natvoer is daarvoor heel geschikt en biedt bovendien het vocht dat een kat nodig heeft (zie hier mijn topselectie).


Waar ik minder enthousiast over ben is de hoeveelheid koolhydraten. Alhoewel van laag glycemische index, is nog maar de vraag of dat werkelijk een verschil maakt.


Waar ik wel fan van ben is de kwalitatieve eiwitten, het gebruik van vrije uitloop en het (zoveel mogelijk) vermijden van synthetische toevoegingen.


Let op: Ondertussen heeft Acana zijn lijn vernieuwd.


Bronnen

[1] Op basis van Laflamme en Hannah (2013) Discrepancy between use of lean body mass or nitrogen balance to determine protein requirements for adult cats.

[2] Dr Jennifer Adoplhe: Is Glycemic Index a Relevant Tool for Evaluating Pet Food? (artikel)

[3] Melody McKinnon: Alfalfa as a Natural Ingredient or Supplement for Pets (artikel)

[4] Dr. Karen Becker: Alfalfa: 3 Reasons to Avoid This Plant Protein in Your Pet’s Food (artikel)

[5] Dr. Jean Hofve: Milk Thistle – A Wonder Herb? (artikel)

[6] 10 Herbs To Help Keep Your Cat Healthy & Happy (artikel)

[7] Bybee en anderen (2011): Effect of the probiotic Enterococcus faecium SF68 on presence of diarrhea in cats and dogs housed in an animal shelter (abstract)*