Review Wild Freedom brokjes

Wild Freedom als merk heeft als filosofie dat katten vleeseters zijn. Dit startpunt spreekt me aan, en hun natvoer voer ik zelf.

Daarom was ik benieuwd naar hun brokjes. Hier vind je mijn analyse.

Wild Freedom brokkken

Daarnaast hebben ze van droogvoer:

 • Green Lands (Lam)
 • Cold River (zalm)
 • Wild Hills (Eend)
 • Wide Country (gevogelte)
Wild Freedom Droovoer

Wild Freedom brokjes: Green Lands (Lam)

Wild Freedom Green Lands Lam

Ingrediënten: 40% vers gevogeltevlees 19% gevogelte eiwit (gedroogd), aardappelzetmeel, erwtenmeel, 10% lam proteïne (gedroogd), vet van gevogelte; gevogelte lever (gehydrolyseerd), 2,5% biergist (gedroogd, bron van mannan-oligosachariden en ß-glucanen), ei (gedroogd), 1,13% lijnzaden, johannesbroodmeel (gedroogd), kaliumchloride; natriumchloride, 0,1 % kruiden gedroogd (kamille, brandnetel, venkel, bramenbladeren, komijn).

(De lange lijst toevoegingen heb ik achterwege gelaten voor de leesbaarheid van het artikel.)

Analyse

Vocht10%DMME
Eiwit32%35,6%30%
Vet18%20%41%
NFE129,7%33%28%
Vezels2%  
Ruwe as8,3% Kcal: 389 2

1 NFE (Nitrogen Free extract) = 100% – vocht – eiwit – vet – ruwe as – vezels; De koolhydraten die energie leveren.
2 Per 100 gram, op basis van modified Atwater. Wild Freedom geeft 395kcal/100 gram aan.
DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)


Blog advertentie Via Natura

De beoordeling

Helaas vindt ik het droogvoer lang niet zo goed als het natvoer.

De eiwitten zijn deels vers toegevoegd. Daarnaast hebben ze ook nog gedroogd gevogelte en eiwit toegevoegd, waarvan ik niet zeker ben of dit gehydrolyseerd is (daar lijkt het wel op). De gevogelte lever is dat in ieder geval wel. Ik zie dit als de minste eiwitten door de chemische bewerking ervan.

Helaas komen de eiwitten ook laag uit. Bij alle varianten is die 30%ME, wat te weinig is voor gecastreerde katten. Zij mogen minder eten en daardoor hebben ze een dichtere eiwit : calorie verhouding nodig. Bij 40%ME eiwit hebben ze genoeg voor spier, orgaan en huid onderhoud.

Alhoewel de koolhydraten gemiddeld zijn voor brokken, is het ver boven wat katten in het wild eten (2%ME), zelf kozen in een experiment (rond de 12%ME) en boven hun koolhydraten plafond (ongeveer 25%ME). Alhoewel katten kunnen leren hierboven te gaan, is het maar de vraag of dat goed is, aangezien dat vaak ten koste van de eiwitten gaat.

Waar kun je Wild Freedom kopen en hoeveel kost het?

Wild Freedom is van Matina en kun je kopen bij Zooplus, zowel het natvoer als droogvoer. Droogvoer is verkrijgbaar in zakken van 400 gram en 2 kilo.

Hoeveel kost Wild Freedom?

Deze cijfers zijn op basis van een gecastreerde kat. Intacte katten mogen meer eten en zullen per dag dus duurder zijn. Bij droogvoer probeer ik altijd zo dicht mogelijk bij 2 kilo zakken te komen voor een goede vergelijking.

 Droogvoer
Per kilo€10,00
Prijzen per dag: 
3 kilo (157kcal)€0,42
4 kilo (190kcal)€0,51
5 kilo (220kcal)€0,60

De brok is iets duurder dan gemiddeld. Echter zijn er betere brokken voor dezelfde of mindere prijs van betere kwaliteit. Mijn overzicht zie je hier.

Conclusie: Brokjes van Wild Freedom niet aanbevolen

Het droogvoer vind ik een stuk minder dan het natvoer door de lage eiwitten en de mindere kwaliteit van de eiwitten. Tevens zijn de koolhydraten me ook te hoog. Op basis van hiervan raad ik de brokjes van Wild Freedom niet aan.

Pootje Catmoneo

12 reacties:

 1. Hi Marilyn,

  Wat vind je van de Wild Freedom Sterilised brokken? Daar is het eiwitgehalte 40%, ik hoop dat de rest ook goed is ..

  https://www.zooplus.nl/shop/katten/kattenvoer_droog/wild_freedom/adult/758275

  • De Sterilised variant is inderdaad beter dan de andere varianten, maar ook deze zullen we niet aanraden. De koolhydraten zijn nog steeds vrij hoog en de ingrediënten wat jammer.

 2. I. Van Garderen

  Wij geven ook Wild Freedom in de smaak Europe.
  Raad je deze ook af?

  • Marilyn [Catmoneo]

   Die raad ik ook af ja.
   Te laag in eiwit is mijn grootste bezwaar, en het zou ook wel een eind lager in koolhydraten mogen.

 3. Bedankt voor de review! Zou je me misschien kunnen vertellen of deze brokken beter of slechter zijn dan de Royal Canin Gastro Intestinal? Ik wil Wild Freedom graag voorzichtig uitproberen en kijken hoe mijn kat zijn darmen erop reageren, maar weet niet of het qua voedingswaarden een betere of slechtere brok is.

  • Ik zou zeggen… iets beter. Met name de ingrediënten ben ik enthousiaster over. Qua analyse zal het mekaar niet veel maken.

 4. Van de Wild Freedom brokjes hebben ze ook een sterilised versie. Daarvan is het eiwitgehalte 40%. Wat vind je van deze brokken?

 5. Onze kat had diabetes, nu hersteld dankzij koolhydraatarm voer. Blijven het wel geven. Dankzij een hormoon injectie had hij diabetes gekregen.

  • Hormonen hebben een grote invloed op hoeveel een kat weegt.
   Goed dat de diabetes nu onder controle is!

 6. Heb Celtic droogvoer 3 smaken besteld.
  Helaas alle 3 de katten moeten het niet.
  We hebben 2 katten van 1 jaar en een oude kat van 15 jaar die normaal alles pikt wat er en los en vast zit omdat hij special voor heeft ivm blaasgruis

Reageren is niet mogelijk