Voer review Wild Freedom Brok
Reviews: Brokjes
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Brokjes
2 min

Review Wild Freedom brokjes

2 min

Wild Freedom als merk heeft als filosofie dat katten vleeseters zijn. Dit startpunt spreekt me aan, en hun natvoer voer ik zelf.

Daarom was ik benieuwd naar hun brokjes. Hier vind je mijn analyse.


Wild Freedom brokkken

Daarnaast hebben ze van droogvoer:

  • Green Lands (Lam)
  • Cold River (zalm)
  • Wild Hills (Eend)
  • Wide Country (gevogelte)

Wild Freedom brokjes: Green Lands (Lam)

Wild Freedom Green Lands Lam

Ingrediënten: 40% vers gevogeltevlees 19% gevogelte eiwit (gedroogd), aardappelzetmeel, erwtenmeel, 10% lam proteïne (gedroogd), vet van gevogelte; gevogelte lever (gehydrolyseerd), 2,5% biergist (gedroogd, bron van mannan-oligosachariden en ß-glucanen), ei (gedroogd), 1,13% lijnzaden, johannesbroodmeel (gedroogd), kaliumchloride; natriumchloride, 0,1 % kruiden gedroogd (kamille, brandnetel, venkel, bramenbladeren, komijn).

(De lange lijst toevoegingen heb ik achterwege gelaten voor de leesbaarheid van het artikel.)


Analyse

Vocht10%DMME
Eiwit32%35,6%30%
Vet18%20%41%
NFE129,7%33%28%
Vezels2%
Ruwe as8,3%Kcal: 389 2

NFE (Nitrogen Free extract) = 100% – vocht – eiwit – vet – ruwe as – vezels; De koolhydraten die energie leveren.
Per 100 gram, op basis van modified Atwater. Wild Freedom geeft 395kcal/100 gram aan.
DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)


De beoordeling

Helaas vindt ik het droogvoer lang niet zo goed als het natvoer.


De eiwitten zijn deels vers toegevoegd. Daarnaast hebben ze ook nog gedroogd gevogelte en eiwit toegevoegd, waarvan ik niet zeker ben of dit gehydrolyseerd is (daar lijkt het wel op). De gevogelte lever is dat in ieder geval wel. Ik zie dit als de minste eiwitten door de chemische bewerking ervan.


Helaas komen de eiwitten ook laag uit. Bij alle varianten is die 30%ME, wat te weinig is voor gecastreerde katten. Zij mogen minder eten en daardoor hebben ze een dichtere eiwit : calorie verhouding nodig. Bij 40%ME eiwit hebben ze genoeg voor spier, orgaan en huid onderhoud.


Alhoewel de koolhydraten gemiddeld zijn voor brokken, is het ver boven wat katten in het wild eten (2%ME), zelf kozen in een experiment (rond de 12%ME) en boven hun koolhydraten plafond (ongeveer 25%ME). Alhoewel katten kunnen leren hierboven te gaan, is het maar de vraag of dat goed is, aangezien dat vaak ten koste van de eiwitten gaat.


Waar kun je Wild Freedom kopen en hoeveel kost het?

Wild Freedom is van Matina en kun je kopen bij Zooplus, zowel het natvoer als droogvoer. Droogvoer is verkrijgbaar in zakken van 400 gram en 2 kilo.


Hoeveel kost Wild Freedom?

Deze cijfers zijn op basis van een gecastreerde kat. Intacte katten mogen meer eten en zullen per dag dus duurder zijn. Bij droogvoer probeer ik altijd zo dicht mogelijk bij 2 kilo zakken te komen voor een goede vergelijking.

Droogvoer
Per kilo€10,00
Prijzen per dag:
3 kilo (157kcal)€0,42
4 kilo (190kcal)€0,51
5 kilo (220kcal)€0,60


De brok is iets duurder dan gemiddeld. Echter zijn er betere brokken voor dezelfde of mindere prijs van betere kwaliteit. Mijn overzicht zie je hier.


Conclusie: Brokjes van Wild Freedom niet aanbevolen

Het droogvoer vind ik een stuk minder dan het natvoer door de lage eiwitten en de mindere kwaliteit van de eiwitten. Tevens zijn de koolhydraten me ook te hoog. Op basis van hiervan raad ik de brokjes van Wild Freedom niet aan.