Voer review Renske Brok
Reviews: Brokjes
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Brokjes
2 min

Review Renske kattenvoer: Brok

2 min

Over Renske kattenvoer gaan goede verhalen de ronde. Hun filosofie zegt ook dat ze voeding willen gebruiken voor optimale gezondheid van je dier (kat of hond). Dit vind ik een mooi streven en ik was benieuwd naar hun kattenvoeding.


Renske droogvoer

Renske heeft 4 verschillende smaken droogvoer voor volwassen katten:

  • Kip
  • Eend
  • Zalm
  • Oceaanvis (maxibrok)

Daarnaast hebben ze ook nog een Senior en Kitten brok, die ik niet in dit review bespreek.


Mijn review van Renske natvoer kun je hier vinden.

Renske droogvoer

Droogvoer: Super Premium Adult kattenvoer – Eend

Ingrediënten: Verse eend (41%), gedroogde eend (16%), aardappel, zoete bataat, lijnzaad, eendenvet (3%), kippenbouillon (2%), plantaardige vezels, biergist, mineralen, cranberries, zeewier, beta-glucanen, mariadistel, yucca, glucosamine (175 mg/kg), methylsulfonylmethaan (MSM) (175 mg/kg), chrondroïtinesulfaat (125 mg/kg).

Toevoegingen: Geen.


Analyse

Vocht7%DMME
Eiwit30%32,3%31%
Vet13%14%32%
NFE136,5%39,2%37%
Vezels4%
Ruwe as9,5%Kcal: 3432

NFE (Nitrogen Free extract) = De koolhydraten die energie leveren.
Per 100 gram, op basis van modified Atwater.
DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)


De beoordeling

De ingrediënten zijn vers toegevoegd, wat een goed startpunt is. Er is verse eend en gedroogde eend, alhoewel de hoeveelheid me wat tegenvalt (57%). Het is wel single protein, wat bij allergieën handig kan zijn.


De hoeveelheid eiwit is me echter wel veel te laag. Voor gecastreerde katten houd ik 40%ME aan, zodat er voldoende eiwit is voor het onderhoud van spieren, organen en huid. Voor intacte katten is dit 30%ME, omdat zij iets meer mogen eten. Met 31%ME is deze voeding dus nog maar net rijk genoeg aan eiwitten voor intacte katten.


Het eendenvet zal het meerdendeel van het vet leveren. Lijnzaad bevat ook vetzuren, zoals omega-3. Het is prettig dat de omega-3 en omega-6 vetzuren vermeld staan: 1,19%  en 2,04%. Deze verhouding van 1 : 1,7 is zeer goed. In het wild hebben ze een balans van 1 : 2.


Ingrediënt nummer 3 en 4 zijn aardappel en zoete bataat, beiden leveranciers van een flinke dosis zetmeel. Even naar schatting komen deze twee op zo’n 35% van het totale gewicht uit. Dit zie je ook wel aan de 37%ME koolhydraten in de voeding (wat meer is dan de hoeveelheid eiwit of vet!).


Uit onderzoek blijkt dat katten een koolhydratenplafond hebben op ongeveer 25%ME koolhydraten. Alhoewel sommige katten hierover kunnen gaan, is het maar de vraag of dat wenselijk is. Ze zullen zich eerder overeten om het minimum aan eiwitten te krijgen.


De andere smaken

Renske droogvoer is er ook nog in de smaken Kip, Zalm en Oceaanvis. Deze laatste is een maxibrok uitvoering. Qua ingrediënten zijn ze vrij gelijk aan de Eend versie, waarbij uiteraard de eiwitbronnen, maar ook de vetbronnen aangepast zijn naar de smaak.


Het energieprofiel is echter min of meer hetzelfde: te laag in eiwitten en te hoog in koolhydraten.

SmaakEiwittenVettenNFE
Super Premium Kip30%32%38%
Super Premium Eend31%32%37%
Super Premium Zalm30%32%38%
Maxibrok oceaanvis en zalm30%41%29%


Waar is Renske droogvoer te koop en hoeveel kost het?

Renske is te koop bij Tims, Petsplace, Medpets en Bol.com

De prijzen zijn overal gelijk.


Hoeveel kost Renske kattenvoer?

Deze cijfers zijn op basis van een gecastreerde kat. Intacte katten mogen meer eten en zullen per dag dus duurder zijn. Ik ben uitgegaan van de kiloprijs voor 1,5 kilo.


Super Premium
Per kilo€13,30
Prijzen per dag:
3 kilo (157kcal)€0,59
4 kilo (190kcal)€0,72
5 kilo (220kcal)€0,83


Ik vind de prijs-kwaliteit van deze brok onder de maat. Hij is bijna twee keer zo duur als de gemiddelde brok, maar biedt daarvoor weinig extra’s.


Conclusie: Renske droogvoer niet aanbevolen

Alhoewel de ingrediënten best goed zijn, is de analyse dat niet. Het ontbreekt aan voldoende eiwitten en de koolhydraten zijn wat mij betreft veel te hoog. Ik had hoge verwachtingen van Renske kattenvoer door internet verhalen en hun filosofie, maar helaas hebben ze dat voor hun droogvoer niet waar gemaakt.