Merk Review BARFmenu

Voer review BARFmenu KVV

BARFmenu is gebaseerd op het BARF principe: Bones and Raw Food. Hierbij wordt bot, vlees en orgaan gevoerd voor een een complete maaltijd. Maar omdat dit best veel tijd kan kosten, heeft BARFmenu deze samenstelling alvast voor je gemaakt. Daar voegen ze alvast wat vitaminen, mineralen en taurine aan toe om zeker te weten dat alle voedingsstoffen voldoende aanwezig zijn.

Opmerking vooraf: BARFmenu is een KVV (gemalen vlees), en dus niet de voermethode BARF (met vleesstukken).

Belangrijk: Om met rauw vlees geen tekorten te veroorzaken wordt vaak afwisseling aangeraden. Lees hier meer over hoe je KVV compleet voert.

BARFmenu KVV voor katten

Diverse smaken van BARFmenu kat (volledige diervoeding):

 • Cattery
 • Natuurlijk!
 • Eend
 • Kip
 • Konijn
 • Lam
 • Vis

BARFmenu premium (aanvullende diervoeding):

 • Hert
 • Kalkoen
 • Lam
 • Paard
 • Vis

BARFmenu Kat Cattery

Ingrediënten: Vers rundvlees, vers kippenvlees, vers konijnenvlees, verse makreel, verse runderorganen, verse eendenorganen, verse kippenbotten, verse konijnenbotten, zalmolie, vitaminen en mineralen.

Toevoegingen: Toegevoegd per kg: Vitaminen: Vit. A 3.000 IE, vit. D3 700 IE, vit. E 100 IE; Mineralen: IJzer 8,00 mg, zink 20,00 mg, mangaan 5,0 mg, koper 3,0 mg, jodium 0,7 mg, selenium 0,1 mg; Aminozuren: Taurine 0,50 g.

Analyse

Vocht64,26%DMME
Eiwit16,53%46,25%33,2%
Vet15,25%42,67%65,1%
NFE0,87%2,43%1,7%
Vezels0,31%0,87%
Ruwe as2,78%7,78%Kcal: 199

NFE = Nitrogen Free Extract, de koolhydraten zonder vezels.
DM = droge basis, ME = metaboliseerbare energie
Kcal en ME berekent op basis van traditionele Atwater

De beoordeling

Je kunt direct terugzien dat het BARF principe wordt toegepast door de gebruikte ingrediënten van vlees, bot en orgaan. In de Cattery variant zijn deze van verschillende dier- en vissoorten. Het is wel jammer dat de organen niet gespecificeerd worden, dat had beter gekund.

De hoeveelheid eiwit is wat aan de lage kant en de hoeveelheid vet best wel hoog. Dit is iets wat meer KVV (en natvoer ook) last van hebben. Ter vergelijking: katjes in het wild verkrijgen 52% van hun energie (ME) uit eiwittten en 46% van de energie uit vetten.

Door het gebrek aan plantaardige toevoegingen zijn wel de koolhydraten (NFE) heel laag, waardoor dit prima geschikt is voor bijvoorbeeld suikerkatjes. In het wild verkrijgen ze slechts 1-2% van hun energie uit NFE, dus in dat opzicht komt dit redelijk overeen.

Energieprofiel van de alle varianten

VariantEiwitVetNFEkCal
Cattery33,2%65,1%1,7%199
Natuurlijk!32,2%67,6%0,2%199
Eend39,1%57,1%3,8%165
Kip32,2%67,6%0,2%199
Konijn40,8%52,0%7,2%181
Lam34,1%66,7%-0,8%197
Vis31,5%64,9%3,7%206

Je ziet dat de eend en de konijn variant hoger zitten in eiwit en wat lager in vet. De percentages NFE stijgen ook iets, maar nog niets om je zorgen over te maken.

Bij de Lam staat er een negatief getal bij de NFE. Dat komt vaker voor bij KVV’s, omdat de ‘as fed’ percentages (die je op het etiket vindt) gemiddelden zijn en dus niet altijd lekker optellen tot 100%.

BARFmenu Compleet Kat

BARFmenu Premium

Bij de premium varianten is er geen “premix” toegevoegd. Dat zijn de vitaminen en mineralen. Daarom adviseert BARFmenu meerdere diersoorten te combineren over 3 tot 4 weken, om te zorgen dat je kat toch alle voedingsstoffen binnen krijgt.


Blog advertentie Via Natura

Deze lijn bevat géén kip of rund. Dat kan dus ideaal zijn bij intoleranties of allergieën voor deze twee diersoorten.

Let op dat de Lam pens bevat. Dit vinden veel katten niet lekker.

Energieprofiel PREMIUM

VariantEiwitVetNFEkCal
Hert38,10%52,70%9,20%175,1
Kalkoen43,90%53,90%2,20%156,3
Lam31,50%68,90%-0,40%217
Paard38,40%61,00%0,70%188
Vis31,10%72,40%-3,40%205,6

De eiwitten vallen bij de Premium hoger uit. Met name de Hert en Kalkoen vind ik interessant.

De Lam en de Vis zijn wel héél erg vet, en die zou ik daarom laten liggen. Dit kan ook komen omdat de analyse niet helemaal lijkt te kloppen. Dit kan ten koste gaan van andere voedingsstoffen, zowel in de voeding als voor de vertering. Bij de Paard vind ik ook vrij vet, en let zeker op hoeveel je voert.

De NFE vallen allemaal netjes onder de 15%, dus daar is niets waar ik me druk over maak.

BARFmenu Hond Compleet

Heel vaak is hondervoer niet geschikt voor katten, omdat katten meer verschillende voedingsstoffen uit hun voeding moeten halen. De bekendste daarvan is taurine.

Bij navraag bij BARFmenu zelf, geven ze aan de de Hond versie ook door katjes gegeten kan worden. Hier hebben zij voor gezorgd middels de premix (toevoegingen van vitaminen en mineralen).

Er zijn wel een paar aandachtspuntjes. Zo zijn de hondenmixen grover gemalen en niet elke kat vind dat prettig. Ook hier zit weer een smaak tussen met pens: Natuurlijk! Deze zal door veel katten dus niet worden gegeten.

Nog een dingetje waar je rekening mee moet houden: Enkele varianten zijn (veel) lager in eiwitten. Zeker de Konijn adviseer ik daarom liever de kat variant van. Ook deze varianten zijn best wel vet (meer dan 60%ME), dus houdt daar met de hoeveelheden zeker rekening mee.

Energieprofiel

VariantEiwitVetNFEkCal
Natuurlijk!31,3%68,6%0,1%206
Eend35,7%61,5%2,9%179
Kip35,2%66,0%-1,1%183
Konijn29,6%64,0%6,3%226
Lam34,1%67,0%-1,1%198
Vis31,9%66,1%2,0%203
Energiek30,8%68,6%0,6%216
(negatieve cijfers bij NFE komen waarschijnlijk door afrondingsverschillen)

Waar kun je BARFmenu kopen?

Wat ik fijn vind aan BARFmenu is dat je deze vaak ook in de dierenwinkel zoals Petplace, Discus of Welkoop vindt. Zij hebben vaker een (klein) vriesgedeelte. Het prettige is dus dat je het lokaal kunt halen om KVV te proberen voor jouw kat.

Je kunt het ook online bestellen. Animal Food Express heeft diverse variaties. Zij bezorgen het diepgevroren bij je huis, maar daarvoor betaal je wel verzendkosten uiteraard.

Via-Natura.nl heeft ook BARFmenu voor de kat in het assortiment. Hier kun je alleen bij de winkel ophalen.

Tip: BARFmenu heeft ook een kennismakingspakket voor €15. Deze kun je hier vinden. Je krijgt dan 5 smaken voor je kat, plus nog wat extra’s.

Prijs

Een rol van 250 gram ligt tussen de €1,85 en €2,50 voor de BASIS lijn. Dat is €7,40 tot €10 per kilo. Dat kost tussen de €0,70 en €0,95 per dag voor een kat van 4kg ongeveer.

De PREMIUM zit op €5,25 tot €5,75 per kilo. Bij een gemiddelde prijs van €5,50 per kilo doordat je afwisselende smaken moet voeren, ben je ongeveer €0,52 per dag kwijt.

Conclusie: BARFmenu is een mooie KVV om mee te starten

Als je eens KVV wil proberen voor jouw kat, dan is BARFmenu waarschijnlijk het makkelijkste te verkrijgen in je buurt zodat je niet direct met verzendkosten opgescheept zit.

Van de Compleet lijn zijn de Eend en Konijn eiwittechnisch heel interessant. Konijn is een magere vleessoort en deze bevat ook de minste vet. Omdat ze compleet zijn, kun je ze ook makkelijker geven als aanvulling op bijvoorbeeld brok of natvoer.

De ingrediënten zien er goed uit, alhoewel het nog beter zou zijn als de organen ook gespecificeerd worden.

Op termijn kun je zeker verder kijken dan BARFmenu, maar om te beginnen en te proberen raad ik BARFmenu zeker aan.

Pootje Catmoneo

8 reacties:

 1. Ik heb in het verleden altijd barfmenu cattery gevoerd (volwassen kat). Nu wil ik het ook aan mijn toekomstige kittens gaan voeren. Is barfmenu cattery geschikt voor kittens?

  • BARFmenu geeft zelf aan dat de mix geschikt is voor kittens (dit geven ze overigens aan bij alle malingen die ze aanbevelen voor katten). Dat gezegd hebbende, aanbevelen zal ik het niet doen. Helaas zijn de meeste KVV’s, en zo ook deze, erg vet en laag in eiwitten. Zelfs voor de ruimere marge die we nemen voor kittens.

   De Cattery – Professional ziet er nog best ok uit, maar die is enkel beschikbaar voor leden van de Kennel & Cattery Club.

 2. Jacqueline van Dijk

  Hoi,

  Ik vroeg me even af of u misschien ook bekend bent met de DARF variant, en uiteraard wat u daarvan vindt… als ik zo op de website lees, klinkt het heel aangenaam, ze noemen toevoegingen als taurine, vit A en D en ook dat er geen ongewenste antibiotica of kunstmatige toevoegingen in het voer zitten. Ik kan echter geen ingrediënten lijst vinden…
  https://darf.nl/product/darf-kat-kvv/
  De porties in de verpakking lijken ook ideaal.
  Toch maar even hier vragen nog voor alle zekerheid… 😬

  • Ik zal eerst even beginnen met een kleine verheldering: Ze noemen geen toevoegingen, maar voedingsstoffen die in de ingrediënten zitten.

   DARF gebruikt geen toegevoegde vitaminen en mineralen, en is hierdoor dus ook niet compleet. Verder zijn de eiwitten aan de lage kant, omdat het vrij vet is.

   Al met al ben ik niet heel enthousiast.

 3. Oke dankjewel. Ik heb een bengaal geadopteerd die binnenkort hoopt te komen. Deze krijgt tot nu toe KVV en hij is zo’n 1,5 jaar oud. Ik zit zelf een beetje met het wisselen van voeding. Wat betreft inlezen, dit moet bij elk type voer volgens mij echter is de complexiteit van de materie verschillend.

  Als ik deze review, en de website van BARFmenu lees, dan stellen ze dat met het afwisselen van de verschillende smaken een complete voeding gegeven wordt. Op jou website merk ik toch de tendens dat je wel een voorstander bent van meerdere merken etc. Vandaar ook bovengenoemde vraag.

  • Ja.
   Merken voegen namelijk vaak steeds dezelfde premix (mineralen + vitaminen) toe, en daarin wat afwisseling is prettig.
   Kijk ook eens naar Kiezebrink KVV ter afwisseling met BARFmenu.
   Op AnimalFoodExpress kun je ook een variëteit krijgen aan rauwe voeding voor katten.

 4. Je schrijft aan het einde dat BARFmenu prima is om mee te beginnen. Wat raad je aan op termijn? Is KVV per definitie beter dan natvoer of een combi van droog en nat?

  • Niet perse.

   Bij rauwe voeding moet je je gaan inlezen, zodat je voldoende afwisselt en je kat alle voedingsstoffen binnenkrijgt.
   Heb je daar geen zin aan, dan raad ik aan vooral complete natvoeding te geven. Dit kun je eventueel aanvullen met af en toe een klein beetje brokjes voor bijvoorbeeld voerspelletjes. Zelf geef ik daarnaast ook af en toe (1 keer per 2 à 3 dagen meestal) nog iets van rauw (KVV, een hartje, levertje, maagje, kippendij).

   Ook moet je kat passen bij de KVV. Hij moet het lusten bijvoorbeeld. Maar sommige KVV’s zijn ook behoorlijk vet en lager in eiwitten, en bv bij katten die moeten afvallen is dat niet altijd handig. Dus kijk ook naar wat jouw kat nodig heeft en of de gekozen KVV daar dan bij past.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *