Hoe voer je KVV aan je kat?

Hoe voer je KVV aan je katIn het vorige artikel kon je lezen over wat KVV nu precies inhoudt en welke punten handig zijn om naar te kijken bij het kiezen van de juiste soort. In dit artikel wil ik verder ingaan op de meer praktische kant van het KVV voeren.

 

Buiten dat de aanschaf en het bewaren ervan net wat anders is dan bij houdbare voeding als natvoer en brokken, zijn er ook bij het voeren zelf enkele aandachtspunten.

Waar haal je KVV?

KVV is niet enorm populair en het kan daarom lastig zijn om de gewenste variant op haalbare punten te verkrijgen. Gelukkig zijn er wel een aantal opties:

Fysieke winkel – Dierenzaken, tuincentra of zelfs de supermarkt. Het assortiment zal per filiaal verschillen, maar het is zeker de moeite waard om rond te vragen en eens te informeren of ze eventueel ook bepaalde varianten kunnen bestellen. Zeker bij beperkte vriesruimte is het handig om het bij een winkel in de buurt te kunnen halen.

Online – Hier is vaak een uitgebreider assortiment te vinden, al komen hier wel verzendkosten bij en zullen de bezorgopties niet altijd aansluiten bij de eigen mogelijkheden. Grotere leveringen zijn in zo’n geval voordeliger, waardoor, wanneer hier de ruimte voor is, voldoende vriesruimte geen overbodige luxe is.

Denk bij deze optie niet enkel aan levering via de dealer zelf, maar ook aan distributeurs met een uitgebreider assortiment, zoals Ekowolf of Animal Food Express.

Dealer overzicht – Vaak hebben merken een lijst beschikbaar van de verkooppunten van hun KVV. Dit kan inzicht bieden in zaken waar zelf nog niet aan gedacht was, zoals een dierenarts, particulier verkooppunt of misschien wel trimmer.

Praktische zaken

KVV is verkrijgbaar in verpakkingen variërend van 200 gram tot een kilo. Afhankelijk van het aantal katten kan dit perfect zijn, maar ook (veel) te veel. Eenmaal ontdooit is het vlees namelijk maar enkele dagen houdbaar.

Porties maken

Om verspilling tegen te gaan, kan het handig zijn om op voorhand al porties te maken en deze kleinere porties bevroren te bewaren. Zo kunnen meer praktische hoeveelheden worden ontdooid en hoef je niks weg te gooien.

De meest eenvoudige optie is het bestellen bij een distributeur die het in porties levert (de zogenaamde “snijservice”). De rollen worden dan bevroren gezaagd en extra verpakt in folie. Dit kan uiteraard ook makkelijk zelf, wanneer hiervoor de juiste apparatuur aanwezig is.

Nu zal niet iedereen dit hebben, waardoor een bevroren rol snijden net wat te veel kracht kan vereisen. De rol iets laten ontdooien (in de koelkast!) kan het snijden dan vergemakkelijken. Vaak gaat dit het meest eenvoudig met een brood- of ander kartelmes, maar dat is iets

Ontdooien

Bevroren KVV voeren is in de meeste gevallen niet verstandig, waardoor het dus eerst zal moeten ontdooien. Het vocht dat hierbij vrijkomt, bevat waardevolle voedingsstoffen en wil je niet verloren laten gaan. Het kan hierom handig zijn om dit in een bakje of schaaltje te doen. Zo gaat het vocht niet verloren en wordt de koelkast geen puinhoop.

KVV uit rol

Ontdooi de KVV zoveel mogelijk in de koelkast, zeker in de zomer! Ondanks de bevroren kern kan de buitenste laag dusdanig warm worden dat bacteriën zich hier goed kunnen vermenigvuldigen. De kattenmaag is misschien sterker dan de onze, ook zij kunnen gewoon ziek worden van teveel bacteriën.

Hoe voer je KVV?

Sommige katten vinden vlees rechtstreeks uit de koelkast niet prettig, omdat dit kan zorgen voor buikpijn. Een scheutje lauw water erdoor kan dan helpen, maar bijvoorbeeld ook het bakje opwarmen in warm water (“Au bain-marie”). Het vlees even (niet te lang, zeker in de zomer) laten staan voor het voeren is soms ook een optie, maar zeker met ongeduldige katten niet erg praktisch.

KVV mag nooit te ver worden verhit wegens de stukjes bot die hierin zitten. Deze worden dan hard en scherp, en kunnen dan voor inwendige problemen zorgen. Dit geldt voor alle vormen van verhitting, zoals overgieten met te heet water, opwarmen in de magnetron of opwarmen in een pan.

Hoeveel mag je voeren?

Bij KVV worden over het algemeen percentages als voedingsrichtlijnen gegeven. Deze zijn als volgt:

 % van lichaamsgewichtGram per kilo lichaamsgewicht
Kittens8-1080-100
Volwassen katten3-430-40
Zogende katten6-860-80

Je kan er ook voor kiezen om naar benodigde calorieën te voeren. Voor een volwassen kat op gezond gewicht kan de volgende formule worden gebruikt: BW0,67 * 100, waarbij BW staat voor het gewicht van de kat (in kg).

Meer formules en uitleg over wat je dan concreet mag voeren, kun je vinden dit artikel.

Aanpassen aan de eigen situatie

Bovenstaande hoeveelheden zijn richtlijnen en moeten niet worden beschouwd als harde regel. Hoeveel de kat concreet nodig heeft, is afhankelijk van verschillende factoren die per kat zullen verschillen. Denk hierbij aan het metabolisme van de specifieke kat, zijn activiteit en het wel of niet gecastreerd zijn. Deze factoren kunnen per seizoen verschillen.

Wanneer je voert naar percentage lichaamsgewicht is het ook handig om de caloriedichtheid van de voeding mee te nemen. Een voeding die per gram meer calorieën levert, zal een kat sneller van aankomen en moet je dus minder van geven. Vooral bij het overstappen van de ene op de andere voeding is dit een punt van aandacht.

Hoe zorg je voor een compleet dieet?

Er zijn meerdere theorieën over het creëren van een compleet dieet, de een wat meer onderbouwd dan de ander. Hieronder zal ik een aantal visies bespreken:

“Afwisseling maakt compleet”

Deze visie komt voort uit het natuurlijke dieet van de kat en is misschien wel de meest populaire. Verschillende soorten prooien bevatten verschillende voedingsstoffen (of in ieder geval toch in andere hoeveelheden) en door de afwisseling van verschillende prooien krijgen ze alles binnen wat ze nodig hebben.

Bij KVV betekent dit in grote lijnen: Minimaal vier diersoorten aangevuld met vette vis. Afhankelijk van aan wie je het vraagt, moet dit in dezelfde week, een maand of een week of zes. De vis zou dan eens per week moeten. Sommigen maken hierin ook onderscheid tussen kleine zoogdieren, hoefdieren en gevogelte, of rood en wit vlees, maar niet iedereen hanteert dezelfde regels.

Deze visie gaat vaak gepaard met het idee dat dag in dag uit een compleet menu voorschotelen juist zorgt voor tekorten, wegens zogenaamde competitieve inhibitie: Mineralen die andere “verdrukken” bij de opname, waardoor ze geen kans krijgen om te worden benut.

“Een premix vult tekorten op”

Deze visie treedt langzamerhand wat meer naar boven, bij zowel de consument als fabrikant. Merken gaan vitaminen en mineralen (de zogenaamde premix) toevoegen aan hun malingen of breiden hun assortiment uit met varianten die een premix bevatten.

Je ziet dit onder andere veel bij mensen die wegens allergieën (of een ander probleem niet dusdanig kunnen variëren om op die manier een compleet menu te creëren. Ook zijn er mensen die simpelweg niet geloven in de “afwisseling maakt compleet”-methode. De toevoeging van vitaminen en mineralen geeft dan meer zekerheid.

Premix wordt vaak in een negatief daglicht gezet, omdat het een overvloed van mineralen zou geven en het een goedkope manier van “opvullen” is. Kwalitatief vlees zou immers voldoende moeten zijn. Nu zijn dit natuurlijk niet de best onderbouwde claims en de vraag is in hoeverre hier aandacht aan besteed moet worden, wanneer een betrouwbaar merk wordt gevoerd.

Compleet volgens FEDIAF

FEDIAF is de Europese federatie voor huisdierenvoeding en heeft onder andere de richtlijnen opgesteld waar commerciële voedingen aan moeten voldoen. Bij een complete voeding zijn dit dus minima en maxima van bepaalde nutriënten die aanwezig moeten zijn in de voeding.

Een KVV die onder de noemer “compleet” wordt verkocht, zou in theorie dus aan deze eisen moeten voldoen. Helaas ligt de werkelijkheid anders en wordt een KVV al snel compleet genoemd (“want het volgt de BARF-richtlijnen”).

Een KVV die daadwerkelijk voldoet aan de richtlijnen van FEDIAF zal dit over het algemeen trots verkondigen op zowel de verpakking als de website. Er hangt namelijk nogal een prijskaartje aan de analyses en dit labeltje. In principe zouden deze merken dan ook een volledige analyse moeten kunnen overhandigen, maar vele zullen dit wegens “receptgeheim” weigeren.

Wat je vaak ziet in dit geval, is een toevoeging van plantaardige materialen om aan bepaalde voedingsstoffen te komen die lastiger uit dierlijk materiaal te halen zijn. Dit gaat meestal ook gecombineerd met toegevoegde vitaminen en mineralen, omdat een aantal hiervan op deze manier nu eenmaal beter opneembaar zijn.

Het is overigens zo dat KVV’s volgens FEDIAF-richtlijnen binnen Europa erg schaars zijn. In landen als Amerika is het wat groter, al moet je daar dan wel zoeken naar AAFCO-compleet (de Amerikaanse FEDIAF).

Kat silhouette

19 reacties:

 1. Welke soort KVV is aan te raden voor kittens? En vanaf wanneer zou ik dan evt over moeten stappen op een andere soort?

  • Voor kittens is het noodzakelijk dat je ze complete voeding geeft. “BARF compleet” valt hier niet onder. Zoek dus een merk dat gebruik maakt van een premix en aangeeft ook geschikt te zijn voor kittens.

 2. Ik kom er niet goed uit hoe ik kan zorgen dat het kvv voer compleet wordt. Op het merk van KB wordt vermeld dat een maling niet compleet is. Hoe maak je het nu praktisch compleet, misschien ook de NRC methode daarin meegenomen…. Moet ik een premix toevoegen, moet ik meerdere meldingen combineren, kan ik checken wat erin moet zitten?

  • Heel eerlijk… Ik adviseer zelf de enkelvoudige mixen eigenlijk al niet eens meer, hooguit als ongebalanceerd deel van het dieet (dus maximaal 10% van de kcal).

   Nu is het bij Kiezebrink zo dat ze heel exact aangeven wat er in zit. Mocht je dus de data kunnen vinden van alle ingrediënten in een maling, zou je inderdaad de NRC methode toe kunnen passen (het wordt dan alleen wel echt een zoektocht).

   Er zijn aanpassingen die elk “ratio diet” wel verbeteren, maar echt compleet en gebalanceerd maken, zal dit het niet doen. Momenteel ben ik nog bezig met een stuk daarover, dit verwacht ik binnen niet al te lange termijn te kunnen publiceren.

 3. Ons poes van 9 maanden krijgt uitsluitend kvv van oervoer sinds geboorte. Meerdere diersoorten en 1x per week vis. Nu heeft ze serieuze gebitsproblemen. Dierenarts adviseert tanden te poetsen naar geeft ook aan dat het verse vlees slecht is voor de tanden. Ik weet niet meer wat te doen. Overgaan op kwaliteitsbrok voor het gebit ?
  Wat is jou visie mbt tot het gebit.

 4. Dag Kim en Marilyn,

  Dank jullie voor al de info, wij hebben sinds zondag een kat geadopteerd en ik ben echt superblij met deze website!!

  Ik heb de volgende vraag:
  Ik ben van plan om Bandit KVV te gaan voeren aan mijn gecastreerde kat van 9 jaar oud.
  Maar het is me onduidelijk welke hoeveelheid ik moet voeren.

  Op de website van Bandit staat nml. dat een volwassen kat van 4-5 kg, 80-100 gram nodig heeft per dag. (https://www.banditvoeding.nl/kattenvoeding)

  En in bovenstaand artikel lees ik dat de 80-100 gram per kg lichaamsgewicht geldt.

  Ik hoor graag wat nu de juiste hoeveelheid is.

  Groetjes,
  Francisca

  • Dag Francisca,

   De 80-100g/kg staat bij kittens en geldt dus niet voor een gecastreerde kater van 9 jaar. Voor hem ga je dus kijken langs “volwassen katten” en kom je uit bij de richtlijn 30-40g/kg.

   Ik adviseer ook zeker om aan de lagere kant te beginnen, omdat de meeste gecastreerde katten aan de ondergrens zitten wat caloriebehoefte betreft.

   Is het daarmee duidelijk?

 5. Ik wil graag mijn katten KVV gaan voeren. Ze hebben al wat geprobeerd en het meeste voer vinden ze hartstikke lekker. Daarnaast zou ik ook graag brokken voeren, omdat ze hier gek op zijn en is het ook makkelijk voor mijzelf.

  Nu vond ik alleen informatie over het combineren van KVV en brok op een website die meer gericht is op honden. Daarom dacht ik, ik vraag het hier!

  • Dag Linda, wat is precies je vraag? Of je KVV met brokken mag combineren? Dit is gewoon mogelijk en daarvoor hoeft het ook geen speciale brok of KVV te zijn. Afhankelijk van hoeveel KVV je wil gaan voeren, kan het wel belangrijk zijn dat je ook voor het KVV deel zorgt voor een complete maaltijd.

 6. Wat moet je doen als je kat geen verse vis lust?

  • Je kan het proberen met omega-3 capsules en die over de voeding doen. Die van PUUR (te koop bij medpets en via-natura) vind ik goed.

   • Kan je ook plantaardige omega 3 olie aan je kat geven? Bijvoorbeeld algenolie?

   • Mijn keuze zal niet zo snel naar algenolie gaan, omdat het enkel DHA levert en geen EPA, terwijl beide zo hun functies hebben.

  • Dag Marjolijn, ook even een aanvulling van mij:

   Mocht de kat nu niet te verleiden zijn met verse vis of visolie, kun je ook krill olie proberen. Dat heeft weer een net wat andere geur en smaak dan vis en is ook een goede bron van omega 3.

   Je kan ook kijken of gekookte vis wel wordt geaccepteerd. Of iets in de trant van mosselen?

   • De algenolie van Testa bevat DHA & EPA! Maar helaas lust ze dat ook niet…
    Gekookte vis lukt ook niet. En helaas lust ze de laatste tijd steeds minder diersoorten. Eigenlijk alleen nog konijn. Dus ik weet niet of het verstandig is om door te gaan met KVV voeren…

   • Wanneer er dusdanig weinig wordt gegeten dat de compleetheid van de voeding op het spel staat, zou ik dit niet meer als hoofdvoeding adviseren. Je kan het in zo’n geval nog wel behandelen als een aanvullend natvoer waar je zo’n 10% van de calorieën van geeft.

    Nu is het zo dat het bij steeds minder eten ook een medische oorzaak kan hebben en het dus niet onverstandig is om in ieder geval dingen als gebitsproblemen en dergelijke uit te laten sluiten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.