Voer review Alaska KVV
Reviews: KVV
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: KVV
2 min

Merk Review Alaska KVV

2 min

“Geïnspireerd door de natuur” is de slogan van Alaska. Gebaseerd op de BARF methode* stellen ze hun vleesvoeding samen met als leidraad het vlees en prooidier menu van de kat (en hond). Hiervoor gebruiken ze spiervlees, vleesbotten en orgaanvlees.


Alaska vleesvoeding voor katten

Welke smaken heeft Alaska voor de kat?

  • Kalkoen
  • Kip
  • Konijn
  • Lam / vis
  • Rund / kip

Is het compleet?

Alaska beveelt aan om minstens vier verschillende varianten te voeren in 2 weken tijd. Daarbij zou je minstens 1 keer vis moeten voeren. Lees hier meer over hoe je compleet voert volgens diverse visies.


Zit er een premix in Alaska KVV?

Nee, er wordt geen premix van vitaminen en mineralen toegevoegd.


Alaska KVV kalkoen

Ingrediënten: 100% kalkoen: Bevleesde ruggen (35%), hart (25%), vlees (25%), nekken (10%), lever (5%).


Analyse

Vocht71%DMME
Eiwit15%52%40,5%
Vet10%35%57,4%
NFE0,8%3%2,2%
Vezels0,2%1% 
Ruwe as3,0%10%Kcal: 148

NFE = Nitrogen free extract, de koolhydraten zonder vezel
DM = Droge basis, ME = Metaboliseerbare energie
Kcal en ME berekent op basis van traditionele Atwater (beter verteerbaar)


De beoordeling

Er wordt een variatie aan vlees gebruikt zonder plantaardige toevoegingen. Een combinatie van vlees, orgaan en bot wordt toegevoegd om zoveel mogelijk voedingsstoffen in de KVV te krijgen. Hart is bijvoorbeeld rijk aan taurine en lever bevat veel vitamine A. De nekken en bevleesde ruggen leveren bot, die weer in calcium voorzien.

Qua eiwitten komt deze nét over het minimum heen voor de gecastreerde kat. Die heeft 40%ME nodig om zijn spieren te onderhouden.

Tevens is het wat vet, maar daar hebben meer KVV’s last van. Het is daarentegen wel arm in koolhydraten, wat voor katten een positief punt is (alhoewel ze best een klein beetje kunnen hebben).

Al met al ziet het er goed uit en is de vleeskwaliteit te vergelijken met bijvoorbeeld BARFmenu en Kiezebrink.

Het bevat geen premix, waardoor het op zichzelf staand niet alle voedingsstoffen bevat. Daarom wordt afwisseling aanbevolen tussen de verschillende smaken. Ik raad ook aan om andere merken op te nemen in je rotatie (met premix) om zeker(der) te zijn dat je katje alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft. Ook op de lange termijn.


Alaska KVV energieprofiel: alle varianten

Hieronder zie je het deel energie (ME) dat de verschillende macronutriënten leveren. De Kcal zijn berekend op basis van de traditionele Atwater methode.

VariantEiwitVetNFEkCal
Kalkoen40,50%57,40%2,20%148
Kip37,70%65,10%-2,80%170
Konijn37,20%57,20%5,60%193
Lam / vis37,80%60,30%1,90%169
Rund / kip41,20%61,70%-2,90%165


De ingrediënten zijn vergelijkbaar met de kalkoen, alleen dan uiteraard van de genoemde diersoort in plaats van kalkoen.


Je ziet dat de kip en de rund/kip negatieve cijfers hebben voor de NFE. Dat komt mogelijk door afrondingsverschillen. Zou ik die op 0% stellen, dan is het nog vetter en eiwitarmer.


De eiwithoeveelheid van de kip, konijn en lam/vis dalen onder de 40%ME. Dat is jammer.


Tevens vind ik alles boven de 60%ME wel heel erg vet worden, en daarom zou ik dat ook met mate voeren. Alhoewel katten best flexibel zijn in de hoeveelheid vet, gaat dit vaak ten koste van andere ingrediënten, zoals je in dit geval ziet met eiwitten.


Waar kun je Alaska kopen en hoeveel kost het?

Animal Food Express heeft diverse rollen Alaska KVV te koop. Bij bestelling worden deze diepgevroren bij je thuis geleverd.

Een rol van 250 gram kost tussen de €1,85 tot €2,60. Er is ook een grotere combi doos beschikbaar met 22 rollen van 250 gram, waarbij je minder per rol betaald.


Rund/kipLam/visKonijnKip
Per rol (250 gram)€2,15€2,15€2,60€1,85
Per dag€0,76€0,74€1,02€0,83
Prijs per dag voor een gecastreerde kat van 4kg.


Conclusie: Alaska KVV goed voor af en toe

Alaska KVV ziet er best goed uit, alhoewel ietwat vet. Om het compleet te maken moet je volgens de fabrikant binnen het merk afwisselen. Ik raad aan om ook andere merken bij te voeren (eventueel met premix) om je daarvan te verzekeren. Het is best wel een vette KVV, zeker de kip-variant, dus let daar ook mee op als je een kat hebt die neigt naar overgewicht.


Maar al met al ziet Alaska er goed uit, en kun je het zeker een paar keer week voeren.*BARF staat voor ‘Bones and Raw Food’ of ‘Biologically Appropriate Raw Food’.