Je kat verzekeren: Ja of Nee? Kattenverzekering versus zelf sparen

Je kat verzekeren: Ja of Nee? Kattenverzekering versus zelf sparen

Kat: Pootje in verbandWe verzekeren onszelf voor ziektekosten, maar voor onze huisdieren doen we dat lang niet altijd. Toch kunnen de kosten hoog oplopen volgens dierenartsen en verzekeraars.   Moet je je kat verzekeren, ja of nee?   Dit is een afweging tussen financiële en emotionele plussen tegenover de premie per maand. Voor iedereen is dat een persoonlijke keuze.   Ik ben geen fan van verzekeringen, omdat ze vaak meer kosten dan opbrengen.   Hieronder vind je waarom je wel een verzekering voor je kat afsluit, mijn tegenargumenten en de nadelen van een kattenverzekering.

Waarom een kattenverzekering afsluiten? De voordelen

Met een verzekering kun je risico’s afdekken, zorgen dat je de kosten kunt betalen als er iets mis is. Dierenartskosten kunnen hoog oplopen. De belangrijkste redenen om een verzekering voor je kat af te sluiten zijn deze twee.   #1 Verantwoord huisdierenbezit Dit lees ik terug op websites van dierenartsen en verzekeraars. Als je een huisdier hebt, moet je ook de medische kosten betalen. En nee, ondanks dat je dierenarts veel van dieren houdt, kan hij niet voor niets werken. Heb je geen geld, dan is soms de enige keuze om het beestje te laten inslapen. Hard en heel zielig, maar waar.   #2 Een veilig gevoel Zeker als je het financieel niet zo ruim hebt, kun je je druk maken over de hoge kosten van de dierenarts. Misschien denk je ook aan de ‘pechfactor’: jouw kat breekt zijn pootje én moet medicijnen hebben én krijgt een urineweginfectie. Dit kan stress en verdriet veroorzaken. Een kattenverzekering is zo ook een geruststelling dat je je kat kan helpen bij ziekten en ongelukjes.

Zijn dit wel voordelen?

Allereerst stuit het mij tegen de borst dat ‘verantwoord huisdierenbezit’ en ‘huisdierenverzekering afsluiten’ met elkaar verbonden worden. Alsof je zonder verzekering niet goed zorgt voor je kat. Het irriteert me mateloos dat marketing zo inspeelt op angst van liefhebbende katteneigenaren.   Daarnaast moet je je afvragen hoe ver je wilt gaan in de behandeling voor je kat. Wil je nog een chemokuur doen als je kat al 9 jaar is? Wil je fysiotherapie of gedragtherapie toepassen? Hierin verschillen we allemaal. Hoe meer je wilt laten doen, hoe sneller de rekening oploopt. Dat is niet alleen een kwestie van geld, maar ook wat je zelf wel of niet laat doen.

Gemiddelde behandelkosten

Dat brengt me op het volgende punt. Wat zijn ‘hoge kosten’? Er wordt altijd gesproken over ‘enorme prijzen’ maar zonder dit te definiëren. Dit klinkt als bangmakerij.   Na heel wat rondklikken op het internet, heb ik geconcludeerd dat het vaak niet boven de €1.000 uitkomt, maar dat zijn eenmalige kosten over meerdere jaren (dus niet ieder jaar!). Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar zelfs dan is meer dan €2.000 uitzonderlijk. Natuurlijk hangt dit ook samen met hoe ver je wilt gaan.   Ook kun je het vanuit de premie beredeneren. Aangenomen dat de premie is opgebouwd als gemiddelde behandelkosten + winst = €300 per jaar (€25 p/m), wat zegt dat dan over de gemiddelde behandelingskosten? €200 per jaar misschien?   Natuurlijk kun je pech hebben dat jouw kat dure medicijnen moet slikken voor de rest van zijn leven. Of je hebt geluk en hij heeft niets. Dat blijft een gokje en je moet tegen die onzekerheid kunnen als je geen verzekering afsluit.

De nadelen van een kattenverzekering

Naast deze meer filosofische overwegingen, zijn er de nadelen die ik in elke geanalyseerde kattenverzekering tegenkwam.

#1 De verzekering vergoedt niet alle behandelingen

Het frustrerendste aan verzekeringen in het algemeen vind ik dat zíj bepalen wat gedekt wordt. Ondanks dat je alle polisvoorwaarden uitpluist, weet je het pas echt zeker als de ingediende declaratie wordt terugbetaald.

#2 Ze vergoeden niet de gehele rekening

Alle verzekeraars hebben een eigen risico. Bij onze eigen zorgverzekering is dat een vast bedrag. Bij dierenverzekeringen is dat vaker een percentage: tussen de 15% en 50%. Van een rekening van €250 moet je dan dus tussen de €37,50 en €125 zelf betalen. Hema en Aegon zijn hierop de uitzondering; zij hanteren een vast bedrag van €50 en €45.

#3 Ze hanteren een maximale vergoeding – per behandeling én totaal

In polisvoorwaarden vind ik het steeds weer terug: 'voor deze behandeling vergoeden we maximaal X bedrag'. Daarnaast vergoeden ze een maximaal bedrag per jaar, uiteenlopend van €2.500 tot €5.000 afhankelijk van de gekozen verzekering. Ben jij dus de pechvogel onder de pechgevallen, dan moet je waarschijnlijk alsnog een fiks deel zelf betalen.

#4 Bekende aandoeningen worden uitgesloten

Is je kat al eerder bij de dierenarts geweest voor maagklachten? Helaas, dan valt dat niet meer onder de verzekering. Hetzelfde geldt voor aandoeningen die vaker voorkomen bij bepaalde raskatten (alhoewel dit vaker geldt bij honden is het toch belangrijk je hierover te informeren).

#5 Je betaalt een behoorlijke premie

Met name bij de gespecialiseerde dierenverzekeraars zoals Proteq en Pet Plan zit je al snel op €25 per maand. Heb je meerdere katten, is je kat op leeftijd (al vanaf 5 jaar!) en zijn het ook nog eens raskatten? Maak je borst maar nat voor een gigantische maandelijkse kostenpost.   O, ja, niet te vergeten: ze verhogen de prijs ook elk jaar (‘indexeren’). Soms op basis van het prijspeil (4% of meer), soms een verouderingstoeslag (4%) en in sommige gevallen zelfs beiden.

#6 Eenzijdige wijzigingen

Een van de grootste klachten over dierenverzekeraars die op internet vond. Je krijgt een brief dat de polisvoorwaarden veranderen. Als je het ermee eens bent, hoef je niets te doen, anders kun je opzeggen. Ik begrijp best dat er soms wijzigingen doorgevoerd worden, maar het is nogal zuur als de vergoeding voor de medicijnen die jouw kat nodig heeft halveert.

#7 De overige nadelen

Een wachttijd van 30 dagen: Wordt je kat ziek in de eerste 30 dagen na de afsluiting? Pech, die behandeling wordt niet vergoed. Zelf voorschieten: Jij betaalt de dierenarts eerst en declareert dan de rekening. Best lastig als je zelf niet zoveel hebt. Pet Plan is hierop de enige uitzondering en bij Proteq kan het alleen als de rekening hoger is dan €500. Wachten op de terugbetaling: Bij de meesten duurt het tussen de 5 en 14 werkdagen voordat ze het geld teruggestort hebben. Anderen hebben de papieren al drie keer ingestuurd en nog steeds niets gehoord. Frustrerend, maar het kan gebeuren.

Conclusie: Geen verzekering als je de kosten zelf kan dragen

Ik ben geen fan van je kat verzekeren. Persoonlijk zou ik het niet doen, omdat de premie de gedekte kosten niet waard zijn. Dit is een ingewikkelde rekensom en verschilt per situatie. Bovendien moet je dan in staat zijn om de medische kosten te betalen ongeacht het moment dat ze komen.   Als je nog geen spaarpotje hebt, kun je een tussenoplossing kiezen. Sluit voor 3 of 4 jaar een verzekering af en spaar ondertussen een €1.000 bij elkaar.   Mijn conclusie is dat een verzekering zowel financieel als emotioneel uit moeten kunnen. Voor een verzekering betaal je over het algemeen waarschijnlijk iets meer dan gemiddeld nodig zou zijn, maar kan genoeg rust brengen dat dat het waard is. Bovendien is het alternatief – zelf sparen – niet voor iedereen mogelijk.   Kies jij voor een kattenverzekering? kattenpootje Photo Credit: Simon_Music