Verzeker je je kat of niet?
Kattenverzekering
Marilyn [Catmoneo]
Kattenverzekering
3 min

Voor- en nadelen: Moet je wel of niet een kattenverzekering afsluiten?

3 min

We verzekeren onszelf voor ziektekosten, maar voor onze huisdieren doen we dat lang niet altijd. Toch kunnen de kosten hoog oplopen. Daarom is het verstandig om op zijn minst na te denken hoe je die kosten betaalt, mochten ze komen.


Een van de opties is om daarvoor een kattenverzekering af te sluiten. Dit is een afweging tussen financiële en emotionele plussen tegenover de premie per maand. Voor iedereen is dat een persoonlijke keuze.


Waarom zou je je kat wel verzekeren?

Verzekering zijn bedoeld om risico's af te dekken. In dit geval is dat het risico dat je de dierenarts kosten voor je kat niet kunt betalen. Hierdoor kom je voor de ergste keuze te staan: inslapen, afgeven of in pijn laten? Dit is een horrorscenario!


Een verzekering afsluiten is dus onderdeel van goed voor je kat zorgen. Hiermee weet je dat (een gedeelte van) de kosten gedekt worden en dat je dus je kat de beste medische zorg kunt geven.


Daarnaast kan dit een veilig en gerust gevoel geven. Zeker als je het financieel niet zo breed hebt, kan een dierenartsrekening flinke stress opleveren. Dan is het natuurlijk fijn dat de verzekering je helpt die kosten te denken. Een kattenverzekering is dan toch een geruststelling dat je je kat kan helpen bij ziekten én ongelukjes.


Wanneer wél een kattenverzekering afsluiten?

✅ Bij een laag inkomen

✅ Wanneer je niet veel spaargeld hebt (of het niet kunt laten staan)

✅ Een verzekering geeft een zeker gevoel dat het goed komt (of: je kunt niet tegen het onzekere gevoel dat je (nog) niet genoeg spaargeld hebt)


De nadelen van een kattenverzekering

Naast deze meer gevoelsmatige overwegingen, zijn er de nadelen die ik in elke geanalyseerde kattenverzekering tegenkwam.


#1 De verzekering vergoedt niet alle behandelingen

Het frustrerendste aan verzekeringen in het algemeen vind ik dat zíj bepalen wat gedekt wordt. Natuurlijk kun je hier rekening mee houden voordat je afsluit. Maar zoals bij elke verzekering: je weet pas wat je krijgt, wanneer ze het uitkeren.


#2 Ze vergoeden niet de gehele rekening

Alle verzekeraars hebben een eigen risico. Bij onze eigen zorgverzekering is dat een vast bedrag. Bij de meeste dierenverzekeringen is dat een percentage tussen de 15% en 50%. Van een rekening van €500 moet je dan dus tussen de €75 en €250 zelf betalen. Dus ook in dit geval moet je een spaarpotje hebben. Een kleiner spaarpotje, maar toch.


#3 Een maximale vergoeding per behandeling én per jaar

In polisvoorwaarden vind ik het steeds weer terug: 'voor deze behandeling vergoeden we maximaal X bedrag'. Daarnaast vergoeden ze een maximaal bedrag per jaar, uiteenlopend van €2.500 tot €5.000 afhankelijk van de gekozen verzekering. Ben jij dus de pechvogel onder de pechgevallen, dan moet je waarschijnlijk alsnog een fiks deel zelf betalen.


#4 Bekende aandoeningen worden uitgesloten

Is je kat al eerder bij de dierenarts geweest voor maagklachten? Helaas, dan valt dat niet meer onder de verzekering. Hetzelfde geldt voor aandoeningen die vaker voorkomen bij bepaalde raskatten. Alhoewel dit vaker geldt bij honden is het toch belangrijk je hierover te informeren. Bel of mail eerst even om te controleren of bepaalde ras- gerelateerde klachten gedekt worden.


#5 Je betaalt een behoorlijke premie per kat

Een kattenverzekering kost al snel 25 à 30 euro per maand als je een beetje iets gedekt wil hebben. Heb je meerdere katten, dan gaat dat per kat. Je mag niet het ene potje voor de ander gebruiken. O, en niet te vergeten: elk jaar wordt de prijs hoger met zeker 4% inflatiecorrectie en als je pech hebt ook een verouderingstoeslag.


#6 Eenzijdige wijzigingen

Een van de grootste klachten over dierenverzekeraars die op internet vond. Je krijgt een brief dat de polisvoorwaarden veranderen. Als je het ermee eens bent, hoef je niets te doen. Anders kun je alleen nog opzeggen - en dan heb je dus niets meer. Ik begrijp best dat er soms wijzigingen doorgevoerd worden, maar het is nogal zuur als de vergoeding voor de medicijnen die jouw kat nodig heeft halveert.


#7 De overige nadelen

  • Een wachttijd van 30 dagen: Wordt je kat ziek in de eerste 30 dagen na de afsluiting? Pech, die behandeling wordt niet vergoed. Nu niet, en in de toekomst niet. Zie puntje 4.
  • Zelf voorschieten: Jij betaalt de dierenarts eerst en declareert dan de rekening. Best lastig als je zelf niet zoveel hebt.
  • Wachten op de terugbetaling: Bij de meesten duurt het tussen de 5 en 14 werkdagen voordat ze het geld teruggestort hebben.


Wanneer kun je beter géén kattenverzekering afsluiten?

❌ Wanneer je zelf een ruim inkomen of spaarpot hebt en je morgen nog 1000+ euro kunt neerleggen zonder het te missen

❌ Wanneer je verder wilt gaan dan een 'standaard' behandeling (denk chemo en specialistische behandelingen)

❌ Voor eenmalige ingrepen (zoals castratie) of relatief lage kosten (zoals vaccinaties)

❌ Bij "alternatieve therapieën" (gedrag, acupunctuur, fysio, etc) - let dan goed op wat je neemt!

❌ Wanneer je kat al ouder is of bekende aandoeningen heeft

❌ Wanneer je vandaag wilt afsluiten én dekking wilt


Conclusie: Geen verzekering als je de kosten zelf kan dragen

Je zult goed moeten kijken naar je eigen situatie wat slim is. Als je zelf een bedrag van 1000 euro of meer kunt missen, ook als dat morgen is, dan zou ik niet verzekeren.


Heb je echter een kleine portemonnee en geen grote spaarpot, dan is een kattenverzekering wel heel fijn. Zorg dat je nooit voor het horrorscenario komt te staan dat je een nodige behandeling niet kan betalen...


Uiteraard kun je ook nog kiezen voor een tussenoplossing. Sluit voor 3 of 4 jaar een verzekering af en spaar ondertussen een 1.000 tot 2.000 euro bij elkaar.


Mijn conclusie is dat een verzekering zowel financieel als emotioneel uit moeten kunnen. Voor een verzekering betaal je over het algemeen waarschijnlijk iets meer dan gemiddeld nodig zou zijn, maar kan genoeg rust brengen dat dat het waard is. Bovendien is het alternatief – zelf sparen – niet voor iedereen mogelijk.


Kies jij voor een kattenverzekering?