Reviews: Natvoer
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Natvoer
2 min

Merk Review: Cosma Natvoer – Original, Thai, Glory en Nature

2 min
Cosma Nature 70grCosma heeft verschillende soorten natvoer voor katten: Original, Thai, Glory (mix pakket) en Nature. Hier zit meer dan 40% vlees in en bij Cosma Nature zelfs meer dan 70%. Dit is een goed begin voor het voer van een carnivoor.   Ze marketen hun product door een ‘reuktest’ te doen: “Open een blik en ruik licht aan het voer. U zult vaststellen hoe natuurlijk het voer ruikt en hoe appetijtelijk het er uit ziet. Uw kat is het beslist met u eens.”

Cosma Kattenvoer

De verschillende soorten zijn in verschillende hoeveelheden te koop. Zo kun je Original en Thai kopen in 65, 170 en 400 gram. Thai wordt daarnaast ook nog verkocht in pouches van 100 gram. Glory heeft alleen 65 en 170 gram. Nature is verkrijgbaar in 70, 140 en 280 gram. De kiloprijs daalt als je een grotere verpakking neemt. (Swipe naar rechts als je op een tablet/mobiel zit) [table id=50 responsive=scroll /]   Voorbeeld Cosma Original: Kip Ingrediënten: kip (45,4 %), rijst (1,0 %), kaliumchloride (0,18 %), kookwater (52,6 %) Toevoegingen: Cassia Gum (3.150 mg)   Analyse
Vocht86%Droge Basis
Eiwit12%86%
Vet0,3%2%
KH0,7%5%
Vezels0,05%nvt
Ruwe as1%nvt
  Het is goed dat er voldoende dierlijke eiwitten inzitten die in hun eigen vocht gekookt worden. Een minpuntje is de toegevoegde rijst, waarvan ik de toegevoegde waarde niet zie. Wel fijn is dat er geen kleur-, smaak of conserveringsstoffen worden gebruikt.   Wat ik jammer vind is dat alle varianten (ook van Thai, Glory en Nature) aanvullend voer is. Alhoewel Cosma hoogwaardig voer is, kun je het daardoor niet alle dagen voeren. Net zo als Almo Nature is het dus op zijn hoogst een extraatje.   Volgens de product is Original Tonijn wel compleet. Echter zou ik dit niet elke dag voeren om andere redenen. Als eerste omdat tonijn overbevist is (en dus niet duurzaam). Ten tweede zou ik vis in het algemeen en tonijn specifiek niet elke dag voeren vanwege opgebouwde gifstoffen vanuit de oceaan.

Voorbeeld Cosma Nature: Tonijn

Ingrediënten: 75% tonijn vlees, 1% rijst, 24% visbouillon Toevoegingen: Geen   Analyse
Vocht77%Droge Basis
Eiwit20%87%
Vet0,5%2%
KH0,5%2,2%
Vezels0,01%nvt
Ruwe as2%nvt
  Cosma Nature is een van de merken die wordt aangeschreven voor zijn hoge vleesgehalte. Dat is ook terug te vinden in de ingrediëntenlijst en analyse: 70%+ vlees en een hoog eiwitgehalte.   Wat ik wel jammer vind is dat de eiwit of van kip of van tonijn komt. Dit geldt ook bij de andere varianten, alhoewel een paar ook zalm of sardienen hebben. Daardoor is er weinig variatie in eiwitten en is valt het merk bijna in zijn geheel af als je kat hier allergisch voor is.   Het hoge eiwitgehalte heeft ook twee andere gevolgen. Als eerst is het koolhydraatgehalte laag. Dit is positief. Aan de andere kant is het vetgehalte ook bijna non-existent. Dat is een nadeel, aangezien katten vet gebruiken voor energie. Dit valt me vaker op bij hoogwaardig, maar aanvullend voer.

Positieve punten

  • Hoog vleesgehalte, zeker bij Cosma Nature (70%), met goede vleesbronnen
  • Het bevat geen granen, soja, erwten of bieten (helaas wel rijst)
  • De koolhydraten zijn laag, bij allemaal onder de 10% (uitzondering is Cosma Original zalm met 11,8%DM koolhydraten)
  • Als je grotere blikken koopt, daalt de kiloprijs (en daarmee de dag prijs. Deze ligt tussen de €1,25 (Thai Pouch en 400gram) en €2,50 (Cosma Nature Zalm 70 gram) per dag voor een kat van 4 kilo.

Negatieve punten

  • Het is aanvullend voer en daardoor alleen geschikt als een extraatje af en toe.
  • Rijst had niet toegevoegd hoeven worden.
  • Eenzijdige eiwitbron: vooral kip en tonijn. Van tonijn ben ik geen fan door de duurzaamheid en opbouw van gifstoffen.
  • Veel te weinig vet. Dit gebruiken katten voor energie en ontbreekt bijna volledig.

Cosma Natvoer: Lekker als speciaal extraatje

Alhoewel ik de ingrediënten en analyse aantrekkelijk vind, is het voer helaas niet geschikt voor elke dag. Als goede snack is het wel geschikt. Eventueel kun je het gebruiken om 2-3 keer per week te geven als maaltijdvervanger (van de 21 maaltijden in 7 dagen).

Cosma is te koop bij Zooplus

Pootje PurrfectCat