Merk Review: Cosma Natvoer – Original, Thai, Glory en Nature

Cosma Nature 70grCosma heeft verschillende soorten natvoer voor katten: Original, Thai, Glory (mix pakket) en Nature. Hier zit meer dan 40% vlees in en bij Cosma Nature zelfs meer dan 70%. Dit is een goed begin voor het voer van een carnivoor.

 

Ze marketen hun product door een ‘reuktest’ te doen: “Open een blik en ruik licht aan het voer. U zult vaststellen hoe natuurlijk het voer ruikt en hoe appetijtelijk het er uit ziet. Uw kat is het beslist met u eens.”

 

Cosma Kattenvoer

De verschillende soorten zijn in verschillende hoeveelheden te koop. Zo kun je Original en Thai kopen in 65, 170 en 400 gram. Thai wordt daarnaast ook nog verkocht in pouches van 100 gram. Glory heeft alleen 65 en 170 gram. Nature is verkrijgbaar in 70, 140 en 280 gram. De kiloprijs daalt als je een grotere verpakking neemt.

(Swipe naar rechts als je op een tablet/mobiel zit)

 

Voorbeeld Cosma Original: Kip


Blog advertentie Via Natura

Ingrediënten: kip (45,4 %), rijst (1,0 %), kaliumchloride (0,18 %), kookwater (52,6 %)

Toevoegingen: Cassia Gum (3.150 mg)

 

Analyse

Vocht 86% Droge Basis
Eiwit 12% 86%
Vet 0,3% 2%
KH 0,7% 5%
Vezels 0,05% nvt
Ruwe as 1% nvt

 

Het is goed dat er voldoende dierlijke eiwitten inzitten die in hun eigen vocht gekookt worden. Een minpuntje is de toegevoegde rijst, waarvan ik de toegevoegde waarde niet zie. Wel fijn is dat er geen kleur-, smaak of conserveringsstoffen worden gebruikt.

 

Wat ik jammer vind is dat alle varianten (ook van Thai, Glory en Nature) aanvullend voer is. Alhoewel Cosma hoogwaardig voer is, kun je het daardoor niet alle dagen voeren. Net zo als Almo Nature is het dus op zijn hoogst een extraatje.

 

Volgens de product is Original Tonijn wel compleet. Echter zou ik dit niet elke dag voeren om andere redenen. Als eerste omdat tonijn overbevist is (en dus niet duurzaam). Ten tweede zou ik vis in het algemeen en tonijn specifiek niet elke dag voeren vanwege opgebouwde gifstoffen vanuit de oceaan.

 

Voorbeeld Cosma Nature: Tonijn

Ingrediënten: 75% tonijn vlees, 1% rijst, 24% visbouillon

Toevoegingen: Geen

 

Analyse

Vocht 77% Droge Basis
Eiwit 20% 87%
Vet 0,5% 2%
KH 0,5% 2,2%
Vezels 0,01% nvt
Ruwe as 2% nvt

 

Cosma Nature is een van de merken die wordt aangeschreven voor zijn hoge vleesgehalte. Dat is ook terug te vinden in de ingrediëntenlijst en analyse: 70%+ vlees en een hoog eiwitgehalte.

 

Wat ik wel jammer vind is dat de eiwit of van kip of van tonijn komt. Dit geldt ook bij de andere varianten, alhoewel een paar ook zalm of sardienen hebben. Daardoor is er weinig variatie in eiwitten en is valt het merk bijna in zijn geheel af als je kat hier allergisch voor is.

 

Het hoge eiwitgehalte heeft ook twee andere gevolgen. Als eerst is het koolhydraatgehalte laag. Dit is positief. Aan de andere kant is het vetgehalte ook bijna non-existent. Dat is een nadeel, aangezien katten vet gebruiken voor energie. Dit valt me vaker op bij hoogwaardig, maar aanvullend voer.

 

Positieve punten

 • Hoog vleesgehalte, zeker bij Cosma Nature (70%), met goede vleesbronnen
 • Het bevat geen granen, soja, erwten of bieten (helaas wel rijst)
 • De koolhydraten zijn laag, bij allemaal onder de 10% (uitzondering is Cosma Original zalm met 11,8%DM koolhydraten)
 • Als je grotere blikken koopt, daalt de kiloprijs (en daarmee de dag prijs. Deze ligt tussen de €1,25 (Thai Pouch en 400gram) en €2,50 (Cosma Nature Zalm 70 gram) per dag voor een kat van 4 kilo.

 

Negatieve punten

 • Het is aanvullend voer en daardoor alleen geschikt als een extraatje af en toe.
 • Rijst had niet toegevoegd hoeven worden.
 • Eenzijdige eiwitbron: vooral kip en tonijn. Van tonijn ben ik geen fan door de duurzaamheid en opbouw van gifstoffen.
 • Veel te weinig vet. Dit gebruiken katten voor energie en ontbreekt bijna volledig.

 

Cosma Natvoer: Lekker als speciaal extraatje

Alhoewel ik de ingrediënten en analyse aantrekkelijk vind, is het voer helaas niet geschikt voor elke dag. Als goede snack is het wel geschikt. Eventueel kun je het gebruiken om 2-3 keer per week te geven als maaltijdvervanger (van de 21 maaltijden in 7 dagen).

Cosma is te koop bij Zooplus

Pootje PurrfectCat

9 reacties:

 1. Hoi! Mijn poezenbeestjes van 9 maanden vinden cosma nature heerlijk! Maar hoezo is dit aanvullend voer? Wij geven ze overdag brokjes en savonds beide een blikje van dit. Is dat niet genoeg? Kan iemand dit toelichten?

  • Marilyn [Catmoneo]

   Aanvullend voer betekent dat het meer een snack is. Niet alle voedingsstoffen zitten er in de juiste mate en/of balans in.
   Zolang aanvullende natvoeding onder de 10% van de snacks blijft kan dat prima, mits de rest wel een volledige voeding is (met brok is dat altijd zo, bij natvoer blijft het opletten).
   Maar: ik raad aan om minstens 50% van het dieet natvoer te maken ivm vochtinname. En dan is Cosma Nature niet de juiste keuze.

 2. Beste Marilyn,

  mijn gecastreerde kater eet dit voer (cosma nature elke keer een andere smaak 2x daags) nu 2 maanden elke dag gecombineerd met applaws kitten brokjes, maar ik had geen idee dat dit slecht was voor hem..
  Hij vindt alleen deze textuur lekker heb ik gemerkt na het proberen van feringa, wild freedom en andere merken.

  Heb je misschien tips voor mij?,iets wat ook valt in de prijscategorie van Cosma nature en dezelfde textuur heeft.

  En het combineren van brokken en natvoer, is dat aan te raden?

  alvast bedankt!
  Mvg

  Rox

  • Hoi Rox,

   Er zijn vast katten die er niet goed op reageren, maar zolang dat bij jouw kat niet het geval is kun je prima brok en natvoer combineren. Ik doe zelf ook dagen dat ik weg ben wat brokjes in een voerpuzzel. Voor de rest krijgt ze natvoer.

   Wat betreft de textuur van Cosma kun je voor complete voedingen kijken bij Thrive Complete, GranataPet Fillets, Catz Finefood Fillets, Carnilove en Canagan. Die zijn iets fijner dan Cosma, maar wel compleet. Almo Daily is ook compleet en heeft een soortgelijke structuur. Ik denk dat die het goedkoopste is van allen; die eersten zijn toch wel aanzienlijk duurder, vooral als je dat 50-80% wil gaan maken.

   Heb je ook geprobeerd de Cosma over/door de paté natvoer te mengen? Soms helpt dat om katjes te overtuigen eens te proeven en proberen.

   Groetjes,
   Marilyn

   • Hoi Marilyn,

    Bedankt voor je reactie!
    Ik heb thrive en almo nature daily besteld, even zien of hij dat lekker vindt!
    Ook heb ik vandaag animonda kitten gegeven, wat hij dus ineens lekker vindt, dus heb ik meer keuze voor de afwisseling wat erg fijn is.
    Je tip om het te mengen werkte dus, dankje!

    Groetjes,
    Rox

 3. Goedenavond! Zou de Cosma Nature lijn kunnen werken met een hypoallergeen dieet? Onze kat zit gebonden aan een broksoort, maar we willen haar toch iets meer geven. We hebben nog een drietal blikken Cosma Nature (zalm, kip + tonijn & kip + ham).

  Ik hoor graag!

  • Of een voeding geschikt is voor een kat met intoleranties of allergieën, ligt er aan waar de kat allergisch voor is. Nu is kip de één van de 3 meest voorkomende probleem-ingrediënten, dus ik vermoed dat Cosma niet geschikt is. Dit is echter een kwestie van proberen en uitvinden, want bij elke kat kan dit weer anders zijn. In mijn ‘beste natvoer‘ lijst vind je wel (in de tabel) welke voeding single protein is die je kunt proberen bij deze problemen.

 4. Jammer dat het alleen bij zoopus verkocht wordt en niet bij meerdre leveranciers

Reageren is niet mogelijk