Kattenpis geur verwijderen: Hoe krijg je kattenurine uit huis?

Katten urine geur verwijderen

Argh, ik kan maar weinig dingen bedenken die zo erg stinken als kattenpis. En hoe vaak je het ook schoonmaakt, die doordringende geur van kattenurine blijft maar terugkomen. En dat is niet alleen vervelend voor je neus, maar ook omdat het de kat aantrekt daar vaker te gaan plassen.

Waarom plast de kat niet op de kattenbak?

De eerste vraag die je moet stellen is: Waarom gaat je kat niet op de kattenbak? Je kunt namelijk schoonmaken zoveel je wilt, maar als je de oorzaak niet vindt, blijft het gedrag bestaan. Het gaat dan van kwaad naar erger.

Het eerste waarnaar je kunt kijken is de kattenbak. Is die wel echt schoon? Katten zijn van nature schone beestjes. Is de bak vies, dan zoeken ze een ander plekje.

Is bij en om de kattenbak niet verandert en blijft het gedrag aanhouden, dan is de volgende stap de dierenarts. Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD) is de nummer 1 ziekte bij katten – het gaat dan onder andere om blaasgruis en blaasontstekingen. Het is zeer belangrijk dat dit wordt uitgezocht.

Is dat het ook niet, dan kun je gaan zoeken naar stressoren. Zijn er dingen die je kat van streek maken of hem stress opleveren? Zo ja, dan kun je deze proberen te verwijderen. Kun je niets vinden, dan kun je een kattengedragstherapeut inschakelen. Ook langdurige stress is niet gezond, dus doe hier zo snel mogelijk wat aan.

Lees meer: Help! Mijn kat plast in huis. Wat kan ik doen?

Het schoonmaken van kattenurine

Je kunt de kattenpis verwijderen door middel van verschillende manieren.

Tip: Test altijd eerst even op een onopvallend stukje voordat je verder gaat. Anders heb je straks de urinegeur eruit, maar een enorme ‘schoonmaak’ vlek daarvoor in de plaats.

Schoonmaaksoda (natriumcarbonaat)

Soda is een stuk milieuvriendelijker en minder chemisch dan vele andere schoonmaakmiddeltjes. Het neutraliseert geurtjes en je kunt het voor veel verschillende dingen gebruiken.

Zowel op je vloerbedekking, vloerkleed als matras kun je dit gebruiken. Strooi er wat overheen en laat dit een tijd (overnacht) liggen. Uiteraard zorg je dat je kat er dan niet bij kan. De volgende dag zuig je dit op met de stofzuiger.

Ook de bank of stoel kun je hiermee schoonmaken. Los een paar scheppen soda op in heet water en laat het oplossen. Drenk een spons in het sopje en neem je bank of stoel hiermee af.

Belangrijk: Soda werkt niet op aluminium, marmer of delicate stoffen.

Biotex Groen

Biotex Groen

Is de vlek hardnekkiger of krijg je het niet schoon met soda? Dan is Biotex groen een optie. Dit pakt de biologische enzymcomplexen aan, waardoor de urinegeur geneutraliseerd worden.

Zo kun je de vloerbedekking inwrijven met een sopje van Biotex Groen. Dek het even af met een stuk plastic, zodat de enzymen hun werk kunnen doen. Droog het na een paar uur met een handdoek.

Ecodor UF 2000

Ecodor UF2000

Ecodor UF 2000 is speciaal gemaakt om de geur van kattenpis te verwijderen. Ook dit werkt op basis van enzymen, net als Biotex Groen.

Dit kun je gebruiken op harde ondergronden, zoals beton, steen, muur, parket, hardhouten vloeren, enzovoort. Ook kun je het gebruiken op je vloedbedekking, kleden, matras of in de kattenbak.

Dit lijkt dus een stuk veelzijdiger te zijn dan de vorige middelen en veel mensen hebben hiermee positieve ervaringen. Let wel op dat het op sommige oppervlakten kan bijten, dus even vooraf testen!

Tijdens en na het schoonmaken

Tijdens het schoonmaken is het belangrijk dat je kat er even niet bij kan, omdat het middel zijn werk moet kunnen doen.

Ook nadat het schoonmaakmiddel de urinegeur heeft verwijderd, is het handig nog een aantal dagen daarna de plek af te dekken. Dit kan door de deur te sluiten, een plank op de vloerbedekking te leggen of aluminiumfolie afgedekt met een kleed op de bank. Zo wordt de plek wat onaantrekkelijker gemaakt voor je kat, zodat hij eventueel aangeleerd gedrag niet voortzet.

Wat moet je niet gebruiken om kattenurine te verwijderen?

Bleek: Bleek heeft bepaalde bestandsdelen die een bepaalde aantrekkingskracht op katten kunnen hebben. Soms kan het wel helpen de kattenbak eens uit te wassen met bleek, waardoor de kat mogelijk de bak weer aantrekkelijk vind.

(Schoonmaak) azijn: Azijn is zuur en de ammoniak uit plas is basisch. Daardoor neutraliseren ze elkaar. Waar azijn echter niets mee doet is de ureum in de plas, wat ook een zuur is. Ook deze geur trekt katten aan om daar te gaan plassen (lees hier meer).

Chloor en Dettol: Beiden bevatten giftige stoffen. Bij inname kan dit tot heftige reacties leiden en zelfs de dood. LET OP met Dettol: Zelfs als je het verdunt gebruikt op bijvoorbeeld de vloer, je kat loopt erover en likt zijn pootjes, kan dat tot heftige reacties leiden. Hier zijn al katjes aan doodgegaan!

Heftig geurende middelen: Geur is voor katten een manier om zich veilig te voelen. Ga je deze overspuiten met sterk ruikende geuren, dan kan dit uitlokken tot juist méér plassen op die plek. Daarnaast kan deze geur zo indringend zijn, dat het pijnlijk wordt voor de kattenneus die 20 keer sterker ruikt dan die van ons.

Luchtverfrissers of parfums: Beiden hebben erg sterke geuren op basis van chemische samenstellingen. Deze zijn onprettig voor de neus van je kat. Een automatische luchtverfrisser kan je kat ook heel erg laten schrikken. Zet dit om deze reden daarom nóóit bij de kattenbak.

Heb jij meer tips om kattenurine schoon te maken? Laat het weten!

Pootje PurrfectCat

18 reacties:

 1. Goedemiddag,

  Ik heb een serieus groot probleem.
  Wij hebben ons huis verhuurd aan verschrikkelijke mensen.
  Ze zijn met de noorderzon vertrokken en hebben hun 4 katten (waarvan 2 kittens) achtergelaten in onze woning zonder eten en drinken. Nu hadden ze dat al twee weken gedaan dus toen wij de woning betraden was het leed niet te overzien van de uitwerpselen en de lucht. Wij hebben alles opgeruimd en gereinigd maar die lucht krijgen wij dus niet uit de woning. De woonkamer heeft een marmeren grindvloer en daar hebben wij met een boenmachine de vloer schoongemaakt, de vloer is vernietigd maar oké dat is nog op te lossen d.m.v. een andere vloer. Maar hoe krijg ik de lucht uit het huis??? het gaat over 3 verdiepingen. Ik hoor graag van jullie. de katten zijn in ieder geval nu in goede handen 🙂

  • Ach jeej, dat klinkt echt verschrikkelijk… Ontzettend balen zeg 🙁
   Heb je biotex groen en/of Ecodor geprobeerd? Op de muur spuiten en laten intrekken. Hopelijk komt het diep genoeg om daar de enzymen ook af te breken.
   Daarnaast ook superveel luchten – laat die ramen maar open staan.

 2. Wat een fijne website is dit! Over een paar weken komt onze eerste kitten bij ons wonen en ik heb op basis van de informatie hier een weloverwogen keuze kunnen maken op o.a. het gebied van nat- en droogvoer, superbedankt daarvoor! Dit artikel riep nog wel een vraag bij me op, over het gebruik van Dettol. Ik ken dit alleen maar als merk en niet als specifiek product dus weet niet precies wat er bedoeld wordt. Maar wij hebben handzeep van Dettol, in zo’n automatische hands-free dispenser, en nu maak ik me toch zorgen. Is die gevaarlijk? Op wikipedia las ik “Dettol contains the phenol chloroxylenol.” Nu keek ik op het etiket van de handzeep en ik zie dit daar niet staan. Ik ben echter geen scheikundige en weet niet of het ook onder andere namen bekend is. Moet ik me zorgen maken?

  (We zullen onze kitten niet in de keuken laten als wij daar niet ook zijn, en ze mag sowieso niet op het aanrecht, dus in theorie komt ze niet direct met de handzeep in aanraking. Maar natuurlijk wel met onze handen. En het is wellicht wat naïef om te denken dat ze braaf naar ons zal luisteren en nooit op het aanrecht zal springen…)

  • In principe als je je handen wast en dan goed afspoelt met zeep, zou dat voldoende moeten zijn dat je kat daar niet ziek van wordt.
   Aan de andere kant bouwt de stof zich op in het lichaam, dus het kan lang duren voordat je echt iets merkt.
   Het vervelende van die automatische handzeep dispensers is dat áls je kat op het aanrecht loopt, en langs loopt, hij ook een dot zeep op zich krijgt. Ik heb het al eens gezien op Facebook van iemand anders.

   Is er een gezondheidsreden dat je Dettol handzeep gebruikt? Anders zou een gewone zeep ook volstaan om de handen te wassen.

   Persoonlijk zou ik het risico niet lopen.

   • Dankjewel voor je antwoord! Dat we Dettol handzeep gebruiken is puur omdat we ooit zo’n dispenser cadeau kregen, en het is wel makkelijk in het gebruik. Maar als het op de lange termijn toch kwaad zou kunnen willen we het risico niet lopen. Tijd om over te stappen naar normale zeep (is ook wel wat goedkoper!).

 3. Ik ben erg dankbaar voor deze schoonmaaktips. Op den duur rook ik de kattenpis niet meer zo, maar gasten wel. En als je binnenkomt, slaat de geur je telkens weer in het gezicht. Wanneer je overigens met een kater te maken hebt, schijnt castratie goed te helpen tegen “wildplassen”.

 4. Ik heb 2 binnenhuiskatten en sinds enkele maanden is de ene kat plots beginnen plassen op onze zetel. Altijd op hetzelfde plekje wel. Elke dag mag ik de hoezen aftrekken en wassen met Biotex groen. ELKE dag… Ondertussen is het kussen zelf (zonder hoes) al meermaals onder geplast.. Ik heb al alles geprobeerd :(! Een uitgewrongen handdoek die ik eerst in een sopje van water en Biotex heb gelegd en daarna op het kussen zelf zodat deze wat kon indringen. Mijn kat ging er gewoon op gaan zitten en begon voor mijn neus te plassen erop… Ook die spray die hier boven staat heb ik al 2x aangekocht en gebruikt en toch blijft ze plassen op de zetel.. Ik dek de zetel af met een plastiek tafelkleed en leg zelf doggy trainings doekjes op om de pipi om te vangen. Toch slaagt ze er elke dag in te plassen in de zetel ZELF al ligt er een tafelkleed op. Ik ben ten einde raad en weet niet meer wat ik nog moet doen of kan doen.. Ik begin echt vies te worden van mijn eigen zetel.. HELP, ik ben echt radeloos aan het worden…:(!

  • Wat supervervelend!! Hier een paar tips om dit wat systematisch aan te pakken:

   1. Check de kattenbak: Is deze schoon, kan ze er goed in komen, wordt ze niet geblokkeerd door de andere kat, heb je minstens 3 bakken staan, heb je onlangs van grit verandert?

   2. Niets verandert aan de kattenbak? Ga met haar naar de dierenarts om medische oorzaken uit te sluiten. Plassen in huis kan een teken zijn van ongemak, zoals een ontsteking of blaasgruis. Laat dit dus goed onderzoeken.

   3. Medische oorzaken uitgesloten? Pak stressbronnen aan. Hoe goed is ze met de andere kat? Is er onlangs sprake geweest van een grote of vele veranderingen (denk aan: meubels verplaatst, nieuwe meubels gekocht, nieuw gezinslid [baby, nieuwe partner, nog een dier], verhuizing)? Zijn er voldoende voorzieningen voor beide katten (genoeg = aantal katten +1)? Heeft ze onlangs een traumatische ervaring gehad?

   4. Lukt het nog niet? Vraag dan een gedragstherapeute je te helpen. Deze kan de situatie ter plekke bestuderen en je gerichte tips geven voor jouw situatie.

   Alhoewel het probleem dan waarschijnlijk nog niet binnen enkele dagen is opgelost, kun je het hiermee stap voor stap aanpakken. Ik weet dat het moeilijk is, maar houd vol en blijf proberen. Succes!

  • Koop een plantensproeier die ook een straaltje geeft of een waterpistool. Elke keer als je poes op de stoel gaat een straaltje water schieten. Het zal niet lang duren of poes weet uit welke hoek de wind waait en je probleem is over.

   • Een zeer katonvriendelijke methode die ook nog eens niet werkt. Hier sta ik dus ook niet achter en ik raad dit alle baasjes met klem af te doen.
    Ja, je kat leert dat hij daar niet moet zijn – maar alleen wanneer jij er bent.
    Wanneer je er niet bent kan hij daar gewoon alsnog gaan plassen.
    Bovendien levert het ook vreselijk veel stress op om steeds zo te schrikken, en die stress kan ook leiden tot plasgedrag op andere plekken.
    Probleem is dus niet over, maar wordt alleen maar erger.

    Wanneer een kat plasproblemen laat zien is stap 1: de dierenarts om medische problemen uit te sluiten. Stap 2 is aanpassingen in de voeding en het huis daar waar nodig.

 5. Ik heb twee binnen katten, zoek een middel voor kattenpoep dat stinkt enorm, wordt er soms raar van. Het schoonhouden van de bak is geen punt, dat doe ik met houtkorrels, maar het gaat me echt om de geur. Hoe los ik dat op een diervriendelijke en goedkope manier op ?

 6. Kattenpies krijg je alleen weg , met brillux isoliergrund , dit is een spuitbus , lijkt op witte verf , dekt alles af geur , roet door brand , nicotine , rook lucht en ook als je kringen van lekkage hebt .
  Dit is echt t enige dat helpt , mocht je meerdere plekken hebben van kattenpis en moet je een hele wand verven dan kan men Brillux aqualoma elf 202 kopen , maar erg dure latex zeg maar , dekt alles dus af. Kan ook opkleur gemaakt worden. Dit is een goede waar de pieslucht mee weg ging bij ons.

  • Dat klinkt interessant, zeker als de kat tegen de muur aan heeft geplaatst of wanneer het ver is doorgedrongen in de vloer. Bedankt voor je aanvulling 🙂

  • hallo, ik ben op zoek naar de ultieme geurverwijderaar voor kattenurine en kwam uit bij deze comment. Ik heb deze spray opgezocht maar vroeg me af of u wat meer kon vertellen over hoe dit te gebruiken? Kan ik dit op de houten vloer sprayen, of heeft dit een witte kleur? kan dit enkle preventief of ook over een bestaande plek waar ik de urinegeur niet weg krijg of ga ik deze dan net ‘vastzetten’ ?
   Bedankt!

   • Marilyn [Catmoneo]

    Als ik het goed begrijp Emma, is dit spul een soort verf, geen spray. Het heeft dus ook een kleur.

    Voor jou zou Ecodor UF beter zijn gok ik.

 7. “Azijn en bleek
  Beiden zijn op basis van ammoniak”

  Dit is absoluut niet waar, alsof je beweert dat vuur op basis van water is… Azijn is een zuur, terwijl ammoniak basisch is en dus in feite het tegengestelde is van azijn.

  • Bedankt voor je reactie. Ik heb het nog eens nagezocht en je hebt gelijk – en dus heb ik het aangepast. Echter blijkt azijn niets met de ureum in kattenplas te doen, waardoor de geur van plas alsnog blijft als je met azijn schoonmaakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.