De Beste Kattenbak Kopen: Welke is geschikt voor jou en je kat?

De Beste Kattenbak Kopen: Welke is geschikt voor jou en je kat?

De beste kattenbak

Als je op zoek bent naar een kattenbak, kan het aanbod op de verschillende webshops overweldigend zijn. Zoveel keuzes in grootte, vorm, design, met/zonder deksel - zelfs zelfreinigend!

De ene kat is de andere niet - als kattenliefhebbers weten we dat elke kattenpersoonlijkheid verschilt. Niewsgierig, angstig, energiek... En elke kat heeft andere voorkeuren: Graven, privacy, rust. Maar ook jouw voorkeur telt mee, bijvoorbeeld een leuke vormgeving.

Als jij een nieuwe kattenbak zoekt, dan is dit artikel voor jou. Leer meer over de verschillende soorten kattenbakken en welke de beste kattenbak is voor je poezenbeest en jou.

Wat vind je kat fijn aan een kattenbak?

Als de kat mee zou gaan shoppen zou hij je het volgende vertellen:

  • Ik wil graag een grote bak. Eentje die 1,5 keer zo groot is als ik lang ben!
  • Ik wil er graag fatsoenlijk rechtop in kunnen staan, draaien en graven ❤️
  • Ik houd niet van deurtjes over mijn gevoelige rug heen
  • Meestal vind ik een open kattenbak het fijnste :)

Met deze dingen kunnen je een kattenbak kiezen die je kat heel fijn vind om te gebruiken. Gek genoeg betekent het ook dat vele kattenbakken eigenlijk helemaal niet geschikt zijn als kattenbak! Ze zijn meestal veel te klein om lekker te kunnen draaien en graven.

Een open kattenbak

Bij een open bak kan de kat om zich heen kan kijken. Deze lijkt het meeste op wat ze in de natuur ook doen: Een kuiltje graven, hun behoefte doen en weer dichtgooien. Als je niet goed weet wat je kat wil, begin dan met een open kattenbak. Pak een XXL/Jumbo formaat, die zijn voor de gemiddelde HTK kat oké.

Voor angstige katten kan de open bak prettig zijn: ze kunnen hun omgeving blijven scannen op gevaar. Daarnaast is dit de goedkoopste variant kattenbak (je portemonnee wil ook wat). Over het algemeen neemt de kattenbak weinig ruimte in beslag en is makkelijk schoon te maken.

Nadelen zijn dat de kattenbakkorrels nog wel eens over de hele vloer verspreid worden tijdens het graven. Dat zorgt natuurlijk voor meer schoonmaakwerk. Daarom leg ik een Taftbo Ikea badmat ervoor. Die is zacht en wat dieper, waardoor de fijne grit dat ik heb (Biokats Micro) daar makkelijk inzakt. En als ik hem oppak en flink heen en waar 'waai', is het meeste eruit. Even met de motblik & veger er langs en klaar!

De PeeWee kattenbak ziet er goed uit. Gebruik echter niet het systeem met houtkorrels. Die zijn te hard aan de pootjes. Ik vind het zelf trouwens ook een smerige bende geven en stinken, maar dat terzijde.

Of neem lekker een kattenbak dat geen kattenbak is :)

Denk eens buiten de box/bak. Moet je echt een "echte" kattenbak hebben? Nee, er zijn best andere opties! Zoals de Samla opbergbak van Ikea. Deze is bijvoorbeeld in 56x39x28 cm. Maar je hebt ook eentje van 78x56x18 cm. Die heeft dus een lagere instap. Dat is een perfecte kattenbak voor kittens en senioren met strammere pootjes.

Samla Opbergbak Ikea
Samla opbergbak van Ikea.

Een kattenbak met kap

Misschien heb je een kat die flink in het rond graaft. Of je hebt geëxperimenteerd met bakken met en zonder kap, en je kat geeft toch de voorkeur aan de bak mét kap. Sommige katten houden wel van privacy. En er zijn ook nog katten die staand gaan plassen en/of sproeien in de kattenbak. Dan is een hoge rand of kap vaak wel wenselijk.

Wat géén goede reden is voor een bak met kap is de geur. Stinkt je kattenbak? Maak dan vaker schoon of verander de voeding. Een kap erop maakt het voor je kat alleen maar erger! En misschien kiest ie dan wel om ergens anders te plassen en poepen, zoals jouw zachte bed.

Sommige versies hebben een deurtje als extra afsluiting. Haal deze het liefste weg. Zo'n deurtje steeds over je rug is niet tof voor je gevoelige kattenhuid en vacht. Voor kittens kan ie ook gewoonweg te zwaar zijn.

Ook hier geldt weer: zorg dat ie groot genoeg is dat je kat lekker kan draaien en graven in de kattenbak!

Deze van Savic heb ik zelf. Lekker groot voor Lapje. Hij heeft ook een hoge rand achter. De plas gaat er niet makkelijk overeen. Uiteraard heb ik het deurtje eruit getrokken.

Een kattenbak voor kittens

O, ze zijn zo schattig klein. En dat kan een probleem zijn om in de bak te komen. Daarom is het belangrijk een bak te hebben met een lage instap (12 cm of lager). Een loopplankje kan overigens ook een oplossing zijn. Dit kan overigens ook handig zijn voor oudere en/of zieke katten!

Kattenbak Savic

Een kattenbak voor de grote kat

De gemiddelde huiskat past over het algemeen in elke bak. Maar sommige katten zijn behoorlijk groter, zoals de Maine Coon of de Noorse boskat. Dan mag het nog een best een slagje groter dan de XXL variant.

Je kunt dit trouwens ook zelf maken van bijvoorbeeld een speciebak (zo'n zwarte ronde ton) of een grote plastic opruimcontainer. Knip er een instap uit en je hebt een open bak, met een lage instap, maar toch hoge wanden. Be creative :)


Welke kattenbakken zijn niet tof voor je kat?

Kattenbak met ingang van boven?

Er zijn kattenbakken met de ingang bovenin, zoals deze van Modkat. Dat maakt het voor je hond nog moeilijker om erin te duiken. En je hebt geen korrels meer rondom de kattenbak.

Ik ben hier niet zo'n fan van: een kat die ik hierin zag, bleef maar graven aan de bovenkant in plaats van ín de kattenbak. Voor dikkere of oudere katten of katten met artrose kan het moeilijk zijn om hierin te komen. En om maar in herhaling te vallen: Ze zijn véél te klein voor je kat.

Kattenbak Modkat Modko

Curver modellen

Een van de bestverkochte modellen is dit model met opvangbak van Curver. Het grootste nadeel hiervan? Alhoewel de omschrijving zegt 51 x 39 cm, haalt ie dat van binnen niet. Dus hij is echt veel te klein voor je kat.

En een zelfreinigende kattenbak?

Je hebt van die kattenbakken die je ronddraait waardoor de poepjes en plasklonten opgevangen worden. Het leek interessant, maar besef je dat je hierdoor alle rotzooi door de hele bak verspreid. Bovendien lijkt me mij persoonlijk niet makkelijker dan gewoon even het schepje pakken.

De automatische zelfreinigende kattenbak doet in principe hetzelfde, alleen werkt dat op stroom. Ook hiervan zijn diverse varianten op de markt. Het lekker me best wel fijn. Ik vergeet de bak ook nog wel eens. Maar het nadeel is het geluid waarvan je kat weer erg kan schrikken. En ze zijn veel duurder. Dus ik gebruik ze toch maar niet.


Ik hoop dat je iets wijzer bent geworden over de beste kattenbak voor jou en je kat. Welke kattenbak heb/koop jij?

kattenpootje