De Beste Kattenbak Kopen: Welke is geschikt voor jou en je kat?

De beste kattenbak

Als je op zoek bent naar een kattenbak, kan het aanbod op de verschillende webshops overweldigend zijn. Zoveel keuzes in grootte, vorm, design, met/zonder deksel – zelfs zelfreinigend!

De ene kat is de andere niet – als kattenliefhebbers weten we dat elke kattenpersoonlijkheid verschilt. Niewsgierig, angstig, energiek… En elke kat heeft andere voorkeuren: Graven, privacy, rust. Maar ook jouw voorkeur telt mee, bijvoorbeeld een leuke vormgeving.

Als jij een nieuwe kattenbak zoekt, dan is dit artikel voor jou. Leer meer over de verschillende soorten kattenbakken en welke de beste kattenbak is voor je poezenbeest en jou.

Wat vind je kat fijn aan een kattenbak?

Als de kat mee zou gaan shoppen zou hij je het volgende vertellen:

 • Ik wil graag een grote bak. Eentje die 1,5 keer zo groot is als ik lang ben!
 • Ik wil er graag fatsoenlijk rechtop in kunnen staan, draaien en graven ❤️
 • Ik houd niet van deurtjes over mijn gevoelige rug heen
 • Meestal vind ik een open kattenbak het fijnste 🙂

Met deze dingen kunnen je een kattenbak kiezen die je kat heel fijn vind om te gebruiken. Gek genoeg betekent het ook dat vele kattenbakken eigenlijk helemaal niet geschikt zijn als kattenbak! Ze zijn meestal veel te klein om lekker te kunnen draaien en graven.

Een open kattenbak

Bij een open bak kan de kat om zich heen kan kijken. Deze lijkt het meeste op wat ze in de natuur ook doen: Een kuiltje graven, hun behoefte doen en weer dichtgooien. Als je niet goed weet wat je kat wil, begin dan met een open kattenbak. Pak een XXL/Jumbo formaat, die zijn voor de gemiddelde HTK kat oké.

Voor angstige katten kan de open bak prettig zijn: ze kunnen hun omgeving blijven scannen op gevaar. Daarnaast is dit de goedkoopste variant kattenbak (je portemonnee wil ook wat). Over het algemeen neemt de kattenbak weinig ruimte in beslag en is makkelijk schoon te maken.

Nadelen zijn dat de kattenbakkorrels nog wel eens over de hele vloer verspreid worden tijdens het graven. Dat zorgt natuurlijk voor meer schoonmaakwerk. Daarom leg ik een Taftbo Ikea badmat ervoor. Die is zacht en wat dieper, waardoor de fijne grit dat ik heb (Biokats Micro) daar makkelijk inzakt. En als ik hem oppak en flink heen en waar ‘waai’, is het meeste eruit. Even met de motblik & veger er langs en klaar!

De PeeWee kattenbak ziet er goed uit. Gebruik echter niet het systeem met houtkorrels. Die zijn te hard aan de pootjes. Ik vind het zelf trouwens ook een smerige bende geven en stinken, maar dat terzijde.

Of neem lekker een kattenbak dat geen kattenbak is 🙂

Denk eens buiten de box/bak. Moet je echt een “echte” kattenbak hebben? Nee, er zijn best andere opties! Zoals de Samla opbergbak van Ikea. Deze is bijvoorbeeld in 56x39x28 cm. Maar je hebt ook eentje van 78x56x18 cm. Die heeft dus een lagere instap. Dat is een perfecte kattenbak voor kittens en senioren met strammere pootjes.

Samla Opbergbak Ikea
Samla opbergbak van Ikea.

Een kattenbak met kap

Misschien heb je een kat die flink in het rond graaft. Of je hebt geëxperimenteerd met bakken met en zonder kap, en je kat geeft toch de voorkeur aan de bak mét kap. Sommige katten houden wel van privacy. En er zijn ook nog katten die staand gaan plassen en/of sproeien in de kattenbak. Dan is een hoge rand of kap vaak wel wenselijk.

Wat géén goede reden is voor een bak met kap is de geur. Stinkt je kattenbak? Maak dan vaker schoon of verander de voeding. Een kap erop maakt het voor je kat alleen maar erger! En misschien kiest ie dan wel om ergens anders te plassen en poepen, zoals jouw zachte bed.


Blog advertentie Via Natura

Sommige versies hebben een deurtje als extra afsluiting. Haal deze het liefste weg. Zo’n deurtje steeds over je rug is niet tof voor je gevoelige kattenhuid en vacht. Voor kittens kan ie ook gewoonweg te zwaar zijn.

Ook hier geldt weer: zorg dat ie groot genoeg is dat je kat lekker kan draaien en graven in de kattenbak!

Deze van Savic heb ik zelf. Lekker groot voor Lapje. Hij heeft ook een hoge rand achter. De plas gaat er niet makkelijk overeen. Uiteraard heb ik het deurtje eruit getrokken.

Een kattenbak voor kittens

O, ze zijn zo schattig klein. En dat kan een probleem zijn om in de bak te komen. Daarom is het belangrijk een bak te hebben met een lage instap (12 cm of lager). Een loopplankje kan overigens ook een oplossing zijn. Dit kan overigens ook handig zijn voor oudere en/of zieke katten!

Kattenbak Savic

Een kattenbak voor de grote kat

De gemiddelde huiskat past over het algemeen in elke bak. Maar sommige katten zijn behoorlijk groter, zoals de Maine Coon of de Noorse boskat. Dan mag het nog een best een slagje groter dan de XXL variant.

Je kunt dit trouwens ook zelf maken van bijvoorbeeld een speciebak (zo’n zwarte ronde ton) of een grote plastic opruimcontainer. Knip er een instap uit en je hebt een open bak, met een lage instap, maar toch hoge wanden. Be creative 🙂


Welke kattenbakken zijn niet tof voor je kat?

Kattenbak met ingang van boven?

Er zijn kattenbakken met de ingang bovenin, zoals deze van Modkat. Dat maakt het voor je hond nog moeilijker om erin te duiken. En je hebt geen korrels meer rondom de kattenbak.

Ik ben hier niet zo’n fan van: een kat die ik hierin zag, bleef maar graven aan de bovenkant in plaats van ín de kattenbak. Voor dikkere of oudere katten of katten met artrose kan het moeilijk zijn om hierin te komen. En om maar in herhaling te vallen: Ze zijn véél te klein voor je kat.

Kattenbak Modkat Modko

Curver modellen

Een van de bestverkochte modellen is dit model met opvangbak van Curver. Het grootste nadeel hiervan? Alhoewel de omschrijving zegt 51 x 39 cm, haalt ie dat van binnen niet. Dus hij is echt veel te klein voor je kat.

En een zelfreinigende kattenbak?

Je hebt van die kattenbakken die je ronddraait waardoor de poepjes en plasklonten opgevangen worden. Het leek interessant, maar besef je dat je hierdoor alle rotzooi door de hele bak verspreid. Bovendien lijkt me mij persoonlijk niet makkelijker dan gewoon even het schepje pakken.

De automatische zelfreinigende kattenbak doet in principe hetzelfde, alleen werkt dat op stroom. Ook hiervan zijn diverse varianten op de markt. Het lekker me best wel fijn. Ik vergeet de bak ook nog wel eens. Maar het nadeel is het geluid waarvan je kat weer erg kan schrikken. En ze zijn veel duurder. Dus ik gebruik ze toch maar niet.


Ik hoop dat je iets wijzer bent geworden over de beste kattenbak voor jou en je kat. Welke kattenbak heb/koop jij?

kattenpootje

9 reacties:

 1. Hoi! Ik ben van plan een kat te nemen, en ik woon in een Amsterdams appartement, verdieping 1. De entree is vanuit een buitentrap, en we hebben voor en achter een balkon. De gang, badkamer en keuken zijn best smal, en we willen geen kattenbak in de woonkamer. Er is al vanuit de keuken een kattenluik, naar het balkon achter. Is het te doen om daar op het balkon de kattenbak neer te zetten? Ik ben zelf opgegroeid met een buitenpoes, ze had al snel de kattenbak binnen met rust gelaten en zelfs in de ijskoude winter doet ze alles buiten. Ik dacht dus dat dat normaal was, totdat ik een paar dagen geleden ging googelen en op elk forum mensen zeggen dat dat zielig is. Het liefst wil ik de toekomstige huisgenoot ook buiten kunnen laten, via het achterbalkon met een kattentrap of gwn via de voordeur moet ik nog eventjes uitvogelen.

  • Marilyn [Catmoneo]

   Ik zou het niet aanraden. Buiten heb je ook meer vocht enzo, en meestal is dat niet echt fijn met het grit.
   Er zijn overigens wel mooie ombouw mogelijkheden voor een kattenbak, bv met een ikea kast. Google daar nog eens op.
   Dan zijn er misschien mogelijkheden om hem wél in de woonkamer te zetten. Dat staat ie er wat meer verscholen, maar goed bereikbaar voor je kat.
   Nog een tip: op FB is een groep I love Happy Cats, daar kun je hele mooie tips krijgen om het mooiste huisje voor je kat in te richten. Zodat ie alles heeft en krijgt wat ie nodig heeft.

 2. Hoi!
  Wij wonen in een appartement en we hebben best een ruime badkamer waar een grote kattenbak in past. We hebben ook een groot balkon (6 meter breed en 3 meter diep), en ik vroeg me eigenlijk af of je een kattenbak ook op het balkon kan plaatsen?

  • Marilyn [Catmoneo]

   Ja dat kan ook. Enige waar je goed op moet letten is dat de boel niet nat wordt.
   (en natuurlijk dat het balkon verder veilig is voor de katten, maar ik ga ervan uit dat dat voor zich spreekt 🙂 )

 3. Wij hebben sinds een half jaar, 4 automatische kattenbakken met name de Litter-Robot 3.
  Ik kan het echt iedereen aanraden, ze zijn super. En ok ze kosten veel geld, maar wat je bespaart aan kattenbakvulling is gigantisch. En het is echt hygiënisch proper, omdat direct nadat de katjes erop zijn gegaan de hoopjes in de afvalbak terecht komen. Wij hebben ook lang getwijfeld om ze aan te schaffen, maar wij kenden zoveel mensen die er hadden en er ook na jaren nog altijd super tevreden van waren. Dat ook wij de stap gedaan hebben, moet eerlijk zeggen geen minuut spijt gehad.

 4. Ik heb 4 bakken voor 3 katten. Samen met Almo Nature vulling heb ik echt totaal geen last van geurhinder. Misschien heel af en toe als er net eentje een levering gedaan heeft 😉 . Vroeger had ik gesloten bakken. Toen kwam Gigi erbij en haalde ik dus ook 2 (open) kittenbakken. En nu staan er gewoon 4 hoge rubberen wasmanden 🙂 . Met dichte zijkanten, uiteraard 😉 . Kost een paar euro per stuk en werkt prima. De katjes vinden het fijn want ze zitten beschut, en ze zijn ook niet eens lelijk om te zien. Ik heb in het begin wel erg moeten lachen want ik heb ze 2 per 2 vervangen zodat Gigi nog even op de kittenbak kon … maar Gigi wou ook op de grote bak zoals haar grote zusjes alleen had ze zich even misrekend aan de hoogte van de bak en haar eigen grootte … hing ze daar te stribbelen met haar achterpootjes over de rand 😉 . Ik ben in de lach geschoten en heb ze toen maar snel een zetje gegeven 🙂 .

 5. Leuk artikel!

  Sinds vorige week hebben wij ook een kat, we hebben deze uit het asiel opgehaald. Ons oog viel gelijk op Wilco, hij heeft namelijk maar 3 pootjes. Dit vonden we zo zielig dat we eigenlijk wel voor hem moesten gaan.

  Nu hebben we bij http://www.krabpaal.nl een kattenbak sybil (https://www.krabpaal.nl/kattenbakken/kattenbak-sybil-incl-filter-en-schep.html) gekocht. We gingen voor deze krabpaal omdat er een schepje bijzat en de kattenbak over een filter beschikt. Hij is echt ideaal, we hebben namelijk 0,0 last van stank waar vrienden van ons wel last van hebben.

  Nu heb ik alleen nog wel een vraag. Wilco reageert soms nog ietwat schichtig. Heb je tips wat ik daar aan kan doen? Het lijkt of hij nog helemaal geen toenadering zoekt tot ons.

  Groet Koen

  • Koen, Wat leuk dat jullie een katje uit het asiel hebben gehaald! Fijn dat de kattenbak bij jullie niet stinkt. Houd er wel rekening mee, vooral omdat dit eentje is met een kap, dat het voor een mensenneus niet stinkt, maar als je kat erin moet het wel stinkt. Zorg dus dat je vaak genoeg (eens per dag) de poepjes en plasjes eruit schept. Alleen dan blijft het ook schoon voor je kat (en voorkom je dat hij in de toekomst ergens anders zijn behoefte gaat doen vanwege een vieze kattenbak).

   Een schichtig (of verlegen) kat vereist behoorlijk wat geduld. Dring je zelf in ieder geval niet op aan Wilco, dat verergert het alleen maar. Toen wij op Loki pasten, een ontzettend schichtig katje, duurde het 1,5 week voordat ze überhaupt wilde eten als ze ons kon zien voor het raam. Laat staan aan ons ruiken of aaien!
   Hoe moeilijk het ook is, wat voor ons goed werkte is het op de kat zijn termen en tempo te doen. Laat ze naar jou toe komen om je te onderzoeken. Blijf daarbij stil zitten of liggen, praat niet tegen Wilco (of zachtjes), kijk niet direct in zijn richting en vooral eerst nog even niet aaien. Laat ze even snuffelen en rustig onderzoeken. Blijf volhouden en beweeg extra rustig als Wilco in de buurt is of toenadering zoekt. “Lokken” met een snoepje kan hem helpen toenadering te zoeken, maar laat hem het pakken (een stuk van je af, een meter van je af, uit je hand) zonder dat je hem probeert te aaien of op te pakken.
   Wat mij betreft is stukje bij beetje laten wennen aan jou de beste manier. Dat kan echt wel een paar week duren. Heb geduld dus 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *