De beste kattenbak - wat je kat graag wil
Kattenbak
Marilyn [Catmoneo]
Kattenbak
4 min

De beste kattenbak: Dit is wat je kat fijn vindt

4 min

Als je op zoek bent naar een kattenbak, kan het aanbod op de verschillende webshops overweldigend zijn. Zoveel keuzes in grootte, vorm, design, met/zonder deksel en zelfs zelfreinigend!


De ene kat is de andere niet - als kattenliefhebbers weten we dat elke kattenpersoonlijkheid verschilt. Nieuwsgierig, angstig, energiek... En elke kat heeft andere voorkeuren: Graven, privacy, rust. Maar ook jouw voorkeur telt mee, bijvoorbeeld een leuke vormgeving. Als jij een nieuwe kattenbak zoekt, dan is dit artikel voor jou. Leer meer over de verschillende soorten kattenbakken en welke de beste kattenbak is voor je poezenbeest en jou.


Wat vind je kat fijn aan een kattenbak?

Als de kat mee zou gaan shoppen zou hij je het volgende vertellen:

  • Ik wil graag een lekker grote kattenbak
  • Ik wil er graag fatsoenlijk rechtop in kunnen staan, draaien en graven ❤️
  • Ik houd niet van deurtjes over mijn gevoelige rug heen
  • Meestal vind ik een open kattenbak het fijnste 😺


Met deze dingen kunnen je een kattenbak kiezen die je kat heel fijn vind om te gebruiken. Gek genoeg betekent het ook dat vele kattenbakken op de markt eigenlijk helemaal niet geschikt zijn als kattenbak! Ze zijn meestal veel te klein om lekker te kunnen draaien en graven.


Wat betekent een "lekker grote kattenbak"?  Dit is een bak die 1,5x de lengte is van je kat, zodat hij makkelijk kan staan en draaien. Dat betekent dat de bak al snel 60 centimeter lang moet zijn. Vertrouw mij maar als ik zeg dat daardoor de meeste normale kattenbakken afvallen. Een XL kattenbak is zelfs voor een normale huis-tuin-en-keuken kat prettig.


Bak met kap

Sommige katten houden wel van privacy. En er zijn ook nog katten die staand gaan plassen en/of sproeien in de kattenbak. Dan is een hoge rand of kap vaak wel wenselijk. Deze variant heb ik: De Savic Nestor XXL. Het deurtje heb ik eruit gesloopt en het klepje staat altijd omhoog. Lapje heeft hierdoor voldoende ruimte om te draaien en graven.


Savic Nestor XXL66,5 (L) x 48,5 (B) cm


Wat géén goede reden is voor een bak met kap is de geur. Stinkt je kattenbak? Maak dan vaker schoon of verander de voeding. Een kap erop maakt het voor je kat alleen maar erger! En misschien kiest ie dan wel om ergens anders te plassen en poepen, zoals jouw zachte bed.


Sommige versies hebben een deurtje als extra afsluiting. Haal deze het liefste weg. Zo'n deurtje steeds over je rug is niet tof voor je gevoelige kattenhuid en vacht. Voor kittens kan ie ook gewoonweg te zwaar zijn.


Een open kattenbak

Dit is de Savic Aseo XXL.  Deze is net zo groot als de Nestor XXL, maar het is een open bak. Geen kap of deurtje. Voor angstige katten kan de open bak prettig zijn: ze kunnen hun omgeving blijven scannen op gevaar. Daarnaast is dit de goedkoopste variant kattenbak (je portemonnee wil ook wat). Over het algemeen neemt de kattenbak weinig ruimte in beslag en is makkelijk schoon te maken.


Nadelen zijn dat de kattenbakkorrels nog wel eens over de hele vloer verspreid worden tijdens het graven. Dat zorgt natuurlijk voor meer schoonmaakwerk. Daarom leg ik een Toftbo Ikea badmat ervoor. Die is zacht en wat dieper, waardoor de fijne grit dat ik heb (Biokats Micro) daar makkelijk inzakt. En als ik hem uitklop, is het meeste eruit. Even met de motblik & veger er langs en klaar!

Savic Aseo XXL




Een kattenbak die geen kattenbak is

Denk eens buiten de box/bak. Moet je echt een "echte" kattenbak hebben? Nee, er zijn best andere opties! Als je eenmaal met creatieve ogen de bouwmarkt, Ikea en soms een Action inloopt, krijg je zat ideeën. Nog een leuk voordeel: deze kosten vaak slechts een fractie van een "officiële" kattenbak 🫰💰


Zoals de Samla opbergbak van Ikea. Deze is bijvoorbeeld in 56x39x28 cm. Maar je hebt ook eentje van 78x56x18 cm. Die heeft dus een lagere instap. Dat is een perfecte kattenbak voor kittens en senioren met strammere pootjes. Of wordt even creatief (en voorzichtig) met een heet Stanley mes, en snijd je eigen ingang.

Samla Opbergbak Ikea


Of wat dacht je van een Ikea Torkis wasmand van 58 x 38?

Ikea Torkis wasmand


Of gewoonweg een speciebak die je bij de bouwmarkt koopt? Deze specifieke speciebak van Gamma is 59 x 40,5cm.


Speciebak als kattenbak


Of een zandbak, zoals deze schelp?

Schelp zandbak als kattenbak




Een kattenbak voor kittens

O, ze zijn zo schattig klein. En dat kan een probleem zijn om in de bak te komen. Daarom is het belangrijk een bak te hebben met een lage instap (12 cm of lager). Een loopplankje kan overigens ook een oplossing zijn. Dit kan overigens ook handig zijn voor oudere en/of zieke katten!

Kattenbak Savic

Een kattenbak voor de grote kat

Sommige katten zijn behoorlijk groter dan een gemiddelde huiskat, zoals de Maine Coon of de Noorse boskat. Dan mag het nog een best een slagje groter dan de XXL variant. Je kunt dit trouwens ook zelf maken van bijvoorbeeld een speciebak (zo'n zwarte ronde ton) of een grote plastic opruimcontainer. Knip er een instap uit en je hebt een open bak, met een lage instap, maar toch hoge wanden. Be creative 😊