Neem deze kattenbak nooit
Kattenbak
Marilyn [Catmoneo]
Kattenbak
2 min

Neem deze kattenbak nooit!

2 min

Er zijn zoveel kattenbakken op de markt dat je zelfs hier keuzestress kan krijgen. Maar echt niet alles wat op de markt is, is ook prettig voor je kat. Ik heb al een behoorlijk aantal gezien waar me de nekharen recht overeind gaan staan. Daarom in dit artikel: de kattenbakken die je echt moet vermijden.


Te kleine bakken

De meeste kattenbakken op de markt zijn te klein. Hierin kan je kat niet makkelijk draaien of een positie vinden om zijn behoefte te doen. Hieronder zie je twee foto's die dit goed laten zien.


Deze kat is zelfs voor een grotere bak nog te groot. Hoe moet hij zich hier in ronddraaien? Grote kans dat je geregeld een poepje of plasje naast de bak vindt. (en als het nu nog niet zo is, misschien wel in de toekomst).

 Te kleine kattenbak


Op deze foto zie je hoe de kat op de rand gaat staan. Dit is een klassiek signaal dat de bak echt te klein is. En zelfs met 'normale' afmetingen gebeurt dit! Bij Lapje heb ik dit ook gezien en heb toen direct besloten een grotere bak te kopen. Welke dat is geworden vind je hier.

Te kleine kattenbak


Hop-In kattenbak

Er zijn kattenbakken met de ingang bovenin. Dat maakt het voor je hond nog moeilijker om erin te duiken. En je hebt geen korrels meer rondom de kattenbak.

Modkat Hop-In kattenbak

Allereerst zijn deze van binnen erg klein. Daardoor is het erg moeilijk voor je kat om te kunnen draaien en rechtop te staan. In de XL versie is al meer ruimte en kan een kleine kat mogelijk zijn ding doen. Maar voor de grotere katten zijn ook de XL hop-ins te klein. Ook lijkt het graven niet altijd logisch: een kat die ik hierin zag, bleef maar graven aan de bovenkant in plaats van ín de kattenbak. Voor dikkere of oudere katten of katten met artrose kan het moeilijk zijn om hierin te komen.


Curver modellen

Een van de bestverkochte modellen is dit model met opvangbak van Curver. Hij ziet er ook best mooi uit. Het grootste nadeel hiervan? Alhoewel de omschrijving zegt 51 x 39 cm, haalt ie dat van binnen niet. Dus hij is echt veel te klein voor je kat, zelfs als je een kleine kat hebt.

Curver kattenbak


En een zelfreinigende kattenbak?

Je hebt van die kattenbakken die je ronddraait waardoor de poepjes en plasklonten opgevangen worden. Het leek interessant, maar besef je dat je hierdoor alle rotzooi door de hele bak verspreid. Bovendien lijkt me mij persoonlijk niet makkelijker dan gewoon even het schepje pakken.


De automatische zelfreinigende kattenbak doet in principe hetzelfde, alleen werkt dat op stroom. Ook hiervan zijn diverse varianten op de markt. Het lekker me best wel fijn. Ik vergeet de bak ook nog wel eens. Maar het nadeel is het geluid waarvan je kat weer erg kan schrikken. En ze zijn veel duurder. Dus ik gebruik ze toch maar niet.


Welke bakken zijn dan wel goed?

Misschien heb jij een van bovenste kattenbakken en gaat het nu goed. Maar je weet nu ook dat je kat het waarschijnlijk niet superfijn vindt. Daarom heb ik ook een artikel over welke kattenbakken je kat wel heel prettig vindt. Bakken die lekker groot zijn, zonder deurtje. De eisen en een aantal (creatieve) tips heb ik hier voor je verzameld, dus lees lekker verder 🤓