Bah, de kattenbak stinkt! Wat kun je doen?
De kattenbak stinkt

*Graaf graaf graaf.* Ah, het zalige moment dat je kat op de bak gaat en lekker een stinkende kattenbak achterlaat. Natuurlijk niet zo gek als je kat hem net gebruikt heeft. Ons mensentoilet ruikt ook niet naar bloemetjes net na gebruik ;)

Toch kan het wel heel erg zijn. Daarom hier een aantal tips om de kattenbak geur in huis wat te verminderen. Wat kun je eraan doen om de kattenbak zo geurloos mogelijk te krijgen?

Tip 1: Maak elke dag de bak schoon

Wij spoelen het toilet door, maar op de bak blijft alles liggen. Zeker wanneer die niet goed onder gegraven worden ruik je dat. Daarom noem ik het toch maar even voor de zekerheid. Voor een minder stinkende kattenbak is regel nummer 1: Haal dagelijks de ontlasting weg. Dit verminder niet alleen de geur, maar ook de bacterie opbouw. Beter voor de neus en de gezondheid - voor jou én je kat :)

Wanneer je klonterend grit hebt (van harte aanbevolen!) kun ook de plasjes eruit scheppen. Dat helpt enorm!

Wees ook niet te zuinig met grit in de bak. Er mag best 4 tot 7 cm in liggen. Dan plakt het minder snel aan de bodem.

Tip 2: Andere kattenbakvulling

Vooral de goedkopere varianten absorberen niet altijd goed het vocht en de geur. Ik ben zelf fan van BioKats. Ik vind micro de fijnste. Zacht aan Lapje haar pootjes ook, want het is maar een kleine korrel.

biokats micro vulling

Wat ik afraad is een kattenbakvulling met geur. De kattenneus is heel sterk. Die houdt ook niet van babygeur of lavendel of weet ik wat. Als de bak zo stinkt dat je geur nodig hebt, is er iets mis. Of aan je kattenbak, of aan de voeding voor je kat.

Hetzelfde geldt trouwens voor geurtjes rondom de bak. Automatische luchtverfrissers kunnen je kat ook nog eens heel erg laten schrikken. Het kan zijn dat je kat dan de bak gaat mijden!

Tip 3: Reinig de hele kattenbak

Kattengrit eruit, kattengrit erin – klaar. Toch? Nee (helaas niet...!). Eens in de 1 à 2 week is het belangrijk om de bak eens goed uit te soppen. Even de plasgeur die op de bodem is gekomen wegpoetsen. En smerig, maar waar: de poeprestjes verwijderen.

Zuiveringszout (baking soda) bindt zuren - zoals kattenpis -, wat betekent dat door die chemische reactie geurtjes worden geneutraliseerd. Het werkt dus geur verwijderend, niet alleen maskerend. Voordat je de kattengrit in de bak gooit, strooi je een eetlepel zuiveringszout in je de bak.

Tip: Gebruik geen scheursponsje. Deze kan krassen maken in het plastic, waardoor de geur er meer intrekt.

Lees meer over de kattenbak fris houden.

Tip 4: Verander de voeding van je kat

Voeding heeft een enorm effect op de ontlasting. Ook al heb je theoretisch de "beste" voeding, voor jouw kat kan dat verkeerd vallen. En hij kan dan heel erg stinken. Soms alleen op de kattenbak, maar het kunnen ook stinkscheten zijn. Dit kan aan veel verschillende dingen liggen. Bijvoorbeeld de koolhydraten, de vezels, de eiwitten en soms de algehele verteerbaarheid van een voeding.

Wil je wisselen van voeding? Je vindt 2 mega lijsten voor goede voeding op de site: brokjes hier en natvoer hier.

Wat helpt niet tegen een stinkende kattenbak?

Een advies wat ik veel zie wanneer de kattenbak stinkt is een bak met kap te nemen.

Hier zit je kat écht niet op te wachten. Allereerst is je kat een woestijndier. Hij wil zijn omgeving graag zien. Zo'n kap vinden dus niet alle katten tof.

Ook blijft de geur ín de bak hangen. Voor jouw neus leuk. Voor je kat? Not so much. Die mag elke dag op toilet die steeds meer gaat stinken. En omdat jij hem niet meer ruikt, en niet goed ziet hoe vol die al is, denk ik dat je ook makkelijker 'vergeet' om te scheppen. Dubbele no-no dus. Er bestaat een kans dat je kat beslist om het dan maar op je schone dekbed of in je schoen te doen.

En een deurtje in de kattenbak tegen de geur? Die maakt de geur voor je kat natuurlijk nog erger. Bovendien hebben katten een gevoelige huid en vacht. Steeds zo'n deurtje over je rug is niet tof. Er zijn katten die het dus echt vertikken dit te gebruiken.

Wat is jouw ervaring met een stinkende kattenbak? Wat heb je gedaan en wat hielp? Deel het hieronder!

kattenpootje