De kattenbak verschonen: Fris en geurloos [en zonder vieze handen]

kattenbakschepje

Oké, de kattenbak schoonmaken is niet mijn favoriete onderdeel. Sterker nog, de geur alleen al doet me kokhalsen. (Ik kan er echt niet zo goed tegen…). Want de kattenbak kan behoorlijk stinken.

 

Maar de kattenbak schoonmaken moet gebeuren. Een zo’n geurloos mogelijke kattenbak is toch wel het streven, zowel voor jou als voor je kat. Want als het voor jou al stinkt, kun je een gokje doen wat je goed ruikende kat oppikt.

 

Hoe krijg je een schone kattenbak voor elkaar?

 

De voordelen van vaker de kattenbak schoonmaken

Ik hoor het je denken: “Voordelen?”. Maar ja, ondanks vaker schoonmaken meer moeite kost, weegt het op tegen de voordelen. En soms moet je jezelf daar even aan herinneren als het weer tijd is. Dus laat me je herinneren waarom je dit (vieze) klusje doet:

 

Je houdt van je kat

Je kat is een schoon beestje. En hij houdt van een schone omgeving. Ook zijn kattenbak. Omdat je van je kat houdt, maak je zijn toilet schoon. Dan geeft hij zijn liefde weer terug.

Kattenpootjes Hart

Minder geurtjes

Als je eenmaal per dag de keutels en eventuele urineklonters verwijdert, blijven de geurtjes minder hangen. Een plezier voor je neus en voor je kat helemaal!

 

Geen plas op de vloer van de kattenbak

Bah, als ik iets vies vind is het wel dat het grit de urine niet goed opneemt en het naar de bodem zakt. Door vaker schoon te maken gebeurt dit minder snel, want het grit kan nog voldoende vocht opnemen.

 

Minder bacterie opbouw

Nog een zeer belangrijke reden. In poep en plas zitten altijd bacteriën. Hoe langer dit blijft liggen, hoe groter de bacteriegroei is. En dat is niet goed voor jou of je kat.

 

Zuiniger met grit

Zeker met klontvormende grit ben je zuiniger met de kattenbakkorrels. Dat is zowel goed voor het milieu als je portemonnee!

 

Hoe vaak moet ik de kattenbak verschonen?

Hoe vaak je moet schoonmaken verschilt per huishouden. Hoeveel katten heb je? Blijven de katten de hele dag binnen of doen ze hun behoefte ook buiten? Ook belangrijk is wat voor soort kattenbakvulling je gebruikt.

 

Heb je klonterend grit, dan moet je elke dag de klonten eruit scheppen – bij intensiever gebruik waarschijnlijk 2 of 3 keer. Bij niet klonterend grit gooi je alles na 4-7 dagen weg en vervang je de hele inhoud.

 

Let op: Je hebt ook kattengrit met geurtjes, zoals dennennaald of aloë vera. Dit raadt ik altijd af. De neus van je kat is 20 keer zo sterk als die van jou en hij staat er ook nog eens (letterlijk) bovenop. Voor je kat is dit niet prettig.

 

Dagelijks de keutels verwijderen

Belangrijk is dat je dagelijks de keutels eruit haalt met een schepje. Als je klonterende kattengrit gebruikt, kun je de urineklontjes ook verwijderen. Doe dit minimaal één keer daags. Indien nodig kun je een klein beetje grit aanvullen.

 

Als je twee katten hebt, kun je beter twee keer daags alles verwijderen. Dit is zeker het geval als ze samen van één kattenbak gebruik maken.

 

Hiervoor kun je het beste een kattenbakschepje gebruiken die geschikt is voor de korrelgrootte. Hoe groter de korrel, hoe groter de gaten moeten zijn – anders gooi je een hoop schoon grit weg. Dat is een stuk minder zuinig!

Kattenbakschepjes

 

De hele kattenbak verschonen

Enigszins afhankelijk van de kattenbakkorrels die je gebruikt en de intensiteit van gebruik, moet je elke 2-6 weken de hele bak verschonen. Als het al eerder stinkt dan kun je dit al eerder doen.

 

Het beste middel dat je kunt gebruiken om de kattenbak te reinigen is met heet water en afwasmiddel of groene zeep. Gebruik geen schoonmaakmiddel, want sommige ingrediënten kunnen giftig zijn voor je kat (denk bijvoorbeeld aan alcohol en Dettol.).

 

De filter in de deksel

Er zijn verschillende adviezen over hoe vaak je de kattenbakfilter moet vervangen. Één maand, drie maand, eenmaal per jaar. Ik houd aan hem te vervangen als hij gaat stinken – en dat kan ook meer dan 2 jaar zijn. Ze zijn gelukkig goedkoop, kijk bijvoorbeeld eens bij bol.com.


Blog advertentie Via Natura

 

Hoe reinig je de kattenbak zonder vieze handen?

Stap 1: Weggooien van het grit

Zorg dat je voordat je de kattenbak oppakt (of de kap eraf haalt) al bij de vuilnisbak staat of een vuilniszak klaar hebt. Zo sta je zo kort mogelijk in de stinkende geur.

 

Het meeste kattengrit moet in de grijze bak. Alleen als op de verpakking staat dat het biologisch afbreekbaar is mag het misschien in de groene bak – per gemeente kunnen de regels verschillen.

 

Sommige fabrikanten claimen dat het door het toilet kan. Persoonlijk zet ik hier mijn vraagtekens bij. Zeker bij oudere huizen met smallere pijpleidingen kan ik me voorstellen dat dit heel makkelijk tot verstoppingen leidt. Kleine beetjes kunnen oké zijn, maar spoel nooit de hele inhoud in één keer door het toilet.

Meld je aan voor kattenkrabbels!

 

Stap 2: Poets de bak schoon

Gebruik warm water en zeep om de bak uit te soppen. Gebruik een (oude) afwasborstel om je werk iets makkelijk te maken (zeker bij vastgeplakte stukjes!). Maak daarna de bak goed droog.

 

Gebruik geen chloor of Dettol! De chemische stoffen kunnen je katje erg ziek maken. Ook sterk ruikende geuren raad ik niet aan, omdat je kat die heel sterk ruikt en pijnlijk voor zijn neus kunnen zijn.

 

Stap 3: Vul de bak met grit

Een belangrijke vraag is: hoeveel grit moet ik gebruiken? Zorg voor een laagje van ongeveer 3-4 centimeter, tenzij anders op de verpakking vermeld staat.

 

Kijk ook naar wat je kat fijn vindt. Sommige langharige katten hebben juist liever wat minder en zelfs wat gladde oppervlakte. Anderen zijn echte gravers en hebben liever iets meer.

 

Je kunt onderin een oude krant leggen of een kattenbakzak gebruiken. Dit werkt niet voor katten die flink graven, want die trekken het gewoon aan stukken.

 

Stap 4 (optioneel): Een kattenbakmatje

Heb je nogal last van witte pootjes en kattenbakgrit door het huis? Dan kun je een kattenbakmatje overwegen. Het is een soort schoonloopmatje, maar dan voor je kat. Er zijn soorten te koop met verschillende kleuren en vormen. Een hoogpolige badmat wil trouwens ook nog wel eens werken.

Kattenmat Benita

 

Zwanger en katten: toxoplasmose en de kattenbak schoonmaken

Weet je nog de bacteriegroei in poep en plas die je wilt voorkomen? Dat is nog belangrijker voor zwangere vrouwen. Waarom?

 

In katten leeft de bacterie toxoplasmose. Het wordt ook wel ‘kattenziekte’ genoemd (alhoewel deze benaming ook gebruikt wordt voor parvovirose, een infectie aan het maagdarmkanaal). Het is een boogvormige parasiet die infectieus is. Dit heeft niet zoveel effect op jou, maar wel op je ongeboren kindje.

 

Daarom kun je beter je partner vragen of hij de bak wil verschonen. Als het echt moet, gebruik dan huishoudhandschoenen. Haal de kattenbak dagelijks leeg om de bacterie zo min mogelijk kans te geven. Was daarna grondig je handen.

 

Nee, de bak schoonmaken wordt nooit leuk…

Maar wel een belangrijk onderdeel als kattenliefhebber. Maar door vaker de kattenbak te verschonen is het uiteindelijk minder werk, minder stinkend, minder duur en een gunst aan je kat.

kattenpootje

Foto Credit: Napolean_70

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *