Review Animonda Carny Kitten

Animonda Carny Kitten Review

Animonda Carny Adult is één van de merken die ik zelf voer en aanbeveel. Ze gebruiken met name rund, maar specificeren alles naar dier en deel. In de korte ingrediëntenlijst zitten ook geen planten. Verder zijn er weinig toevoegingen.

In dit review behandel in de Animonda Carny Kitten.

Mocht je de Adult variant zoeken, die vind je hier.

Animonda Carny Kitten Baby Paté

Ingrediënten: 38% rund (long, vlees, hart, nier, uier), 32% kip (vlees, lever, maag), calciumcarbonaat, natriumchloride

Toevoegingen: 1,4mg mangaan, 200IE vit D3, 25mg zink, 0,75mg jodium

Analyse

Vocht81%DMME
Eiwit10%53%38%
Vet6,5%34%60%
NFE0,4%2%2%
Vezels0,3% 1,6% 
Ruwe as1,8% 9,5%Kcal*: 91,7

NFE = Nitrogen Free Extract, oftewel de koolhydraten zonder de vezels.
*Kcal/100 gram (op basis van Traditionele Atwater methode).
DM = Dry Matter (droge basis) ; ME = Metaboliseerbare energie (kcal)

De beoordeling

De ingrediënten zien er goed uit bestaande uit allemaal vlees. Er wordt gespecificeerd naar diersoort (rund en kip) en het gedeelte dat gebruikt wordt. Calciumcarbonaat is een bron van calcium.

Wat betreft de hoeveelheid eiwit levert dit zeker het minimum (26%ME volgens het AAFCO[1]) en iets meer dan het optimum ( 30-36%ME) volgens het boek Canine and Feline Nutrition.

Waar bij volwassen onderzoek is dat een verschil aantoont in het minimum dat nodig is en onderhoud voor spiermassa, is dat helaas voor kittens onbekend. Omdat kittens meer mogen eten, is 38% van de energie uit eiwit waarschijnlijk meer dan voldoende voor goede groeiondersteuning.

Wel is de voeding behoorlijk vet als je kijkt naar de hoeveelheid energie die het levert. Gelukkig zijn kittens in de groei en kunnen ze die extra energie goed gebruiken, maar uiteraard moet dat niet te veel worden. Overgewicht die zich ontwikkelt in de kittentijd is veel moeilijker aan te pakken door de ontwikkeling van meer én grotere vetcellen. De aanbevolen hoeveelheid is tussen de 18 en 35%DM[2], dus in dat opzicht valt het binnen de marge (er is helaas geen aanbeveling op ME basis).

Helaas geeft Animonda geen extra informatie over de calcium en fosfor cijfers. Deze moeten met elkaar in verhouding zijn voor optimale groei en zijn wat krapper dan bij volwassen katten (1:1 tot 1:5 bij kittens en 1:1 tot 1:2 bij adults).

Ook is er geen informatie over (toegevoegde) anti-oxidanten of omega-3 DHA. Deze zouden de ontwikkeling van de kitten kunnen ondersteunen in immuunsysteem en breinontwikkeling.

Al met al ziet deze voeding er goed uit.

De enige tip die ik mee wil geven is dat je oplet hoeveel je voert, zodat je je kitten niet overvoert.

De overige Animonda Carny Kittens

De overige 4 varianten van Carny voor kittens zijn:

 • Gevogelte cocktail
 • Rund, kalf en kip
 • Rund en kalkoenharten
 • Rund, kip en konijn

Ook van deze zien de ingrediënten er goed uit, gespecificeerd naar dier en deel. Wel bevatten ze allemaal rund, wat op zichzelf niet erg is, maar weinig variatie biedt.

Qua analyse zijn deze allemaal gelijk:

Vocht80%DMME
Eiwit11%55%44%
Vet6%30%52%
NFE1%5%4%
Vezels0,3% 1,5% 
Ruwe as1,7% 8,5%Kcal*: 93

Deze voeding is hoger in eiwitten, wat dus niet per se nodig is, gezien kittens aanzienlijk meer mogen eten. Het is wel iets minder vet. In ruil daarvoor bevat het ietsjepietjes meer koolhydraten, maar dat ligt nog zover onder het maximum dat dat geen enkel probleem is voor je kat.

Ook deze kun je prima voeren aan je groeiende kitten.

Mijn tip hierbij is wel om het af te wisselen met een merk dat geen rund bevat, om het smaakpalet van je kitten uit te breiden.

Pootje Catmoneo

Bronnen

[1] AAFCO is het Amerikaanse overzichtsorgaan, zoals FEDIAF het Europese overzichtsorgaan is. Beiden geven richtlijnen voor adult en kitten voedingen.

[2] Small Animal Clinical Nutrition, 5de editie, hoofdstuk 24

17 reacties:

 1. Hoi,
  Mijn kitten is 6 maanden, vorige maand gecastreerd. Ik heb nog animonda carny kitten waarvan hij een blikje (200 gr) per dag eet, dat krijgt hij ca. 3 of 4 keer verdeeld over de dag met wat water erbij en daarnaast eet hij ook droge brokjes.
  Hij is 4,2 kg nu en altijd actief, ziet er ook goed uit. Kan ik hem voorlopig nog kitten voeder blijven geven (heb nog een maand in voorraad ) ook al is hij gecastreerd of moet ik nu gelijk overstappen op speciaal voer voor gecastreerde katten. Of kan ik straks gewoon overstappen op Carny adult (volgens mij is daarvan geen variant voor gecastreerde katten?) of kan ik dan beter overstappen op een ander merk? Overigens geef ik ook 1x per week een stukje koolvis (dan krijgt hij die dag natuurlijk minder blik en droogvoer) of een zachtgekookt eitje voor de variatie.
  Alvast dank voor je reactie.
  Groetjes,
  Miranda

 2. Hallo,

  Ik heb twee katten van 6 maanden oud met giardia. Dus wil een nat voer met weinig koolhydraten, betaalbaar(zijn pleegkatten), en niet te vet( 1 kitten is best dik).
  Welke adviseer jij mij?

  • Animonda Carny Kitten, Feringa Kitten, Mac’s Cat Kitten, Carnilove kitten, Canagan kitten.
   Allemaal laag in KH, voldoende eiwit om de spiermassa te onderhouden. Zijn voor kitten natvoeding niet al te vet, maar onthoudt ook: omdat het natvoer is zorgt het vocht voor enorme calorieverdunning. Dat helpt al enorm.

 3. Hoi, wij hebben net een kitten in huis. Bij de Fokker kreeg hij Animonda droogvoer. Is dat ook goed voer?
  Groetjes Marloes

  • Ik vond deze voor kittens: Vom Feintsen kittens

   Ik vind hem erg laag in eiwit. Die komen ook nog eens gedeeltelijk uit maisgluten. Koolhydraten vallen op zich nog mee maar komen wel uit rijst, waardoor de impact groter is (rijst is makkelijk verteerbaar).

   Vind dit eerlijk gezegd niet zo’n toffe brok.

 4. Hoi, is het droogvoer voor kittens van Animonda ook goed? Zitten daar genoeg vlees in?
  Alvast bedankt voor je reactie.

  Groetjes Marloes

 5. Ik heb carny kitten rund & gevogelte besteld. Onderop het blikje en hele laag geel/wit spul wat vet leek? Ik heb het maar niet in het bakje erbij gedaan. Hier ervaring mee? Is het ok?

  • Dat witte / gelige spul is vet. Mijn ervaring is dat het ene merk dat meer heeft dan de andere, en het verschilt ook per blikje nog wel.
   In principe is het gewoon ok, maar niet alle katjes eten het zo graag.
   Meestal als het veel is, doe ik zelf niet (alles) erbij en ik meng het zo goed als het wil met het “gewone” spul.

 6. Hoi,

  Over een aantal weken krijgen wij onze britse korthaar kitten,
  Nu wil ik graag een combinatie van nat en droogvoer geven.
  Enig idee welke verhouding ik aan kan nemen (hoeveel natvoer per dag en hoeveel droogvoer)

 7. We hebben sinds 5 dagen een kitten van 8 weken, ze kreeg Whiskas kitten brokjes en Jumbo pate… ieks! Heb haar inmiddels al over op blikjes Animonda Carny Kitten en Applaws Kitten brokjes. Binnenkort ook maar wat Orijen brokjes erbij.

  Ons kitten is gek op natvoer! Maar wat is nu goed (betaalbaar) natvoer om er dan nog mee af te wisselen? Omdat in de Carny altijd rund zit. Uw lijst met natvoer testen is meer gericht op de volwassen kat?

  Bedankt ook voor deze website, we hebben er al veel van geleerd!

 8. dumortier lorry

  beste
  is Animonda Carny Adult ook geschikt voor mijn gesteriliseerde kat?
  ik heb dankzij u al veel bijgeleerd qua goede voeding en ik wet nu dat de eiwitten min 40% moet zijn bij gecastreerde/gesteriliseerde katten,maar ik weet niet op hoeveel de eiwitten van dit merk komen.

  alvast bedankt!
  MVG
  Dumortier lorry

  • Hoi,

   Animonda Carny Adult kan ook voor gecastreeerde katten, met uitzondering van de rund puur. In het adult review hier vind je ongeveer halverwege de tabel met de energie waarden van alle smaken.

   Groetjes,
   Marilyn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Webinar inschrijving Hoe kies je de juiste kattenvoeding voor jouw kat FB