Voer review Animonda Carny Kitten
Reviews: Natvoer
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Natvoer
2 min

Review Animonda Carny Kitten

2 min

Animonda Carny Adult is één van de merken die ik zelf voer en aanbeveel. Ze gebruiken met name rund, maar specificeren alles naar dier en deel. In de korte ingrediëntenlijst zitten ook geen planten. Verder zijn er weinig toevoegingen.


In dit review behandel in de Animonda Carny Kitten.

Mocht je de Adult variant zoeken, die vind je hier.


Animonda Carny Kitten Baby Paté

Ingrediënten: 38% rund (long, vlees, hart, nier, uier), 32% kip (vlees, lever, maag), calciumcarbonaat, natriumchloride

Toevoegingen: 1,4mg mangaan, 200IE vit D3, 25mg zink, 0,75mg jodium


Analyse

Vocht81%DMME
Eiwit10%53%38%
Vet6,5%34%60%
NFE0,4%2%2%
Vezels0,3% 1,6%
Ruwe as1,8% 9,5%Kcal*: 91,7

NFE = Nitrogen Free Extract, oftewel de koolhydraten zonder de vezels.
*Kcal/100 gram (op basis van Traditionele Atwater methode).
DM = Dry Matter (droge basis) ; ME = Metaboliseerbare energie (kcal)


De beoordeling

De ingrediënten zien er goed uit bestaande uit allemaal vlees. Er wordt gespecificeerd naar diersoort (rund en kip) en het gedeelte dat gebruikt wordt. Calciumcarbonaat is een bron van calcium.


Wat betreft de hoeveelheid eiwit levert dit zeker het minimum (26%ME volgens het AAFCO[1]) en iets meer dan het optimum ( 30-36%ME) volgens het boek Canine and Feline Nutrition.


Waar bij volwassen onderzoek is dat een verschil aantoont in het minimum dat nodig is en onderhoud voor spiermassa, is dat helaas voor kittens onbekend. Omdat kittens meer mogen eten, is 38% van de energie uit eiwit waarschijnlijk meer dan voldoende voor goede groeiondersteuning.


Wel is de voeding behoorlijk vet als je kijkt naar de hoeveelheid energie die het levert. Gelukkig zijn kittens in de groei en kunnen ze die extra energie goed gebruiken, maar uiteraard moet dat niet te veel worden. Overgewicht die zich ontwikkelt in de kittentijd is veel moeilijker aan te pakken door de ontwikkeling van meer én grotere vetcellen. De aanbevolen hoeveelheid is tussen de 18 en 35%DM[2], dus in dat opzicht valt het binnen de marge (er is helaas geen aanbeveling op ME basis).


Helaas geeft Animonda geen extra informatie over de calcium en fosfor cijfers. Deze moeten met elkaar in verhouding zijn voor optimale groei en zijn wat krapper dan bij volwassen katten (1:1 tot 1:5 bij kittens en 1:1 tot 1:2 bij adults).


Ook is er geen informatie over (toegevoegde) anti-oxidanten of omega-3 DHA. Deze zouden de ontwikkeling van de kitten kunnen ondersteunen in immuunsysteem en breinontwikkeling.


Al met al ziet deze voeding er goed uit.

De enige tip die ik mee wil geven is dat je oplet hoeveel je voert, zodat je je kitten niet overvoert.


De overige Animonda Carny Kittens

De overige 4 varianten van Carny voor kittens zijn:

  • Gevogelte cocktail
  • Rund, kalf en kip
  • Rund en kalkoenharten
  • Rund, kip en konijn


Ook van deze zien de ingrediënten er goed uit, gespecificeerd naar dier en deel. Wel bevatten ze allemaal rund, wat op zichzelf niet erg is, maar weinig variatie biedt.


Qua analyse zijn deze allemaal gelijk:

Vocht80%DMME
Eiwit11%55%44%
Vet6%30%52%
NFE1%5%4%
Vezels0,3% 1,5%
Ruwe as1,7% 8,5%Kcal*: 93


Deze voeding is hoger in eiwitten, wat dus niet per se nodig is, gezien kittens aanzienlijk meer mogen eten. Het is wel iets minder vet. In ruil daarvoor bevat het ietsjepietjes meer koolhydraten, maar dat ligt nog zover onder het maximum dat dat geen enkel probleem is voor je kat.


Ook deze kun je prima voeren aan je groeiende kitten.

Mijn tip hierbij is wel om het af te wisselen met een merk dat geen rund bevat, om het smaakpalet van je kitten uit te breiden.


Bronnen

[1] AAFCO is het Amerikaanse overzichtsorgaan, zoals FEDIAF het Europese overzichtsorgaan is. Beiden geven richtlijnen voor adult en kitten voedingen.

[2] Small Animal Clinical Nutrition, 5de editie, hoofdstuk 24