Merk Review Naturo  natvoer voor katten

Naturo Natvoer voor katten

Deze mousse natvoer voor katten is te koop bij onder andere Albert Heijn. Ze hebben vier verschillende smaken, namelijk kip, kalkoen, tonijn en zalm. Het is een graanvrije voeding zonder kunstmatige kleurstoffen en smaakstoffen.

Hier vind je mijn review van Naturo natte kattenvoeding.

Naturo Kip Mousse

Ingrediënten: Kip (50%), rund (20%), kippenbouillon (10%), mineralen, zalmolie en zonnebloemolie

Toevoegingen: Vitamine A (5300 IU/kg), vitamine D3 (530IO/kg), vitamine E (7,95mg/kg), taurine (500mg/kg), zinksulfaat-monohydraat (151mg/kg), ijzer(II)sulfaat-monohydraat (35mg/kg), mangaan (II) sulfaat-monohydraat (16mg/kg), natriumseleniet (1mg/kg), calciumjodaat (0,8mg/kg)

Analyse

Vocht75%DMME
Eiwit10,5%42%32%
Vet8%32%60%
NFE2,5%10%8%
Vezels0,5%  
Ruwe as3,5% Kcal*: 113,5

NFE = Nitrogen Free Extract, oftewel de koolhydraten zonder vezels
DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (kcal)
Kcal: Per 100 gram (op basis van gemodificeerde Atwater)

De beoordeling

De vleestoevoegingen komen van kip en rund die vers zijn toegevoegd. Dit betekent dat het zowel eiwit, vet en vocht bevat.

Het totaal aantal eiwitten valt wat laag uit naar mijn zin. Op energiebasis had ik deze liever richting de 40%ME gezien, zodat die de spieren kan ondersteunen.

Het vet daarentegen is behoorlijk hoog, zelfs voor een natvoer. Mogelijk komt dit omdat naast het vlees er ook nog olie toevoegingen zijn gedaan die hieraan bijdragen. Deze hoge vetgehaltes zie je overigens vaker bij mousse achtige structuren. Voor een kat met overgewicht is dat waarschijnlijk minder verstandig.

Ondanks dat er geen plantaardige toevoegingen zijn gedaan, is het NFE gehalte nog best hoog. Echter is het laag genoeg voor katten.

Bij suikerkatten die op een laag koolhydraten dieet worden gezet, wordt minder dan 12%ME aangeraden, alhoewel het nog beter is om voor een voeding met minder dan 6%ME te gaan.

Naturo Natvoer Kip

De andere smaken: Kalkoen, Tonijn, Zalm

De andere smaken lijken heel erg op de Kip variant. Het enige wat verandert is, is dat de smaak (kalkoen, tonijn of zalm) nu voor 26% is toegevoegd en kip is vermindert naar 24%. De rest van de ingrediënten is exact hetzelfde.

De analyse van kalkoen is ook exact gelijk aan die van kip. De Tonijn en de Zalm variant zijn nog vetter (69%ME), minder eiwitrijk (30% ME) maar bevat ook minder NFE (1%ME).

De prijs

Voor een bakje van 85 gram Naturo betaal je bij de Albert Heijn €0,80. Omgerekend is dat €9,41 per kilo.

Voor een gecastreerde kat van 4 kilo betaal je dan per dag €1,45 voor de visvarianten tot €1,57 voor de gevogelte varianten.

Qua prijs is dat voor een natvoer nog niet heel gek. Wel jammer is dat de voeding met name vet is, en niet eiwitrijk. Daarom vind ik de prijs-kwaliteit verhouding aan de mindere kant.

Eindoordeel: Behoorlijk vet

Deze natvoer van Naturo is ‘niet slecht’, maar goed wil ik het ook niet noemen. Het is behoorlijk vet en daarom niet zo geschikt voor te dikke katten. Het NFE is laag genoeg voor suikerkatten, maar mogelijk dat het vetgehalte de insuline gevoeligheid ook verlaagd, dus ik zou liever kiezen voor een andere optie (bijvoorbeeld Mac’s Cat).

Al met al zou ik deze voeding hooguit af en toe geven, zeg 1 tot 2 keer per 21 maaltijden (7 dagen). Hierbij kun je het combineren met een voeding die eiwitrijker en vetarmer is.

Pootje Catmoneo

5 reacties:

 1. Vreemd: ik zie hier en ook op de website van AH vermeld staan dat er rund in de mousse zit, maar op het etiket en de website van Naturo staan alleen kip(enlever) en tonijn vermeld. Misschien is de samenstelling ondertussen veranderd?

  • Marilyn [Catmoneo]

   Dat is mogelijk.
   De verpakking controleren raad ik dus ook altijd aan!

 2. Hallo Marilyn,
  Misschien een naïeve vraag over het te hoge vetgehalte van Naturo. Maakt het wat uit als je de Naturo mousse eerst op wat keukenpapier legt en dan wat droog dept om zo wat vet/vocht op te vangen? Daarna een klein beetje lauw water toevoegen om het minder droog te maken. Of haal je zo ook ongewild belangrijke voedingsstoffen eruit? Naturo is bij ons altijd het noodvoer als we iets te laat bij Zooplus hebben besteld en onze 2 burmezen nog een dagje moeten wachten op het feest om te spelen met de dozen met hun lievelingsvoer (dankzij jouw informatie)! Mar

  • Daarmee verwijder je voornamelijk het vocht en mogelijk voedingsstoffen die met het vocht mee komen. Als je het alleen als noodvoer gebruikt, waarbij ik ervan uitga dat dat hooguit eens per maand voorkomt, dan hoef je je geen zorgen te maken en kun je het gewoon zo geven.

 3. Hallo Marilyn,

  Bedankt weer voor je interessante blog. Alle beetjes info zijn mij zeer welkom en zorgen voor inspiratie. Ik gebruik het voer van de blikjes en kuipjes alleen voor de verwennerij en om wanneer ze iets echt te gezond vinden (gewoon rauw vlees ruikt niet zo sterk) dit aantrekkelijker (= is de list en bedrog´ voor katten waarover dierenarts Tannetje Koning schreef in haar boekje dat je in de vorige blog behandelde) te maken door een beetje daarvan met het vlees te mengen.
  Ik heb altijd gedacht dat vetten dikmakend waren. Nu heb ik voor mezelf ervaren dat meer vetten (en minder snelle koolhydraten) juist een voldaan gevoel geven waardoor je veel minder neiging hebt om meer te eten of weer snel trek te krijgen. Als katten door het extra vet ook zo zouden reageren, zouden zij ook een hapje minder gaan nemen en minder snel vragen om een nieuwe hap. Ik heb nog geen ervaring met mijn katten op dit gebied maar ik ga de jongedame die echt een buikje heeft wat zalmolie door haar eten geven (en uiteraard die Naturo aan het assortiment toevoegen). Met variatie doe je ze een groot plezier en je voorkomt eenzijdigheid en mogelijke tekorten of overdoseringen.

Reageren is niet mogelijk