Zijn voerpuzzels voor elke kat geschikt?
Voermethode
Marilyn [Catmoneo]
Voermethode
2 min

Zijn voerpuzzels voor elke kat geschikt?

2 min

Voerpuzzels kunnen een ontzettend grote verrijking zijn voor je kat. Ik ben ervan overtuigd dat veel katten gebaat zijn bij wat extra uitdaging bij het eten. Dit kan absoluut ook werken voor allerlei soorten katten: jong of oud, met 3 pootjes of blind. Het is niet zo dat wanneer je kat dit of dat heeft, dat hij de voerpuzzel niet zou begrijpen.


Dat gezegd hebbende, zijn er uitzonderingen en zijn voerpuzzels niet voor elke kat geschikt. Het is belangrijk dit op een individueel niveau te bekijken.


Nu is het wel zo dat katten liever "lui dan moe" zijn. Dus als ze niet hoeven werken voor hun voeding, dan is er een grote kans dat ze dat ook niet zullen doen. Heb je dus nog een grote bak met brokjes staan, dan is de voerpuzzel 1000x minder interessant. Daarom is onbeperkt voer hebben staan [in normale bakjes] niet zo'n goed idee als je de voerpuzzels echt een kans wilt geven.


Een andere reden dat je kat niets doet met de voerpuzzel is omdat het te moeilijk is. Dit betekent dat de voeding niet makkelijk genoeg eruit te halen is, dat de inhoud niet interessant genoeg is voor je kat en/of dat er onvoldoende voer in zit voor meer succes.


Niet elke kat hoeft de meeste ingewikkelde puzzels te hebben om te zorgen dat het interessant is. Sterker nog: soms kunnen de meest simpele dingen het meest succesvol zijn. Denk aan een wc-rolletje met gaatjes of kartonnen bekertjes op de kop waarbij onder 70% iets lekkers zit. Test wat voor jouw kat goed werkt.


Zo merkte ik dat Lapje ze bij sommige voerpuzzels probeerde met haar bekkie erbij te komen, terwijl dat echt niet lukte. Met haar pootje deed ze gewoon niet. Dan kun je concluderen dat voerpuzzels niets voor haar zijn, maar je kunt ook iets anders proberen. En ja hoor, dat ging wel goed. Dus test wat werkt.


Niet elke kat hoeft de meeste ingewikkelde puzzels te hebben om te zorgen dat het interessant is.


Ook is het onder geen enkele omstandigheid de bedoeling te weinig eet. Het kan zijn dat je het te moeilijk maakt. Het kan ook aan de kat liggen. Hiermee bedoel ik dat zeker bij oudere of zieke katten die moeite hebben met voldoende eten, we het niet nog moeilijker hoeven te maken met een voerpuzzel. Zelfs de simpelste vormen kunnen dan al een drempel te veel zijn. Hetzelfde geldt voor katten die een zeer lage voermotivatie hebben (de kieskeurige moeilijke eters!).


Het is dus ook zo dat dit met de leeftijd of ontwikkeling van ziekten kan veranderen. Lapje kreeg eerder ook voerpuzzels, maar nu al een tijdje niet meer. Waarom niet? Omdat ze dan te weinig eet en gewicht verliest. Dat is zeker niet de bedoeling, dus laat ik de voerpuzzels achterwege.


Houd dus niet krampachtig vast aan het idee dat elke kat altijd een voerpuzzel moet hebben en dat je daarvan de moeilijkheidsgraad ook altijd maar moet opschroeven. Kijk wat past bij jouw kat en werk daarmee.Bronnen

Delgado, M. M., Han, B. S. G., & Bain, M. J. (2022). Domestic cats (Felis catus) prefer freely available food over food that requires effort. Animal cognition25(1), 95-102.