Voer Review Wildcat natvoer
Reviews: Natvoer
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Natvoer
5 min

Review Wildcat: natvoer voor katten

5 min

Een merk zonder granen, met kwalitatief vlees, geen suikers en geen kunstmatige conserveermiddelen. Van dit merk moet ik meer weten. En dus dook ik ook hiervoor in de ingrediënten en analyses, om de werkelijkheid van de marketing te scheiden.


Het kattenvoer van Wildcat

Natvoer

 • Adult: Andrha, Bhadra, Cheetah, Etosha, Hamra, Karoo, Rani, Serengeti en Tanganika
 • Senior: Serengeti
 • Kitten: Karoo
 • Adult Chickeria: Kip met zalm; Kip met bosbessen; Kip puur


Wildcat heeft ook nog Skipjack tonijn snack, maar omdat dit supplement voer is, heb ik het niet meegenomen in deze beoordeling.


Wildcat Natvoer: Bhadra

Wildcat Natvoer Bhadra

Ingrediënten: Paardenvlees (60%), Bouillon, Zoete aardappel (3%), Mineralen, Paardenolie, Rode biet, Artisjok, Duindoorn, Bramen, Framboos, Vlierbessen, Zwarte bes, Bosbes, Prickly Pear Extract, Catnip, Citrusbioflavonoïden, Venkel, Zeezout, Mannan Oligosaccharides (MOS), Fructo-Oligosaccharides (FOS), Cranberry (500 mg / kg), Peterselie, Ginseng, Dandelion, Hawthorn, Peppermint,Brandnetel, marjolein, salie, glucosamine, chondroïtinesulfaat, yucca-extract


Toevoegingen: Vitaminen: Vitamine A 5000 IE, Vitamine D3 300 IE, Vitamine E 50 mg, Vitamine B1 20 mg, Vitamine C 15 mg, Taurine 500 mg, Foliumzuur 1 mg; Spoorelementen: zink 111,11 mg, ijzer 25 mg, koper 4 mg, mangaan 15,63 mg, calciumjodaat watervrij 0,31 mg, kaliumchloride 500 mg; Aminozuren: DL-methionine 500 mg, glycine 100 mg


Analyse

Vocht79%DMME
Eiwit11,5%54,8%44%
Vet5,6%26,7%52%
Koolhydraten1,8%8,6%4%
Vezels0,7%
Ruwe as2,1%Kcal/100gram: 921

1Op basis van modified Atwater.
DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)


De eiwitten

De eiwitten komen van de verse toevoeging van paard. Het vleespercentage is 60%. Dit is nodig om tot voldoende eiwitten te komen. Vers vlees is immers minder eiwitdicht dan een meel (zie ook ‘eiwitkwaliteit’).


In Bhadra natvoer zit op natte basis 11,5% eiwit, wat omgerekend naar droge basis 54,8% is. Dit is een hoge hoeveelheid. Op energiebasis krijgt de kat 44% van de energie uit eiwit. Dit is meer dan het minimum van ~40% wat een gecastreerde kat nodig heeft voor het onderhoud van spieren, huid en organen.


Ter illustratie: Een kat van 4 kilo mag 190kcal hebben, waardoor hij 83,3kcal uit eiwit krijgt. Dit is meer dan het minimum van 77,2kcal, dat wat een kat van 4 kilo minimaal nodig heeft.


De vetten

Paardenolie wordt gebruikt om de vetten aan te vullen. Omdat er zowel paardenvlees als paardenolie wordt gebruikt, is dit natvoer geschikt om een kat met voedsel intoleranties of allergieën te helpen.


Helaas wordt niet gespecificeerd hoeveel omega 3 en 6 vetten er in dit voer zitten.


De koolhydraten

De Bhadra is de enige die alleen zoete aardappel gebruikt; de andere natvoer heeft ook gewone aardappel. Echter is het eerstgenoemde koolhydraat slechts 1,5% of minder, waardoor het niet veel energie levert. In de Bhadra zit overigens 3% zoete aardappel, waarschijnlijk omdat er geen gewone aardappel wordt gebruikt.


Verder bevatten alle smaken een variatie aan bessen, tomaat, gerstegras en aardpeer (Jeruzalem artisjok).


De koolhydraten in de Bhadra zijn laag genoeg om het geschikt te maken voor een suikerkat; de Bhadra is tevens het laagste in koolhydraten.


De andere smaken

Eiwit

In zowel de Andrha en Tanganika voor adults zit voldoende eiwit. De Cheetah, Ethosha, en alle Chickeria smaken bevatten meer dan 90% van de aanbevolen hoeveelheid. De andere smaken zijn helaas minder dan 90% van de aanbevolen hoeveelheid.

Wildcat Natvoer Cheetah

Koolhydraten & suikerziekte

Qua koolhydraten zitten velen laag genoeg om geschikt te zijn voor suikerkatten, dit zijn: Bhadra, Cheetah, Etosha, Rani, Serengeti (adult), Serengeti (senior) en de 3 Chickeria smaken. Deze zitten onder de 10% van energie uit koolhydraten.

Overigens zitten alle merken onder het koolhydratenplafond van 3 gram per kilo lichaamsgewicht en daardoor qua koolhydraten voor elke gezonde kat te gebruiken.


Voedselintoleranties en allergieën

Ook zijn er een aantal geschikt bij voedselintoleranties en allergieën. De Bhadra heeft alleen paard en de Tanganika bevat alleen forel. Voor een eliminatiedieet op basis van eiwit is dit goed te gebruiken.

Hamra is op basis van kwartel. Daardoor is dit ook te gebruiken bij een eliminatiedieet. Echter is deze wel lager in eiwit dan gewenst. Echter valt ook wat te zeggen voor stabiliteit (minder/geen krabben, overgeven, diarree, et cetera).

De Andrha is een pure visbrok, op basis van forel, zalm en witte vis. Ook deze kan een uitkomst zijn bij gevoeligheden.


Aanbevolen varianten van Wildcat

Andrha

Een visbrok die mogelijk handig is bij voedsel gevoeligheden. Dit natvoer is hoog genoeg in eiwit, maar nog steeds onder het koolhydratenplafond. Juist omdat het wat minder vet is en iets koolhydraatrijker, is het een natvoer om te gebruiken om je kat te laten afvallen.


Bhadra

Een natvoer op basis van paard, waardoor het te gebruiken is bij allergieën of om een eliminatie dieet met eiwitten te doen (let op: er zitten nog steeds andere toevoegingen in die mogelijk voor reacties kunnen zorgen). Er zit voldoende eiwit in en het is laag in koolhydraat. Door dit laatste is het ook te goed voor katten met suikerziekte.


Tanganika

Doordat er alleen maar forel in zit, kan ook deze bij een eliminatie dieet en voedselgevoeligheden gebruikt worden. Let wel dat vis in het algemeen in de top 3 van allergenen staat, maar omdat forel veel minder vaak gebruikt wordt in kattenvoer kan het een nieuwe eiwitbron zijn. Net als de Bhadra is het hoog genoeg in eiwit. Verder is het laag genoeg in koolhydraat om geschikt te zijn voor suikerkatten.


Cheetah, Etosha, Chickeria smaken

Alhoewel deze net iets te laag in eiwit zijn, kunnen ze eventueel gebruikt worden in combinatie met voeding dat hoger is in eiwit. Ook deze zijn voor suikerkatten te gebruiken.

Wildcat Natvoer Tanganika


Niet aangeraden varianten

Alhoewel de ingrediënten goed zijn raad ik de volgende af, vanwege het lagere eiwitgehalte (rond de 85-87% van het minimum): Hamra, Karoo (adult), Rani, Serengeti (adult), Karoo (kitten), Serengeti (senior).


Positieve punten

 • Goede ingrediënten
 • Twee natvoeren die geschikt zijn bij voedselallergieën (Bhadra en Tanganika, en eventueel Hamra).
 • Meerdere variaten laag genoeg in koolhydraat dat ze geschikt zijn voor suikerkatten
 • De Andrha is hoog genoeg in eiwit en lager in vet, dat het ook bij minder voeding (zoals afvallen) gebruikt kan worden.


Negatieve punten

 • Het gebruik van DL-methionine: alhoewel 500mg per kilo wel minder is dan aanbevolen voor echte verzuring van de blaas, geeft het aan dat het vlees blijkbaar onvoldoende methionine levert. Dit is opmerkelijk voor natvoer; meestal is er geen dl-methionine toevoeging nodig.
 • De fruittoevoegingen, vooral bessen. Ik zie niet in wat dit doet in een dieet van carnivoren.
 • Een aantal varianten zijn wat mij betreft te laag in eiwit
 • Als ze het nog beter willen doen, specificeren ze ook welke delen van het dier gebruikt zijn (spiervlees en welke organen).


Waar is Wildcat natvoer te koop en hoeveel kost het?

Je kunt het Wildcat natvoer bestellen via de Nederlandse webshop MedPets of hun eigen Duitse webshop Healthfood24.com. Bij deze laatste zijn de verzendkosten €15 naar Nederland en België.


Deze cijfers zijn gebaseerd op een gecastreerde kat, die ongeveer 25% minder mogen eten in calorieën dan intacte katten. Omdat elk voer verschillend is in hoeveelheid calorieën, verschilt de hoeveelheid die je mag geven enigszins. Daarom zijn prijzen per dag een gemiddelde.


Adult, Senior, KittenChickeria
Per kilo€9,75€13,89
Prijzen per dag:
Kat 3 kilo (157kcal)€1,74€2,21
Kat 4 kilo (190kcal)€2,11€2,68
Kat 5 kilo (220kcal)€2,45€3,12


Vergeleken met andere natvoeren is dit natvoer wat prijziger, maar de prijs-kwaliteit verhouding is goed.


Conclusie: Van Wildcat een aantal natvoeren aanbevolen

De ingrediënten zijn goed. Er zijn zeker een aantal die aan te bevelen zijn voor zowel gezonde katten als katten met voedselgevoeligheden, suikerziekte of overgewicht. Helaas is er wel DL-methionine gebruikt en vind ik de fruittoevoegingen minder nuttig.


Ook denk ik dat de prijs-kwaliteit verhouding erg goed is bij Wildcat natvoer. Het nadeel is de bestelling uit Duitsland waardoor er verzendkosten bij komen, maar je kunt natuurlijk wat meer bestellen om deze over tijd zo laag mogelijk te houden.


De officiële website van Wildcat kun je vinden op www.wildcat-katzenfutter.de.