Denkspel of voerpuzzel voor je kat
Jagen en spelen
Marilyn [Catmoneo]
Jagen en spelen
2 min

Mentale uitdaging voor je kat: Denkspel of voerpuzzel?

2 min

Marjolein mailde mij met een prachtig onderwerp: Hersenwerk voor katten. Haar speel-o-theek (stichting) bevat diverse spellen die je kunt huren voor een klein bedrag en tips kunt krijgen om nieuwe spellen te introduceren. Zo kun je diverse spellen uitproberen en afwisselen voor je kat!


In onderstaande gastblog legt Marjolein uit wat het verschil is tussen een denkspel en een voerpuzzel.




Een denkspel is een vorm van hersenwerk

Wist je dat er een verschil is tussen een denkspel spelen of een voerpuzzel aanbieden?


Hersenwerken doe je met huis- tuin- en keuken materiaal of met een denkspel. Een denkspel is een kant en klaar spel.


Bij een denkspel gaat het om het spelen en om de uitdaging. Je biedt het materiaal of het spel aan en je kat zoekt daar wat voertjes in en niet haar dagelijkse portie voer.


Bij hersenwerk en dus ook het spelen van denkspellen staat het proces en het samenwerken met jou centraal: je kijkt hoe je kat zoekt, naar haar gedrag en haar communicatie. Je bedenkt daarbij steeds hoe je haar het beste kan begeleiden.


Je zoekt het materiaal of het spel speciaal uit voor je kat. Je kijkt daarbij goed naar wat ze aankan en wat ze leuk vindt. En je bedenkt steeds wat de juiste volgende stappen kunnen zijn.


Izi aan het spelen met Cat Activity
Izi aan het werk


Een voerpuzzel draait om voedselverrijking

Je kat kan in een voerpuzzel haar dagelijkse portie voer zoeken. Zij is hiermee zelfstandig, dus zonder jou, bezig.


Ze gaat dan naar haar eten op zoek en ze moet dus werken voor haar voer. Voor een kat is dit normaal natuurlijk gedrag. Door haar voer in een puzzel aan te bieden geef je je kat dus een zo natuurlijk mogelijke eet ervaring.

Natuurlijk moet je kat ook bij een voerpuzzel haar koppie gebruiken.


Vooral voor binnen levende katten is het heel goed om voerpuzzels te gebruiken. Zij krijgen vaak te weinig uitdaging en gaan zich sneller vervelen.


Leuk en goed voor je kat?

Maar er zijn, zowel voor het samen een denkspel spelen, als het aanbieden van een voerpuzzel een heleboel redenen te noemen waarom het goed én leuk is voor je kat.


Deze twee vormen van voer zoeken kan je heel goed met elkaar afwisselen.


“Ik speelde al een tijdje denkspellen met mijn hond. Toen poes Izi bij ons kwam, vond ik het leuk om ook met haar denkspellen te gaan spelen.

Zij is namelijk een poes die veel uitdaging nodig heeft. En niet alleen slim, maar ook enorm voergericht én erg mensgericht is.

Maar zij schrokte haar dagelijkse portie brokjes in één keer naar binnen. Soms zo snel dat het er even later allemaal weer uitkwam…

Daarom ben ik haar, nadat ik haar eerst het denkspel had aangeleerd, haar brokjes in kleine porties in een denkspel gaan aanbieden en zo werd dit een voerpuzzel!”


Een denkspel kan je bij katten dus prima gaan gebruiken als voerpuzzel, maar ik adviseer dan om haar die altijd eerst in stapjes aan te leren.

Pas als ze begrijpt hoe ze hierin haar voer kan vinden, kan ze het zonder jou gebruiken.


Je kunt veel frustratie en teleurstelling voorkomen door een denkspel én voerpuzzel op de juiste manier aan te bieden.

Daarna kan je kat veel plezier gaan beleven aan het zoeken van voer!



Wie ben ik?

Marjolijn van Gaasbeek is begeleider Hersenwerk voor katten en honden en beheert de stichting Speel-o-theek "de Speelster" in Arnhem. Het spelen van denkspellen gaf haar en haar huisdieren zoveel plezier dat ze de cursus 'begeleider Hersenwerk voor hondenwerk' en later voor katten afrondde. Vervolgens werd de speel-o-theek opgericht.


In de speel-o-theek kan je voor een klein bedrag een spel komen huren en krijg je advies op maat hoe je die kunt introduceren.


Heb je interesse? Neem dan contact op via de website of facebookpagina.