Kattenvoeding
Marilyn [Catmoneo]
Kattenvoeding
3 min

Giftig voor de kat: Wat mogen onze katten niet eten?

3 min
Koffie met katjeOnze katten kunnen niet alles eten wat wij eten. Sommige dingen maakt je kat dik of geeft hem diarree, maar andere ingrediënten zijn ronduit giftig met soms een dodelijk afloop.   Daarom is het belangrijk te weten wat je kat mag eten en wat niet. Sommige etenswaren zijn ‘giftig of gevaarlijk en soms dodelijk’ categorie. Anderen zijn meer schadelijk op langere termijn.

Knoflook en ui

In knoflook en ui zit Alliine. Deze stof zorgt voor een afbraak van rode bloedcellen en kan zo zorgen voor bloedarmoede. Al bij 5 gram ui kan dit effect optreden bij een kat. Een hond heeft er iets minder last van, alhoewel ik niet bereid ben te experimenteren.   De symptomen treden vaak pas een paar dagen later op. Sufheid, een stinkende adem, buikpijn, diarree en urine met bloed (donkerrode kleur). Als je kat er veel van heeft gegeten, kan dit dodelijk zijn.   Overigens zit deze stof niet alleen in knoflook en ui, maar in alle ui-achtigen: prei, sjalotten, sierui, en bieslook

Chocola of koffie

De theobromina in chocolade en caffeïne in koffie vallen in dezelfde categorie van giftigheid. Ze hebben een effect op het zenuwstelsel, bloeddruk en spijsvertering. Dit kan zodanig effect hebben, dat het dodelijk is. Koffie met katje

Druiven

Sommige katten zijn dol op fruit en groenten, zoals meloen. Echter kun je druiven beter niet geven. Alhoewel niet precies bekend is waardoor het komt, kan het leiden tot nierfalen. Het eerste symptoom is vaak braken en hyperactiviteit. Het effect kan al optreden bij zeer kleine hoeveelheden. Ook rozijnen en krenten hebben hetzelfde effect.

Varkensvlees

Varkensvlees, vooral rauw, is heel gevaarlijk voor je kat. Deze kan de bacterie Aujeszky bevatten. Als je kat hiermee besmet raakt, is het altijd dodelijk – het duurt maximaal drie dagen. Dat wil je toch niet!

Gekookte botjes

Ben jij dol op bijvoorbeeld kippenpoten of kippenvleugels? En geef je de restjes aan je kat?   Dat kun je beter niet doen. Gekookte botjes (zie hier en hier) veranderen namelijk van textuur. Daardoor wordt het bot hard. Bij het kauwen kan het daardoor versplinteren. Kleine stukjes kunnen worden doorgeslikt en zorgen voor een verstopping. Splinters kunnen zelfs door de darmwand heen prikken! Beide leiden tot een dure operatie en een lange herstelperiode voor je kat.

Planten zoals lelies, aloë vera en tulpen

Alhoewel kattengras prima kan, is het knabbelen op andere planten geen goed idee. Sommige planten zijn zeer giftig. Een lijst van de ASPCA (Engels) heeft alle plantsoorten die wel en niet giftig zijn voor zowel je kat als hond. Tulpen giftig voor katten   Geen goed idee voor de lange termijn

Rauwe lever

Katten zijn dol op (rauwe) lever. Maar ook dit is niet goed voor je kat. Het is een werkelijke vitamine A bom. Aangezien dit niet wordt afgevoerd, maar wordt opgeslagen in de vetcellen kan een overdosis vitamine A leiden tot gewrichts- en botproblemen. Zonder behandeling leidt dit tot stijfheid en ontstekingen.   Als je rauwe lever eerst kookt, verdwijnt het meeste van de vitamine A. Echter haal je daardoor ook andere voedingsstoffen eruit. Met (kippen)lever is het dus zeer van belang om dit met mate te voeren.

De tafelrestjes

In menseneten zitten veel vetten, zouten en specerijen die voor je kat slecht zijn. Sommige ingrediënten zijn zelfs giftig (bijvoorbeeld knoflook en ui). Bovendien zorgt het niet voor een gebalanceerd voedingspatroon. Maar ook als extraatje (beloning) voor je kat is het dus geen slim idee.   Bovendien kan je kat vreselijk gaan schooien als hij tafelrestjes krijgt. En dat gedrag zal stug blijven voortbestaan zolang jij (of je visite wat dat betreft!) hem wat geeft en is heel moeilijk af te leren.   Dus ook geen “O, maar hij kijkt zo zielig.”. Gewoon, nee.

Hondenvoer

Kun je hondenvoer geven aan je kat? Het is goedkoper en het ziet er net zo uit toch?   Doe toch maar niet. Voor een keertje is het echt niet erg: het is niet giftig. Maar in hondenvoer wordt (over het algemeen) geen taurine toegevoegd. Deze stof is essentieel voor je kat: ze kunnen het zelf niet aanmaken. Zonder taurine kan blindheid en hartfalen ontstaan.   Dit ontstaat uiteraard niet van de ene dag op de andere. Desalniettemin zijnde lange termijn gevolgen desastreus. Dus voer je kat geen hondenvoer!

Conclusie: Let goed op wat je katten eten

Bepaald voedsel kan een dodelijk afloop hebben voor je kat. Daarom is het goed om te weten wat je kat mag eten en wat niet. Wil je nog een uitgebreidere lijst? De website ‘mag een kat.nl’ is hier helemaal aan gewijd. Pootje PurrfectCat PhotoCredit: Pixabay (Sharonang)