voer review Power of nature natvoer
Reviews: Natvoer
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Natvoer
3 min

Review Power of Nature Natvoer voor katten

3 min

Power of Nature heeft een aantal zeer goede kattenbrokken te bieden. De filosofie van Power of Nature is om optimale ingrediënten te gebruiken voor sterke spieren, immuunsysteem en vitaliteit, zodat je dier een level vol met energie en kracht leeft. Om te kijken of dit voor het natvoer ook geldt, vind je hier mijn review van Power of Nature natvoer.


Power of Nature Natvoer

Natvoer

  • Natural Cat Cans
  • Havens Fish

Power of Nature 'Natural Cat' zijn erg goede en betaalbare brokjes. Mijn review kun je hier lezen.

Power of Nature Natural Cat - Konijn

Ingrediënten: Konijnenvlees (95%), groenten (pompoen, broccoli en wortelen) min. 4%, Plantaardige olie, Taurine, Zeezout, Mineralen, Vitaminen.

Toevoegingen: Vitamine A 3000 IE, vitamine D3 350 IE, vitamine E 40 IE, koper (Sulfate-Pentahydrate) 0,1 mg, Taurine 2500 mg

Analyse

Vocht82%DMME
Eiwit8%44,4%33%
Vet6%33,%61%
NFE11,5%8,3%6%
Vezels0,5%  
Ruwe as2% Kcal/100gram: 84 2

1Koolhydraten als NFE (Nitro Free extract)
Per 100 gram. Op basis van modified Atwater. PoN geeft zelf geen cijfers.
DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)


De beoordeling

Alle smaken van Natural Cat (rund, kip, lam en konijn) bevatten 95% vlees van die eiwitbron. Helaas wordt er niet vermeld of en hoeveel orgaan gebruikt wordt.

Teves vind ik het eiwitgehalte erg laag voor zoveel gebruikt vlees. Alhoewel het meer is dan het minimum dat katten nodig hebben, blijkt uit onderzoek dat gecastreerde katten meer nodig hebben voor optimaal onderhoud van spieren, organen en huid. Dit ligt ongeveer op 40%ME.

Mijn vermoeden is dat ze met name vetrijke delen hebben gebruikt, want het vetgehalte ligt vrij hoog met 61%ME. In het wild krijgen ze ongeveer 46% van hun calorieën uit vetten. In een experiment waarbij katten zelf een selectie konden maken daalde dit naar 36%ME.

De koolhydraten komen uit diverse groenten (pompoen, broccoli en wortel). Alle varianten van Natural Cat bevatten daardoor wel wat koolhydraten. Echter is dit niet heel veel van de energie en dus maak ik me daar niet zo druk over.

Minder goede punten vind ik de plantaardige olie (van welke bron is dit?) en de toegevoegde zeezout. Een dierlijke vet of olie was fijner geweest, of op zijn minst een gespecificeerde bron van de plantaardige olie.

Tevens weet ik niet of het zeezout deze smaak erg zout maakt, omdat er amper gegevens beschikbaar zijn over hoeveel zout te veel is en andere merken noemen ook vaak het natrium gehalte niet. (Let op: Katten hebben een minimum aan zout (natrium) nodig, dus helemaal schrappen is niet verstandig!).

De andere smaken

De andere smaken zijn exact gelijk qua ingrediëntenlijst, behalve uiteraard de vleesbron. Het energieprofiel verschilt wel:

SmaakEiwittenVettenNFE
Rund27%66%7%
Kip33%63%4%
Lam30%64%6%
Konijn33%61%6%

Zoals je ziet is de rund nóg lager in eiwitten, waarbij het zelfs voor intacte katten aan de lage kant komt (ik houd 30%ME aan voor intacte katten). Daarnaast valt op dat alle smaken behoorlijk vet zijn. Ze zijn wel allemaal laag in koolhydraten (NFE).

Conclusie Natural Cat natvoer

Alhoewel de ingrediëntenlijst niet slecht is met 95% vlees, valt de analyse me erg tegen. Vooral de lage hoeveelheid eiwitten vind ik een groot nadeel. Op basis daarvan raad ik dit natvoer niet aan.

Bij allergie of eliminatie dieet kan het wel een oplossing bieden omdat het single-protein is. Met name de Lam en de Konijn is het proberen waard, aangezien deze minder vaak in kattenvoer gebruikt worden.

Havens Fish

Ook de Havens Fish bestaat uit 95% vlees (kip) of vis (tonijn). In sommige zit ook garnalen of haring. In alle varianten zitten groenten (courgette, broccoli, wortelen) en in de variant ‘met rijst’ zit 4,1% rijst.

Het energieprofiel ziet er beter uit dan bij Natural Cat. De eiwitten zijn hoger en je ziet dat de vetten lager zijn. Ook de koolhydraten zijn net iets lager.

SmaakEiwittenVettenNFE
Kip Jambalaya40%57%3%
Tonijn met groente42%56%2%
Tonijn met rijst42%56%2%
Tonijn met garnalen42%56%2%

Conclusie: Alhoewel ik deze beter vind dan de Natural Cat natvoer, geef ik liever geen vis op alledaagse basis. Toch kun je deze variant best opnemen in de rotatie om 1 of 2 keer per week te geven (uit 21 maaltijden).


Waar kun je Power of Nature kopen en hoeveel kost het?

Power of Nature kun je via de volgende webshops krijgen (let op de verzendkosten)

Prijs

Deze cijfers zijn gebaseerd op een gecastreerde kat, die ongeveer 25% minder mogen eten in calorieën dan intacte katten. Ik heb de kiloprijs van de 200 grams blikken genomen (voor 6 blikken).

 Natural CatHavens Fish
Per kilo€8,05€11,09
Prijzen per dag:  
3 kilo (157kcal)€1,36€2,19
4 kilo (190kcal)€1,64€2,65
5 kilo (220kcal)€1,91€3,08

Alhoewel de Natural Cat nog niet echt duur is, zijn er merken die meer eiwitten bevatten in dezelfde prijscategorie (zie hier mijn topselectie).

De Havens Fish is wat duurder maar voor de ingrediënten en analyse nog steeds een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Conclusie: Kan overwogen worden

Alhoewel Power of Nature brokken heeft die ik aanbeveel, kan ik dat niet per se zeggen van het natvoer. Alhoewel het veel vlees bevat, is dat vooral vetrijk en ontbreekt het wat aan eiwitten. Dit geldt voornamelijk voor de Natural Cat; de Havens Fish heeft hierin betere verhoudingen. Echter is de Havens Fish weer met vis, wat ik niet aanbeveel voor alledaags gebruik. De koolhydraten zijn in beiden laag, wat een pluspunt is.

Al met al vind ik het natvoer van Power of Nature niet slecht, maar ook niet goed. Liever zie ik dit alleen voor af en toe en niet voor elke dag.


Het brokjes review vind je hier.