Krabben en krabpalen
Marilyn [Catmoneo]
Krabben en krabpalen
5 min

De beste krabpaal: Voor kittens, grote katten en meer

5 min
Krabben aan de krabpaalKrabben is natuurlijk gedrag van een kat. Ze krabben om verschillende redenen, maar willen daarbij nog wel eens de meubelen slopen, het behang aan repen trekken en haken in het tapijt maken.   En dat hebben we liever niet. Een goede krabpaal kan de oplossing zijn om je spulletjes te sparen. Hieraan mag je kat naar hartenlust krabben - jij blij en je kat blij.

Wat is een goede krabpaal?

Elke kat is anders. Alleen al het ras kan medebepalend zijn voor wat je kiest. Zo wil je iets groots voor een Maine Coon, maar de opstapjes moeten voor een Munchkin klein zijn.   Zoolove Speelboom Scrratch en PlayGoedkope krabpalen vind je wel bij de Action voor grofweg €5. Deze simpele korte sisal-paaltjes op een rond plateautje is redelijk. Het vereist wel wat skills van je kat om hem niet om te trekken.   Iets stevigers dat kan dienen voor spelen, trainen en rusten heeft daarom mijn voorkeur. Dat hoeft echt niet gigantisch te zijn – een plateau of twee met wat hogere sisalpalen kan ook prima volstaan. Bovendien vinden ze de hoogte vaak prettig: kunnen ze lekker alles overzien.

Stevig genoeg

Het krabben (en spelen) kan er soms best wild aan toe gaan. Daarom is het belangrijk dat de krabpaal stevig genoeg is om de kracht van de kat te weerstaan. Alhoewel ik zelf zo’n Action krabpaaltje heb gehad, kon ik zien dat Lapje (die echt niet zo groot is!) moeite had het ding niet om te trekken.

Horizontaal of verticaal krabben?

Trixie Krabplank Kat-ContourSommige katten houden van staand krabben (verticaal) en anderen meer van liggend krabben (horizontaal). Door dit vooraf te observeren kun je een krabpaal aanschaffen die past bij de krabvoorkeur van je kat.   Ook is het belangrijk dat de krabobjecten lang genoeg zijn. Alleen dan kan je kat zich helemaal uitstrekken bij het krabben. Daarom was bij ons de poot van de trapleuning altijd meer de klos dan de krabpaal.

Krabobjecten die prettig zijn voor je kat

Het liefst krabben katten aan iets dat een beetje meegeeft. Onbewerkt hout en boomschors zijn buiten vaak de klos – binnen is dit vaak het behang, tapijt, banken en zachte houtsoorten. Al deze krabobjecten bieden precies genoeg weerstand.   Sisal kan dienen ter vervanging van tapijt. Dit kun je zowel als touw om een paal gebruiken als een plaats van sisal. Karton kun je gebruiken ter vervanging van je behang.   Als je een doe-het-zelf krabpaal gaat maken, zorg dan dat het krabmateriaal in de richting van de krabbeweging is. Bij hout bijvoorbeeld zorgt je dat de kat met de nerf mee kan krabben.

Leuke extraatjes: Speeltjes en verstopplekjes

Wat Lapje fantastisch vond aan dat kleine Action krabpaaltje was het speeltje bovenop. Ook het bovenste plateau van onze andere krabpaal vond ze fijn om op te slapen en om zowel binnen als buiten in de gaten te houden. Leuke extraatjes op de krabpaal zijn plekjes om te spelen en om te slapen. https://youtu.be/sBD1tMqdmxY

Beste krabpaal voor een kitten

Voor kittens is het slim om ze op jonge leeftijd al te leren dat ze aan de sisalpalen mogen krabben. Een kleine krabpaal voldoet tot een maand of 6. Je kunt overigens ook direct gaan voor een grotere. Gebruik in tussentijd bijvoorbeeld een schoenendoos als 'opstapje' om op een eerste plateautje te komen. Tip: Elastiek wordt door sommige katten makkelijk doorgebeten, let op dat ze het niet doorslikken. Eventueel kun je het elastiekje vervangen door een stuk sisaltouw. Trixie Speelpaal Vliegenzwam

Beste krabpaal voor grote katten

Grote katten, zoals de Maine Coon of Ragdoll, hebben meer ruimte nodig. Daarom moeten de palen langer zijn en de slaapplekjes groter. Ook moet de krabpaal stevig genoeg zijn voor de kracht van zo'n grote kat.
XXL krabstam JumboKrabton Natural Paradis PremiumKrabpaal Natural Paradise XL Standard
XXL krabstam JumboKrabton Natural Paradis PremiumKrabpaal Natural Paradise XL Standard

Krabpaal van hout

Krabpalen worden vaak een beetje verstopt omdat, tsja, sommige zijn gewoon spuuglelijk. Of ze passen totaal niet bij de rest van je strak moderne interieur. Met deze houten krabpalen heb je weer wat meer variatie!
Krabpaal Natural Heaven IIPet Fun Krabpaal Iris
Krabpaal Natural Heaven IIPet Fun Krabpaal Iris

Goedkope krabpaal – tot €50

Soms heeft je portemonnee ook wat te zeggen over de aanschaf. En dat hoeft echt geen probleem te zijn. Er zijn genoeg krabpalen die niet zo duur zijn en toch geschikt voor je kat.
Krabpaal PharosTrixie krabpaal ValenciaKrabmeubel Kaas
Krabpaal PharosTrixie krabpaal ValenciaKrabmeubel Kaas

Krabspeeltjes

Naast een krabpaal is een krabspeeltje een goed idee. Misschien herken je het wel dat je kat een speeltje (of minder geschikt: je hand) met zijn voorpoten beetpakt en met zijn achterpoten flink begint te krabben. Een speciaal krabspeeltje zorgt ervoor dat hij ook dan zijn nageltjes kan scherpen en tevens lekker kan spelen! Zoals deze Jumbo Krabmuis (neem ook eens een kijkje bij de klantfoto's!): Jumbo Krabmuis

Een passende krabpaal gevonden?

Een krabpaal kan je een hoop ellende besparen, maar het moet wel een goede krabpaal zijn. Ik hoop dat je er iets tussen zit wat jij én je kat waarderen. Mijn favoriet is de grote krab speelmuis, welke krabpaal vindt jij het leukst? Pootje PurrfectCat PhotoCredit: BritischShothair