De beste krabpaal voor kittens, grote katten en meer
Gedrag en Verzorging
Marilyn [Catmoneo]
Gedrag en Verzorging
5 min

De beste krabpaal: Voor kittens, grote katten en meer

5 min

Krabben is natuurlijk gedrag van een kat. Ze krabben om verschillende redenen, maar willen daarbij nog wel eens de meubelen slopen, het behang aan repen trekken en haken in het tapijt maken.


En dat hebben we liever niet. Een goede krabpaal kan de oplossing zijn om je spulletjes te sparen. Hieraan mag je kat naar hartenlust krabben - jij blij en je kat blij.


Wat is een goede krabpaal?

Elke kat is anders. Het doel en de kat bepalen het. Wil je dat je kat kan spelen, slapen en krabben in 1 "boom", dan moet je een grotere variant nemen. Voor het tussendoor krabben volstaat een krabplankje of een kleinere krabpaal. Ook hoe groot je kat is doet er toe: hoe groter je kat, hoe langer de krabpaal.


Daarnaast geldt ook: 1 krabpaal is geen krabpaal. Voor een kat is krabben ook stressontlading, dus voorzie dit doorheen het huis. Dit hoeven echt niet allemaal dure grote krabmeubels te zijn. Juist de kleine krabkartonnentjes zijn daarvoor perfect. Combineer het dus!


Stevig genoeg

Het krabben (en spelen) kan er soms best wild aan toe gaan. Daarom is het belangrijk dat de krabpaal stevig genoeg is om de kracht van de kat te weerstaan. Alhoewel ik zelf zo’n kein Action krabpaaltje heb gehad, kon ik zien dat Lapje (die echt niet zo groot is!) moeite had het ding niet om te trekken.


Horizontaal of verticaal krabben?

Sommige katten houden van staand krabben (verticaal) en anderen meer van liggend krabben (horizontaal). Door dit vooraf te observeren kun je een krabpaal aanschaffen die past bij de krabvoorkeur van je kat.


Ook is het belangrijk dat de krabobjecten lang genoeg zijn. Alleen dan kan je kat zich helemaal uitstrekken bij het krabben. Daarom was bij ons de poot van de trapleuning altijd meer de klos dan de krabpaal.


Krabobjecten die prettig zijn voor je kat

Het liefst krabben katten aan iets dat een beetje meegeeft. Onbewerkt hout en boomschors zijn buiten vaak favoriet. Binnen is dit vaak het behang, tapijt, banken en zachte houtsoorten. Al deze krabobjecten bieden precies genoeg weerstand.


Sisal kan dienen ter vervanging van tapijt. Dit kun je zowel als touw om een paal gebruiken als een plaats van sisal. Karton kun je gebruiken ter vervanging van je behang.


Als je een doe-het-zelf krabpaal gaat maken, zorg dan dat het krabmateriaal in de richting van de krabbeweging is. Bij hout bijvoorbeeld zorgt je dat de kat met de nerf mee kan krabben.


Leuke extraatjes: Speeltjes en verstopplekjes

Wat Lapje fantastisch vond aan dat kleine Action krabpaaltje was het speeltje bovenop. Ook het bovenste plateau van onze andere krabpaal vond ze fijn om op te slapen en om zowel binnen als buiten in de gaten te houden. Leuke extraatjes op de krabpaal zijn plekjes om te spelen en om te slapen.


Tip: bij hogere krabpalen moet je goed nadenken of je het touwtje/speeltje wil houden. Soms komt het in een ongelukkig moment vast te zitten om het pootje.


Mijn favoriete krabpalen

Ik heb een aantal go-to merken waar ik echt blij van wordt. Het gaat om duurzaamheid, stabiliteit en hoe goed het past bij de kat.


PetRebels krabpalen

De krabpalen van PetRebels zijn lekker stevig en duurzaam. Als een onderdeel kapot gaat, kun je het vervangen zonder de hele krabpaal te vervangen. Voor Lapje heb ik de Maine 90. Deze heerlijke krabpaal zorgt ervoor dat ze zich helemaal kan uitstrekken en hij wordt dan ook veelvuldig gebruikt. Het is haar favoriet.

PetRebels krabpaal Maine


Daarnaast heb ik ook nog een krabpaal tot het plafond. Toen Lapje nog jonger was, zat ze daardoor regelmatig van bovenaf naar ons te kijken, lekker hoog en veilig. Nu ze wat ouder is komt ze er niet meer bovenop (artrose), maar nog steeds vind ik het een superfijne krabpaal. Het model dat ik heb is ietsjes anders dan onderstaande afbeelding, maar het is hetzelfde principe.


PetRebels Anna (plafond) krabpaal


MyKotty krabkarton

MyKotty heeft echt nagedacht over wat katten fijn vinden. Daarom zit er altijd een "kuiltje" in verwerkt. Zo is de MyKotty niet alleen een favoriet om aan te krabben, maar ook om op te zitten en zelfs slapen. Ook kan het perfect dienen als opstapje voor oudere katten.


Krabkarton MyKotty
Beste krabpaal voor een kitten

Voor kittens is het slim om ze op jonge leeftijd al te leren dat ze aan de sisalpalen en krabkartonnen mogen krabben. Een kleine krabpaal voldoet tot een maand of 6. Je kunt overigens ook direct gaan voor een grotere. Gebruik in tussentijd bijvoorbeeld een schoenendoos als 'opstapje' om op een eerste plateautje te komen.


Tip: Elastiek wordt door sommige katten doorgebeten, let op dat ze het niet doorslikken. Eventueel kun je het elastiekje vervangen door een stuk sisaltouw.


Krabpaal Enio (Zooplus, 46cm hoog)

  

Beste krabpaal voor grote katten

Bij grotere katten is het vooral belangrijk dat de krabpaal stevig genoeg is. Anders gaan ze er aan krabben of willen ze erop springen en valt het hele ding om. Niet de bedoeling.


Gebruik je een grotere, hogere krabpaal dan kun je overwegen om deze voor de zekerheid ook vast te zeggen aan de muur. Of neem iets wat je kunt klemzetten tegen het plafond.


PetRebels heeft de Savannah met een extra brede onderkant en krabpaal. En hij is 86 cm hoog, waar ook de grotere katten een eind mee komen qua strekken.

PetRebels Savannah (86cm hoog) - krabpaal


Krabpaal van hout

Krabpalen worden vaak een beetje verstopt omdat, tsja, sommige zijn gewoon spuuglelijk. Of ze passen totaal niet bij de rest van je strak moderne interieur. Houten krabpalen kunnen dan een mooie aanvulling zijn.


Felinova Happy Cats Krabpalen zijn bijvoorbeeld erg mooie houten klimbomen. Hieronder zie je een selectie ervan. Het huidige assortiment kan afwijken omdat ze handgemaakt zijn. Zijn prachtig toch?

Felinova I love happy cats houten klimpalen voor katten


Ook Natural Paradise heeft diverse leuke opties. Hierbij zijn de kussentjes ook afneembaar, zodat je die makkelijk kunt wassen als dat nodig is.

Krabpaal Natural paradise


Goedkope krabpaal – tot €50

Wat als je niet zo'n grote portemonnee hebt om een dure, luxe krabpaal te nemen? Dat hoeft geen probleem te zijn. Sterker nog: ik ben groot voorstander van meerdere kleinere krabpalen dan 1 hele grote.


Mijn aanbeveling is dan om de Maine 90 van PetRebels te nemen (zie hierboven bij mijn favorieten) en die te combineren met een aantal kleinere krabkartonnetjes. De kosten hiervoor liggen tussen de €3 en €12 euro per stuk Bij Zooplus. Die kleine krabkartonnetjes leg je bij doorgangen. Als je er net niet over struikelt, liggen ze goed en kan je kat optimaal stress ontladen. Zelf heb ik wel 10 van deze krabkartonnetjes in het huis verspreid!Krabkarton voor katten


Een passende krabpaal gevonden?

Krabben (en klimmen) is voor een kat essentieel. Als jij niets voorziet, dan moeten je meubels en behang het ontgelden. Zorg dat het materiaal fijn is voor je kat, dat je voldoende krabmeubels doorheen het huis voorziet en dat er krabopties bijzitten waar ze zich lekker tegen uit kunnen rekken.