Hoe stop ik mijn kat te krabben aan de meubels?
Gedrag en Verzorging
Marilyn [Catmoneo]
Gedrag en Verzorging
3 min

Hoe stop ik mijn kat te krabben aan de meubels?

3 min

Katten krabben heel wat af. Dit natuurlijk gedrag is niet af te leren. Toch is het fijner als ze niet aan je spulletjes krabben, maar aan een krabpaal. Want wie wil zijn behang er in repen bij zien hangen? Begin vandaag nog met je kat aanleren te krabben aan de daarvoor bestemde spulletjes.


Waarom krabben katten?

Krabben is voor katten natuurlijk gedrag. Ze krabben bijvoorbeeld voor het onderhoud van de nagels. Door te krabben komt de buitenste huls los en de nieuwe scherpe nagel tevoorschijn. Die lege hulsjes zijn dus helemaal niet erg.


Ook krabben ze om hun territorium af te bakenen. Dit is zowel visueel (krabsporen) als in geur. In hun voetkussentjes zitten namelijk geurafscheiders. Dit is niet alleen voor andere katten een teken om weg te blijven, maar ook voor hemzelf dat hij daar veilig is.


Soms krabben ze ook om spanning kwijt te raken. Zo kunnen ze gefrustreerd zijn dat de buitendeur dicht is. Of ze voelen zich onveilig en krabben daarom extra om hun geur achter te laten. Dit laatste is kan bijvoorbeeld optreden bij een meervoudig kattenhuishouden of bij nieuw interieur dat ‘rare’ geurtjes heeft. Als ze overal in huis krabben, is dit vaak een teken van stress.


Katten krabben ook wel eens naast hun voerbakje. Vermoed wordt dat dit te maken heeft met het willen begraven van de restjes. Die liggen misschien niet in het bakje, maar ze ruiken het nog steeds.


Hoe zorg je ervoor dat je kat een krabpaal gebruikt?

De plek van de krabpaal

De plek van de krabpaal is erg belangrijk. De krabpaal in de tuinkamer werd niet gebruikt, terwijl diezelfde krabpaal bij het raam dankbaar kapot gekrabd werd.


Katten krabben om zich veilig te voelen in hun territorium. Looproutes en slaapplekjes zijn daarom momenten waar je kat gaat krabben.


Plaats daarom een (kleine) krabpaal bij zijn slaapplekje, een krab-deurmat waar hij binnenkomt en een grote krabmeubel waar hij overzicht heeft over de kamer. Zeker als de krabpaal op de huidige plek weinig tot niet gebruikt wordt, is experimenteren slim.Meerdere katten? Meerdere krabpalen!

Net zoals met de kattenbak, is het belangrijk dat katten meerdere krabpalen hebben. Zorg daarom voor het aantal katten + 1 aan krabpalen. Hiermee kunnen ze allemaal hun ‘eigen’ krabpaal claimen en eventueel wisselen.


Hoe stop ik mijn kat te krabben aan de meubels en/of muur?

Niet straffen

Het is heel vervelend als je kat je spulletjes sloopt door te krabben. Denk eraan dat ze het niet expres doen, maar dit hun natuurlijk gedrag is. Daarom is straffen met ‘foei’, klappen in je handen of een plantenspuit vaak alleen maar verwarrend. Bovendien werkt het niet, want het enige dat je ze leert is om het niet te doen als jij in de buurt bent of zelfs angst voor jou.


De ongewenste krabplek onaantrekkelijk maken

Om de krabplek te veranderen, maak je de ongewenste plek zo onaantrekkelijk mogelijk. Daarnaast is het van essentieel belang dat je tegenover deze "nee" een alternatief aanbiedt.


Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van zijn eigen feromonen (geur). Met watten strijk je langs zijn wangen en voorhoofd. Wrijf dit dan langs de plek waar hij niet meer mag krabben. Een alternatief is Feliway-spray. Dit is vooral effectief als ze uit angst/stress krabben, want de geur geeft ze een veilig gevoel.


Als ze krabben om hun nageltjes te scherpen, kun je het oppervlakte onaantrekkelijk maken. Gebruik bijvoorbeeld Sticky Paws als dubbelzijdig tape (dit plakt niet te hard, maar is ook niet prettig). Ook dikke plasticfolie of een gladde stof kunnen helpen. Sommigen raden aluminiumfolie aan, maar naar mijn mening scheurt dat te makkelijk én ze vinden het vaak maar al te leuk om mee te spelen. Een combinatie kan natuurlijk ook werken.


Alternatief aanbieden: De krabpaal

Naast de plek waar je niet wil dat ze krabben, moet je een plek aanduiden waar ze wel mogen krabben. Je gaat het gedrag an sich namelijk niet stoppen.


Het is belangrijk te observeren waar en hoe hij krabt. Is dat liever verticaal of horizontaal krabt? Kijk ook naar het oppervlaktesoort waar hij graag aan krabt: De muur, het behang, je bank? Dit wil je zo goed mogelijk nabootsen.


Begin vervolgens met een alternatief zo dicht mogelijk bij de ongewenst krabplek te zetten. Maak de krabpaal zo aantrekkelijk mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld met kattenkruid, voer of een speeltje.


Als je ziet dat je kat gaat krabben aan de ongewenste plek, til hem dan voorzichtig naar de krabpaal. Beloon hem als hij de krabpaal gebruikt heeft.


Als hij consequent de krabpaal gebruikt, kun je deze steeds iets verder weg plaatsen. Zo kun je hem verplaatsen naar een meer ideale plek voor jou én de kat.


Begin vandaag nog!

Begin hier zo snel mogelijk mee – wacht niet op je nieuwe bank. Ten eerste doet je kat het niet expres en ze zal niet begrijpen waarom ze niet aan de nieuwe bank/behang mag krabben. Bovendien heeft die nieuwe bank juist een vreemd geurtje en is extra uitnodigend om geursporen achter te laten. Leer het je kat juist nu je die oude verrotte bank nog hebt of nu het behang er nog in repen bij hangt!Bronnen