Hoe poets je de tanden van je kat?
Gebit
Marilyn [Catmoneo]
Gebit
4 min

Tips & Uitleg: Hoe poets je de tanden van je kat?

4 min

Wist je dat meer dan 70% van de katten op hun derde leeftijd al gebitsproblemen hebben? Zeker, de ene heeft meer aanleg dan de andere, maar tandplak bouwt zich vrij snel op tot een probleem.


Tandenpoetsen is de beste methode om de tandplak te verwijderen en tandsteen te voorkomen. Dit helpt weer een heel scala aan andere problemen voorkomen, zoals tandvleesontstekingen en gaatjes. Maar hoe poets je in vredesnaam de tanden van je kat?! Met dit simpele stappenplan leer je je kat wennen aan tandpoetsen, zodat je zijn gebit zo goed mogelijk kan verzorgen!


Video: Hoe je de tanden van je kat poetst

Het tandenpoetsen bij je kat hoeft geen groot drama te worden, maar je moet er wel de tijd voor nemen. Laat je kat wennen aan de beweging en het ritueel. Begin daarom nooit direct met een tandenborstel en tandpasta. Bouw het rustig op en beloon je kat voor zij medewerking.


In deze video zie je een korte demonstratie. Ik raad aan dit te kijken, zodat je ziet hoe dierenarts Karen Becker het stappenplan toepast.




Stap 1: Begin met het masseren van de wangen

Door te aaien over het kopje, de wangen en het kinnetje laat je je kat wennen dat je aan zijn hoofd zit. Aai en masseer het rustig. Sommige katten vinden dit prima, bij anderen kan het iets meer tijd in beslag nemen.


Heb je net een kitten gekregen? Doe dit dan direct. Hoe eerder ze eraan gewend zijn, hoe makkelijker het proces wordt.


Stap 2: Laat je kat wennen aan je vinger in zijn mond

Je begint niet met een tandenborstel, maar met je vinger. Bij de wangetjes kun je vaak makkelijk de lip omhoog trekken en je vinger over de tanden strijken. Een paar seconden is al genoeg: twee minuten poetsen zoals bij ons is niet nodig.


Als je kat hieraan gewend is, kun je een gaasje (zo’n verbandgaasje) om je vinger binden en daarmee de achterste kiezen ‘poetsen’. Je hoeft alleen over de buitenkant te wrijven. Twee keer heen en weer is voldoende.


Je kat moet voldoende gewend zijn aan iets in zijn mond (je vinger). Als hij zover is, kun je wat tandpasta toevoegen (aan je vinger of het gaasje). Laat je kat hierin eerst ruiken en likken.




❌ Gebruik nooit! ❌ mensentandpasta, dit is giftig! Speciale kattentandpasta is te koop bij onder andere MedPets – met kipsmaak!


Stap 3: Gebruik een vingertandenborstel


Als je kat gewend is aan het gaasje, kun je overstappen naar een vingertandenborstel. Dit is een soort vinger-handschoentje van microvezel. Deze verwijdert de plak beter dan het gaasje. Ook hier kun je de tandpasta aan toevoegen.


Stap 4: Gebruik een kattentandenborstel

Tot slot stap je over naar een speciale tandenborstel voor de kat. Gebruik geen mensentandenborstel. Deze is vaak te hard en te groot, wat kan leiden tot schade aan het gebit.


Tips voor het tandenpoetsen

Het koppie vasthouden

Neem je kat op schoot en duw met je duim de lip wat omhoog. Op de foto kun je zien hoe. Je moet nog wel iets verder in het bekkie voor de achterste kiezen.

Zoals je hier ziet is het tandvlees behoorlijk rood. Toch is dit katje er met tandenpoetsen, dentisept tandklevende tandpasta en anti tandplak druppels voor in het water weer bovenop gekomen. Anders hadden alle tanden getrokken moet worden!


Neem de tijd

Neem de tijd voor elke stap. Aan het begin moet je hem misschien een paar keer vangen voor het ritueel, maar houdt vol.


Maak het positief en kort

Maak de sessies kort. Je hoeft niet het hele gebit in één keer te doen (dat mag wel als je kat dat oké vind). Je kunt ook de linker en rechter kant afwisselen of elke dag 2-3 tanden doen. Nadat je klaar bent kun je hem belonen met een snoepje.


Wrijf van het tandvlees af

De bovenste tanden wrijf je van boven naar onder, de onderste tanden van onder naar boven. Zo komen ook de stukjes die vastzitten in het tandvlees los.


Twee tot drie keer wrijven aan de buitenkant is voldoende

De twee minuten regel geld niet voor katten. Even snel heen en weer over de tanden is voldoende voor de kat. Dat hoeft niet hard. Je hoeft ook alleen de buitenkant te poetsen. De tong en tandpasta (controleer etiket) doen de rest.


Poets in elk geval één keer per twee dagen

Beter is om elke dag te poetsen (dit maakt het vaak ook een makkelijker ritueel), maar in ieder geval 1 keer per 2 dagen. Dan is de tandplak nog niet gemineraliseerd.


Mix de tandpasta met wat lekkers

Laat je kat vooraf ruiken aan de tandpasta. Gebruik wat natvoer- of tonijnvocht om het poetsen aangenamer te maken. Je kunt ook de tandpasta eerst mixen met wat lekkers.


❌ Gebruik nooit mensentandpasta of –tandenborstel

De fluoride is giftig en een grote, harde tandenborstel kan schade aanrichten in het gebit.


Gebitsproblemen bij je kat: wat zijn de symptomen?

Eerder noemde ik al dat de meeste katten op 3 jarige leeftijd al gebitsproblemen hebben. Maar katten zijn echte binnenvetters en laten niet altijd zien dat ze pijn hebben. Of je nu tandenpoetst of niet, er kunnen altijd problemen ontstaan. Symptomen zijn:

  • Problemen met eten (of alleen met een kant eten), zeker bij brokjes
  • Veel kauwen
  • Steeds met het pootje bij de bek zitten
  • Felrode tandvlees
  • Grote gelige/bruine stukken op de tanden/kiezen
  • Geïrriteerdheid en zelfs depressie
  • Een vieze geur uit het bekje


Denk je dat er een probleem is met je kat? Raadpleeg dan de dierenarts.


Gebitsreiniging bij de dierenarts

Tandplak kun je verwijderen met de borstel, maar tandsteen niet. Dat moet de dierenarts verwijderen. Daarvoor moet je kat vaak onder narcose, wat zeker bij oudere dieren een risico is. Dat is nog een reden om het tandenpoetsen om zijn minst te proberen.


Ga jij het tandenpoetsen proberen?


Bronnen