Moet je kittenvoer variëren?
Kittens
Marilyn [Catmoneo]
Kittens
1 min

Moet je kittenvoer afwisselen?

1 min

Jong geleerd is oud gedaan.


Dit geldt bij katten extra: Ze leren van hun moeder wat eten is. Hiervoor hebben ze vaak een voorkeur, ook op latere leeftijd. Het gaat dan om geur, smaak én textuur. Als het even kan, vraag de fokker dan een variatie aan voeding te geven in plaats van slechts 1 merk. Denk aan brokjes en natvoer, diverse texturen natvoer en zeker ook verschillende smaakjes (kip, rund, eend, etc).


Dit wil echter niet zeggen dat je daarna geen kans meer maakt om je kitten aan meer voedingen te laten wennen. Juist wel. Het hele eerste jaar heb je nog volop kansen om je kitten te laten wennen en in aanraking te laten komen met verschillende soorten voedingen. Ook daarna is dit mogelijk (mijn kat van bijna 16 bewijst dat), maar is het vaak lastiger.


De variatie die je kunt aanbieden kan zijn in smaken, maar vooral ook in texturen en geuren. Texturen zijn bijvoorbeeld die van brok, en de verschillende texturen die natvoer te bieden heeft: vleesreepjes, mousse, paté, grovere malingen. Ook af en toe wat rauwe voeding (voorlopig alleen als snack) kan het palet uitbreiden.


Met name op latere leeftijd van je kat ga je hier profijt van hebben en zeker op het moment dat er sprake is van ziekte. Maar denk ook aan veranderingen in samenstellingen van voedingen, of als een merk plots stopt met het maken van een bepaalde voeding. Dan is het fijn dat je kat meerdere dingen al lust.


Lees verder: Kan een kat altijd hetzelfde eten?