Welke voeding is geschikt voor kittens?
Kittens
Marilyn [Catmoneo]
Kittens
1 min

Welke voeding is geschikt voor je kitten?

1 min

Kittens zijn de schattigheid zelve. Ze zijn moeilijk te weerstaan. Wanneer kittens bij ons komen vanaf het nest met 12 weken of ouder*, dan is het jouw zorg. Jij moet bepalen wat hij te eten krijgt, wanneer, hoeveel en hoe vaak.


Welke voeding is geschikt voor je kitten?

In het wild zorgt mama voor de kittens. Zij verzorgt half levende of dode prooien die de kittens kunnen opjagen en opeten. In dat opzicht eten kittens in het wild niet anders dan de mamapoes.


Je kunt je daarom afvragen of kitten voeding nodig is.


Onze commerciële voedingen worden gemaakt met inbreng van de mens. Het FEDIAF, het Europees overzichtsorgaan, houdt rekening met twee levensfasen: kitten en adult. Er zijn dus specifieke regels voor kittenvoeding en voor adult voeding.


Daardoor verschillen die voeding in principe ook. Kittenvoedingen bevatten bijvoorbeeld meer eiwitten dan adult voer, zodat de groei ondersteunt wordt. Ook wordt er vaak wat omega-3 DHA toegevoegd voor een betere oog- en brein ontwikkeling.


Ben je op zoek naar een voeding geschikt voor je kitten? Let er dan dus op dat dit “voor kittens” is of “voor alle levensfasen”.


Let er ook op dat het een “complete voeding” is en géén “supplement voeding” (in het Engels: "complementary" - lijkt zo erg op "compleet" dat je je misschien vergist). Het eerste bevat alle stoffen die je opgroeiende kitten nodig heeft, terwijl het tweede meer een snack is dan een volwaardige voeding.


Verder ben ik, net zoals voor adult katten, voor een vochtrijke voeding (zoals natvoer). Katten zijn zéér inefficiënte drinkers, dus zij moeten hun vocht uit hun voeding krijgen.


Moeite met de juiste kittenvoeding kiezen? Check mijn kitten voerlijsten.


*Belangrijk: Dit geldt alleen voor kittens vanaf ongeveer 7 à 8 week die al vaste voeding eten. Het is beter als de kitten pas na ±12 weken het nest verlaat, omdat dit ze nog allerlei levenslessen meegeeft waar zowel jij als je kat nog veel plezier van hebben. Alhoewel wettelijk (NL) kittens vanaf 7 weken het nest mogen verlaten, raad ik aan dit pas vanaf 12 weken te doen. Zo kunnen ze ook de tweede socialisatie periode bij hun moeder en nestgenootjes meemaken. Hier lees je meer.