Hoeveel gram mag een kitten eten per dag?

Eerder heb ik een blog geschreven over hoeveel een volwassen kat per dag mag eten. Kittens onder een jaar oud mogen hebben echter andere voedingseisen. Ze zijn immers nog in de groei! Daardoor hebben zij een grotere energiebehoefte. Vooral dierlijke eiwitten zijn belangrijk.

Hoeveel voer je kitten mag is afhankelijk van zijn leeftijd

Pasgeboren kittens drinken dagelijks bij hun moeder. Normaal doen ze dit tot ongeveer 1 maand. Daarna kunnen ze langzaamaan over op vast voedsel. Dit hoeven niet per se brokjes te zijn, sterker nog: liever niet! Varieer met natvoer, zodat ze ook later zoveel mogelijk lusten. Tot ongeveer 4 maanden nemen de kittens sterk toe in gewicht en lengte. Ze groeien voor je ogen!

Vanaf 4 maand neemt de groei af en hebben ze minder voer nodig. Toch groeien ze nog steeds. Daarom hebben ze meer voer nodig dan de volwassen kat. Vanaf 1 jaar zijn ze ‘volwassen’. Toch worden ze vaak nog wel iets zwaarder, omdat de botten en spieren worden verstevigd.

Hier kun je de Voedingstool direct toevoegen aan je winkelmandje:

47,00112,00Opties selecteren

Hoeveel voer mag jouw kitten hebben?

Omdat een kitten een grotere energiebehoefte heeft, heeft het Fediaf (p. 63) hiervoor andere maten dan voor volwassen katten. Je kunt de formule voor een outdoor kat hanteren: 100kcal per kilo lichaamsgewicht0,67 (dit betekent ‘tot de macht’). Vervolgens vermenigvuldig je dit met:

 • Jonger dan 4 maand: 2 tot 2,5
 • Tussen de 4 en 9 maand: 1,75 tot 2
 • Van 9 tot 12 maand: 1,5

Een rekenvoorbeeld:

Je hebt een kitten van 8 weken, oftewel ongeveer 2 maand. Hij weegt 800 gram (0,8 kilo).

 • 0,80,67 x 100 kcal = 86 kcal
 • Voor 2 maand doe je dit x 2,25 (gemiddeld) = 194 kcal per dag.

Hoeveel calorieën mag je kitten?

In de eerste paar weken groeit de kitten heel hard. Daarom heeft hij extra calorieën nodig. Voor de onderstaande tabel heb ik gekeken naar de groeicurve van een gewone huis-tuin-en-keuken (htk) kat.

 • Aan de linkerkant het gewicht van je kitten in kilo’s
 • Aan de rechterkant de leeftijd in weken passend bij het gewicht
 • Dikgedrukt het logische verloop van het aantal calorieën passend bij de leeftijd categorie (1-4 maand, 4-9 maand of 9-12 maand).

Let op: Deze tabel geeft dus de calorieën weer, niet hoeveel gram je kitten mag!
Swipe de tabel als je op je mobiel/tablet zit.

Gewicht
(kilo's)
1-4
maand
(x2,25)
4-9
maand
(x1,875)
9-12
maand
(x1,5)
Leeftijd
(weken)
0,41224
0,81948
1,326822412
1,732126816
2,137030820
2,541634624
2,844937428
3,140032
3,442634136
3,543434740
3,644235444
3,745136048
3,836752

Belangrijk! De tabel is alleen ter indicatie.

 • De factoren heb ik voor het gemak gemiddeld.
 • Bedenk dat een poes kleiner en lichter is dan een kater (en dus vaak minder calorieën nodig is).
 • Dit is de groeicurve voor een htk-kat, voor een raskat wijkt het mogelijk af.
 • Vanaf 1 jaar (52 weken) is je kat volgroeid en kan hij over naar de hoeveelheid voer voor een volwassen kat.

Hoeveel gram kattenvoer heeft mijn kitten nodig?

Het aantal calorieën moet je omrekenen naar gram voer. Dit gaat als volgt:

Aantal kcal dat je kat mag / kcal per 100 gram * 100 = aantal gram voer voor je kat

Het aantal kcal per 100 gram kun je soms vinden in de analyse, maar helaas ontbreekt dit vaak. Deze calculator is dan een uitkomst om een indicatie te krijgen.

Een voorbeeld: Hoeveel gram natvoer mag je kitten per dag?

 • Feringa Kitten Kip en Kalf
  Jouw kitten van 8 week mag dus 194 kcal per dag.
 • Stel, je geeft Feringa Kitten, waarin 103,2kcal per 100 gram zit.
 • 194 / 103,2 * 100 = 188 gram

Het is lastig te zeggen hoeveel natvoer je kitten per dag mag, omdat dit sterk afhangt van zijn leeftijd en calorieën in het voer. Natvoer is minder caloriedicht dan droogvoer. Daarom kan je kitten in grammen meer natvoer eten dan droogvoer.

Een voorbeeld: Hoeveel brokjes mag je kitten?

Zoals je ziet is droogvoer caloriedichter en kun je dus veel minder brokjes voeren dan natvoer. Belangrijk is dit af te meten, zodat je je kat niet overvoert. Alleen al 10 gram meer dan de bedoeling is 41kcal per dag. Je kat wordt dan snel te dik. Zelf een berekening maken hoeveel brokjes je kitten mag is de beste manier om te veel (of te weinig!) geven te voorkomen.

Hoeveel voer mag je kitten na castratie?

Uit divers onderzoek op volwassen katten bleek dat katten na castratie minder voeding nodig hebben dan daarvoor, anders kwamen ze aan. Bij kittens blijkt dit ook het geval, waarbij de gecastreerde kittens minder voeding nodig hadden dan de intacte kittens waarmee ze vergeleken werden.[1]  Het lastige is hoeveel, want ze zijn immers nog in de groei!

Een interessant onderzoek uit 2017 keek naar kittens die op 19 of 31 weken gecastreerd werden (ongeveer 4 of 7 maanden).[2] Daaruit bleek dat ze net als volwassen katten ongeveer 25% minder calorieën nodig hadden. Noot was wel dat de kittens die op 19 weken gecastreerd werden een iets meer gradueel gewichtsverloop hadden, dus mogelijk hoeft daar de voeding minder beperkt te worden.

Als richtlijn kun je daarom vanaf de castratie beginnen de bovenste formule te vermenigvuldigen met 0,75 (oftewel 75%)

Wanneer je kitten meer dan 90% van het voer opeet, geef je de week erop 10% meer voer. Als je kittens boven het ideale Body Condition Score (zie plaatje) dreigt te gaan, verminder je de voeding met 10%.

Body Condition Score Kat

Experimenteer met de hoeveelheden kittenvoer

Het is belangrijk de groei van je kitten in de gaten te houden. Weeg hem bijvoorbeeld elke week, zodat je zijn groeicurve kunt bijhouden. Op basis hiervan kun je ook de hoeveelheid voer dat je je kitten geeft verhogen.

Heb je het idee dat hij achterblijft in zijn groei, dan kun je wat meer voer geven. Heb je het idee dat hij te dik wordt, dan geef je iets minder.

De formule geeft alleen maar een indicatie van hoeveel gram je je kitten moet voeren. Elke kitten is anders en is er geen ‘one-size-fits-all’.

Kom je er toch niet uit met de berekeningen? De Voedingstool berekent alles voor je!

Pootje PurrfectCat

Bronnen

[1] Alexander en anderen (2011) Effects of neutering on food intake, body weight and body condition in growing female kittens.

[2] Allaway en anderen (2017) The impact of time of neutering on weight gain and energy intake in female kittens.

14 reacties:

 1. Ik geef mijn kitten (kater, 5 maanden, gecastreerd) vers (gekookt) vlees, kip, kalkoen en vis. Ik lees daar in dit artikel niets over, maar ben wel beniewd naar je mening…

  • Rauw vlees voor kittens is zeker mogelijk als je dat bedoelt. Voor beginners informatie van KVV voeren kun je hier eens een kijkje nemen.

   Het vlees/vis bakken (/koken) kan wel als snack, maar weet dat door vlees te verhitten onder andere de taurine grotendeels verdwijnt, waardoor ze na verloop van tijd (kan wel een half jaar tot zelfs 3 jaar duren!) hierin tekorten ontwikkelen. Als je dat wil doen moet je dus rekening houden met de denaturatie van verschillende stoffen (niet alleen taurine!) en deze aanvullen.

   • Dank voor je antwoord! Maar is het dan niet zo dat het vlees en de vis in blikvoer (natvoer) ook gekookt zijn? Dan zouden die tekorten toch ook ontstaan? En: hoe vul je ze aan?

   • Klopt, in blikvoer zijn de ingrediënten ook verhit. Maar hieraan zijn vaak synthetische vitaminen en mineralen toegevoegd om die verhitting goed te maken. Omdat zij regelmatig testen hoeveel er nog van voedingsstof X nog inzit nadat het klaar is, kunnen ze ook beredeneren hoeveel ze moeten toevoegen om de minima te behalen.

    Met zelf koken is dat veel lastiger, want die metingen kun je niet steeds doen. Als je rauwe onderdelen voert (bijvoorbeeld hart is een goede bron voor taurine) kun je wel bepaalde aanvullingen geven. Dit maakt tevens dat bij zelf samenstellen je je goed moet inlezen, zodat je weet wat je doet.

 2. F. waterdrinker

  Goedendag,
  Wanneer ik met het gewicht reken, neem ik dan het werkelijke gewicht van mijn kater of het gewicht volgens de tabel wat hij zou moeten wegen..?

  • Je voert naar het ideale gewicht. Wat dat precies is, verschilt per kat. Daarom kijk ik ook naar de Body Condition Score (zie dit artikel). Als je denkt dat je kitten wat te zwaar is, dan zul je het gewicht iets lager moeten zetten en dan de berekening maken. Als je denkt dat hij op goed gewicht zit, houdt je dat aan.

 3. Hallo
  Ik geef mijn kittens het natvoer van Real Nature. Als ik de gegevens via de calculator ingeef ter berekening van het aantal kcal, kom ik 652,90 kcal per gram uit! Dit lijkt mij niet te kloppen.
  Ik zal de gevraagde zaken opnieuw hieronder noteren:
  11,5% eiwit
  6,5% vet
  2% ruwe as
  0,3 ruwe celstof
  79% vocht

  • Via de calculator kom ik uit op 99kcal/100 gram.
   (gebruik een . en geen , anders doet de calculator raar)

 4. Hoi! Bedankt voor deze informatieve site. Onze kitten van 6 maanden (Europese korthaar, 2,6 kilo) is laatst gesteriliseerd, en ik vroeg mij nu af wat haar aangeraden hoeveelheid calorieën is. Via de kittentabel kom ik op ca. 346 kcal uit, de tabel voor gesteriliseerde volwassen katten geeft 140 kcal. Een groot verschil van 200 kcal, is het wijs om de midden weg aan te houden voor haar? Aangezien ze nog wel in de groei is, maar al wel gesteriliseerd, waardoor haar energiebehoefte minder is?

  Groeten!

  • Hoi,

   Dat is het lastigste stukje altijd, in de groei én gecastreerd. Ik ga uit van grofweg 25% minder voeding voor een gecastreerde kat ten opzichte van een intacte kat. Bij 346kcal zou dat neerkomen op ongeveer 260kcal. Dit zou ik als uitgangspunt nemen. Daarbij let je goed op haar lichaam: als het in de breedte gaat groeien moet je nog wat meer minderen. Als het echter te weinig lijkt (let op haar postuur), kun je wat meer geven, waarbij je weer scherp erop let dat ze niet in de breedte groeit.

   Hoe ouder ze wordt, hoe minder ze nodig heeft, dus daar moet je ook rekening mee houden.

   Neem ook even een kijkje bij “Is mijn kat te dik?” voor plaatjes die je kunnen helpen dit te bepalen.

   Succes!
   Marilyn

 5. Ik heb een Maine coon kitten van 19 weken. Hij groeit harder dan normale kittens mag hij om deze reden ook meer eten?

  • Dat zou ik zeggen van wel. Waar volwassen HTK katten gemiddeld 4 kilo zijn kunnen Maine Coons wel 8-10 kilo zijn.
   Je kunt gaan voeren ‘op het oog’. Kijk hoe zijn lichaam groeit, als dit in de breedte wordt (dikker) dan ga je ~10% minder voeren. Maine Coons groeien ook langer dan HTK katten. Helaas is qua hoeveel voeding je moet geven maar weinig bekend, dus je zult je hier zelf wat mee moeten experimenteren.

 6. Welk natvoer zouden jullie aanraden voor een kitten van 13 weken? Hij kreeg bij het asiel Royal Canin intensive, maar we zouden graag een betere kwaliteit voeding aannemen…

  • Ik heb nog geen diepgaand onderzoek gedaan naar wat een kitten anders nodig zou hebben dan een volwassen kat. Dat gezegd hebbende, in het wild krijgen ze ook geen speciaal kitten dieet, dus je kunt wat mij betreft ook gewoon een goede voeding nemen. Een kitten heeft wel een kleinere maag maar mag ook meer eten dan een volwassen kat, en daarom moet je vaker porties aanbieden zodat hij voldoende kan eten over de dag.

   Persoonlijk zou ik hem gelijk aan natvoer laten wennen – hoe jonger ze zijn hoe makkelijker het is ze natvoer te laten eten. Mijn topselectie van natvoer vind je hier.

   Brokken zou ik minder dan 50% van het dieet maken, liever richting de 25 – 10%, of helemaal niet. Mijn vergelijking en topselectie van goede brokken kun je hier vinden.

Reageren is niet mogelijk