Hoeveel plast een kat normaal?
Water en vocht
Marilyn [Catmoneo]
Water en vocht
1 min

Hoeveel plast een kat normaal?

1 min

Weten wat normaal is voor plasjes in de kattenbak vertelt je direct veel over de gezondheid van je kat. Daarom is het belangrijk de kattenbak dagelijks te controleren.


Hoe vaak plast een kat?

Dit is mede afhankelijk van zijn dieet. Op een volledig natvoer dieet krijgt een kat meer vocht binnen en zijn 2 tot 3 plasjes normaal. Bij een brok dieet is er minder vocht beschikbaar. Meestal worden er dan 1 of 2 plasjes per dag gedaan.


Met klonterend, fijn grit is dit goed te tellen. Ook kun je dan direct zien of de plasjes een normaal formaat hebben. Is de klont ongeveer zo groot als een vrouwenvuist? Dat is een normale plas. Zijn ze echter consistent veel groter of juist veel kleiner? Dan kan er iets medisch aan de hand zijn.


De geur kan je ook meer vertellen. Een zoetige geur wijst bijvoorbeeld op diabetes. Een ammoniak geur kan duiden op eiwitten in de urine. Als het zeer sterk ruikt, dan sproeit je kat mogelijk in de bak. Laat in al deze afwijkende gevallen zeker ook de urine eens controleren. Better safe than sorry!


Hoeveel moet je kat plassenBron: CatInfo (met vrije vertaling)


Mijn (oude) kat drinkt veel, plast veel en valt af – wat nu?

In sommige gevallen gaan katten plots heel veel drinken, en dus ook veel plassen. Dit kan eventueel gepaard gaan met meer of hetzelfde eten, en toch afvallen.


In deze gevallen kun je denken aan suikerziekte, nierfalen, een te snel werkende schildklier of misschien iets anders. Een bezoekje aan de dierenarts is essentieel.


Mijn kat plast veel kleine beetjes, is dat gek?

Ja, dat is niet normaal. In het plaatje hierboven zie je een normale plas tegenover kleine plasjes. Ziet bij jouw de kattenbak er ook zo uit, dan is de kans groot dat je kat veel pijn heeft door blaasproblemen.


Soms gaat dit gepaard met miauwen op de bak, steeds weer naar de bak gaan en/of buiten de bak plassen. Soms is ook bloed zichtbaar, maar dat hoeft niet! Ook hierbij raad ik je aan direct naar de dierenarts te gaan voor verder onderzoeken.


Mijn kat kan niet plassen: alarm!!

⚠️⚠️⚠️ BELANGRIJK!! Als hij helemaal niet meer plast, maar dit wel steeds probeert, is de plasbuis waarschijnlijk verstopt. Bij katers gebeurt dat makkelijker dan bij poezen. Binnen 24 uur kan de blaas scheuren en de dood erop volgen. Direct naar de dierenarts dus!