Dan eet je maar niet!
Voermethode
Marilyn [Catmoneo]
Voermethode
1 min

Niet voor de poes: "Dan eet je maar niet!"

1 min

Je kunt een paard wel naar het water brengen, maar je kunt hem niet laten drinken. Oh wacht dit is een kattenblog 😻 Alhoewel je een kat wel naar zijn etensbakje kan brengen, kun je hem niet laten eten. En dan komen de uitdagingen.


"Dan eet je maar niet"

Misschien heb jij dit ook wel eens gedacht of gezegd tegen je kat. Heb je met alle goede intenties heerlijke natvoer gekocht, de gezondste uit de winkel, wil ie het niet eten. Als een peuter met groente. Is je kat verwend, kieskeurig, queen of the house? Je zegt het maar.


Toch is het beter om deze houding niet bij je kat toe te passen.


Niet eten is namelijk voor je kat erg snel ziekmakend. Dat kan gaan van licht misselijk tot zo ziek dat opname noodzakelijk is zonder dat je zeker weet of ie erdoor komt. Geen leuk vooruitzicht, toch?


Je kat moet altijd blijven eten. Daaronder vallen 2 situaties:

  • 2 dagen niets eten of
  • 5 dagen erg weinig eten


In deze tijd kan leververvetting ontstaan. Door het niet eten worden vetreserves aangesproken. Hierdoor komen er zoveel vetzuren in het bloed en in de lever dat dit de normale leverfunctie verstoord. Je kat wordt misselijk en gaat nog slechter eten.


Dit geldt dubbel en dwars voor te dikke katten. Je zou denken dat zij juist wel wat extra kunnen interen, maar juist bij hen treedt leververvetting met alle gevolgen van dien eerder op.


🚑 Denk je dat je kat hier last van heeft? Wacht dan niet af, maar overleg direct met je dierenarts. 📲👩‍⚕️


Nooit een hongerdieet voor je kat

Het betekent ook dat je je moet afvragen waarom je kat slechter eet. Vind ie het voer niet lekker of kan ie er niet goed bij (hoogte, te ver weg)? Is er medisch iets mis, waardoor hij zich niet lekker voelt? Blokkeert een andere kat de weg naar de etensbakjes?


Ook als je net 869 blikjes hebt ingekocht of een 1000 kilo brok hebt gekocht, koop je tóch wat anders. Het eerste doel is hier om je kat weer aan het eten te krijgen. Liefst met een kattenvoer, maar als dat niet lukt, probeer dan ook eens een snackje, een stukje rauwe kipfilet of wat tonijn op waterbasis. Ga ook zeker in een (katten)dagboekje bijhouden wat en hoeveel je kat eet, en of je nog andere symptomen ziet.


En vergeet niet je dierenarts te consulteren als het langer dan 24 à 36 uur duurt en niets werkt. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om hier vroeg bij te zijn en een medisch specialist te raadplegen bij dit symptoom van niet eten.