Is mijn kat uitgedroogd?
Water en vocht
Marilyn [Catmoneo]
Water en vocht
0 min

Is mijn kat (mild) uitgedroogd?

0 min

Het is lastig te meten of jouw kat genoeg water drinkt om het gebrek in het voer aan te vullen. Daarom is het slim om niet alleen te kijken naar het voer en het waterbakje, maar ook naar het beestje zelf.[4] Bij ernstige uitdroging zul je de symptomen beter zien. Helaas komt milde uitdroging meer voor, maar is makkelijker te missen.


Vacht

Als je kat voldoende gehydrateerd is, ziet de vacht er mooi uit. Hij is glanzend en er zijn geen schilfers. Een slechte vacht kan alleen ook wijzen op andere zaken, bijvoorbeeld allergieën, voedingstekorten, overmatig wassen etc.


Turgor test

Huidelasticiteit kan meer inzicht geven. Pak daarvoor het nekvelletje zachtjes beet en trek het wat op. Het moet snel (in een seconde) terugtrekken naar de normale positie. Dit is de turgor test. Als dat niet gebeurt, is je kat waarschijnlijk uitgedroogd.


Zo is het goed


Dit is niet goed


Gedragsveranderingen

Ook gedragsveranderingen kunnen plaatsvinden. Als je kat uitgedroogd is, kan hij lusteloos of lethargisch worden, zijn eetlust verliezen of sneller ademhalen. Zeker met warmer weer zijn dit zaken om op te letten.


Plasjes

Normaal plast een kat 1 tot 3 keer per dag (lees hier meer). Bij klonterend grit is dat ongeveer zo groot als een vrouwenvuist. Is het veel minder dan dit, of vind je kleine plasjes? Ook dan is je kat (mild) uitgedroogd, of is er iets anders medisch aan de hand. Denk bijvoorbeeld aan blaasproblemen.