De behandeling van suikerziekte met Tight Regulation
Diabetes
Marilyn [Catmoneo]
Diabetes
4 min

De behandeling van suikerziekte bij katten met Tight Regulation

4 min

Wanneer de diagnose diabetes is vastgesteld bij jouw kat, volgt daarna een plan voor de behandeling. Als je kat heel ziek is (bijvoorbeeld bij langdurig onopgemerkte suikerziekte), moet hij waarschijnlijk eerst een paar daagjes bij de dierenarts blijven. Hij krijgt dan een vochtinfuus aangevuld met belangrijke mineralen zoals calcium, natrium, fosfaat en natrium. Daarna komt de behandeling op jou neer.


Insuline spuiten

In de meeste gevallen moet je kat insuline krijgen. Pilletjes werken niet zo goed bij katten, daarom gebeurt dit met een spuit. Deze moet je twee keer per dag geven.


Er zijn twee soorten insuline die de dierenarts mag voorschrijven, namelijk Caninsulin® en Prozinc®. Mochten deze niet (goed) werken, dan kunnen ook humane insuline voorgeschreven worden, zoals Lantus® of Detemir®. Meer over de werking van deze insuline vind je op MC voor dieren en De Suikerkat. Overleg zeker met je dierenarts wat het beste is in jouw situatie.


De dosis is afhankelijk per kat van het gewicht, de voeding en hoeveel voeding, de lichaamsbeweging en de gevoeligheid voor insuline. Daarom kan het een tijdje duren voordat je de juiste hoeveelheid insuline hebt gevonden.


Op veel medische websites wordt aangegeven dat de hoeveelheid insuline elke dag twee maal daags voor de rest van je kats leven gegeven moet worden. Echter kun je ook proberen je kat in remissie te krijgen. Als dat lukt, hoef je geen insuline meer te spuiten (of minder).


Tight Regulation: Genezing en remissie van suikerziekte

Echter blijkt uit ervaringen en voortschrijdend wetenschappelijk inzicht dat bij type 2 omkering (remissie) mogelijk is door Tight Regulation. Dr. Hodgkins stelt zelfs dat 80% van de suikerkatten na deze behandeling zonder insuline kunnen (YourDiabeticCat). In sommige gevallen is de remissie al zichtbaar binnen twee weken! Dit is waarschijnlijk wel heel optimistisch als jouw kat al langere tijd (onopgemerkte) diabetes is en andere schattingen zeggen 40% kans op remissie, maar desalniettemin denk ik dat het zeker het proberen waard is.


Bij deze methode wordt insuline toegediend op basis van behoefte in plaats van een vaste dosis. Dat betekent ook dat je zelf moet meten en eventueel de insuline moet aanpassen. Ook wordt er gekeken naar het voer, afvallen en beweging.


Het soort voer: koolhydraatarm

Om de benodigde insuline af te bouwen is het juiste voer belangrijk: laag in koolhydraten. Koolhydraten zorgen er namelijk voor dat de bloedsuiker veel meer pieken dan bij vetten of eiwitten. Een dieet laag in koolhydraten zorgt dus voor minder bloedsuikerpieken, minder benodigde insuline en minder honger (en bedelen).


Let op: Dat betekent nooit meer brokjes, want die zijn bijna zonder uitzondering te hoog in koolhydraten!


Op medische websites zie ik vaak dat M/D van Hills of Royal Canin Weight Control Diabetic wordt aangeraden. Het natvoer van zowel Hill’s als RC bevat ~15% (DM), Hill’s droogvoer 18% (DM) en RC droogvoer 28% (DM). Omdat je liever onder de 10%DM duikt, zou ik hier dus niet mee beginnen.


Let ook goed op vermageringsdiëten: deze zijn ongeschikt voor je suikerkatje. De redenatie bij caloriearm voer is ‘vet bevat 9kcal per gram en koolhydraten 4kcal, dus halen we het vet eruit en verhogen we de koolhydraten’. Voor jouw suikerkat gaat dit averechts werken en duw je hem van de regen in de drup.


Een vochtrijke voeding (natvoer, KVV of BARF) met veel vlees eiwitten en weinig koolhydraten is het beste voer voor een carnivoor, en nog belangrijker voor een suikerkat.


⚠️ Let op: zodra je minder koolhydraten gaat voeren, zal je kat minder insuline nodig hebben. Test daarom regelmatig de bloedsuikerwaarden en weet hoeveel insuline je moet spuiten.


Afvallen en beweging

Helaas schatten veel mensen verkeerd in hoeveel schade het overgewicht van hun kat doet. Bedenk dat 1 kilo teveel bijna 20 mensenkilo's is! Als je twijfelt, kan de dierenarts je dit ongetwijfeld vertellen. Weet dat obesitas niet alleen het risico op suikerziekte dramatisch verhoogd, maar ook op andere ziekten zoals kanker, artrose, blaas- en nierproblemen, vachtaandoeningen en nog veel meer.


Tevens krijgen veel katten te veel eten. Dit kan komen door te veel snacks, maar ook door te veel voeren. Ook zijn de aanbevelingen op de verpakkingen niet altijd accuraat voor jouw individuele kat. De belangrijkste manier om je kat te laten afvallen is portie controle. Hoeveel dit is ligt aan het huidige gewicht, het streefgewicht en de activiteit van je kat. Het beste is als je zelf het aantal calorieën en grammen berekent en eventueel aanpast.


Tevens is beweging belangrijk. Dit zorgt ervoor dat glucose door de spieren wordt opgenomen. Daardoor is minder insuline nodig. Spelen is een leuke optie die ook nog jullie band versterkt.


Kosten van insuline en suikerziekte

Zeker als je er vroeg bij bent is suikerziekte niet dodelijk. Sterker nog: suikerkatten kunnen prima een leeftijd van 18 jaar halen, alhoewel dit uiteraard per geval verschilt. Met Tight Regulation kan het zelfs mogelijk zijn dat je kat volledig in remissie gaat en alleen de rest van zijn leven een koolhydraatarm dieet nodig heeft.


Uiteraard zitten aan de behandeling wel kosten. Aan het begin zullen deze wat hoger liggen. Je zit vaker bij de dierenarts voor een consult. Ook kost het extra als je het instellen van de insuline laat doen door je dierenarts.


Ook moet je aan het begin meer testen zodat je de insuline goed kan afstemmen. Hoe lang je doet met een flesje insuline ligt eraan hoeveel insuline jouw kat nodig heeft. Aangeraden wordt wel dit binnen 3 week op te maken (Caninsulin), omdat daarna de werking vermindert. ProZinc is 60 dagen te bewaren.


  • Bloedglucose test strips: € 27,50 voor 50 stuks (50 cent per stuk)
  • Insuline (Caninsulin 2,7ml): € 13,- per flesje
  • Insuline (ProZinc 10ml): € 60,- per flesje
  • Spuitjes: € 30 per 100 stuks

(Bron: Kansarme dieren - prijzen kunnen afwijken bij jouw dierenarts)


De Diabetes Centrale heeft een speciale afdeling voor huisdieren, waar je de benodigdheden voor je suikerkat kan halen. Deze is vaak goedkoper dan bij je dierenarts.


Conclusie: Je suikerkat kan prima oud worden!

Ik hoop dat je deze informatie waardevol is voor je. Suikerziekte is een vervelende ziekte, maar niet meer dodelijk. Door middel van een strikte routine kan je kat nog lange tijd gezond leven of zelfs in remissie gaan! Ook bij oudere katten is dit zeker nog de moeite waard en hoeft het hun levenskwaliteit drastisch te verminderen.Bronnen (en verder lezen)

Öhlund, M., Egenvall, A., Fall, T., Hansson‐Hamlin, H., Röcklinsberg, H., & Holst, B. S. (2017). Environmental risk factors for diabetes mellitus in cats. Journal of veterinary internal medicine, 31(1), 29-35.

Öhlund, M., Fall, T., Ström Holst, B., Hansson‐Hamlin, H., Bonnett, B., & Egenvall, A. (2015). Incidence of diabetes mellitus in insured Swedish cats in relation to age, breed and sex. Journal of Veterinary Internal Medicine, 29(5), 1342-1347.

iCatCare: Diabetes mellitus

MC voor dieren: Suikerziekte

Dr. Pierson: Feline Diabetes

De Suikerkat - aangeraden