Gids: Wat je moet en wil weten over castratie van je kat

Gids - Wat je moet weten over castratie bij de kat

Castratie is een onderwerp waar veel over te vertellen is. Omdat we graag het overzicht bewaren, hebben we deze gids opgesteld. Hierin vind je de onderwerpen die we bespreken met een korte inleiding, zodat je sneller bij het artikel bent dat je zoekt.

 

Om te beginnen, eerst een punt van opheldering: We spreken van castratie bij zowel poezen als katers. Bij katers worden de teelballen weggehaald en bij poezen de eierstokken en soms ook baarmoeder. Zouden poezen (of katers) gesteriliseerd worden, zouden de eierstokken en baarmoeder aanwezig blijven (of bij katers de ballen). Hiermee blijven ook de hormonen aanwezig en dat wil je juist voorkomen. Zowel katers als poezen worden dus gecastreerd.

 

In onderstaande artikelen gaan we in op verschillende aspecten rondom castratie. We beginnen bij het waarom en gaan zo steeds een stukje verder. Onderwerpen als leeftijd, overgewicht en voeding komen voorbij, maar ook de basis wordt niet vergeten.

 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan zeker verder!

 

Het belang van castratie

Door: Marilyn en Kim

Waarom is castratie belangrijk

Iedereen heeft het altijd wel over laten castreren, maar waarom zou je dit eigenlijk laten doen? Voor de kat zelf heeft het een aantal voordelen, maar ook voor de eigenaar zijn er positieve punten. En wat dacht je van het welzijn van katten in het algemeen?

 

Het volgende artikel geeft een helder beeld over het belang van castratie. Mocht je nog twijfelen, geeft dit mogelijk de inzichten die je zoekt om de knoop door te hakken.

 

Klik hier om te lezen over waarom je je kat zou moeten laten castreren.

 


Castratieleeftijd besproken

Door: Kim

De ideale leeftijd van castratie brengt nogal wat discussies teweeg. Waar de een stellig gelooft in de voordelen van castratie op vroegere leeftijd, wordt dit vaak nog beantwoord met een dichte deur bij de dierenarts. Castratie zou pas vanaf 6 maanden kunnen, anders zou je het risico op verschillende aandoeningen vergroten.

 

In de volgende artikelen ga ik in op verschillende aspecten rondom castratie en vergelijk ik castratie op een leeftijd jonger dan 4 maanden (vroegcastratie) met de meer traditionele leeftijd van 6 maanden (of ouder).

 

De risico’s op lange termijn

Wat zijn de risico's van (vroeg) castratie

In het eerste stuk behandel ik veelgenoemde complicaties die op de langere termijn op zouden treden, zoals blaasgruis, groeiproblemen en tumoren. Staan deze risico’s werkelijk in verband met vroegcastratie of is het in de loop der tijd een voor waar aangenomen verhaal geworden?

 

Lees hier verder voor de risico’s op lange termijn.

 

Veranderingen in het gedrag

Castratie Wat zijn de operatie risico's

Het tweede stuk gaat over gedragsveranderingen die optreden na castratie. Een van de redenen waarom vaak gecastreerd wordt, is vanwege de positieve veranderingen die hierna optreden in het gedrag. Maar zijn er buiten de positieve veranderingen ook negatieve veranderingen? En in hoeverre heeft castratieleeftijd hier invoed op of zijn er misschien nog andere factoren die hierin meespelen?

 

De aspecten rondom gedrag behandel ik hier.

 

De risico’s rondom de operatie

Veranderingen in gedrag na castratie

Het laatste stuk rondom castratieleeftijd gaat over de risico’s rondom de ingreep en het herstel. In hoeverre is er een groter risico bij jongere kittens of herstellen ze inderdaad juist sneller?

 

Klik hier voor de risico’s omtrent de operatie.

 


Basics: Van operatie tot nazorg

Door: Marilyn en Kim

Wat komt er kijken bij castratie

Zodra je voor jezelf hebt besloten op welke leeftijd je je kat wil laten castreren, is het misschien prettig om te weten hoe het nu eigenlijk in zijn werk gaat. Zeker als je nog niet veel ervaring hebt met katten, kan dit artikel een hoop duidelijkheid bieden.

 

Ik bespreek punten als kosten, de operatie en factoren die wat aandacht vereisen, zoals voorbereidingen en eventuele nazorg. Zo kom je niet onverwacht voor verassingen te staan.

 

Ga hier verder voor de basics rondom castratie.

 


Overgewicht na castratie

Door: Marilyn

Een van de risico’s van castratie bij katten is overgewicht, maar waar komt dit precies door? Vaak wordt gedacht dat het is omdat ze simpelweg minder nodig hebben, maar is dat wel zo? Of zijn er meer factoren die een rol spelen bij dit probleem?

 

Eetlust, metabolisme en activiteit

Waarom wordt je kat na castratie dikker

Na castratie zijn verschillen gevonden in verbranding, voedselinname en activiteitenpatroon. Ondanks dat de ene factor waarschijnlijk een rol speelt dan de andere, is de combinatie natuurlijk ideaal voor een gewichtstoename.

 

Wat de precieze rol is van de factoren en waar je dus op kunt letten, vind je in dit artikel.

 

De hormonale veranderingen na castratie

Wat verandert er in de hormonen na castratie

Wanneer je graag iets meer diepgaandere informatie wil over welke hormonale veranderingen er optreden na castratie, dan is dit artikel voor jou. Hier bespreek ik wat de beperkte onderzoeken zeggen over de toe- en afname van diverse hormonen, waaronder oestrogeen, testosteron, ghreline en leptine.

 

Hier kun je meer lezen over de veranderingen in het hormonale systeem.

 

Praktische tips voor gewichtsbehoud na castratie

Een gezond gewicht na castratie, hoe doe je dat

Met de voorgaande twee artikelen ging ik dieper in op het wat en waarom, maar in dit artikel ga ik in op de praktische kant: hoe kun je overgewicht na castratie voorkomen of op zijn minst beperken? Overgewicht verhoogt net als bij mensen de kans op allerlei nare ziekten en kan zelfs de levensduur verkorten en ik denk dat iedereen zijn kat dit leed wil besparen.

 

Meer over hoe je overgewicht kunt voorkomen na castratie.

 


Speciale voeding: Sterilised en Indoor

Door: Marilyn

Is sterilised voer na castratie altijd nodig

Katten worden dikker na castratie, dus klinkt het ideaal wanneer hier speciaal een brok voor wordt uitgevonden, de zogenaamde “sterilised” brok. Ook dierenartsen verwijzen graag naar dit soort voer, waardoor het bijna essentieel lijkt om hier naar over te stappen.

 

Maar als je gaat kijken naar de samenstelling, ga je je toch afvragen of dit voer wel zo ideaal is. Ondanks dat er leuke claims worden gemaakt, blijkt de werkelijkheid vaak iets heel anders te zijn. Maar wat moet je dan wel?

 

Voor een kritische blik op “sterilised” voer kun je hier verder lezen.

 


Deze gids is een samenwerking tussen Marilyn en Kim.

Kat silhouettePootje PurrfectCat

Reacties zijn gesloten.