Mogen katten eieren eten?

Mag je kat een (rauw) ei

Eieren zijn interessante voedingsbronnen. Omdat ze een heel diertje moeten voortbrengen, bevatten ze veel voedingsstoffen. Specifiek: Ze bevatten veel eiwitten.

Is het daarom een goed idee om eieren – rauw of gekookt – te voeren aan je kat?

Eieren: Echte voedselbommetjes!

Eieren zijn rijk aan verschillende voedingsstoffen.

 • Mineralen: IJzer, fosfor, selenium en zink
 • Vitaminen: A, B12, D en E
 • Vetzuren: Omega-3
 • Eiwitten: Taurine en alle andere aminozuren!

In de video zie je Lapje die haar eerste halve rauwe eitje probeert. Het heeft even tijd nodig, maar alles in het kommetje gaat op!

Waarom moet je eieren alleen met mate voeren?

Er zijn drie redenen waarom je eieren kunt voeren, maar wel mate moet houden. Een halve tot 1 heel ei per week als aanvulling op een dieet van brok/natvoer is wel het maximum (tenzij je zelf samenstelt, maar dat is een andere blog).

Reden 1: Het is geen complete voeding


Blog advertentie Via Natura

Alhoewel eieren voedingsbommetjes zijn bevatten ze niet álle voedingsstoffen die je kat nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan calcium. Daarom is een (half) eitje per week een snack, geen complete voeding.

Reden 2: Rauw eiwit bevat avidine

Avidine is een eiwit dat zich bindt aan biotine (vitamine B8), waardoor dit niet meer op te nemen is voor het lichaam. Veel eiwit kan dus schadelijk zijn voor je kat.

Gelukkig bevat eigeel veel biotine. Daarom heb ik het eitje voor Lapje geklutst en gebruik ik beide delen van het ei.

De andere optie is het ei koken. Door het koken verdwijnt de avidine.

Reden 3: Calorieën

Een ei bevat best veel calorieën: Zo’n 70 tot 80 kcal per ei. Een gemiddelde gecastreerde kat van 4 kilo mag maar 190kcal per dag, dus 1 ei is al bijna zijn halve dagportie! Je wilt je kat niet overvoeren en te dik laten worden, dus voer met mate.

Moet je je zorgen maken om bacteriën?

Altijd. En nooit.

Eieren kunnen besmet zijn met bacteriën zoals Salmonella en E.coli. Je kat kán daar ziek van worden, zeker bij katjes die immuunproblemen hebben. Je kunt er dan voor kiezen om het ei eerst te koken.

Aan de andere kant: Wij mensen eten ook dingen rauw. Denk aan carpaccio, filet american, het taartbeslag met rauw ei! (en als jij dat niet eet, bedenk dat er velen zijn die het wel eten, zonder enige problemen te ervaren).

Wat betreft bacteriën: Neem hygiënemaatregelen in acht, door na het voeren je handen en het bakje goed uit te wassen. Wees je bewust, maar niet panisch.

Conclusie: Een eitje op zijn tijd kan prima voor je kat!

Een (rauw) eitje kan prima voor je kat, maar het is belangrijk om het bij een half tot maximaal 1 ei per week te houden wanneer dit een ‘snack’ is voor je kat.

Ik ben benieuwd, voeren jullie wel eens een ei aan je kat? Wat vinden ze ervan?

Pootje Catmoneo

11 reacties:

 1. Gisteren heeft ‘de prinses’ voor het eerst een half rauw eitje gekregen… Binnen een mum van tijd was het bakje helemaal schoon geslobberd. Leuk om aan het gezonde snack repertoire toe te voegen.

 2. Mijn kat is heel kieskeurig! 😉 Een gekookt of rauw eitje in haar etensbakje eet ze niet. Maar wanneer ik in de keuken per ongeluk een ei op de grond laat vallen, wordt de vloer zorgvuldig schoon gelikt. Maar om nu expres een eitje op de vloer kapot te laten vallen vind ik nou weer geen goed idee.

 3. Koken of rauw? Bio of niet bio?
  Als je het een gezonde snack wilt laten zijn, dan zou ik kiezen voor rauw én biologisch.

  Als je eieren kookt of bakt, verdwijnen vrijwel alle belangrijke nutriënten en in het geheel de enzymen die het lichaam nodig heeft om de eieren te kunnen verteren.
  Dit geldt voor mens en dier en eigenlijk voor bijna alles wat je eet.
  Ook het eiwit en vet in de eieren verandert door verhitting, waardoor allergie symptomen kunnen ontstaan.

  Bovendien verminderd door het verwarmen, verhitten van voeding de aanwezigheid van nutriënten zoals:
  – wateroplosbare vitaminen: vitamine C, B-vitaminen – thiamine (B1), riboflavine (B2), niacine (B3), pantotheenzuur (B5), pyridoxine (B6), foliumzuur (B9) en cobalamine (B12)
  – in vet oplosbare vitaminen: vitamine A, D, E en K
  – mineralen (voornamelijk) kalium, magnesium, natrium en calcium

  Biologische eieren worden daarbij niet doorstraald met gammastraling wat de chemie van voeding veranderd en van invloed is op het vitamine-gehalte.
  Dus ook dat is een plus naast natuurlijk het dierenwelzijn dat bij bio hoort.

  Rauwe eieren voorzien in een volledig spectrum van perfect uitgebalanceerd voedsel dat alle essentiële eiwitten, vetten en voedingsstoffen bevat die nodig zijn om een kuiken zo’n drie weken te voeden.

  Dus… zou het mijn voorkeur hebben poezen te verrassen met af en toe een rauw (het liefst Demeter) biologisch eitje.

  • Door verhitten verminderen sommige voedingsstoffen, terwijl anderen juist beter verteerbaar worden.
   Das wel een puntje om mee te nemen en iets genuanceerder neer te zetten.

 4. Wij hebben 2 kittens en ze zijn bijna 6 maanden oud. Wij geven ze 1 keer per week een rauwe ei geklutst. Dit geven wij als snack tussendoor, maar ook aan snack geven wij gedroogde sardientjes, gedroogde eenden en paarden blokjes. We variëren elke dag met een andere snack. Aan droge brokken geven wij, Carnilove kitten en Power of nature, Meadowland. Aan nat voer geven wij, Wild Freedom kitten, Granatapet delicatessen Adult en Animonda Carny kitten baby pate. Dit variëren wij ook en ze krijgen 2 keer per dag nat voer. Daarnaast staat er natuurlijk droge brokjes met water. Over drie weken worden onze twee meiden gesteriliseerd. Mijn vraag is na castratie (sterilisatie) van beide of wij al over moeten gaan op andere droge brokken? Power of nature is voor alle leeftijden, maar Carnilove is nu kitten variant en moet ik dan overstappen op gesteriliseerd adult voer van Carnilove. Ik wil namelijk niet dat ze na sterilisatie ineens voor hun leeftijd van 1 jaar te dik worden. Ik wil eigenlijk door jou mooie informatie op deze geweldige site overstappen naar Nutrivet Inne droog voer. Omdat ik in de lijst van Beste brokken zag dat Nutrivet Inne minder calorieën heeft dan Carnilove Adult. Power of nature brokken blijven, want dat lusten ze graag. Alvast bedankt! Angelique

  • Kan, maar hoeft niet. Wat ik wel zou doen is brokjes niet onbeperkt laten staan. Dan kunnen ze te gemakkelijk teveel eten.
   Let na de castratie (alle katten worden gecastreerd, of het nu een mannetje of vrouwtje is) goed op het gewicht en de Body Condition Score. Pas eventueel de hoeveelheid voer aan en verdeel dit over meerdere porties per dag (liefst minstens 3-4x, vaker mag).

 5. Meneer hier is gek op eigeel. Het eiwit blieft hij niet. Dat resulteert er in dat hij het eigeel eet, en ik met het (gekookte) eiwit blijft zitten. Een beetje afhankelijk van de week krijgt hij 1-3 dooiertjes, gemiddeld dus 2.

 6. Mijn brits korthaartje, meisje van bijna 6 maanden lust gekookte/gebakken ei. Geef haar sporarisch een klein beetje. Bakje is meteen leeg

 7. Ik wil dit zeker gaan proberen ! Maar ik twijfel wat nu beter is. Gekookt of rauw ?
  En kan het kwaad voor een kat die op blaasgruis voorkomend voer zit ?

  • Uitgaande dat je met blaasgruis struviet bedoelt.

   Een ei van ong 50 gram bevat ong 99mg fosfor. Dat is 0,8% op droge basis. De grens ligt op 0,9%DM.
   Wanneer je een voeding geeft dat laag is in fosfor zou dat het ietsjes omhoog trekken, bij een voeding hoger in fosfor ietsjes naar beneden.

   Je kunt dus prima een eitje geven eens per week/twee week.

 8. Als ik een gekookt eitje pel, komen mijn beide katers enthousiast aangerend en pikken ze het nog nét niet uit mijn handen. Echter, als ik ze een klein stukje geef spelen ze er wat mee, maar eten doen ze het niet! Ze blijven wel in mijn buurt tot ik het laatste stukje heb opgegeten. Gekke dingen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.