Mogen katten rauwe eieren eten
Voeding
Marilyn [Catmoneo]
Voeding
1 min

Mogen katten eieren eten?

1 min

Eieren zijn interessante voedingsbronnen. Omdat ze een heel diertje moeten voortbrengen, bevatten ze veel voedingsstoffen. Specifiek: Ze bevatten veel eiwitten.

Is het daarom een goed idee om eieren - rauw of gekookt - te voeren aan je kat?


Eieren: Echte voedselbommetjes!

Eieren zijn rijk aan verschillende voedingsstoffen.

  • Mineralen: IJzer, fosfor, selenium en zink
  • Vitaminen: A, B12, D en E
  • Vetzuren: Omega-3
  • Eiwitten: Taurine en alle andere aminozuren!


In de video zie je Lapje die haar eerste halve rauwe eitje probeert. Het heeft even tijd nodig, maar alles in het kommetje gaat op!Waarom moet je eieren alleen met mate voeren?

Er zijn drie redenen waarom je eieren kunt voeren, maar wel mate moet houden. Een halve tot 1 heel ei per week als aanvulling op een dieet van brok/natvoer is wel het maximum (tenzij je zelf samenstelt, maar dat is een andere blog).


Reden 1: Het is geen complete voeding

Alhoewel eieren voedingsbommetjes zijn bevatten ze niet álle voedingsstoffen die je kat nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan calcium. Daarom is een (half) eitje per week een snack, geen complete voeding.


Reden 2: Rauw eiwit bevat avidine

Avidine is een eiwit dat zich bindt aan biotine (vitamine B8), waardoor dit niet meer op te nemen is voor het lichaam. Veel eiwit kan dus schadelijk zijn voor je kat.

Gelukkig bevat eigeel veel biotine. Daarom heb ik het eitje voor Lapje geklutst en gebruik ik beide delen van het ei.

De andere optie is het ei koken. Door het koken verdwijnt de avidine.


Reden 3: Calorieën

Een ei bevat best veel calorieën: Zo'n 70 tot 80 kcal per ei. Een gemiddelde gecastreerde kat van 4 kilo mag maar 190kcal per dag, dus 1 ei is al bijna zijn halve dagportie! Je wilt je kat niet overvoeren en te dik laten worden, dus voer met mate.


Moet je je zorgen maken om bacteriën?

Altijd. En nooit.


Eieren kunnen besmet zijn met bacteriën zoals Salmonella en E.coli. Je kat kán daar ziek van worden, zeker bij katjes die immuunproblemen hebben. Je kunt er dan voor kiezen om het ei eerst te koken.


Aan de andere kant: Wij mensen eten ook dingen rauw. Denk aan carpaccio, filet american, het taartbeslag met rauw ei! (en als jij dat niet eet, bedenk dat er velen zijn die het wel eten, zonder enige problemen te ervaren).


Wat betreft bacteriën: Neem hygiënemaatregelen in acht, door na het voeren je handen en het bakje goed uit te wassen. Wees je bewust, maar niet panisch.


Conclusie: Een eitje op zijn tijd kan prima voor je kat!

Een (rauw) eitje kan prima voor je kat, maar het is belangrijk om het bij een half tot maximaal 1 ei per week te houden wanneer dit een 'snack' is voor je kat.

Ik ben benieuwd, voeren jullie wel eens een ei aan je kat? Wat vinden ze ervan?