Over Catmoneo

Ik help kattenliefhebbers met het vinden van de juiste voeding.

Marilyn en Lapje - Catmoneo

“Welke voeding is goed voor Lapje?”

Met díe vraag begon het allemaal. Ze was toen 14 jaar en voor het eerst kwam die vraag in me op. Ze wordt toch al wat ouder, is senior voeding al nodig? Wat heeft een kat überhaupt nodig in zijn eten?


Ik wil de beste voeding voor Lapje, want ik wil haar zo lang mogelijk een gezond leven geven. Samen knuffelen en zij spinnend op mijn schoot.


Maar oei, de vraag die ik mezelf stelde was makkelijker gesteld dan beantwoord. Lijstjes met top 10 voedingen had ik zo gevonden, maar waarom die voedingen dan zo goed waren? En waren die dan ook goed voor mijn Lapje? Het leek wel alsof niemand het wist.


Dus ik zocht me suf. Pagina na pagina na pagina spitte ik door. Tot ik vierkante oogjes had van het computerscherm. En niks zinvols vinden, hè, ongelooflijk!!!


Geregeld dacht ik, “nou ja, laat maar zitten dan. Ik maak er wel wat van.”


Maar het bleef kriebelen, irriteren. Ik liet niet los. Het ging om Lapje, mijn kleine gekkerd die steeds vaker haar natvoer liet staan.

Eindelijk ontdekte ik iets zinvols. Iets wat me verder bracht. De kat is een carnivoor. Zo simpel. Maar je moet er maar opkomen. Voor mij werd dit hét uitgangspunt. Wat is dan een natuurlijk dieet voor een vleeseter?


Ik verslond wetenschappelijke literatuur. Las honderden etiketten. Koos voorzichtig en vooral nog steeds onzeker een paar voedingen uit om te proberen.


En ik wilde dit delen met anderen. Deze zoektocht, frustratie en liefde voor katten hebben toch meer mensen?

En die kunnen vast ook niet vinden welke voeding nu goed is, en welke troep je beter in de winkel kunnen laten staan.


Ik startte Catmoneo en schreef superveel. Steeds om kattenvoeding nóg beter te begrijpen en anderen te helpen.


Nog altijd vind ik het fantastisch om te zien hoe goed Lapje het doet. Ze zit lekker in haar vel, haar vacht glanst, ze speelt nog altijd, en knuffelen en miauwen kan ze als de beste. En dat voor 18 jaar 💕

Mijn missie met Catmoneo

Voor het kiezen van de juiste kattenvoeding is het noodzakelijk om te weten wat je kat nodig heeft en welke voeding uit de honderden keuzes daar het beste bij past. Het is mijn specialisme om je daarbij te helpen. 


Het blijft ook prachtig om te horen dat mensen dankzij Catmoneo hun kat zien opleven.

 • Katjes die tevreden lekker eten en smikkelen van hun gezonde voeding.
 • Diabetes katjes die van insuline af kunnen.
 • Te dikke katten die langzaam maar zeker weer op gezond gewicht komen.
 • Katjes met blaasproblemen waar nu geen speciale voeding meer nodig is.


I love it!


Als professional is mijn gouden standaard om praktische adviezen te geven die onderbouwd zijn met wetenschappelijke literatuur of door ervaringen als de wetenschap (nog) niet toereikend is. Soms is dat anders dan wat mainstream gedacht wordt, maar altijd voor het welzijn van de kat.


Maar ik weet óók dat voeding niet zwart / wit is. Een voeding is niet goed of slecht, maar beter of minder passend bij een kat. Elke kat is anders en uniek, en er zijn vele nuances in de voeding. De details van voeding, de kat en van jou doen ertoe.


Dat maakt kattenvoeding niet altijd makkelijk, maar wel superleuk en uitdagend. Ik zet je graag aan het denken en stel vragen bij je aannames. Zo kunnen we samen stap voor stap ontdekken welke voeding het beste past bij jouw lieverds.

Catmoneo betekenis

Ook gedaan voor Catmoneo:

Happy Cats Café

Georganiseerd door Felinova, de schrijfster van de I love Happy Cats boeken. Ondertussen heb ik al 3 keer een leuke lezing mogen geven over gezonde voeding voor katten.

Katten Symposium

Door het Katten Kennis Centrum jaarlijks georganiseerd. Superleuk om te spreken voor een groep kattenprofessionals over de haken en ogen van goede voeding voor de kat.

Tijdschrift voor Dierengeneeskunde

Als reactie op een wetenschappelijke publicatie heb ik als co-auteur meegeschreven aan het artikel over waarom 1x per dag voeren niet gezond is voor een kat.

Iets meer over mij

Lapje is mijn lieverd. Ze is van 2004, al echt een oudje dus.

Maar dat zie je niet aan der hoor! Mijn favo momentje met haar is als ze een blep heeft, als ze begint te snurken in haar slaap in alle vertrouwen dat ze veilig is en onze ochtend knuffel/aai sessies.


En verder:

 • Ik wandel graag, liefst door bosrijke natuur. Ik heb in Nepal Annapurna Base Camp (ABC) bezocht op 4200 meter hoogte. Negen dagen lopen (zeg maar afzien haha) maar het was o, zo mooi!
 • Reizen vind ik supertof. We zijn 3,5 jaar lang weggeweest om allerlei plekken te ontdekken over de hele wereld. Azië (incl Japan en China), Australië, Nieuw-Zeeland, Amerika, Canada – wow, wat een hoop te ervaren.
 • Ik lees ook graag. Niet alleen kattenboeken, maar met een achtergrond in psychologie ook over persoonlijke ontwikkeling, business, marketing en hier en daar soms een leesboek (weinig tijd hiervoor!).
 • Puzzelen vind ik lekker ontspannend. Kopje thee erbij en kom maar op met die 1500 stukjes!
 • En ik verslind series. Graag een paar seizoenen lang, want binge-watchen vind ik heerlijk.


Quotes vind ik ook tof. Hier een paar favorieten:

 • Beter gedaan dan perfect.
 • Doe wat je kan tot je beter weet. Wanneer je beter weet, doe het dan ook beter.
 • Wees koppig over je doelen, en flexibel over hoe je dat bereikt.
 • Als je iets niet simpel kan uitleggen, dan begrijp je het zelf nog niet genoeg.


A cat's purrr is the sound of love.

Lastig hè, de juiste voeding vinden?

Met deze 7 tips help ik je op weg.

Katten Voedingsgids Catmoneo