Zelfreinigende kattenbak: Koop jij één van deze 4 automatische kattenbakken?

Oké, als iets minder tof is aan katten, dan is het de kattenbak. Hij ruikt meestal niet zo fris en erboven hangen voor het verschonen is geen pretje.

 

Misschien is een zelfreinigende, automatische kattenbak iets voor jou.

 

Sommige zijn echt automatisch – aangedreven op stroom maken ze zichzelf schoon. Anderen moet je nog wel zelf draaien, maar het maakt je leven aanzienlijk makkelijker.

 

Deze vier zelfreinigende kattenbakken zijn in Nederland te verkrijgen.

NaamAfbeeldingVoor wie?ReviewWinkel
Litter RobotLitter Robot 3 Open AirHoog budget
Volledig automatisch
Groot oppervlakte
Review Litter-Robot.eu
Litter SpinnerKattenbak Litter SpinnerGemiddeld budget
Handmatig rollen
Klein oppervlakte
ReviewLitter Spinner
ScoopFreeKattenbak ScoopFreeGemiddeld-hoog budget
Automatische kattenbak
Klein oppervlakte
ReviewScoopFree
Omega Paw 'n RollOmega PawKlein budget
Handmatig rollen
Gemiddeld oppervlakte
ReviewOmega Paw

 

De Litter Robot – de enige écht automatische en zelfreinigende kattenbak

Litter Robot 3 Open AirDe Litter Robot heeft twee versies: de LR2 (Bubble) en de LR3 (Open Air). De LR3 is iets groter, zowel als grondoppervlakte als binnenin. Bovendien is deze versie iets geavanceerder door de druksensoren, batterij en instelbaar na hoeveel minuten hij gaat draaien.

 

Het grootste voordeel van de Litter Robot is dat je nooit meer hoeft te scheppen. Door het ronddraaiende systeem wordt alle ontlasting opgevangen in de vuilnisbak eronder. Jij hoeft die alleen maar eens in de zoveel tijd te vervangen en het grit een beetje aan te vullen.

 

Het grootste nadeel van de Litter Robot is de prijs. Een kattenbak van meer dan €400 is toch een flinke investering. Gelukkig bieden ze een testperiode van 90 dagen aan en 2 jaar garantie om te kijken of het echt iets voor jou is.

 

Deze kattenbak is simpel, automatisch en zelfreinigend. In plaats van twee keer per dag scheppen, vervang je twee keer per week de vuilniszak. Zeker als je meerdere katten hebt, kan deze kattenbak een uitkomst bieden: hij is altijd schoon voor de volgende kat.

 

Lees het volledige review hier

 

[De officiële winkel is te vinden op Litter-Robot.eu. Een alternatieve winkel is RoboCleaners.nl voor de LR2 en LR3.]

 

De Litter Spinner – het handmatige alternatief voor de Litter Robot

Kattenbak Litter Spinner

Is de Litter Robot een beetje te duur voor je? De Litter Spinner is een (veel) goedkoper alternatief. Deze moet je zelf ronddraaien, waarna de grootste klonten in een opvangbakje vallen.

 

De Litter Spinner is compact en rolt op zijn eigen basis. Het is te gebruiken voor katten die kleinere ruimten niet erg vinden. Bovendien heeft het geen stroom nodig, dus het kan overal in je huis staan.

 

Het grootste nadeel van de Litter Spinner is dat de ontlasting tegen de gehele binnenkant komt tijdens het draaien. Dat maakt het minder hygiënisch. Dit moet je eens per dag doen. Daarentegen hoef je niet meer te scheppen.

 

Omdat de Litter Spinner kleiner en goedkoper is, is die perfect voor kleinere huizen en minder grote budgetten. Elke dag even draaien en de kattenbak is weer schoon. Maak de binnenkant af en toe schoon met een tuinslang of in bad. Niet helemaal zelfreinigend of automatisch, maar zeker een goed alternatief.

 

Lees het volledige review hier

 

 

Scoopfree (Original en Ultra) – Automatisch en goedkoper

Kattenbak ScoopFreeWil je liever een automatisch zelfreinigende kattenbak die goedkoper is dan de Litter Robot? Dan is de Scoopfree een goed alternatief. De bak wordt na 20 minuten gereinigd door een harkje die de ontlasting in het afvalbakje duwt. Minder geavanceerd dan de Litter Robot, maar zeker zelfreinigend!


Blog advertentie Via Natura

 

Het grootste voordeel van de Scoopfree is dat je nog maar één keer per maand alles hoeft te vervangen (volgens de fabrikant). Tussendoor haal je het opvangbakje leeg. Fijn is dat dit systeem stiller en kleiner is dan die van de Litter Robot.

 

Het grootste nadeel zijn de navullades relatief duur zijn. Omdat sommige reviewers zeggen dat de lades wel vaker dan een keer per maand vervangen moet worden, kan dit tot wel 2x tot 15x zo duur worden als gewoon grit.

 

Het is fijn dat de Scoopfree automatisch is. Daardoor hoef je minder naar de kattenbak om te kijken. Echter kan de prijs wel oplopen als je meerdere katten hebt die veelvuldig gebruik maken van de bak.

 

Lees het volledige review hier

 

 

Omega Paw ’n Roll – De goedkoopste van de vier

Omega PawNiet automatisch of elektrisch, maar wel zelfreinigend: De Omega Paw ’n Roll werkt ongeveer hetzelfde als de Litter Spinner. Door het ronddraaien worden de klonten opgevangen in een laatje die je makkelijk kan leeggooien. Omdat deze de helft goedkoper is, is dat het overwegen waard.

 

Het grootste voordeel van de Omega is het gemak: In een minuut ben je klaar met rollen en is de kattenbak weer schoon. Je hebt geen vieze handen en je neus blijft ook (min of meer) gespaard.

 

Het grootste nadeel zijn waarschijnlijk de snelle technische mankementen. Het grit gaat stuk of de klipjes laten los. Bij het eerste verliest de Omega zijn functie en bij het tweede heb je alles alsnog over de vloer. Daarentegen zijn er ook genoeg reviewers die geen problemen hebben door goed op te letten dat alles goed zit.

 

Alhoewel de goedkoopste van de vier, is de Omega Paw ’n Roll niet automatisch. Rustig rollen is belangrijk. Het fijne is wel dat het schoonhouden van de bak een stuk sneller gaat.

 

Lees het volledige review hier

 

 

Conclusie: Welke koop jij?

Alhoewel de Litter Robot duur is, is het waarschijnlijk de beste op de Nederlandse markt. Het automatische alternatief Scoopfree is goedkoper in aanschaf, maar mogelijk op de langere termijn toch duurder. De Litter Spinner is niet automatisch, maar wel goedkoper en ook simpel in gebruik. Wil je nog iets goedkoper, dan is de Omega Paw misschien iets voor je.

 

Ik ben benieuwd welke automatische kattenbak jij kiest en waarom. Laat het weten in de reacties of vertel over jouw ervaring met één van deze zelfreinigende kattenbakken!

kattenpootje

Nieuwsgierig wat goede voeding is voor je kat?In deze mini voedingsgids vertel ik je er meer over!

Vind jij een goede voeding voor je kat kiezen ook zo moeilijk?!

Uren - nee, wéken - heb ik erover gedaan om te kiezen uit de overvloed.

In deze mini voedingsgids geef ik je een aantal tips waar je op kunt letten én geef ik je een aantal merken.

Zo wordt kiezen voor een betere kattenvoeding een stuk makkelijker!

2 reacties:

 1. Goedendag,
  Ik heb net een chat gehad met de winkel die je aan beveelt in Nederland. Ik heb gezien dat er 2 jaar garantie op is. Daarnaast ben ik benieuwd hoelang zo’n kattenbak meegaat. In de winkel konden ze daar geen antwoord op geven.
  Toch ben ik daar benieuwd naar. Weet jij hier meer over?

  Met vriendelijke groet,

  Caroline

  • Hoi Caroline,

   Helaas kan ik je daar ook geen antwoord op geven. Uit reviews die ik heb gelezen weet ik dat sommige pech hebben en dat ie binnen 3 maanden het begeeft. Anderen hebben die van hun na 5 jaar nog steeds. Als de garantie 2 jaar is, is mijn gok dat ie het gemiddeld ongeveer 2 jaar volhoudt. Het ligt er ook aan hoeveel katten er gebruik van maken en hoe ze er gebruik van maken. Hoe vaker ie gebruikt wordt, hoe meer slijtage. Als je slopertjes hebt, kan het ook zijn dat ie minder lang mee gaat. Sommige kittens vinden het ook prachtig als speelgoed, wat ook niet echt helpt voor de duurzaamheid. Allemaal factoren die meespelen.

   Groetjes,
   Marilyn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *