Van vriezer tot voerbak: De praktijk achter zelf rauwe voeding samenstellen

In de vorige blog heb ik mijn ervaringen gedeeld over mijn overstap van KVV naar NRC. In deze blog wil ik jullie meenemen in de praktische kant hiervan: Hoe bereid ik de maaltijden voor.

 

De nadruk ligt hierbij dus op een dagelijks gebalanceerde maaltijd die voldoet aan de richtlijnen van het NRC. Er worden dus geen ingrediënten over een langere periode gebalanceerd om een compleet menu te creëren.

 

Waarschuwing: Dit artikel bevat beeldmateriaal van zowel herkenbare als onherkenbare dierlijke ingrediënten, waaronder eendagskuikens.

Een voorraad opbouwen

Zonder vlees geen voer, dus we zullen eerst moeten zorgen dat we de ingrediënten bij elkaar krijgen. Een beetje fatsoenlijke vriezer is hierbij allesbehalve overbodige luxe, omdat veel vlees toch via online shops binnen komt en de verzendkosten niet mals zijn.

Amon inspecteert het binnengekomen vlees. Deze flinke stukken passen niet in een kleine vrieslade.

Ik gebruik zelf de webshops van Kiezebrink en Florisvlees voor het grootste deel van mijn vlees, maar er zijn natuurlijk nog tal van andere mogelijkheden. Verder sprokkel ik ingrediënten bij elkaar bij de marktpoelier, supermarkt en plaatselijke toko.

Hanteerbare porties maken

Het meeste van mijn vlees komt bevroren binnen of heb ik in de vriezer bewaard tot ik het nodig had. Een bakje van 500g is met de hoeveelheden die ik tegelijk maak goed te doen, maar een pak van 2,5kg of misschien zelfs wel 5 of 10kg is natuurlijk allesbehalve ideaal.

Nu heb ik zelf geen zagen en dergelijke om door grote klompen stijf bevroren vlees heen te zagen, dus ik ontdooi het in de koelkast of in een bak koud water. Voor een groot pak kun je hier best enkele dagen voor uittrekken. Het blijft op deze manier nog goed koud, waardoor je het dus ook weer veilig terug in kunt vriezen. Ik gebruik hier over het algemeen de 500g bakjes voor die ik binnenkrijg met een vleesbestelling.

Stappenplan maken

Ik hou er zelf absoluut niet van om alles op 1 dag te doen, omdat ik er dan gewoon echt een hele dag voor kwijt ben en ik daar vaak simpelweg de energie niet voor heb. Een hoop dingen doe ik dus al vooraf, “tussen de bedrijven door”.

Ik heb hiervoor niet echt een volgorde. De ene keer begin ik met kippendijen, een andere keer met maagjes… Het hangt een beetje af van waar ik zin in heb en of ik ergens nog niet voldoende voorraad van heb. Ik hou wel goed bij wat ik al wel heb gedaan en wat ik dus nog moet doen, zodat ik geen dingen vergeet.

Als je hier chaotischer in bent of juist wel alles op dezelfde dag wil doen, is het verstandig om een duidelijke lijst te maken met wat je moet doen. Je wil namelijk niet dat je ontdooide vlees een hele dag buiten de koelkast op je ligt te wachten. Of dat je iets vergeet.

Mijn werkproces van verschillende ingrediënten

Ik voer best wat verschillende ingrediënten en geef deze ook niet allemaal op dezelfde manier. Sommige voer ik in dusdanig kleine hoeveelheden dat porties maken vaak net wat makkelijker kan dan simpelweg ergens een stuk af knippen.

Ik zal hieronder enkele voorbeelden geven met wat uitleg waarom ik hiervoor gekozen heb.

Kippendijen

Deze voer ik gestoomd, wat dus al een extra stap in het proces geeft. Dit doe ik overigens niet omdat het “moet”, maar omdat het in mijn geval beter past binnen de voorkeuren van mij en de katten. Ik kies voor stomen en niet koken, omdat hierbij het vet makkelijker van het vlees gescheiden wordt en er wat minder verlies is in nutriënten.

Zodra ze gaar zijn, laat ik ze een beetje afkoelen en doe ik ze in de keukenmachine. Deze “pluist” de kip, waardoor ik er makkelijke porties van kan maken. Voor deze porties gebruik ik een ijsblokjesvorm en ik voeg hier wat extra water (kookvocht) bij. Doe ik dit niet, wordt het bevroren kippengruis i.p.v. nette blokjes en dan kunnen we het net zo goed niet doen.

De kippendijen zoals ze uit de foodprocessor komen.

Kippenmaagjes

Ook hiervoor gebruik ik ijsblokjesvormen, die zul je ook zeker nog vaker tegen gaan komen. Helaas passen de porties net niet per vakje, dus hiervoor moet ik 2 vakjes gebruiken. Dit moet ik dus in de gaten houden bij het tellen van de blokjes en het maken van de porties.

Vismix

Sommige ingrediënten gebruik ik in dusdanig kleine hoeveelheden dat het praktischer is om ze ergens doorheen te mengen. Dit doe ik bijvoorbeeld met oesters. Omdat de zalmfilet weinig toegevoegde waarde heeft wat kaakstimulatie betreft, maak ik hier een papje van. De oesters doe ik hetzelfde mee en dit meng ik vervolgens door elkaar. Ook hierbij gebruik ik weer ijsblokjesvormen voor de porties.

De zalm en oesters tot pap gemalen. Dit wordt vervolgens gemengd en verdeeld.

Supplementenmix

Ik voeg natuurlijk nogal wat poedertjes toe en het is niet echt handig om dit gewoon los in de bak te doen. Ook dit meng ik daarom door een ander ingrediënt, in dit geval de boerenkool. Omdat ook de lever in onhandig kleine hoeveelheden wordt gegeven, gaat ook dat door deze mix. En je verwacht hem waarschijnlijk al: Ook dit gaat weer in ijsblokjesvormen.

Boerenkool en lever. De lever is zo licht van kleur door de lucht die in het papje is gekomen met malen.

Nu is het zo dat niet alle supplementen per hele capsule door de mix gaan. Een halve capsule meer of minder geeft soms echt een groot verschil en kan verhoudingen scheeftrekken. Speciaal hiervoor heb ik een micro weegschaal aangeschaft en een mooi setje micro lepels. Met deze hulpmiddelen kan ik de capsules nauwkeurig splitsen en dus ook halfjes gebruiken. Verder is het een ideale weegschaal om poeders af te wegen die niet in capsulevorm komen.

Mijn hulpmiddelen op een rijtje. Grote en kleine lepeltjes voor de poeder, spuitjes voor vloeistoffen en de microweegschaal.

Sommige supplementen gebruik ik in dusdanig kleine hoeveelheden dat ik het persoonlijk riskant vind om deze ook daadwerkelijk door de mix te gooien. Zeker wateroplosbare vitaminen moeten elke dag voldoende aanwezig zijn. Om dit te garanderen, zal ik deze dan ook pas over de dagen verdelen als de mix in de vormpjes zit.

De mix in de vormpjes. Het gele poeder is een mooi voorbeeld van een wateroplosbare vitamine die ik er later overheen strooi.

Spiervlees

Het grootste deel van de porties bestaat natuurlijk uit spiervlees. Omdat zowel Amon als Toetie niet te veel calorieën kunnen hebben (Toetie iets extremer dan Amon), wil ik geen overmatig vet voeren. Hierom haal ik alle externe delen vet van het vlees voor ik het verwerk in de dag-porties. Ik maak hier pas porties van bij het in elkaar zetten van de dag-porties.

Dag-porties maken

Dit vind ik persoonlijk het leukste deel van het samenstellen, omdat je hierbij het eindresultaat te zien krijgt. Ofja, bijna althans, aangezien er ook nog wat dingen per dag vers worden toegevoegd. De combinatie van verschillend gekleurde blokjes is esthetisch ook erg aangenaam.

Ik begin met het neerzetten van alle bakjes die nodig zijn voor Amon en Toetie, dit zijn er per kat 18-24 bakjes. Daar leg ik vast de gelabelde deksels boven (op een stapeltje), zodat het continu duidelijk is welke bakjes bij welke kat horen.

Vervolgens verdeel ik de nog bevroren blokjes die ik vooraf heb gemaakt over de bakjes. Ik hou hierbij rekening met hoe ik het er later weer uit moet halen. Niet alle blokjes blijven namelijk evengoed in elkaar zitten als ze eenmaal zijn ontdooid en ’s ochtends de stukjes kip onder 3 lagen vlees uit moeten halen is niet erg handig.

Blokjes netjes aan de zijkant. Zo kan het er ‘s ochtends weer makkelijk uit.

Het spiervlees weeg ik terplekke af om in de bakjes te doen. Soms moet ik hierbij een beetje passen en meten, vooral bij Amon, maar tot nu toe past het allemaal nog perfect in de bakjes. We willen natuurlijk niet dusdanig grote bakjes dat het niet meer in de vriezer past.

Als alles netjes gevuld is, gaat er wat vitamine E bij om de boel te conserveren, omdat ik per 6 weken samenstel. Zo blijft het vlees netjes rood, ook bij de laatste bakjes. Wanneer je voor kortere perioden invriest, is dit niet altijd nodig.

Bakjes gevuld met spiervlees, klaar om in te vriezen.

Invriezen maar!

Op de dag zelf

Sommige dingen vries ik niet in bij de batch, omdat ik het niet handig vind, of ik de textuur daardoor minder prettig vind. Ei is hiervan een voorbeeld, dit voeg ik dan ook elke dag vers toe. Ik heb hiervoor dan ook een handige hoeveelheid in het recept en de paar gram die het per ei af kan wijken, heeft verder geen grote gevolgen.

Het totaalplaatje. Dit wordt over 3 maaltijden verdeeld.

Verder krijgen ze op de dag zelf supplementen die ik niet 100% zeker voor de volle 6 weken ga geven of die ik in 1 dosering erin wil hebben. Ook softgels geef ik los, zoals krillolie.

Een ander voorbeeld van een dagmenu, nu verdeeld over de verschillende porties.

Zoek je eigen handigheden

Ik heb hier nu mooi omschreven hoe ikzelf de dingen doe, maar dit betekent uiteraard niet dat dit de enige of beste manier is. Ieder heeft zijn eigen voorkeuren en daar moet je ook echt gebruik van maken.

Wat ik dus vooral mee wil geven: Verwacht geen perfectie, maar leer van dingen die minder handig gaan en pas dit toe op latere preps. Zo kun je je eigen “stijl” ontwikkelen en je zult merken dat het steeds makkelijker zal gaan!

Kat silhouette

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.