Het belang van castratie: Waarom je je kat moet laten castreren

Waarom is castratie belangrijk

Een punt waar vrijwel elke katteneigenaar wel een keer mee geconfronteerd wordt, is de castratie van de kat. Verhalen van andere katteneigenaren komen voorbij of de dierenarts kaart het aan. Maar waarom eigenlijk?

 

In dit artikel ga ik in op het waarom: Waarom voor de kat, waarom voor ons en waarom voor het algemeen belang.

 

Fysieke voordelen

Persoonlijk vind ik dit de meest belangrijke redenen. Het gaat in dit geval om de gezondheid van de kat en als iets een goede reden ergens voor zou zijn, dan is het wat mij betreft wel hun gezondheid. Nu hebben voornamelijk poezen een aantal grote voordelen aan castratie, maar ook katers hebben een aantal kleinere voordelen op dit vlak. [1] [2] [3] [4]

 

Ontstekingen en gezwellen – Castratie vermindert het risico op baarmoederontsteking en goed- en kwaadaardige gezwellen aan onder andere de melkklieren aanzienlijk.

Krolsheid – Buiten het vervelende gedrag voor ons, is de hormoonpiek voor de poezen zelf ook geen pretje. Zeker wanneer je je bedenkt dat sommige poezen in hun piekperiode elke 2-3 weken krols kunnen worden.

Verwondingen – Bij katers vermindert de drang om te vechten. Verwondingen en infecties die hieruit voortkomen, zullen dus ook verminderen.

Urinewegproblemen – Dit zou verder onderzocht moeten worden om volledig hard te kunnen maken, maar het vermoeden bestaat dat gecastreerde katten minder last hebben van urinewegproblemen, zoals blaasontsteking en verstopping door bijvoorbeeld blaasgruis.

 

Maar gecastreerde katten worden toch dik?

Ja en nee. Het klopt dat castratie het risico op overgewicht verhoogt. Dit komt door een toename aan eetlust, vertraagd metabolisme en een verminderde activiteit. De manier van voeren kan helpen dit probleem binnen de perken te houden.

 

Zie ook: Komt overgewicht na castratie door meer eten of minder bewegen?

 

Voordelen in gedrag

Deze voordelen zijn voornamelijk voor ons prettig, al zullen de katten hier zelf ook geen hinder van ondervinden. Een aantal vlakken heb ik hierboven al kort aangekaart, maar zal ik hieronder eveneens opnemen. [4] [5] [6] [7]

 

Krolsheid – Dag in, dag uit klagend mauwen, aandacht eisen, pogingen tot ontsnappen en ander rusteloos gedrag. Het is niet alleen voor ons enorm vervelend (zeg maar dag tegen je nachtrust), ook voor de poes is het geen pretje. Na castratie verdwijnt dit.

Territoriale drift – Dit zie je voornamelijk bij katers. De drang om te zwerven en vechten voor territorium neemt af. Het territorium afbakenen door te sproeien zie je dus ook minder snel. Prettig voor de eigenaar, maar het geeft ook de kat meer rust.

Sproeien – Vermoedelijk een van de belangrijkste redenen voor een eigenaar om de kat te laten castreren. Nu is het niet zo dat gecastreerde katten (dus katers én poezen) niet meer kunnen sproeien na castratie, maar ze zullen het wel minder snel doen.

Overig gedrag – Gecastreerde katten zijn vaak rustiger, minder fel en hebben vaak meer behoefte aan affectie. Uiteraard heeft elke kat wel zijn eigen karakter. Een kat die meer op zichzelf is, zal dus niet ineens een schootkat worden.

 

Populatiecontrole

Een probleem waar we eigenlijk niet meer omheen kunnen, is het overschot aan katten. In asielen en opvangen, maar ook op straat.  Als hier niks tegen gedaan wordt, komen er elk jaar meer katten bij dan er overlijden, waardoor het aantal exponentieel zal groeien.

 

De groei in het aantal katten gaat gepaard met een groei in aantal zwerfkatten. Deze katten zijn een probleem voor de plaatselijke fauna (zoals vogels en kleine zoogdieren), maar geven ook mensen een hoop overlast. Nachtelijke vechtpartijen, opengetrokken vuilniszakken/bakken, sproeiplekken en ga zo maar door. Deze katten zijn vaak niet te socialiseren en na vangst dus ook niet plaatsbaar.

 

Om dit te voorkomen en tevens terug te dringen, is het niet alleen nodig dat de zwerfkatten worden gecastreerd. Ook bij onze huiskatten moet dit dan gebeuren, zowel bij de katers als poezen. Kater Tijger kijkt niet naar waar de poezen vandaan komen en of ze een huisje hebben en ook poes Vlekje is niet zo kieskeurig in de vader van haar kittens. En als er iets een sterke ontsnappingsdrang geeft, is het wel de geslachtsdrift.

 

Voor zwerfkatten zijn er al een aantal organisaties die zich bezighouden met Trap – Neuter – Return, ofwel het vangen, castreren en terug uitzetten van de katten. Helaas is dit onbegonnen werk als er ook intacte huiskatten op straat gaan zwerven.

 

Het alternatief: Killshelters. De dieren die ze niet kunnen plaatsen, worden van het leven beroofd. In Nederland zijn deze al een tijdje verdrongen, maar wat dacht je van de nieuwste maatregel: Jagers die vrij spel krijgen om zwerfkatten af te schieten? In verschillende provincies is dit al werkelijkheid. Dat is toch iets waar niemand naartoe wil?

 

Maar als we alle katten castreren, sterven ze toch uit?

Klopt, maar daar zijn we nog lang niet. Zeker niet zolang katten nog worden gedumpt en intacte katten niet gevangen kunnen worden, omdat ze ons te slim af zijn.

 

Om het volledig te voorkomen, is het een idee om strenge eisen te stellen aan fok. Alleen personen met de juiste papieren en kennis zouden dan mogen fokken met katten, de zogenaamde professionele fokkers. Zo is er meer controle op de verzorging en het aantal nesten. In België proberen ze dit te bereiken door onder andere een castratieplicht in te voeren voor particulieren.

 

Als alles met de benodigde papieren gaat, neem je meteen een ander probleem mee: Broodfokkers. Mensen die katten uitputten door aldoor nesten te laten krijgen en daarbij vaak maar weinig doen aan de benodigde verzorging en socialisatie. Of wat dacht je van de controle op erfelijke aandoeningen en andere genetisch zwakke punten?

 

Natuurlijk zitten overal haken en ogen aan, maar je moet ergens beginnen.

 

Maar ik wil zelf zo graag eens een nestje thuis

Het is natuurlijk geweldig om die kleine pluizenbolletjes door je huis te hebben trippelen en langzaam op te zien groeien. Dit zou je iemand niet mogen ontzeggen, toch?

 

Maar die oh zo leuke nestjes hebben ook een keerzijde: Het gaat namelijk lang niet altijd maar “goed” en “vanzelf”. Wat als er problemen zijn bij de geboorte? De kosten van een keizersnede zijn niet mis. Wat als de kittens niet bij de moeder drinken? Dan moeten ze elke 4 uur de fles krijgen (en dat is dus niet alleen overdag).

 

Ook als het wel goed gaat, zijn er nog verschillende dingen om bij stil te staan. Stel de poes krijgt 6 kittens. Dan betekent dit:

  • 6x een gezondheidscheck;
  • 6x ontwormen, ontvlooien en vaccineren;
  • 6 kittens die gevoed moeten worden;
  • 6 kittens die gesocialiseerd moeten worden;
  • 6 kittens die streken uit gaan halen.

Zowel in onkosten als in energie die erin gestoken moet worden, loopt dit al erg snel op.

 

Zie ook: De kittens van Madusa

 

En waar gaan de kittens uiteindelijk naartoe? Jij zal misschien een gouden mandje voor ze zoeken maar wie zegt dat de buurman van 3 huizen verderop hetzelfde doet? En wat als je ze niet kwijt kunt en ze worden steeds ouder en nog minder makkelijk te plaatsen?

 

Of als je ze wel geplaatst krijgt: Wat geeft een kitten die niet geboren had hoeven worden meer recht op een thuis dan die kat die al maanden of misschien wel jaren in het asiel zit, omdat niemand de senior met het blinde oog wil?

 

Wat dan wel?

Betekent dit dan dat niemand meer een nestje zou mogen meemaken? Nee, er zijn gelukkig oplossingen daarvoor die niet bijdragen aan het probleem, maar juist helpen bij de ondersteuning van de oplossing.

 

Asielen hebben vaak een chronisch tekort aan vrijwilligers en gastgezinnen, zeker in het hoogseizoen. Wil je graag met kittens werken, kun je dus als vrijwilliger aan de slag bij een asiel of je opgeven als gastgezin. Je hebt op die manier ook meer zekerheid dat je bij complicaties goed wordt geholpen en dat voor de kittens een goed thuis wordt gezocht.

 

Zie ook: Als katten pleeggezin, zodat ze weer een kans krijgen

 

De poezenpil als alternatief

Nog regelmatig hoor je dat eigenaren liever de poezenpil geven dan de kat een operatie te laten ondergaan. Dit is minder permanent en lijkt minder belastend (wij slikken zelf mogelijk immers ook de pil). Helaas is het zo dat de poezenpil een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling van goed- en kwaadaardige gezwellen, zoals het “Dolly Parton Syndroom” (hevig opgezette melkklieren), ook bij korte termijn gebruik. Ik raad hierom het gebruik van de poezenpil sterk af.

 

Conclusie

Er zijn veel redenen om je kat te laten castreren. Er zijn voor zowel de gezondheid als in het gedrag voordelen voor de kat en de eigenaar. Op deze punten alleen al is castreren dus zeker het overwegen waard.

 

Maar buiten dat is er nog een andere, zeer belangrijke reden om te castreren: Het gigantische overschot aan katten. Om een verdere groei te voorkomen, moet het geboorteaantal sterk worden teruggedrongen.

 

Draag niet bij aan het probleem, maar aan de oplossing. Laat je kat castreren.

 

Overtuigd? Ga dan hier verder om te lezen wat een goede leeftijd zou kunnen zijn. 

Kat silhouette
Pootje PurrfectCat

Dit artikel is geschreven door Marilyn en Kim.

Bronnen

[1] Association between ovarihysterectomy and feline mammary carcinoma. 2005 – Overley B, Shofer FS, Goldschmidt MH, Sherer D, Sorenmo KU

[2] Feline mammary tumors: a case-control study of hormonal factors. 1991 – Misdorp W, Romijn A, Hart AA

[3] Feline Mammary Fibroepithelial Hyperplasia: A Clinical Approach – Payan-Carreira R

[4] Long-term risks and benefits of early-age gonadectomy in cats 2004 – Spain CV, Scarlett JM, Houpt KA

[5] Effects of prepubertal gonadectomy on physical and behavioral development in cats. 1996 – Stubbs WP, Bloomberg MS, Scruggs SL, Shille VM, Lane TJ [abstract]

[6] Effects of castration on fighting, roaming, and urine spraying in adult male cats 1973 – Hart BL, Barrett RE

[7] Prepubertal gonadectomy in shelter cats: anaesthesia, surgery and effect of age at time of gonadectomy on health and behaviour. 2014 – Porters N

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.