Castratieleeftijd besproken: Veranderingen in het gedrag

Veranderingen in gedrag na castratie

In het vorige artikel kwamen de lange termijn gevolgen van vroegcastratie aan bod. Hierin benoem ik kort een aantal gedragingen die veranderen na castratie.

In dit artikel ga ik hier verder op in en bespreek ik ook andere veranderingen die worden waargenomen. Ook ga ik kort in op mogelijke andere oorzaken die invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van bepaald gedrag.

Territoriaal gedrag

Dit is misschien wel een van de voornaamste redenen dat mensen hun kat laten castreren, er komt namelijk veel ongewenst gedrag voort uit de territoriale driften. Zeker bij katers zie je vaak meer onderlinge agressie, zwerfdrang en verwondingen die hieruit voortkomen. Ook het sproeien is vaak prominenter aanwezig bij intacte katten.

Castratie vermindert deze gedragingen aanzienlijk, castratieleeftijd lijkt hier geen verschil in te maken. Mogelijk beperkt vroegcastratie wel de verwondingen naar aanleiding van vechtpartijen, omdat het gedrag al wordt gestopt voor het zich (volledig) heeft ontwikkeld. [1] [2] [3]

Positieve veranderingen

Castratie lijkt invloed te hebben op de hyperactiviteit van katten. In het vorige artikel benoem ik een verminderde activiteit na castratie, dit is hier mogelijk een bepalende factor in. Verder is er vaak meer verlangen naar affectie en wordt er minder felheid gezien tegenover de dierenarts. Ook hierbij lijkt castratieleeftijd geen rol te spelen. [1] [2]

Kat slapen

Negatieve veranderingen

Zoals bij veel andere dingen is ook dit niet enkel positief, er kan na castratie dus ook negatief gedrag optreden. Gedrag dat met enige regelmaat wordt gezien, is een toegenomen schuwheid bij de katten. Dit wordt met name gezien tegenover vreemde mensen. Denk hierbij aan het wegvluchten of wegkruipen.

In hoeverre castratieleeftijd dit beïnvloedt, is enige onenigheid over. Er zijn onderzoeken die geen verschil geven tussen vroege of late castratie, maar er zijn ook onderzoeken waarbij het gedrag vaker voorkomt bij vroeggecastreerde kittens. [1] [2] [4]

Andere factoren

Er zijn buiten castratie ook andere factoren gevonden die het gedrag mogelijk beïnvloeden. Deze factoren zijn mogelijk nog wel meer van belang dan de castratie en zijn dan ook zeker noemenswaardig.

Zo zijn er duidelijke verschillen gevonden tussen verschillende groepsgroottes: Kittens binnen een groep lijken in veel mindere mate vormen van spelagressie te vertonen naar elkaar, maar ook tegenover de eigenaar. Het lijkt er dus op dat ze deze grenzen het best van elkaar leren.

Ook opvoedmethodes hebben een grote invloed negatief gedrag: Kittens die worden opgevoed met het strafprincipe (zoals de plantenspuit) vertonen significant vaker negatieve gedragingen dan kittens die geen vorm van straf krijgen. Kanttekening: Dit is mogelijk een “kip of ei”-verhaal. [4]

Conclusie

Castratie heeft een positieve invloed op veel negatieve gedragingen. Castratieleeftijd lijkt hier geen rol bij te spelen, al vermindert het vermoedelijk wel verwondingen die voortkomen uit territoriaal gedrag. Vroegcastratie heeft mogelijk wel een negatieve invloed op de ontwikkeling van schuw gedrag, al zijn de meningen hierover verdeeld.

Ik ben van mening dat de negatieve veranderingen op dit vlak niet opwegen tegen de positieve veranderingen. Daarbij is er geen eenheid over de invloed van vroegcastratie ten opzichte van latere castratie, waardoor het lastig is om de negatieve invloed van vroegcastratie mee te laten wegen als beïnvloedende factor.

Om meer te weten te komen over de risico’s omtrent de operatie kun je hier verder lezen. Daarmee zijn de overwegingen rondom castratieleeftijd compleet en kun je voor jezelf een goede beslissing maken.

Kat silhouette

Bronnen

[1] Long-term risks and benefits of early-age gonadectomy in cats 2004 – Spain CV, Scarlett JM, Houpt KA

[2] Effects of prepubertal gonadectomy on physical and behavioral development in cats. 1996 – Stubbs WP, Bloomberg MS, Scruggs SL, Shille VM, Lane TJ [abstract]

[3] Effects of castration on fighting, roaming, and urine spraying in adult male cats 1973 – Hart BL, Barrett RE

[4] Prepubertal gonadectomy in shelter cats: anaesthesia, surgery and effect of age at time of gonadectomy on health and behaviour. 2014 – Porters N

2 reacties:

 1. Hoi ik heb 2 katers Mozes is een siamees en Beauty is een kruising en 1 siamees vrouwtje.
  Mozes is later bij gekomen als kitten was erg verwaarloost door de eigenaar hij zat onder de oormijt en erg mager had de niesziekte en was veel te jong.
  Door de dierenarts is het goed gekomen.
  Mozes en Beauty werden dikke vrienden ze waren gelukkig samen.
  Niena moest niets van Mozes hebben.
  Mozes is mijn oogappeltje mijn favoriete mijn grote liefde.
  Omdat ik een diepe band heb met hem hij is zeer intelligent vanaf kitten slaapt hij bij mij onder de dekbed op de hoofdkussen ik ben zo blij met hem.
  Mozes werd groter zijn hormonen begonnen te werken en werd ineens agressief naar Beauty toe.
  Ik heb Mozes laten behandelen in de hoop dat de agressie zou stoppen.
  De arts zei dat het vanzelf weg trekt.
  Dat gebeurde niet ik dacht toen had ik hem maar niet laten behandelen .
  Ik vind het zelf onnatuurlijk om een dier te castreren maar goed heb het gedaan.
  Je mag gerust weten dat ik er veel moeite mee had.
  Ik hou heel veel van Mozes maar vechten mag hij niet ik praat ook veel met hem en hij praat dan terug .
  Beauty is een kater die weg loopt komt totaal niet voor zich op.
  Dan word het kat en muis spel hij krijgt 2 katten achter zich aan.
  Dan is het moeilijk om ze uit elkaar te krijgen dan zie je overal haren .
  Sinds dien zet ik ze niet meer bij elkaar.
  Beauty heeft zich allang over gegeven dat maakt voor Mozes geen verscheel.
  Mozes is Jaloers en afgunstig en is de baas.
  Mozes komt geen aandacht te kort.
  Ik ben gaan lezen wat ik kon doen voor ze.
  Ik ben met geur doekjes begonnen de geur van de katten.Met eten bij elkaar zetten alles wat ik deed stond ik erbij om ze in de gaten te houden.Dan zette ik ze weer apart.Omdat ik Mozes niet vertrouw hij is opdringerig naar Beauty toe.Hij ruikt veel aan Beauty dan ineens bijt hij .Hij mag even ruiken dan is het genoeg.Beauty vertrouwd Mozes totaal niet en terecht.Ik heb Bach bloezen druppels ,valeriaan ,destress, Feliway,relax bandje niets werkte.Beauty hoort gelukkig te zijn dit is geen geven voor hem. Beauty is al 6 jaar bij mij en is geen vreemde mensen gewend anders word hij bang .Een tijdje geleden heb ik ook Lachesis Mutus D30 en Aurum Metallicum granules gekocht merk Weleda die heb ik niet gebruikt .Ik had gelezen ze dat gebruiken bij angstige of agressie honden en katten dat het werkt.Ik weet niet of dat een goed idee is om te gebruiken.Vroeger heb ik homeopathie granules gebruikt van een arts dat werkte goed maar het probleem wat je hebt verergert even en dan word het beter.Vandaar ik het niet gebruikt heb op de katten.Ik hoop dat je mijn katten vooruit kan helpen wat ik het beste kan doen ?Ik ben niet iemand die snel opgeeft.Mijn Familie zegt dat ik hem een liefde volle huisje moet zoeken.Beauty is geen vreemde mensen gewend en is ook geen schoot kat hij zou uit angst kunnen sproeien en mijn katten komen ook niet verder dan mijn tuin.Omdat er veel gevaar is buiten de tuin en neem geen risico’s.Beauty is gewend aan mij en aan niemand anders.Ik hoop dat ik iets van je hoor.Groetjes Sascha.

  • Gedragsproblemen als deze zijn te lastig om van een afstand te beoordelen. Je zou contact op kunnen nemen met een gedragsdeskundige om de situatie van dichtbij te kunnen laten beoordelen, door een professional. Hier kun je een lijst vinden van gediplomeerde gedragstherapeuten in je omgeving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.